Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji
napisał(a) exec » 01.10.2012 21:19
Właśnie wróciłem z wrześniowego wyjazdu z Chorwacji i przedstawiam jak to konkretnie wyglądało kosztowo.
Pobyt: dwie osoby dorosłe, 8 noclegów w Vodice;
Przejazd i nocleg: Zdecydowaliśmy się nie jechać własnym autem, ale wybrać wyjazd z biura podróży: koszt to 849 pln na osobę (czyli razem 1698zl) a w tym jest: przejazd autokarem w tą i z powrotem; 8 noclegów w apartmanii blisko centrum przy samym porcie (pokój całkiem elegancki, z własną łazienką, dużym balkonem, wspólna kuchnia na piętro), ubezpieczenie, ew. pomoc pilota, jedna wycieczka autokarowa do Szybenika.
Ogólne koszty pobytu: na dwie osoby ok 1300 zł a w tym: jedzenie - na śniadanie potrawy typu burek i jedzenie z marketów, obiady i obiadokolacje w restauracji - głównie "tages menu" - w zależności od restauracji były to małże, inne owoce morza, lasagne, spagetii czasami potrawy 2 daniowe z deserem (koszt takich "dań dnia" to między 49 a 55 kun na osobę bez picia, a jeśli coś poza "daniem dnia" to ok 60 - 70 kun, ew. dobra pizza "duża" za ok 40 kun), ale przeważnie owoce morza - grilowane kalmary; pamiątki, prezenty z podróży, alkohole, owoce ze straganów, bilety autobusowe;
Dodatkowe koszty (ok 1100 zl): 2 x 35 Euro rejs z lanchem i winem na Kornati, ok 800 zł to koszty motorówki na 2 dni z paliwem;
łącznie ok 4100 zł, ale gdyby nie ekstra koszty to starczyłoby 3000 zł.
W te koszty nie są wliczone koszty przygotowań w Polsce: niewielki prowiant na drogę, przewodnik, mapki, resztę rzeczy mieliśmy.
Wnioski: porównując Chorwacją z 2012 r i tą którą znam z 2010 (Makarska), widze, że ceny wyraźnie wzrosły - zwłaszcza w marketach i restauracjach, ale nadal bardzo dobrym wyjściem zostają "obiady dnia", które są świeże, często regionalne a cenowo nie są wyższe niż przeciętna restauracja w W-wie. Ogólne wrażenie co do kosztów miałem bardzo pozytywne.
Pewnie duże znaczenie miała końcówka sezonu (widocznie obniżki cen na targach, straganach, łatwo zbić cenę nawet o 30% w sklepie). Ceny łódek też mnie zaskoczyły pozytywnie - może dlatego, że w Polsce ostatnie kilka razy łódkę z silnikiem brałem na Zegrzy, gdzie jest sporo sporo drożej = ]
Ogólnie bardzo polecam tą formę wyjazdu - autokarem z biura, jeśli ktoś planuje pobyt w jednym miejscu plus jednodniowe wypady. Zwłaszcza z biurem studenckim dla tych, którym dodatkowym plusem będzie możliwość zabawy w polskim gronie 20 - 30 latków.