dyha napisał(a):We wrześniu tamtego w Makarskiej roku płaciłem za dwuosobowy app 25 euro, tak więc trochę optymizmu. Trzeba tylko poszukać
pitpawel napisał(a):Mam pytanie odnośnie napiwków w przypadku płatności kartą w konobie. W jaki sposób to rozwiązać i jaka wysokość napiwku przyjęta jest zwyczajowo w Chorwacji.
Pozdrawiam:)
Bocian napisał(a):Najlepsze są te grosze po przecinku
Bocian napisał(a):pitpawel napisał(a):Mam pytanie odnośnie napiwków w przypadku płatności kartą w konobie. W jaki sposób to rozwiązać i jaka wysokość napiwku przyjęta jest zwyczajowo w Chorwacji.
Pozdrawiam:)
Jeśli uważasz, że napiwek się należy to zwyczajowo zostawia się 10%. Znajoma Chorwatka mówi, że to za dużo. Jak zapłacisz kartą to zostawiasz kasę w etui w którym przyniesiono rachunek.
Bocian napisał(a):Mnie osobiście śmieszą takie wyliczenia do do grosza. Uważam, że nie ma możliwości aby tak dokładnie wszystko wyliczyć.
jarek79kk napisał(a):Bocian napisał(a):Mnie osobiście śmieszą takie wyliczenia do do grosza. Uważam, że nie ma możliwości aby tak dokładnie wszystko wyliczyć.
oczywiscie ze jest mozliwe
wystarczy tylko pozbierac paragony i juz wszystko wiesz
mniesza o to jaki jest sens takiego liczenia, moze dla kogos kto nie sra pieniedzmi liczy sie kazdy grosz i nie widze w tym nic zlego ani smiesznego, ani tez dziwnego, nie kazdego stac na wszystko - takie czasy
zreszta niejednokrotnie spotykalem sie z sytuacjami jak w konobie w stoliku obok wyraznie dyskutowano przed zmowieniem czegos ze tego czy tamtego nie bierzemy bo jest za drogie, ktos przykladowo nie ma na wystawne wczasy wiec jedzie na takie na jakie go stac aby w ogole gdzies pojechac a nie kisic sie w domu, zjada cos po to zeby sie najesc a nie rozkoszowac jakims specjalem - wiec wylicza sobie wszystko aby miec pewnosc ze do konca pobytu wystarczy - to tez jest sztuka
ja wydalem 10tys w 12 dni - nie zaluje ale zadowolony rowinez nie jestem
Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko