Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
nlock
Croentuzjasta
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) nlock » 24.08.2012 10:01

Bocian napisał(a): I bierzesz pod uwagę niewydane lipy w każdej kasie? Napiwki? Zgubione drobne, walające się po kieszeniach? Nie wydaje mnie się, jak mawiał klasyk w jednym filmie. :) Nie wierze w to, że pamięta się każdy wydatek co do lipy, szczególnie te za które nie ma rachunków. Ogólny koszt , spoko. Co do grosza, moim zdaniem, niemożliwe.

Oczywiście, że nie. :D
Wszystkie te niewydane, zgubione, wałęsające się po kieszeniach lipy lądują w rubryce 'inne'.
Nasze wydatki pogrupowaliśmy sobie tak: paliwo, kwatera, bilety wstępu (promy, parki narodowe, wycieczki),
reszta - tradycyjnie "na życie" :D
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 24.08.2012 10:04

Zgadzam się z tobą masz racę, dlatego usunąłem tego posta.
:roll:
A tak poza tym to jestem za "autonomią"
Ostatnio edytowano 24.08.2012 12:02 przez hrupek666, łącznie edytowano 1 raz
nlock
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nlock » 24.08.2012 10:05

hrupek666 napisał(a):
nlock napisał(a):Czy ktoś rozumie, o co 'biega" w tym poście powyżej :?: :D

Nikt nie zrozumie więcej nic już nie napisze w tym temacie i z góry przepraszam :!:

Nie ma co tak od razu "strzelać focha" :D

Twój post jest nieco chaotyczny i niespójny, a zasady polskiej pisowni interpretujesz dość swobodnie. :)
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 24.08.2012 10:11

nlock napisał(a):
hrupek666 napisał(a):
nlock napisał(a):Czy ktoś rozumie, o co 'biega" w tym poście powyżej :?: :D

Nikt nie zrozumie więcej nic już nie napisze w tym temacie i z góry przepraszam :!:

Nie ma co tak od razu "strzelać focha" :D

Twój post jest nieco chaotyczny i niespójny, a zasady polskiej pisowni interpretujesz dość swobodnie. :)

Tak tylko zamiast nacisnąć Podgląd nacisnąłem Wyślij.I poszło w eter zanim edytowałem to się posypało ale poproś kogoś o szybką odpowiedz na ważny dla ciebie temat.Do wypominania i naśmiewania się pierwsi (nie wszyscy oczywiście)
PabloX
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 24.08.2012 10:21

caipirinha napisał(a):
PabloX napisał(a):
A orientuje się ktoś, co to takiego jest "kuver postava"? W tym roku w dwóch restauracjach doliczyli po 8 kun za każde nakrycie. Natomiast nie spotkałem tego w żadnej konobie, a i w innych restauracjach niż te dwie też "kuver postavy" nie było.

Dokładnie jest to dodatkowe nakrycie,
Doliczają - jak jest taka pozycja w karcie - zazwyczaj jak zamawia się jedno danie na np. 2 osoby, lub półmisek jedzenia i po talerzu dla każdego.

Pamiętam w zeszłym roku oburzenie moich znajomych jak zamówili danie (jakiś mieszane mięso w karcie było to danie dla 1 osoby) i do tego poprosili 3 talerze, a w tej konobie była akurat taka pozycja w menu.

Pozdrawiam

Dzięki, ale w takim razie znaczyłoby to tyle, że w obu tych miejscach zostałem zrobiony w bambuko, bo w obu przypadkach jedynym DODATKOWYM nakryciem był widelec dla najmłodszego synka. Poza tym każdy (2 dorosłych i 2 większych dzieci) miał swoje danie na swoim talerzu... a "kuver postava" było naliczone 4 x 8 kn. W jednym przypadku możnaby się ewentualnie domyślać, że policzyli za podanie przystawek (których zresztą nie zamawialiśmy). Jakoś trudno mi uwierzyć, żeby aż tak cięli w... i to w obu przypadkach identycznie tak samo.
A w paru innych miejsach rzeczywiście braliśmy np. jedno drugie danie na dwójkę dzieci i wtedy po dodatkowym talerzu i za to nic nie było doliczane do rachunku.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 24.08.2012 10:27

8)
Ostatnio edytowano 24.08.2012 11:12 przez kaszubskiexpress, łącznie edytowano 1 raz
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 24.08.2012 10:33

kaszubskiexpress napisał(a):
hrupek666 napisał(a):Zgadzam się z tobą masz racę, dlatego usunąłem tego posta.
Ale na twoją twarz też nie mogę jakoś patrzeć.

Wystarczyło poprawić.

Jeśli chodzi o moją twarz, to nie Ty jeden nie możesz na nią patrzeć zapewne. :P

Tak jak w moim przypadku .
Wystarczy poprawić :papa:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 24.08.2012 10:40

8)
Ostatnio edytowano 24.08.2012 11:12 przez kaszubskiexpress, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.08.2012 11:00

Ok - może wystarczy już tego poprawiania :idea:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.08.2012 11:19

kaszubskiexpress napisał(a):8)

Hvala :idea:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 24.08.2012 11:25

Janusz Bajcer napisał(a):Hvala :idea:

Molim. :hut:
eStefan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) eStefan » 24.08.2012 11:39

PabloX napisał(a):
caipirinha napisał(a):
PabloX napisał(a):
A orientuje się ktoś, co to takiego jest "kuver postava"? W tym roku w dwóch restauracjach doliczyli po 8 kun za każde nakrycie. Natomiast nie spotkałem tego w żadnej konobie, a i w innych restauracjach niż te dwie też "kuver postavy" nie było.

Doliczają - jak jest taka pozycja w karcie - zazwyczaj jak zamawia się jedno danie na np. 2 osoby, lub półmisek jedzenia i po talerzu dla każdego.

Pamiętam w zeszłym roku oburzenie moich znajomych jak zamówili danie (jakiś mieszane mięso w karcie było to danie dla 1 osoby) i do tego poprosili 3 talerze, a w tej konobie była akurat taka pozycja w menu.

Pozdrawiam

Dzięki, ale w takim razie znaczyłoby to tyle, że w obu tych miejscach zostałem zrobiony w bambuko, bo w obu przypadkach jedynym DODATKOWYM nakryciem był widelec dla najmłodszego synka. Poza tym każdy (2 dorosłych i 2 większych dzieci) miał swoje danie na swoim talerzu... a "kuver postava" było naliczone 4 x 8 kn. W jednym przypadku możnaby się ewentualnie domyślać, że policzyli za podanie przystawek (których zresztą nie zamawialiśmy). Jakoś trudno mi uwierzyć, żeby aż tak cięli w... i to w obu przypadkach identycznie tak samo.
A w paru innych miejsach rzeczywiście braliśmy np. jedno drugie danie na dwójkę dzieci i wtedy po dodatkowym talerzu i za to nic nie było doliczane do rachunku.

Może to jest to poprostu opłata za obsługę. Gdzie nie gdzie we Włoszech jest taka opłata za to że Ci obsługa do stolika przyniesie zamówienie.
adi_tiger
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adi_tiger » 24.08.2012 11:41

Jacek S napisał(a):
adi_tiger napisał(a):Na obiady (nigdy nie gotowalismy, codziennie na mieście) = 708,4 zł

To na jedną czy na dwie osoby?

Na 2 osoby łącznie.
Czyli wychodzi okolo 70 zł na nas 2 na dzień i by się zgadzało bo płacilismy w granicach 120 - 150 kun za obiad (2 dania + piwko/cola)
eStefan napisał(a):Może to jest to poprostu opłata za obsługę. Gdzie nie gdzie we Włoszech jest taka opłata za to że Ci obsługa do stolika przyniesie zamówienie.

Możliwe to, ale akurat zauwazylem ze w Cro w 90% kart / menu pisze na koncu iż podatek i obsługa wliczona w cenę.

Ktoś nam napisał że po co to liczenie itp. Ale po to że przed wyjazdem ja sam głowiłem się i troiłem ile kasy wziąć by spokojnie starczyło + był jakiś bonus "jak by coś". Teraz ktoś będzie jechał pierwszy raz i wie na ile się przygotować itp. już pozna zarys kosztów wakacji w raju :D
PabloX
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 24.08.2012 12:02

eStefan napisał(a):
PabloX napisał(a):
caipirinha napisał(a):

Pozdrawiam

Może to jest to poprostu opłata za obsługę. Gdzie nie gdzie we Włoszech jest taka opłata za to że Ci obsługa do stolika przyniesie zamówienie.

Też w tym kierunku moja intuicja biegnie. Ciekawe, czy w takim razie oni to traktują od razu jako rodzaj zryczałtowanego napiwku? Wprawdzie oprócz tej opłaty w obu przypadkach napiwek dałem i kelnerzy nie wspomnieli, żeby napiwek był już wliczony. Oczywiście byłoby zaskaujące, gdyby kelner dostając dodatkowe 30 czy 40 kun nie chciał ich przyjąć :wink: Ale tak myślę - na przyszłość - czy w lokalach z "kuver postava" dawać napiwek, czy nie. Bo jeśli to jest opłata za nakrycie do stołu i trafia do kieszeni właściciela lokalu, to kelnerowi napiwek dać należy i tyle. IMHO napiwek jest jednym z podstawowych (a przynajmniej ekonomicznych) praw człowieka dla kelnera, recepcjonisty czy fryzjera :wink: Ale jeśli napiwek jest wliczony od razu w cenę, to należałoby zapłacić tyle, co na rachunku i już nic więcej.
caipirinha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caipirinha » 24.08.2012 12:35

PabloX napisał(a):Też w tym kierunku moja intuicja biegnie. Ciekawe, czy w takim razie oni to traktują od razu jako rodzaj zryczałtowanego napiwku? Wprawdzie oprócz tej opłaty w obu przypadkach napiwek dałem i kelnerzy nie wspomnieli, żeby napiwek był już wliczony. Oczywiście byłoby zaskaujące, gdyby kelner dostając dodatkowe 30 czy 40 kun nie chciał ich przyjąć :wink: Ale tak myślę - na przyszłość - czy w lokalach z "kuver postava" dawać napiwek, czy nie. Bo jeśli to jest opłata za nakrycie do stołu i trafia do kieszeni właściciela lokalu, to kelnerowi napiwek dać należy i tyle. IMHO napiwek jest jednym z podstawowych (a przynajmniej ekonomicznych) praw człowieka dla kelnera, recepcjonisty czy fryzjera :wink: Ale jeśli napiwek jest wliczony od razu w cenę, to należałoby zapłacić tyle, co na rachunku i już nic więcej.

hmmm,
to ja już nic nie rozumiem,
tam gdzie ja jadałam, a jedzenie mieli znakomite, doliczali to tylko za dodatkowy "pusty talerz"
nigdy z automatu za każdą osobę ( a było to 7 kun).
I teraz pytanie czy ta pozycja to było samo "kuver" czy "kuver postava" w tej konobie co jadałam,bo nie jestem juz pewna, ale jest szansa że w tym roku beda tam jeszcze więc sprawdzę.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 164
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone