Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.08.2012 22:31

Od czterech dni siedzimy w Bośni. Na początku chodziliśmy na obiadokolację do knajpy, jedynej czynnej na promenadzie po 19tej i za obiad na trzy osoby z dwoma piwami płaciłem 86zł. Później znalazłem knajpę czynną do 17tej gdzie za identyczny obiad płacę 46zł. Różnica jest.
anubis2423
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) anubis2423 » 22.08.2012 10:12

tak jak crolove wycenił jest bardzo realne na 10 dni tak koło 5tys
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 23.08.2012 15:03

dyha napisał(a):We wrześniu tamtego w Makarskiej roku płaciłem za dwuosobowy app 25 euro, tak więc trochę optymizmu. Trzeba tylko poszukać

Pierwszy raz jadę we wrześniu na Rivierę Makarską w ciemno albo gdzie mnie licho poniesie. Skład delegacji podróznej 2 osoby. Nie spieszymy sie. Noclegi tranzytowe. Miejsce pobytu -Chorwacja, Czarnogóra, Albania. Przejazd przez Węgry,powrót przez Serbię. Jak będzie zobaczymy. Sądze,że wrzesień to dobry miesiąc. W ubiegłym roku w lipcu Riviera Makarska przypominała Sopot. Ceny wysokie w zamian jakość,wyposażenie apartamentów słabe. Liczę,że będzie raczej taniej. W Czarnogórze zapewne napewno. Jak wrócę to zapodam ceny żywności i koszt 2 tygodniowego urlopu bez stresu i żon. :D :D :D
Ostatnio edytowano 23.08.2012 15:10 przez darek1, łącznie edytowano 1 raz
martol92
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) martol92 » 23.08.2012 15:07

Rodzice wrócili z Chorwacji, Baska Voda, 10dni (koniec lipca, pocz. sierpnia) i juz razem z paliwem i noclegami tranzytowymi(tam: Salzburg, z powrotem: Plitvice, 2x Salzburg) wydali łącznie 6tys. zł. Nie oszczędzając na niczym, w domu obiad jedli chyba z 4 razy. Na codzien kupowali duzo owocow, napojów i innych smakołyków. Wieczorem piwko i drinki.
pitpawel
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pitpawel » 23.08.2012 19:08

Mam pytanie odnośnie napiwków w przypadku płatności kartą w konobie. W jaki sposób to rozwiązać i jaka wysokość napiwku przyjęta jest zwyczajowo w Chorwacji.
Pozdrawiam:)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 23.08.2012 20:12

pitpawel napisał(a):Mam pytanie odnośnie napiwków w przypadku płatności kartą w konobie. W jaki sposób to rozwiązać i jaka wysokość napiwku przyjęta jest zwyczajowo w Chorwacji.

Jeśli uważasz, że napiwek się należy to zwyczajowo zostawia się 10%. Znajoma Chorwatka mówi, że to za dużo. Jak zapłacisz kartą to zostawiasz kasę w etui w którym przyniesiono rachunek.
adi_tiger
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adi_tiger » 23.08.2012 22:05

Dwie osoby dorosłe (studenci) pojechaliśmy busem z biura Oskar do Makarskiej. 9 noclegów
Razem poszło równo : 4325,2 zł na 2 osoby
Na obiady (nigdy nie gotowalismy, codziennie na mieście) = 708,4 zł łącznie na 2 os
W konzumie i piekarni poszlo 490 zł łącznie na 2 os
Na inne (wieczorne piwo, drinki, wejścia do klubów, cafe) = 491 zł łącznie na 2 os
Willa + autokar + ubezpieczenie = ok. 1300 zł na osobę.
Nie było żałowania na nic, wakacje są raz w roku i kasę się zbiera cały rok. Także wyszlo 2162,5 zł na osobę za niezapomniane wakacje ;)

Dla porównania miesiąc wcześniej Solaris Sibenik poszlo na rodzinę 4 os. 16 000 zł.
Mimo wszystko wole wille + wyżywienie we własnym zakresie niż hotele i to ich żarcie.
Ostatnio edytowano 24.08.2012 11:43 przez adi_tiger, łącznie edytowano 1 raz
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 24.08.2012 00:38

Najlepsze są te grosze po przecinku :)
jarek79kk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarek79kk » 24.08.2012 06:55

Bocian napisał(a):Najlepsze są te grosze po przecinku :)

gorsze po przecinku sa bo ....zauwaz ze to studencji :-) maja wyliczone co do grosza wszystko :-) sam pamietam te czasy...i chyba dlatego nie wytrwalem do konca na uczelni a w polowie przygody ze studiami zajalem sie sprzedaza uzywanych zelazek :-)) z niemiec

hahahaaaaa!!
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 24.08.2012 06:56

adi_tiger napisał(a):Na obiady (nigdy nie gotowalismy, codziennie na mieście) = 708,4 zł

To na jedną czy na dwie osoby?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 24.08.2012 08:45

Mnie osobiście śmieszą takie wyliczenia do do grosza. Uważam, że nie ma możliwości aby tak dokładnie wszystko wyliczyć.
PabloX
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 24.08.2012 08:53

Bocian napisał(a):
pitpawel napisał(a):Mam pytanie odnośnie napiwków w przypadku płatności kartą w konobie. W jaki sposób to rozwiązać i jaka wysokość napiwku przyjęta jest zwyczajowo w Chorwacji.

Jeśli uważasz, że napiwek się należy to zwyczajowo zostawia się 10%. Znajoma Chorwatka mówi, że to za dużo. Jak zapłacisz kartą to zostawiasz kasę w etui w którym przyniesiono rachunek.

Też stosuję ten sposób. Ale ponieważ dzieci lubią osobiście wręczać napiwki, to częściej teraz jest tak, że kiedy płacę kartą, to napiwek wręcza któreś z większych dzieci. Może się też zdarzyć, że np. chcesz zostawić 30 kun napiwku, a banknoty masz tylko w większych nominałach - ja wtedy wręczam taki "grubszy" banknot i mówię, że tym się podzielimy - "tyle i tyle dla Pani/Pana, reszta dla mnie". Ostatnio zwykle już nie tyle dla mnie, co "dla tej młodej damy" - córka ma w ten sposób dodatek do kieszonkowego :D

Zaskoczyło mnie natomiast to, co Bocian pisze o wysokości napiwku - że w Cro 10% to za dużo. Może to jest jakoś uwarunkowane, nie wiem, kulturowo, ekonomicznie, że ta zwyczajowa wysokość napiwku jest różna w różnych krajach - w Polsce 10% jest ok, na zachodzie raczej 15%, a w Cro może jeszcze inaczej. Ciekawy temat.

A orientuje się ktoś, co to takiego jest "kuver postava"? W tym roku w dwóch restauracjach doliczyli po 8 kun za każde nakrycie. Natomiast nie spotkałem tego w żadnej konobie, a i w innych restauracjach niż te dwie też "kuver postavy" nie było.
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 24.08.2012 08:57

Bocian napisał(a):Najlepsze są te grosze po przecinku :)

A co? Mają być przed "przecinkiem"? :mrgreen:
jarek79kk
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarek79kk » 24.08.2012 08:59

Bocian napisał(a):Mnie osobiście śmieszą takie wyliczenia do do grosza. Uważam, że nie ma możliwości aby tak dokładnie wszystko wyliczyć.

oczywiscie ze jest mozliwe
wystarczy tylko pozbierac paragony i juz wszystko wiesz
mniesza o to jaki jest sens takiego liczenia, moze dla kogos kto nie sra pieniedzmi liczy sie kazdy grosz i nie widze w tym nic zlego ani smiesznego, ani tez dziwnego, nie kazdego stac na wszystko - takie czasy
zreszta niejednokrotnie spotykalem sie z sytuacjami jak w konobie w stoliku obok wyraznie dyskutowano przed zmowieniem czegos ze tego czy tamtego nie bierzemy bo jest za drogie, ktos przykladowo nie ma na wystawne wczasy wiec jedzie na takie na jakie go stac aby w ogole gdzies pojechac a nie kisic sie w domu, zjada cos po to zeby sie najesc a nie rozkoszowac jakims specjalem - wiec wylicza sobie wszystko aby miec pewnosc ze do konca pobytu wystarczy - to tez jest sztuka :-)
ja wydalem 10tys w 12 dni - nie zaluje ale zadowolony rowinez nie jestem
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 24.08.2012 09:03

jarek79kk napisał(a):
Bocian napisał(a):Mnie osobiście śmieszą takie wyliczenia do do grosza. Uważam, że nie ma możliwości aby tak dokładnie wszystko wyliczyć.

oczywiscie ze jest mozliwe
wystarczy tylko pozbierac paragony i juz wszystko wiesz
mniesza o to jaki jest sens takiego liczenia, moze dla kogos kto nie sra pieniedzmi liczy sie kazdy grosz i nie widze w tym nic zlego ani smiesznego, ani tez dziwnego, nie kazdego stac na wszystko - takie czasy
zreszta niejednokrotnie spotykalem sie z sytuacjami jak w konobie w stoliku obok wyraznie dyskutowano przed zmowieniem czegos ze tego czy tamtego nie bierzemy bo jest za drogie, ktos przykladowo nie ma na wystawne wczasy wiec jedzie na takie na jakie go stac aby w ogole gdzies pojechac a nie kisic sie w domu, zjada cos po to zeby sie najesc a nie rozkoszowac jakims specjalem - wiec wylicza sobie wszystko aby miec pewnosc ze do konca pobytu wystarczy - to tez jest sztuka :-)
ja wydalem 10tys w 12 dni - nie zaluje ale zadowolony rowinez nie jestem

Moim zdaniem nie ma możliwości takiego wyliczenia bo wystarczy , że pójdziesz do kibla i tam nie dostaniesz rachunku a 3 czy 5 kun zapłacisz i nie wierzę, że nie ma takich wydatków które nie są objęte wyliczeniem. Jakaś woda bo gorąco, czy lód, a rachunku nie ma. poza tym kurs jest zmienny i każdego dnia jest inaczej.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 162
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone