Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
partner
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) partner » 23.07.2009 08:52

rudeboy napisał(a):My zmiescilismy sie w 1200 zl za dwie osoby, 16 dni, przejechalismy samochodem 2880 km . (w tym przywiezlismy 8 butelek wina (2 wegierskie) oraz mandat 10eur). Wkrotce relacja

ciekaw jestem tej relacji :D
Co do porównania Włochy <-> Chorwacja.
W ubiegłym roku byłem we Włodzech tydzień i drugi tydzień w Chorwacji
Nie robiłem bilansu, ale mam nieodparte wrażenie że we Włoszech było taniej ...
Flaszka Wyborowa 3/4 była tańsza i to dużo taniej jak w Chorwacji, sery (pomijam ich wybór) szynki wędliny itp taniej w sklepach. Makaron (!) również tańszy. Cena piwa, napoi, przypraw (to mnie akurat bardzo interesowało) również tańsze.
Droższe były tylko usługi turystyczne.
Nawet w Wenecji gdzie byłem 3 dni potrafiłem się utrzymać (żywić w knajpce, co dziennie obiad) taniej jak w Chorwacji.
Chorwacja = Pula. Może to dlatego że półwysep Istria, ceny były wysokie.
Nawet zakupy w Lidlu były droższe jak we Włoszech.
Jednak na pewno ponownie będę w Chorwacji i nie tylko :D
W końcu nie można stale tylko kasy liczyć, bo inaczej po jaką cholerę jechać na wakacje...?
PARTYZANT
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PARTYZANT » 23.07.2009 21:57

kacper70 napisał(a):Prawda jest ,ze Chorwacja ,a szczególnie Dalmacja jest piękna.Brak jakichkolwiek śladów komunizmu architektura miast wspaniała.
Koszty zycia na pewno są wieksze niz w Polsce.Wspólnie z żoną przetestowaliśmy koszyk zakupowy identyczny w Zadarze w sklepie InterSpar i po powrocie w Auchan owoce,wino,słodycze ,jogurty,piwo,ryż,samochodzik dla syna ,ser wydaliśmy 280 kun czyli 40 euro za takie same zakupy w Polsce 128 zł.
Był to nasz pierwszy pobyt w Chorwacji...ale żałujemy że dopiero teraz odkryliśmy urodę tego kraju,uprzejmość i gościnnośc gospodarzy oraz możliwość poznawania ich kultury i zwyczajów w małej pieknej miejscowości.
Mieliśmy 35 m apartament z klimatyzacja tv sat kuchnią i 2 tarasami za 25 euro w okresie 20.06-5.07.09 i nie jest to żadna ściema odległość do morza 5m do plaży 30 m.Polecam miejscowość Posedarie jako oazę spokoju i wspaniałego wypoczynku.Dzięki temu forum zakochałem sie w Chorwacji i na pewno chciałbym tam powracać.
Wolę wydać więcej ale nie oglądać dresów i podrasowanych 12 letnich (BMW)np w Łebie. :)
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 24.07.2009 07:17

PARTYZANT no i.. może coś więcej w temacie.
victor1111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) victor1111 » 24.07.2009 22:00

j23 napisał(a):a który samochód spala 7l/km na autostradzie? Jak nic 10l/km przecież nikt nie jedzie 90km/h :D

Volvo S60, 2.4TD z Boxem 4 osobami na pokladzie przy predkosci 145 km/h spalanie 6,5l/100km moglem zejsc do 5,7l przy 135 km.

Zreszta dzisiaj spalanie 7l/100 to norma i wiekszosc samochod wezmie w tych okolicach lub mniej. Chyba ze kolega lubi smigac po 200 km.
winkler
Podróżnik
Podsumowanie naszych pierwszych wakacji w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) winkler » 27.07.2009 01:30

Witam wszystkich bardzo serdecznie!
Pozwalam sobie wklepać nasz kosztorys, może komuś pomoże w planach i w przygotowaniach :-) My też masę informacji uzyskaliśmy z tego właśnie Forum.

Miejsce: Dalmacja Środkowa - między Primosten, a Sibenik
Ilość osób: 4 (dwoje dorosłych + dzieci: 17 i 11 lat)
Termin: pierwsza połowa lipca; Auto: Honda Civic 1,4

Przygotowania do wakacji czyli paszporty (+ foto) dla tych członków rodziny, którzy ich nie mieli lub mieli nieważne, buty do wody, ponton, karimaty na plażę, żaluzje samochodowe, kamizelki odblaskowe, materac dmuchany, apteczka samochodowa i inne to RAZEM: 482,00zł - tego nie wliczam do kosztów wakacji, bo rzeczy te posłużą nam jeszcze w przyszłym roku i może jeszcze kolejnym:-)
Faktem jednak jest, że wydaliśmy te pieniądze właśnie w związku z tym wyjazdem : - )

Euro kupowaliśmy w różnych kursach, a nasz uśredniony kurs po całym zakupie wyniósł 4,34zł

Zakupy przed samym wyjazdem:
121,60zł - ubezpieczenie turystyczne dla czterech osób (polecam mBank)
60,00 - zakupy w aptece na tak zwany "wszelki wypadek"
500,00 - żywność /mięso, wędliny, sery, serki, jajka, zupki, itp./
RAZEM: 681,60zł

Wydatki w trakcie podróży i na miejscu:
11 noclegów x apartament 50 euro/noc = 555 euro
Podczas pobytu ogółem (wszystko oprócz kosztów za apartament) wydaliśmy 290 euro co daje kwotę: 845 euro [tj. wg "naszego" (4,34 zł) kursu, RAZEM 3667,30 zł]
Płatności kartami na kwotę 1 030,00zł
RAZEM: 4697,30 zł

Całość kosztów czyli zakupy przed samym wyjazdem plus wydatki w trakcie podróży i na miejscu: 5378,90zł

Szczegółowo wyglądało to mniej więcej tak:
Podróż:
Trasa: Polska (Śląsk) - Słowacja - Węgry - Chorwacja, ogółem ok. 1250,00km, bez noclegu po drodze, czas przejazdu wraz z postojami ok. 16 godzin.
Winiety wszystkie razem - 328,00 zł
Informacja dla tych, którzy zadadzą sobie trud sprawdzania kwot poszczególnych winiet:
- po wjeździe do Chorwacji na pierwszej autostradzie na wyjeździe przed Zagrzebiem, jak się okazało kartą płacić nie można, więc winieta liczona wg specyficznego (wg uznania pana z budki) kursu euro do kuny;
- a w drodze powrotnej na Węgrzech przegapiliśmy przygraniczny punkt sprzedaży winiet i kupowaliśmy w jakimś zajeździe, gdzie winieta płatna tylko gotówką 6,50 euro, co też daje specyficzny kurs euro do forinta
Paliwo:
Wszystkie tankowania: przed wyjazdem, w trakcie i do powrotu to razem 930,00zł.
Nie mam pojęcia jak się to ma do spalania i tym podobnych rzeczy. Auto mamy z klimatyzacją, z której oczywiście korzystaliśmy.

Wycieczki:
Primosten, Sibenik (parkingi); Park Narodowy Krka (bilety wstępu 355 kun),

Wyżywienie: w zakresie własnym, nie licząc dwukrotnego wyjścia na pizzę i jednej proszonej kolacji u gospodarzy.
Inne wydatki to zakupy w pobliskim Lidlu, pieczywo, codziennie lody, jakieś piwko, rakija, winko.

Podsumowując ceny - jest drogo. Nie mogę niestety powiedzieć, że nie żałowaliśmy sobie niczego, ale nie czuję się z tego powodu bardzo pokrzywdzona, ponieważ urok, klimat, pogoda, atrakcyjność miejsca, gościnność i serdeczność gospodarzy i nie tylko, a także atmosfera wynagrodziły nam świadomość wszechpanującej drożyzny.
Z naszych obserwacji wynika że z bagażnikiem pełnym jedzenia przyjeżdżają zarówno Polacy jak i Czesi, Słowacy, Austriacy, Niemcy czy nawet Chorwaci z kontynentu. Wiemy już dlaczego wszystkie oferowane apartamenty maja dobrze wyposażone kuchnie : - )
Za rok pakujemy do bagażnika jedzonko i jak wszystko potoczy się zgodnie z planem jedziemy znowu do Cro!
Słowem zapisujemy się do Cro-maniaków!
asikx&rafikx
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx&rafikx » 27.07.2009 08:44

rudeboy napisał(a):My zmiescilismy sie w 1200 zl za dwie osoby, 16 dni, przejechalismy samochodem 2880 km . (w tym przywiezlismy 8 butelek wina (2 wegierskie) oraz mandat 10eur). Wkrotce relacja

Osobiście jestem skłonna zaliczyć to do kategorii cudów.
Więcej wydaję na normalne życie w domu.

Chyba, że są to dodatkowe wydatki a poza tym w Polsce zapłaciliście za wycieczkę AI i tego nie liczysz. To wtedy jak najbardziej realne.

Pozdrawiam,
Aśka
zabaoswiecim
Autostopowicz
Re: Podsumowanie naszych pierwszych wakacji w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) zabaoswiecim » 27.07.2009 19:09

winkler napisał(a):...
- po wjeździe do Chorwacji na pierwszej autostradzie na wyjeździe przed Zagrzebiem, jak się okazało kartą płacić nie można, więc winieta liczona wg specyficznego (wg uznania pana z budki) kursu euro do kuny;

to nie tak że się nie da płacić kartą... Podjechaliście do złej bramki. Nad każdą bramką są znczaki czym można płacić. Są bramki że można płacić tylko kartą lub tylko gotówką oraz takie że można płacić jednym i drugim...
Pozdrawiam
Mago
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mago » 27.07.2009 20:39

winkler napisał(a): winieta liczona wg specyficznego (wg uznania pana z budki) kursu euro do kuny;

my podjezdżając pod budkę odrazu odrazu informowaliśmy panów że chcemy raczun euro i dostawalismy wydruk przeliczony na euro +resztę w kunach
tropcia
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tropcia » 30.07.2009 13:25

sylvek73 napisał(a):Witam, wróciłem w niedzielę aktualne ceny zTrogiru:
- eurodiesel 6,95 kuna na stacji OMV;

To diesel tańszy niż w poprzednim roku. Mam paragon z tamtego roku też ze stacji OMV to kosztowało 8.99 kuna :)
jendrek_vkp
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) jendrek_vkp » 03.08.2009 09:29

Wczoraj wróciłem z Makarskiej. Samochód z silnikiem diesla o pojemności 3.0 z 4 osobami na pokładzie i bagażem spalił przez 4500km średnio 7,6L/100km w tym oprócz przejazdu tam i z powrotem do Dalmacji, sporo było też jeżdżone na miejscu no i wtedy spalanie nieco się podnosiło z wiadomych względów. Winiety: Austria około 8E na 10 dni, Słowenia 15E na 10 dni, tunele w Austrii - jadąc w jedną stronę płaci się 2 razy, raz 4.50E i drugi raz 7.50E. Autostrada jadąc w jedną stronę w HR płaci się na 2 bramkach - wjeżdżając do HR za odcinek do Zagrzebia 42 Kuna i dalej jadąc do Dalmacji (w naszym przypadku na Makarska) 172 Kuna.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.08.2009 21:59

zabaoswiecim napisał(a):
winkler napisał(a):...

to nie tak że się nie da płacić kartą... Podjechaliście do złej bramki. Nad każdą bramką są znczaki czym można płacić. Są bramki że można płacić tylko kartą lub tylko gotówką oraz takie że można płacić jednym i drugim...
Pozdrawiam

To nie tak.
Płacić karta można.Tyle,że panowie akurat na tej autostradzie i na tych bramkach mają awersję do kart i chcą żywy kesz ;)
Ptico
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ptico » 06.08.2009 20:50

zgadza się na pierwszej bramce przed Zagrzebiem tną jak mogą, nie dajcie się, proście o paragon (raczun) w euro, wyświetla na bramce 4,95 euro. Byliśmy w okolicach Omiś 2+2 (39,?,14,11) 11 dni, wyszło 5500zł ze sporym zapasem tamtejszych niezłych trunków. Krajobrazy piękne, atrakcji sporo, ale dzieci po 5 dniach nurkowania miały dosyć kamieni, spokojnego morza. Chcą nad Morze Czarne, piaszczyste plaże, wysokie fale, boiska do siatki, taniocha.
robertnet
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertnet » 06.08.2009 21:18

wyjezdzam do chorwacji jutro na 9 noclegów, mam wycieczkę z biura, wiec mieszkanie mam opłacone, mam wiec pytanie czy na ten okres wystarczy mi 300 Euro + 200 zł an osobę??
oraz 2-ie pytanie, mam możliwość wykupienia wyżywienia za 110E an caly okres, skorzystac czy nie??
Makarska
Robsonek
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Robsonek » 07.08.2009 14:30

robertnet napisał(a):wyjezdzam do chorwacji jutro na 9 noclegów, mam wycieczkę z biura, wiec mieszkanie mam opłacone, mam wiec pytanie czy na ten okres wystarczy mi 300 Euro + 200 zł an osobę??
oraz 2-ie pytanie, mam możliwość wykupienia wyżywienia za 110E an caly okres, skorzystac czy nie??
Makarska

Czy te 110 E to sniadanie + obiad, czy tylko obiad ??

Jesli tylko obiad to za kwote 110 E masz jakies 800 kn a to daje po okolo 90 kn co spokojnie starczy na bardzo dobry obiad + piwo lub wino do tego

Pozdrawiam
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 07.08.2009 15:20

Robsonek napisał(a):
robertnet napisał(a):wyjezdzam do chorwacji jutro na 9 noclegów, mam wycieczkę z biura, wiec mieszkanie mam opłacone, mam wiec pytanie czy na ten okres wystarczy mi 300 Euro + 200 zł an osobę??
Makarska

Czy te 110 E to sniadanie + obiad, czy tylko obiad ??

Jesli tylko obiad to za kwote 110 E masz jakies 800 kn a to daje po okolo 90 kn co spokojnie starczy na bardzo dobry obiad + piwo lub wino do tego

Pozdrawiam

180 kun za 1l wina, serdele z rusztu, talerz sera i prsutu, woda mineralna.
Na dwie osoby
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 20
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone