Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.09.2012 08:02

troci napisał(a):Reasumując cała podróż z noclegami i ubezpieczeniem wyniosła mnie i żonę ...........1550zł/8dni :)

Chyba drobna aszybka :D :D
PabloX
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 12.09.2012 09:04

zebik napisał(a):
troci napisał(a):Reasumując cała podróż z noclegami i ubezpieczeniem wyniosła mnie i żonę ...........1550zł/8dni :)

Chyba drobna aszybka :D :D

A gdzie tam, o pomyłce nie może być mowy :wink:
Po prostu objawił się kolejny mistrz bezkosztowych (no, prawie bezkosztowych) wakacji w Chorwacji :wink:

Zresztą Troci sam pisze, że nie podaje kosztów na miejscu, tylko dojazd i nocleg. Na forum już wcześniej czytałem posty, których autorzy nie wliczali wydatków na miejscu - bo przecież w Polsce też by robili zakupy... konsekwentnie powinni stwierdzić, że w Polsce również jeździliby w tym czasie samochodem (np. do pracy), a także zużywali wodę, gaz, prąd... zatem jedynymi kosztami wyjazdu do Chorwacji pozostają dla wielu osób winiety i opłaty na bramkach za autostrady :wink: bo kto by się bawił w takie pierdoły, żeby ewentualnie policzyć różnicę między kosztami w Chorwacji i w Polsce.
troci
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) troci » 12.09.2012 10:46

A widzicie...wiedziałem że się spotkam z takimi głosami
Niedowiarkom przypominam, że podliczyłem jedynie ubezpieczenie, podróż i kwatery. Bo to stały element dla wszystkich wpisów i to możemy jakoś porównać. Nie rozpisuję się o wydatkach na miejscu, bo tutaj ile będzie wpisów tyle różnic i pomysłów. Swoim postem chciałem zwrócic uwagę na przewagę trasy (dla osób z centralnej i wschodniej Pol) Słowacja Węgry nad tą Czechy Austria Słowenia... liczby mówią same za siebie.
skylogg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) skylogg » 12.09.2012 11:26

Sierpień 2012 Nocy siedem.
5.300 z groszami na planowane 5.200 w modelu rodzinnym 2 duże piwa + 1 średnia coca-cola i 1 mały soczek ;)
Policzone paliwo, Assistance premium, winiety, wydatki spożywcze w PL oraz wszelkie wydatki w Cro (spożywka, zakwaterownaie 50 euro za dobę, 4 wyjścia do knajpy, atrakcje typu Wodospady Krka + Plitvice itp itd)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.09.2012 11:31

troci napisał(a):A widzicie...wiedziałem że się spotkam z takimi głosami
Niedowiarkom przypominam, że podliczyłem jedynie ubezpieczenie, podróż i kwatery. Bo to stały element dla wszystkich wpisów i to możemy jakoś porównać. Nie rozpisuję się o wydatkach na miejscu, bo tutaj ile będzie wpisów tyle różnic i pomysłów. Swoim postem chciałem zwrócic uwagę na przewagę trasy (dla osób z centralnej i wschodniej Pol) Słowacja Węgry nad tą Czechy Austria Słowenia... liczby mówią same za siebie.

Za 1550 zł nie dojedziesz i nie wrócisz z Chorwacji nie mówiąc już o wykupieniu kwater i ubezpieczenia. Nie wspominam tutaj o wydatkach "na miejscu" bo jak sam stwierdziłeś to indywidualna sprawa.
witpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witpol » 12.09.2012 11:43

zebik napisał(a):
troci napisał(a):A widzicie...wiedziałem że się spotkam z takimi głosami

Za 1550 zł nie dojedziesz i nie wrócisz z Chorwacji nie mówiąc już o wykupieniu kwater i ubezpieczenia. Nie wspominam tutaj o wydatkach "na miejscu" bo jak sam stwierdziłeś to indywidualna sprawa.

We wcześniejszych postach troci wspomniał, że koszty rozłożyły się na dwie rodziny, więc przy aucie na gaz i tanich kwaterach jest to chyba możliwe :?:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.09.2012 11:54

Pobyt 1 tydzień, noc 30 euro, koszty tracportu 1/2 - 1550 zł możliwe :idea:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.09.2012 11:56

Janusz Bajcer napisał(a):Pobyt 1 tydzień, noc 30 euro, koszty tracportu 1/2 - 1550 zł możliwe :idea:

Jan na 2 rodziny jednym autem to pewnie tak.
witpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witpol » 12.09.2012 12:01

zebik napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Pobyt 1 tydzień, noc 30 euro, koszty tracportu 1/2 - 1550 zł możliwe :idea:

I tak właśnie pisał :|
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 12.09.2012 12:14

witpol napisał(a):
zebik napisał(a):

I tak właśnie pisał :|

Czyli zebik niedoczytał :wink:
witpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witpol » 12.09.2012 12:20

Na to wychodzi 8O
pitpawel
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pitpawel » 16.09.2012 11:28

Wczoraj wróciłem z Breli - to był mój pierwszy wyjazd do Chorwacji i z pewnością nie ostatni:) Wrażenia jak najbardziej pozytywne - negatywów w moim przypadku BRAK. No ale nie chodzi tutaj o relację ale o koszty. 2 osoby początek września.
Pobyt 7 noclegów - 8 pełnych dni - koszt 40 euro x 7 = 280 euro zakupione po 4,2 = 1176 zł.
Paliwo - zrobiłem 2600 km, wycieczka Splt, Omis, Imotski - sp. niecałe 6 l ON/100 km. Paliwo 150 l x 6 zł = 900 zł
Autostrady: Austria 10 dni, Czechy 10 dni, Słowenia bokiem i Chorwacja cały czas aż do Sestanovac razem = 370 zł.
Zakupy w Polsce - po poradach z forum słusznie zrobione - ogólnie pierdołki na śniadanko, krem z filtrem, buty do pływania itp razem wyszło tego 200 zł.
Wydatki na miejscu, nie można powiedzieć, że sobie żałowaliśmy urlop jest raz w roku. Obiady za każdym razem w Konobie - Hrast, Palma i moje ulubione MARKO x 6:) Jednak najlepsze żarcie w Breli (moim zdaniem). Obiady zróżnicowane od Platy rybnej na 2 osoby = 240 kun + 2 Ozujska po 17 kuna daje 254 kuny, po trochę tańsze lignje na żaru (kalmary) = 80 kun, zwykłe lignje w panierce 65 kun. Krewetki te takie bycze = 100 kun z grilla itp. do tego zawsze były piwka i napiwek dla przemiłych kelnerów. Obiady naprawdę syte, do tego dają dodatki w postaci ziemniaczków ze szpinakiem czy sałatki. Jedzenie naprawdę mi odpowiadało, popijając piwkiem i spoglądając na plażę z człowieka naprawdę spływa stres codzienności:) Wieczorkiem były owoce zakupione na miejscu, chodź muszę przyznać, że jak na kraj południa nie takie tanie i smaczne lody których 2 kugle wyglądają jak nasze 4:) Kugla wszędzie po tyle samo 7 kun.
Do tego doszły wydatki na oliwę z oliwek, Karlovacko na miejscu i do Polski, Rakiję, drobne pamiątki z wakacji - zapachy zamknięte w woreczku niby pierdołka ale jak wącham przypomina mi jeszcze wczorajszy poranek:)
Sumując na miejscu codziennie wydawaliśmy ok 370 kun (uśrednione) co daje ok 1800 zł + 1176 + 900 + 370 + 200 = 4446 ( 4500zł) bo nie rozliczałem co do złotówki.
Za to otrzymałem ucztę dla oczu (widoczki), dla ciała (codzienne spacery, kąpiele i nurkowania), dla podniebienia (pyszne jedzenie). I te zapachy!!! Jejku zmysły na miejscu wariowały:) Pogoda sprzyjała (jeden dzień niepogody, nic straconego wyprawa do Splitu), a całą wyprawę uważam za bardzo udaną.
Czy można było takiej? Oczywiście, że tak - bez żywienia się w restauracjach, bez lodów i owoców, bez zakupów do domku. Można całe jedzonko przywieść z domku i spożywać na tarasie przy pięknym widoczku na cudowny kolor morza. Ja zdecydowałem spróbować ichniejszej kuchni i smaków i nie żałuję. Uważam, że już za ok 4000 zł w 2 osoby można mieć bardzo udane przeszło tygodniowe wakacje. Pozdrawiam.
czuczul
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) czuczul » 22.09.2012 13:34

Wczoraj wrocilismy z Cro.

2 osoby, 6 noclegów (3 noclegi Zaton Village, 3 Hotel Croatia **** w Baska Voda).

Krótkie podsumowanie:

- przejechalismy 2712 km z Krakowa, trasa Kraków- Czechy- Austria, Słowenia, Chorwacja ze srednim spalaniem 6l/100km, koszt paliwa 970 zł + winiety i autostrady 410 zł
- 6 noclegów - 1350 zł - polecamy Hotel w którym bylismy w BV, na pewno mozna znaleźć coś fajnego w korzystniejszej cenie ale warto bylo zapłacic te kilka euro wiecej za standard ktory oferują hotele Orvas.
- jedzenie - mieliśmy troche z Polski na pierwsze dni bo bylismy w Zatonie i tam z knajpami bylo raczej słabo wiec na pierwsze dni zaopatrzenie z kraju wynioslo nas jakies 200 zł, w Baśce jedlismy w knajpach plus jakies drobne zakupy w lokalnych sklepach, kilka butelek wina do Polski co kosztowało nas ok 1000 zł. W Basce polecamy knajpe King na ulicy Iza Pallaca, boskie miejsce, rodzinna knajpa jest tam od 40 lat, ceny dosyć wysokie ale warto.
- ubezpieczenie z Polski ok 80 zł na 2 osoby
- zwiedzanie Plitvic - 130 zł za 2 osoby

W sumie wyszło ok 4100 zł, nie licząc grosików.... Liczylismy sie z duzo wiekszymi wydatkami wiec i tak jestesmy mile zaskoczeni.

Drobna uwaga dla osob ktore zastanawiaja sie nad wymienianiem waluty. Lepiej jest wszedzie gdzie sie da płacic kartą (Alior Bank): kurs z karty ok 0,55 zł za 1 HRK, a przy wymianie w kraju w najlepszym wypadku 0,60 zl.

Pozdrawiamy i zyczymy udanego pobytu wszystkim wybierajacym sie do Cro:)
maciek_apo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciek_apo » 24.09.2012 11:20

Pobyt w Tucepi 08.09 - 16.09, wyjazd 17 stego.

Trasa Czechy - Austria (autostrady) - Słowenia (omijanka przez Mureck, Lenart, Ptuj), Chorwacja cały czas autostrada.

Koszt winiet/opłat

Czechy: winieta miesięczna zakupiona u kolegi z forum, któremu wyjazd nie wypalił 50zł :)
Austria: 2 x 8 euro
Słowenia: objazd
Chorwacja: autostrada do Zagrzebia 48 kun, z Zagrzebia do zjazdu na Makarską riwierę 197 kun

Paliwo... nie wiem w sumie, ale średnie spalanie na całej trasie wyszło 4,5L ON (Clio Grandtour 1.5 dCi)
Na baku zatankowanym do pełna w Chałupkach dojechałem mniej więcej na wysokość Splitu, że zostało mi paliwa na jakieś 100km, więc dotankowałem dla świętego spokoju.

Był wyjazd do Dubrovnika, był Split, był wodospad Kravice oraz Mostar w Bośni, był słynny podjazd na Śv Jure

Apartament dwupokojowy z klimą, aneksem itd. w Tucepi na ul. Kamena łącznie 400 euro z pięknym widokiem.
Praktycznie codziennie obiado/kolacje w restauracjach z napiwkami że sam bym chciał tak dostawać :)

Całość na dwie osoby wyszło na poziomie 5 tys, ale to bez absolutnego żałowania sobie czegokolwiek, prócz atrakcji typu parasailing, skutery itd.

Oczywiście w ramach tych pieniędzy były różne sprawy "dookoła wyjazdu" takie jak dwa materace kupione na miejscu, "buty do wody" prezenty dla rodziny i znajomych.

Dla oszczędnego taki wyjazd powinien spokojnie zamknąć się w kwocie do 3500 zł ze wszystkim. Wbrew pozorom wielu jest ludzi, którzy wiozą ze sobą w lodówkach turystycznych przygotowane wcześniej posiłki, więc pozostaje kąpiel słoneczno/wodna + wypady to tu, to tam na miejscu i da się!

Pozdrawiam
Maciej
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 24.09.2012 11:34

11 nocy Primosten + zwiedzanie KRKA i kilka wycieczek Makarska, Biokovo,Ciovo... 2 osoby dorosłe i 6 latka. Samochód Fabia 1.4 LPG. 3500km przejechane(800 km na miejscu po Cro). Licząc wszystkie wydatki łącznie z ubezpieczeniem wyszło - 5050 zł. Ale jedzenie w znacznej części wzięte z polski w konobie tylko jeden obiad ...all inclusive to nie było :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 176
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone