Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marc
Croentuzjasta
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) marc » 25.09.2012 23:09

trasa: łódź - baśka voda przez słowację i węgry. samochód z gazem średnie spalanie 11 l, koszty dzielone na 2 rodziny. kobieta i 1,5 letnia córa wysłane samolotem tam i z powrotem ze względu na dziecko - koszt 730 zł. pobyt na miejscu 15 noclegów za 27,5 euro, euro kupione za 4,14zł. dużo jedzenia z polski, ale normalne wyjścia do knajpek jak najbardziej. tylko 2 wycieczki ze względu na to, że młoda szybko zaczyna marudzić w samochodzie i wycieczka przestaje być przyjemnością. sumując:
- koszt podróży samochodem dokładnie nie podam ale coś w tym stylu: około 600zł razem z winietami,
- samolot dla dziewczyn: 730 zł,
- kwatera: 1707 zł:
- 450zł wydane w polsce na zakupy
- 600 zł wydane w chorwacji (oczywiście po przeliczeniu z chorwackiej waluty)
RAZEM: 4087zł
Coś wychodzi mniej niż się spodziewałem. ale na pewno nie poszło więcej niż 4200-4300zł. a może właśnie tyle...
reasumując: wyjazd do cro dla mnie ma być w miarę tanim wyjazdem w czasach kiedy kryzys akurat odczułem na własnej skórze. dlatego też po kilku latach odwiedzania innych zakątków europy i nie tylko wróciłem do cro. jest to jak się człowiek postara dosyć niedrogi sposób spędzania wakacji, i to bez wielkich wyrzeczeń, w kraju który do tanich nie należy. dodam z takim budżetem - akurat tyle ile wydałem tyle na wakacje miałem przeznaczone. przy budżecie 5-6 tys. i w górę to bym wybrał inne miejsce na wakacje - takie gdzie po prostu za 4tys.zł bym nie nie mógł wypocząć.
transporter0
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) transporter0 » 26.09.2012 08:23

marc napisał(a):t

Sorry że się wtrącę. Na 15 dni to wychodzi 40zł dziennie na rodzinę czyli jakieś 70-75Kn dziennie. Raczej nie chce mi się wierzyć w wychodzenie do knajpek itd.
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 26.09.2012 09:14

My nie szalejąc w sklepie i zabrawszy sporo jedzenia z PL 1200 zł na 11 nocy... trochę chyba czegoś nie policzyliście 8O
PabloX
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 26.09.2012 09:18

transporter0 napisał(a):
marc napisał(a):t

Sorry że się wtrącę. Na 15 dni to wychodzi 40zł dziennie na rodzinę czyli jakieś 70-75Kn dziennie. Raczej nie chce mi się wierzyć w wychodzenie do knajpek itd.

Daj się człowiekowi nacieszyć, że zrobił na cro.pli wrażenie sprytnego i zaradnego :wink:

Miał facet wakacje oszczędne, ale bez wyrzeczeń (jazda w 2 rodziny jednym samochodem bez noclegu po drodze; jedzenie przez 2 tygodnie szybkich dań z puszek i proszków; nocleg w 2 rodziny w jednym apartamencie - jedni mieli sypialnię, drudzy pokoj dzienny, łazienka wspólna; bez ubezpieczenia zdrowotnego i assistance). Luzik, wakacje marzeń na czas kryzysu.
70-75 kun dziennie? Na piekarnię i lody wystarczy, a jak się nie przesadzi z kupowaniem burka i słodkich bułek, to i na jakieś 3 wyjścia do pizzerii się uzbiera.
transporter0
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) transporter0 » 26.09.2012 09:53

Czytam ten wątek od początku i musiałem się w końcu odezwać, bo już nieraz nie idzie czytać tych herezji... PabloX najtrafniej podsumowałeś te "nieżałowane" wakacje. Tylko tak się zastanawiam jaki jest sens siedzieć 15 dni w Cro i dusić każdy grosz... Może lepiej jechać na tydzień i spędzić go w miarę normalnie...
PabloX

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 26.09.2012 10:12

Moje podejście do wakacji jest takie, że jeśli mnie nie stać na przyzwoity wyjazd nad ciepłe morze, to bym sobie odpuścił. Bo np. skoro na co dzień nie jem dań gotowych i swoich dzieci tym nie karmię, to za jakie grzechy miałbym sobie niszczyć tym zdrowie na wakacjach? I nie wyobrażam sobie mieszkania w jednym apartamencie z kimś spoza najbliższej rodziny. Klimaty akademika miały swój urok, ale we właściwym czasie :?

Z drugiej strony - rozumiem, że dla niektórych osób ważne jest, żeby po prostu oderwać się od Polski, poleżeć na słoneczku, popływać w ciepłym morzu - niezależnie od warunków, w jakich spędzą ten tydzień czy 2 tygodnie. Ok, niskobudżetowe wakacje też są dla ludzi...

Ale jak czytam takie podsumowania, że ktoś za 3 albo 4 tysiące PLN miał w Chorwacji super 2-tygodniowe wakacje, bez ograniczania się, apartament och i ach, to się zastanawiam, o co chodzi? Ludzie mają tak niską samoocenę, że chociaż na forum muszą ją sobie podnieść, próbując zrobić wrażenie najsprytniejszych Polaków na świecie?

Czekam na taki post, w którym ktoś podając cenę zakupu walut wrzuci, że znalazł na grouponie ofertę z kantoru internetowego, kupił euro po 3,90 i kuny po 0,50 PLN... myślę, że doczekam się i takiego, i jeszcze bardziej absurdalnych :wink:
maciek_apo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciek_apo » 26.09.2012 11:13

Proponuję większy dystans w komentarzach. Na prawdę jest sporo ludzi jadących do Chorwacji z załadowanym bagażnikiem żywnością wiezioną z Polski, tak właśnie aby pobyt wyszedł najtaniej jak to możliwe. Nie ma się co naśmiewać i krytykować bo to nieładnie.

A ten wątek w moim rozumieniu ma na celu określenie chętnym do wyjazdu pierwszy raz, lub po dłuższej przerwie, jaki jest realny koszt takiego wyjazdu w takim czy innym terminie, bo większość z nas jedzie do Chorwacji na 7-14 dni

Ponadto czasem też wyjeżdzający pomijają w swoim rozliczeniu koszty samego przygotowania do wyjazdu, jakieś zakupy itd.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 26.09.2012 11:16

Kolejny użytkownik który nie rozumie co się tu pisze...
Nikt się z nikogo nie wyśmiewa, tylko reaguje na stwierdzenia, że ktoś miał wypas za 70 kun dziennie. Jakaś moda nastąpiła w udowadnianiu, że im mniej tym lepiej. Kto tak nie twierdzi, ten nieczuły burak. Za to potępia się w czambuł tych co wydaja więcej i udowadniają, że widzieli i użyli więcej.
transporter0
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) transporter0 » 26.09.2012 11:35

Dobra, dobra kolego. Nikt z nikogo się nie wyśmiewa, zwłaszcza z tego że ktoś odczuwa kryzys w kraju, wszyscy po trochu go odczuwamy, jedni trochę mniej inni bardziej. Nikt nie wyśmiewa się też z ludzi jadących na wakacje z prowiantem z Polski. Chodzi po prostu o to że kolega pisze że za 70Kn na rodzinę/dzień spędził wakacje nie żałując sobie niczego. Przecież sam wiesz że jest to nierealne. Więc po co pisać głupoty, zwłaszcza że ten temat ma pomagać ludziom przed pierwszym wyjazdem policzyć koszty? Niech napisze że jadł to co przywiózł z Polski a na miejscu kupował tylko pieczywo, lody i może jakieś piwko, bo na tyle starcza 70Kn...
PabloX

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 26.09.2012 11:42

maciek_apo napisał(a):Proponuję większy dystans w komentarzach. Na prawdę jest sporo ludzi jadących do Chorwacji z załadowanym bagażnikiem żywnością wiezioną z Polski, tak właśnie aby pobyt wyszedł najtaniej jak to możliwe. Nie ma się co naśmiewać i krytykować bo to nieładnie.

Ten apel był skierowany jak mniemam m.in. do mnie? Otóż nie naśmiewam się, poddaję analizie stwierdzenia zawarte w jednym z postów, rozwijam je dla lepszego zrozumienia przez osoby, które nie były, nie widziały, nie wiedzą.

I wyraźnie piszę, że rozumiem potrzebę niskobudżetowych wakacji. Można przywieźć sobie bagażnik jedzenia, klika zgrzewek wody i polskiego piwa w puszkach - jak kto lubi. Można spać w dwie rodziny w 2-pokojowym apartamencie - na pewno da się wytrzymać, można spać na podłodze na materacu czy karimacie. Jeżeli ktoś akceptuje takie warunki - ok, jego sprawa. Można pojechać bez ubezpieczeń - zawsze to parę złotych w kieszeni zostanie (no chyba, że zdarzy się jakaś awaria i wtedy zamiast oszczędności jest coś wręcz przeciwnego). Tylko po co później ludzie piszą, że mieli wypas?

maciek_apo napisał(a):A ten wątek w moim rozumieniu ma na celu określenie chętnym do wyjazdu pierwszy raz, lub po dłuższej przerwie, jaki jest realny koszt takiego wyjazdu w takim czy innym terminie, bo większość z nas jedzie do Chorwacji na 7-14 dni

Ponadto czasem też wyjeżdzający pomijają w swoim rozliczeniu koszty samego przygotowania do wyjazdu, jakieś zakupy itd.

Otóż to! Chodzi o realny koszt wyjazdu i określenie, co się będzie miało w ramach wyliczonych wydatków. I, moim zdaniem, osoby ściemniające wprowadzają w błąd tych, którzy dopiero planują wyjazd. Później ktoś dopiero na miejscu się przekona, że albo musi wydać więcej niż planował, albo obniżyć swoje oczekiwania.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.09.2012 12:01

Zgadzam się z przedmówcami.Wątek ten ma pomagać osobom wyjeżdżającym po raz pierwszy bądź osobom, które ostatni raz w Cro byli 10-15lat temu, a od tego czasu ceny skoczyły i to bardzo.
Pisanie więc o wypasie za 70kn dziennie jest wprowadzaniem w błąd.
Wyobraźmy sobie sytuację, że ktoś ma stały nieprzekraczalny budżet wg powyższych wyliczeń.
Rezerwuje i płaci za apartament przez internet na 14 dni. Po czym jedzie na miejsce i okazuje się, że niestety te 70kn to jest na jedną osobę a nie na trzyosobową rodzinę i co wtedy. Po tygodniu musi wracać do Polski, bo inaczej nie będzie miał za co wrócić.

Pisałem już, że Obiad w konobie w Primosten na deptaku przy plaży dla dwóch osób kosztował mnie 120zł i nie był to szał. Ja kalmary z grilla, żona rybka + soczek dla dziecka i dwie kole.
Dla przykładu obiad w Neum (Bośnia) średnio kosztował dla trzech osób z dwoma piwami i sokiem między 45 a 50zł.
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 26.09.2012 12:10

z kosztami urlopu w CRO jest podobnie jak ............... z zużyciem paliwa w samochodach , jedni piszą prawdę ? a inni no cóż .... wolny kraj , na forum można pisać co się chce a prawda zapewne i tak leży gdzieś po środku więc nie ma sensu się "podniecać" ale poczytać można
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 26.09.2012 12:45

Marc nie napisał, że miał wypas - nie twórzcie hiperboli!

Napisał natomiast "normalne wyjścia do knajpek jak najbardziej" oraz "bez wielkich wyrzeczeń", co daje rzeczywiście dość szeroki wachlarz interpretacji.

I nie piszcie (PabloX), że się nie wyśmiewacie, gdy się wyśmiewacie.
Można zawsze napisać "wyśmiewam się, bo ... i jest to taki rodzaj krytyki, satyra".

Brzydko, ale zgodnie ze stanem faktycznym, z którym każdy rozgarnięty czytelnik forum może się zapoznać dzięki powyższym materiałom źródłowym.

BTW, temat dryfuje, jak to zwykle bywa, a szkoda.
Jestem tu, bo planujęsobie wyjazd i chętnie poczytałbym jakieś uporządkowane relacje kosztowe, bez wycieczek w inne kierunki...
Może wprowadzimy zasadę, że iks procent postu, to będą myślniki z cenami?
Co z tego, że będą się powtarzać - i tak wszyscy piszą to samo ;@)

Myślałem o czymś na wzór:

Mimice, koniec lipca 2012 r.
- dojazd:
* paliwo diesel (3 TKM) ...
* winiety i autostrady ...

- noclegi:
* 2 po drodze (Wiedeń, Graz): 80 e + 67 e bez śniadania
* apartament dla 4 osób: 7 x 200 pln = 1400,-

- knajpa:
*pizza od 30 do 59 kun
* browar od 15 do 245 kun

- itp.
marc
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marc » 26.09.2012 13:19

do pablox i transportera głównie ta odpowiedź i innych takich miłujących bliźniego swego. w waszych wypowiedziach tyle zacietrzewienia, że zastanawiałem się czy w ogóle odpowiadać.
przede wszystkim czytać uważnie!!! czy ja pisałem coś o wspólnej łazience!! albo mieszkaniu w jednym apartamencie!!
mój wpis to suche stwierdzenie faktów, bez żadnych emocji i oceniania innych, a w odpowiedzi tyle agresji. no ale niestety w cro zauważyłem, że coraz więcej karków i mr kultura z Polski przyjeżdża i tylko kur... i kur...
co do faktów - i czytać a nie domniemywać!! - samochód na 2 rodziny (na gaz jak ktoś nie doczytał), bo w samochodzie ja i kuzyn i bagaże i żarcie. kobiety i małe dziecko jak pisałem wcześniej wysłane samolotem dla wygody. ja nie ciągam dzieciaka i żony w samochodzie przez pół europy!! a nocleg po drodze?, ale luksus... hahaha
jak pisałem apartament po negocjacjach, niedaleko morza 27,5euro na parę i o dziwo kuzyn nie spał mi w nogach:) każdy swój pokój osobny z łazienką, tylko kuchnię mieliśmy na 2 rodziny co faktycznie, dramatycznie popsuło mi wakacje:) hahaha. aha dla niedowiarków, nie mieszkałem w szałasie:)
skoro napisałem, że jedzenie z Polski to się rozumie, że codziennie na mieście obiadu nie jadłem. jestem pewien, że żywiłem się zdrowiej od niejednego z was, bo owszem żarcie z Polski, ale nic z puszki, po prostu zrobione w domu. aha dla dzieciaka słoiczki, czyli jak w kraju, i to nawet hippa - dla znawców to te droższe, ach tak chciałem się pochwalić... hahaha
fakt, nieraz jak się najedliśmy melonów, arbuzów i winogron (jedno ze słodszych wspomnień z tych wakacji) to już nie mieliśmy ochoty na oryginalną chorwacką pizzę w oryginalnej chorwackiej konobie, w które zresztą baska voda obfituje:)
piwo piłem częściej w knajpach niż ze sklepu, zresztą ciężko po 1 września było kupić jak się Polaków nazjeżdżało, tak półki wymiecione:)
pisałem - tylko dwie wycieczki, nie licząc wypadów do makarskiej i innych pobliskich dziur, bo dzieciak w samochodzie dosyć marudny.
na plaże karimaty po 8 zł/ chińskie - a fuj!! o zgrozo!!! pewnie żaden z celebrytów na tym wątku by się do tego nie przyznał:)
kółko dla dziecka do wody, basenik pożyczone a piłka znowu chińszczyzna - tu Was wyręczam Panowie, nie musicie pisać ja to zrobię - " no nie to już prawdziwe buractwo" hahaha
teraz bez sarkazmu - ludzie myślący zgodzą się ze mną, że im dłuższy pobyt tym mniej stosunkowo wydamy na wakacje, chociażby przez to, że koszt podróży jeden i ten sam. sorki ale wakacje tygodniowe to nie wakacje, przyjeżdżasz i wyjeżdżasz.
jak byś trochę poczytał pablox, to byś wiedział, że zgodnie z umową pl-cro ubezpieczenie zdrowotne polskie jest tak samo ważne w cro. nie ale lepiej kupić prywatnie, przecież mnie stać, a jak cos się stanie to zasuwać do lekarza 100km dalej bo przecież z takim mój ubezpieczyciel ma podpisaną umowę. no cóż nie jest trudno być ignorantem.
i kończąc proszę nie wkładać do moich ust słów, których nie wypowiedziałem, już nie chce tu mi się ich więcej przytaczać.
ps. chciałem jeszcze przeprosić, ze miałem udane wakacje i o zgrozo sam siebie nie oszukuję, hahaha
ps.2. i taka myśl - więcej uśmiechu na co dzień panowie, mniej żółci, agresji to i szczęśliwsi będziecie. i nie będzie Wam skakało ciśnienie jak będziecie czytać wypowiedzi takich buraków jak ja... hahaha
marc
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marc » 26.09.2012 13:36

aha
bawi mnie to, że słowo "wypas", którego nie użyłem, robi taką furrorę:)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 177
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone