Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.09.2012 13:41

marc napisał(a):aha
bawi mnie to, że słowo "wypas", którego nie użyłem, robi taką furrorę:)

Faktycznie słowa "wypas" nie było :lol: ale jest dużo słów małą literą - a powinno być dużą :wink: :idea:
PabloX
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 26.09.2012 13:47

Krystof napisał(a):Marc nie napisał, że miał wypas - nie twórzcie hiperboli!

Napisał natomiast "normalne wyjścia do knajpek jak najbardziej" oraz "bez wielkich wyrzeczeń", co daje rzeczywiście dość szeroki wachlarz interpretacji.

Zero nabijania się i hiperboli, zinterpretujmy zatem (nawet nie bardzo szeroko) informacje podane przez Marca...

Pisze Marc, że wydał 600 zł na miejscu? Pisze.
Średnia na dzień wynosi zatem 40 zł? Wynosi.
Jest to równowartość ok. 75 kun? Jest.
Można zrobić za tyle zakupy w piekarni, kupić lody i jakąś przekąskę dla dziecka w ciągu dnia? Można.
Starczy na coś więcej? Hm, przy oszczędnym gospodarowaniu można się zmieścić w 50 kunach, zostanie 25.
To, co zostanie wystarczy po zsumowaniu na 3 wyjścia do pizzerii? Policzmy: 15 dni x 25 kun = 375 kun. Licząc, że jedno wyjście = 100 kun (pizza za 50 kun i napoje dla 3 osób), to wychodzą 3 takie wyjścia do knajpek i zostanie jeszcze 75 kun reszty. Czyli jest jeszcze na rakiję i zapojkę :D
Pisze Marc, że apartman kosztował 55 kun dzielone na dwie rodziny? Pisze.
Czy znaczy to, że jedna rodzina miała sypialnię, a druga pokój dzienny? I łazienkę wspólną? Moim zdaniem właśnie tak, bo ok. 55 kun za noc w sezonie kosztuje z reguły apartament obejmujący pokój dzienny, sypialnię, łazienkę, aneks kuchenny i taras - raczej nic więcej. EDIT (po przeczytaniu postu Marca): dobrze trafił i jeszcze lepiej negocjował, zatem mieli osobne pokoje, tu się myliłem).
Dodaje Marc do swojego wyliczenia koszty ubezpieczeń? Nie dodaje, zatem można uznać, że na tym zaoszczędził.

Czyli wszystko dokładnie tak, jak napisałem w tym poście, w którym rzekomo wyśmiewam wyliczenia Marca. Tylko rakiji nie wziąłem tam pod uwagę. I osobnych pokoi. Sorka.

BTW co do ubezpieczeń, to miałem na myśli 2:
1) assistance - i tego żadna umowa z Chorwacją nie załatwia,
2) zdrowotne - do Chorwacji jedzie się przez kraje, z którymi nie mamy takich umów o pomocy medycznej. Ewentualnie można korzystać w krajach tranzytowych z EKUZ, fakt, ale szczerze mówiąc wolę się ubezpieczyć prywatnie. Ale tu już każdy robi wedle uznania.

Krystof napisał(a):I nie piszcie (PabloX), że się nie wyśmiewacie, gdy się wyśmiewacie.

Co najwyżej dodaję trochę ironii. Naprawdę musiałem się parę razy uszczypnąć, żeby się nie ponabijać. Jeśli mimo usilnych starań i chcenia dobrze wyszło jak zwykle, to proszę nie mieć za złe :roll:

Postulat podawania, co ile kosztowało jest słuszny i w niektórych wyliczeniach to jest (np. w moim, wiele stron temu w tym wątku).

EDIT: Poczytaj, Marc, jak się zgodnie z zasadami polskiej ortografii, tudzież netykiety, pisze pseudnimy (do nicków też się to odnosi) innych osób, to może będziemy mogli porozmawiać o kulturze, buractwie itd.
Ostatnio edytowano 26.09.2012 13:57 przez PabloX, łącznie edytowano 1 raz
transporter0
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) transporter0 » 26.09.2012 13:50

marc napisał(a):do pablox i transportera głównie ta odpowiedź i innych takich miłujących bliźniego swego. w waszych wypowiedziach tyle zacietrzewienia, że zastanawiałem się czy w ogóle odpowiadać.
przede wszystkim czytać uważnie!!! czy ja pisałem coś o wspólnej łazience!! albo mieszkaniu w jednym apartamencie!!

Tak... a teraz jeszcze raz uważnie przeczytaj moje 3 posty... gdzie to zacietrzewienie???

marc napisał(a):fakt, nieraz jak się najedliśmy melonów, arbuzów i winogron (jedno ze słodszych wspomnień z tych wakacji) to już nie mieliśmy ochoty na oryginalną chorwacką pizzę w oryginalnej chorwackiej konobie, w które zresztą baska voda obfituje:)
piwo piłem częściej w knajpach niż ze sklepu, zresztą ciężko po 1 września było kupić jak się Polaków nazjeżdżało, tak półki wymiecione:)

Przepraszam Cię bardzo ale nadal nie wierzę zbytnio w te 70Kn na dzień...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 26.09.2012 13:52

PabloX napisał(a):
Czy znaczy to, że jedna rodzina miała sypialnię, a druga pokój dzienny? I łazienkę wspólną? Moim zdaniem właśnie tak, bo ok. 55 kun za noc w sezonie kosztuje z reguły apartament obejmujący pokój dzienny, sypialnię, łazienkę, aneks kuchenny i taras - raczej nic więcej.

Nie pisze, że 55 kun dziennie :oczko_usmiech:
transporter0
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) transporter0 » 26.09.2012 14:00

Nie. Wychodzi ok 200Kn. Miało być chyba euro.
PabloX
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 26.09.2012 14:04

Janusz Bajcer napisał(a):
PabloX napisał(a):
Czy znaczy to, że jedna rodzina miała sypialnię, a druga pokój dzienny? I łazienkę wspólną? Moim zdaniem właśnie tak, bo ok. 55 kun za noc w sezonie kosztuje z reguły apartament obejmujący pokój dzienny, sypialnię, łazienkę, aneks kuchenny i taras - raczej nic więcej.

Nie pisze, że 55 kun dziennie :oczko_usmiech:

27,5 kun na parę to nie jest 55 kun na dwie pary? Ale może faktycznie nie pisał, że dziennie :wink:
marc
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marc » 26.09.2012 14:13

transporter0 napisał(a):
marc napisał(a):do pablox i transportera głównie ta odpowiedź i innych takich miłujących bliźniego swego. w waszych wypowiedziach tyle zacietrzewienia, że zastanawiałem się czy w ogóle odpowiadać.
przede wszystkim czytać uważnie!!! czy ja pisałem coś o wspólnej łazience!! albo mieszkaniu w jednym apartamencie!!

Tak... a teraz jeszcze raz uważnie przeczytaj moje 3 posty... gdzie to zacietrzewienie???

marc napisał(a):fakt, nieraz jak się najedliśmy melonów, arbuzów i winogron (jedno ze słodszych wspomnień z tych wakacji) to już nie mieliśmy ochoty na oryginalną chorwacką pizzę w oryginalnej chorwackiej konobie, w które zresztą baska voda obfituje:)
piwo piłem częściej w knajpach niż ze sklepu, zresztą ciężko po 1 września było kupić jak się Polaków nazjeżdżało, tak półki wymiecione:)

Przepraszam Cię bardzo ale nadal nie wierzę zbytnio w te 70Kn na dzień...

błogosławieni Ci... kurcze, nie kończę bo jeszcze ktoś mnie o obrazę uczuć religijnych poda do sądu :wink:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 26.09.2012 14:17

Szkoda tu pisać, bo obraza majestatu następuje :) Coś strasznie wrażliwi ci ludzie z miasta na dwie litery :mrgreen: Zacietrzewienie widzą, wyśmiewanie... Może jakieś kompleksy?
kanarowski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kanarowski » 26.09.2012 14:18

Właśnie wróciłem z Chorwacji. 2 osoby. To nasz 2 raz, poprzednio w zeszłym roku w Baśce Voda i innych, o czym już pisałem. Tym razem założenie było takie, że ma być tanio, nawet super tanio, budżet około 2500. Wyjazd był w poniedziałek 17.09, ok. godziny 18:00 spod Gdańska. Kierunek Praga Czechy. Nocleg w Świebodzinie. Około 11:30 byliśmy w Pradze, około 3h zwiedzania i kierunek Wiedeń. We Wiedniu byliśmy wieczorem, 2h zwiedzania i kierunek Wenecja Włochy. W okolicach Grazu w Austrii nocleg. W Wenecji byliśmy około 14:00. Zwiedzanie do 22:30 i wyjazd w kierunku Crikvenicy, z noclegiem po drodze. W czwartek 20-tego dotarliśmy do Crikvenicy. Wzięliśmy 4 noclegi, chociaż planowaliśmy 6-7, ze względu na brak słońca, za dużo chmur. Kwatera około 50 m w linii prostej od plaży, w ciemno, najpierw obejrzeliśmy 3 kwatery. Jechaliśmy Passatem B6 2.0 TDI. Wróciliśmy dzisiaj w nocy o 1:30 :). Po drodze zwiedziliśmy jeszcze Plitvickie Jeziora, a podczas pobytu w Crikvenicy pojechaliśmy do Puli. Na miejscu kupiłem Euro po 4,09 i wymieniłem w Chorwacji, co dało mi kurs 0,5572 zł za kunę. Kilka razy płaciłem kartą bezprowizyjną i bank policzył drożej około 58-59 gr za kunę. Podsumowanie:

-przejechanych kilometrów: 3855 km
-spalanie wyszło wg komputera 5,5l/100 km, rzeczywiste 5,95l/100 km.
-Łączne wydatki około 2450 zł :)
w tym:
-noclegi w Chorwacji 100 euro (po 25E za noc)
-paliwo 1240 zł
-winiety i autostrady 224 zł (winieta czeska i austriacka+ autostrada we Włoszech i w Chorwacji)
-opłaty parkingowe 130 zł (w tym 26 euro za parking w Wenecji)
-bilety wstępu do Plitvic i koloseum w Puli łącznie 300 kun=167 zł
-wydatki na miejscu ok 300 zł

Nadmieniam, że wzięliśmy trochę jedzenia z Polski, tego nie doliczam, gdyż w Polsce też musiałbym kupować jedzenie, gdybym nie jechał. Trochę lipa z pogodą. W Crikvenicy było ciepło około 22-24 stopnie, ale tylko półtora dnia słonecznego. Za to w Wenecji przez 2h wielka ulewa. Paradoksalnie najcieplej było w Pradze około 26-27 stopni hehe. Generalnie bardzo zadowoleni jesteśmy. Dodaję, że każdy wydatek zanotowałem, dlatego dysponuję bardzo dokładnymi danymi :).
Ostatnio edytowano 26.09.2012 14:20 przez kanarowski, łącznie edytowano 1 raz
tami72
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tami72 » 26.09.2012 14:20

Jezeli ktos szuka miejsca na tani urlop w Chorwacji(stary kamienny dom na wyspie Pag) na przyszly rok,to prosze pisac na moj email...pozdrawiam
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 26.09.2012 14:31

@ kanarowski
To odlicz jeszcze wachę która byś wyjeździł w Pl w tym czasie...
Ostatnio edytowano 26.09.2012 15:23 przez Bocian, łącznie edytowano 1 raz
marc
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marc » 26.09.2012 14:45

kanarowski co Ty piszesz? zaraz Ciebie tu zlinczują :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 26.09.2012 15:23

marc napisał(a):kanarowski co Ty piszesz? zaraz Ciebie tu zlinczują :D

Z powodu niby?
kanarowski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kanarowski » 26.09.2012 15:29

Bocian napisał(a):@ kanarowski

Tego nie mogę odliczyć, bo pewnie bym nie jeździł.
Nie popadajmy w skrajności, bo wtedy będę musiał doliczyć piankę do golenia na kilka goleń + amortyzacja maszynki, mydło, szampon, ręczniki itp., olej w silniku, płyn w spryskiwaczach, powietrze w oponach i 8 dni mniej życia... :lol:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 26.09.2012 15:32

kanarowski napisał(a):
Bocian napisał(a):@ kanarowski

Tego nie mogę odliczyć, bo pewnie bym nie jeździł.
Nie popadajmy w skrajności, bo wtedy będę musiał doliczyć piankę do golenia na kilka goleń + amortyzacja maszynki, mydło, szampon, ręczniki itp., olej w silniku, płyn w spryskiwaczach, powietrze w oponach i 8 dni mniej życia... :lol:

No i właśnie o to chodzi, żeby nie odliczać tego typu pierdół :) W Pl nie jeździsz samochodem? Czy służbowy? :oczko_usmiech:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 178
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone