Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
CinnamonGirl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CinnamonGirl » 07.07.2009 13:50

Będąc tam nie zaciskałam pasa. Owszem mielismy większosc obiadków z PL - ktore tez w koszt wliczyłam. I nie były to knorry.
Na miescie tez sie stołowaliśmy. Wina, rakiji czy piwka tez sporo poszło, jak mielismy na cos ochote to to kupowaliśmy.

Nie mówię ze jest tanio jak barszcz (choc cena piwa w sklepie taka jak w PL) ale nie wmówisz mi że w Hiszpani czy we Włoszech -podaj przykłady na to ze faktycznie jest tam taniej niz w Chorwacji.

Sporo też zwiedzaliśmy.

Pewnie ze można codziennie jesc rybki w knajpach ale ja ich nie lubię, wole dobrą pizzę czy spagetii.
wiec ja Ciebie tylko proszę o przykłady na potwierdzenie tezy którą postawiłeś.
JAREKPIOTROWICZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JAREKPIOTROWICZ » 07.07.2009 13:54

Nie mam porównania do Hiszpanii, czy Grecji bo nie byłem. Ale porównując Chorwację do Włoch:

1. Plaże. We Włoszech na plażach jest około 400% więcej ludzi. Plaże nie są wcale piękne i piaszczyste jak nad Bałtykiem (tutaj rządzimy :)) Plaże są zazwyczaj żwirowe i nie grzeszą pięknością. Przykład:

Obrazek

Chorwacja wygrywa.

2. Jeśli chodzi o ceny: codziennie robiłem zakupy w sieci Famila (odpowiednik naszego Lidla albo Carrefoura). Średnio za śniadanie (kilka serków, bułki, świeża rybka, soczki, itp.) dla rodziny 2+1 płaciłem w przeliczeniu 40-50 zł. Bez szaleństw ale drogo. Jakaś pasta czy pizza kosztuje około 8 Euro - też drożej.

Chorwacja wygrywa.

3. Dojazd. Cenowo drożej, bo dalej, ale przeżycie niezapomniane!
Od śniegu na Zugspitzu (Alpy):

Obrazek

poprzez całą Szwajcarię z takimi widoczkami:

Obrazek

Jeśli chodzi o widoczki i przecudnie piękną trasę, Włochy zdecydowanie górą :)

Tak więc Włochy są dużo droższe. Ale i klimat zupełnie inny. Fakt, miliardy ludzi, jakiś dziki spęd całej Europy. Z drugiej jednak strony można się zapuścić na wycieczkę wgłąb lądu - bardzo dużo baaardzo starych miasteczek i wiosek z klimatem jak w Chorwacji właśnie.
Zaopatrzenie w sklepach bije na łeb Chorwację - jadłem takie gatunki serów, o których nawet nie śniłem że istnieją, owoców morza jest 1000% więcej (gatunkowo) niż w Chorwacji.
Na koniec dodam, że po tygodniu nad morzem pojechaliśmy na tydzień nad jezioro Garda - RAJ! Cieplutka woda, na horyzoncie Alpy, nie ma tłumów, ceny przystępne. Tam na pewno jeszcze wrócę.

Podsumowując, tu i tu jest po prostu inaczej. W tym roku jadę w Chorwacji, ale tylko dlatego że Włochy już zaliczyłem. Ale jeśli ktoś się zastanawia to powiem tak: warto jechać do Włoch na 9-10 dni zamiast do Chorwacji na dwa tygodnie żeby mieć jakiś szerszy światopogląd :) Finansowo wyjdzie wtedy pewnie podobnie a wrażenia bezcenne.
W przyszłym roku już planuję dla urozmaicenia Grecję, ale coś mnie bardzo ciągnie na polskie białowieskie tereny. Dolina Rospódy, Białowieża, może Mazury? Wstyd, ale nie byłem nigdy :)
cchannelii
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) cchannelii » 07.07.2009 14:27

W sumie cała ta dyskusja to rozprawa na temat :" Czy krokodyl jest dłuższy czy bardziej zielony". Porównywanie gruszki do jabłka nie ma sensu tak samo jak porównywanie kasy wydanej przez różne osoby. Każdy w wyjeździe ma inne priorytety więc i funduszy potrzebuje innych. Chorwacja za 1000 zł na osobę też pewnie możliwa. Z tego co przeczytałem jest drożej niż kiedyś ale taniej niż w innych miejscach w których byłem przez te lata (nie jadam kawioru i nie piję szampana). Za rok zobaczę, może Szwajcaria ? Hehehe to co napisał Jarek jest zachęcające.
gego
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gego » 07.07.2009 14:49

cchannelii napisał(a):Czy krokodyl jest dłuższy czy bardziej zielony

Bezsens, jasne że dłuższy.

:D :D
pam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pam » 07.07.2009 19:57

Różnica polega na tym, że CRO ma swój charakter i osobowość. Jest niepowtarzalna czego nie można powiedzieć ani o Hiszpanii ani o Włoszech. Różnice w wypoczynku w Hiszpanii i Włoszech są znikome. Ja osobiście nie oceniam jakości wypoczynku ceną pokoju czy zimnym bufetem na śniadanie. Lubię mieć coś niepowtarzalnego. Pewnie, np. zabytki wszędzie są inne ale coś takiego jak charakter, specyficzny klimat czy "to coś" jest albo nie ma. Mi brakowało tego w Hiszpanii i Włoszech.

A ja Wam powiem, że mnie właśnie brakuje tego czegoś w Chorwacji, co czułem w IT. Pomimo tego jadę już czwarty raz do Cro. I nie trzeba być "talibem" jednej sprawy. Tak jak po co innego jadę w góry, a po co innego na Mazury.
Jeździłem wcześniej do Cro przez Austrię i Słowenię, bo uważałem, że ta trasa jest najlepsza na świecie. I gdyby nie sławne winietki, to pewnie nie wiedzał bym, że trasa przez HU jest najlepsza na świecie (ciekawe jak długo?)
A co do cen, widoków, plaż, klimatów, dojazdu to wszędzie można znaleźć takie miejsce które będzie najlepsze na świecie (FUX myślę że Ty wiesz o czym myślę?)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 07.07.2009 20:14

pam napisał(a): (FUX myślę że Ty wiesz o czym myślę?)

:mrgreen:
sylvek73
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sylvek73 » 13.07.2009 20:46

Witam, wróciłem w niedzielę aktualne ceny zTrogiru:
- eurodiesel 6,95 kuna na stacji OMV;
- chleb ( bułka ciabata ) 7-10 kun,
- piwo (Konzum, Kerum), 8-12 kun puszka;
- pomidor 10 kun bazar,
- papryka 11 kun bazar,
- arbuz 3,50 kg,
- rakija 30 -50 kun , litr bazar ,
- trawastica 40 -70, litr bazar,
- Bilet na plitwice 110 kun dorosli, 55 kun dzieci powyżej 7 lat, ponizej 7 lat darmo , warte zwiedzenia,
- hamburger na plazy 20 kun , ale bardzo duża bułka, u nas takich nie ma,;
- w restauracji najtańsza pizza 30 kun ,
- owoce morza od 65 kun,
wino Prośek - 45 kun,
- w knajpach piwo z kija 15-20 kun,
- w Primosztenie jest bar samoobsługowy - jedzenie b. dobre tanie za trzy os ok 120 kun obiad z piwem i sokiem,
- drogie mięso , brak zjadliwych parówek, brak chleba porównywalnego z naszym, ser żółty też drogi, kosmetyki i środki kuchenne i wc porównywalne.
Generalnie na bazarach nie można się targować , ceny od czapy, ryby b. drogie, od 70 kun za kg złowionej, na bazarze do 350 w restauracji z dodatkamiza kg.,
- kurs 100 Eur= 700- 715 kun,
- kurs ze Splitu na Korcule , samochód 140 + 30 na łebka, ale Chorwacja jest piękna
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 13.07.2009 20:49

sylvek73 napisał(a):Witam, wróciłem w niedzielę aktualne ceny zTrogiru:
- eurodiesel 6,95 kuna na stacji OMV;
- chleb ( bułka ciabata ) 7-10 kun,
- piwo (Konzum, Kerum), 8-12 kun puszka;
- pomidor 10 kun bazar,
- papryka 11 kun bazar,
- arbuz 3,50 kg,
- rakija 30 -50 kun , litr bazar ,
- trawastica 40 -70, litr bazar,
- Bilet na plitwice 110 kun dorosli, 55 kun dzieci powyżej 7 lat, ponizej 7 lat darmo , warte zwiedzenia,
- hamburger na plazy 20 kun , ale bardzo duża bułka, u nas takich nie ma,;
- w restauracji najtańsza pizza 30 kun ,
- owoce morza od 65 kun,
wino Prośek - 45 kun,
- w knajpach piwo z kija 15-20 kun,
- w Primosztenie jest bar samoobsługowy - jedzenie b. dobre tanie za trzy os ok 120 kun obiad z piwem i sokiem,
- drogie mięso , brak zjadliwych parówek, brak chleba porównywalnego z naszym, ser żółty też drogi, kosmetyki i środki kuchenne i wc porównywalne.
Generalnie na bazarach nie można się targować , ceny od czapy, ryby b. drogie, od 70 kun za kg złowionej, na bazarze do 350 w restauracji z dodatkamiza kg.,
- kurs 100 Eur= 700- 715 kun,
- kurs ze Splitu na Korcule , samochód 140 + 30 na łebka, ale Chorwacja jest piękna

No to ceny takie, jak w poprzednich latach...
kacper70
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kacper70 » 14.07.2009 21:46

Prawda jest ,ze Chorwacja ,a szczególnie Dalmacja jest piękna.Brak jakichkolwiek śladów komunizmu architektura miast wspaniała.
Koszty zycia na pewno są wieksze niz w Polsce.Wspólnie z żoną przetestowaliśmy koszyk zakupowy identyczny w Zadarze w sklepie InterSpar i po powrocie w Auchan owoce,wino,słodycze ,jogurty,piwo,ryż,samochodzik dla syna ,ser wydaliśmy 280 kun czyli 40 euro za takie same zakupy w Polsce 128 zł.
Był to nasz pierwszy pobyt w Chorwacji...ale żałujemy że dopiero teraz odkryliśmy urodę tego kraju,uprzejmość i gościnnośc gospodarzy oraz możliwość poznawania ich kultury i zwyczajów w małej pieknej miejscowości.
Mieliśmy 35 m apartament z klimatyzacja tv sat kuchnią i 2 tarasami za 25 euro w okresie 20.06-5.07.09 i nie jest to żadna ściema odległość do morza 5m do plaży 30 m.Polecam miejscowość Posedarie jako oazę spokoju i wspaniałego wypoczynku.Dzięki temu forum zakochałem sie w Chorwacji i na pewno chciałbym tam powracać.
Wolę wydać więcej ale nie oglądać dresów i podrasowanych 12 letnich (BMW)np w Łebie. :)
sylvek73
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sylvek73 » 15.07.2009 13:15

Mam bardzo duzo rachunków ze sklepów jak ktoś chce się dowiedzieć to prosze pisać:
Byłem w WILLA IVAN, w Okrugu Gornym moge udzielić informacji o dzielnicy Rastici
__Marcin__
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) __Marcin__ » 16.07.2009 15:37

Posedarje leży nad morzem czy to już jezioro?
kacper70
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kacper70 » 16.07.2009 16:16

Posedarie to miejscowość niewątpliwie nadmorska aczkolwiek leży nad zatoką,która łączy się kanałem maslenickim z morzem .
GORDON
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) GORDON » 17.07.2009 07:06

Ja byłem 10 dni ( 2 osoby dorosłe, 2 dzieci). Postanowiliśmy zaszaleć i nie oszczędzać. Jedliśmy w knajpach obiady i kolacje, śniadania sami. Kosztowało nas to 12 koła. Raz się żyje.

Ps. Gdybym miał tam wcinać suchy chleb to i tak warto jechać.
nosekdomin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nosekdomin » 17.07.2009 21:00

GORDON napisał(a):Ja byłem 10 dni ( 2 osoby dorosłe, 2 dzieci). Postanowiliśmy zaszaleć i nie oszczędzać. Jedliśmy w knajpach obiady i kolacje, śniadania sami. Kosztowało nas to 12 koła. Raz się żyje.

Ps. Gdybym miał tam wcinać suchy chleb to i tak warto jechać.

Śniadań i obiadów w konobach zazdroszczę. To mieliście "prawdziwe wakacje" :wink:

Ja na śniadanie kupowałem bułkę i mleko, bo dżem i nutelle miałem z Polski. Drugie/trzecie danie też na kwaterze. Przyjęliśmy zasadę 1 x dziennie konoba. Z lodami i owocami takiego rygoru nie było. Z drugiej strony ile można jeść 8) :lol:

Natomiast co do stwierdzenia "Raz się żyje" to w sumie ja straciłem 2x mniej niż ty na 5 osób, a jednak zobaczyliśmy to samo... (tzn. Croatię)

A już w tym roku i po czerwcowych wakacjach w CRO wiem że za rok wakacje na jednej z wysp murowane, pon. nie spłukałem się do dna w tym roku...
I takie poczucie daje man wiele komfortu.

Ps. Proszę nie odbieraj mnie źle, nic nie mam do Ciebie ani twoich pieniędzy itp, po prostu na Twoim przykładzie chciałem okazać w jaki sposób JA myślę nba temat wydawania kasy na wakacje w CRO.

Serdecznie pozdrawiam :wink:
rudeboy
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rudeboy » 22.07.2009 22:11

My zmiescilismy sie w 1200 zl za dwie osoby, 16 dni, przejechalismy samochodem 2880 km . (w tym przywiezlismy 8 butelek wina (2 wegierskie) oraz mandat 10eur). Wkrotce relacja
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone