Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.07.2009 16:22

Bałtyk wita :lol: ...
No to o parę ludków mniej będzie w przyszlym roku. Jak im nad Baltykiem będzie źle, pojada do Tunezji...
pam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pam » 06.07.2009 18:43

FUX napisał(a):Bałtyk wita :lol: ...
No to o parę ludków mniej będzie w przyszlym roku. Jak im nad Baltykiem będzie źle, pojada do Tunezji...

Nie koniecznie do Tunezji. Równie fajne wakacje mieliśmy na Gargano w IT. Oczywiście dojazd dużo większy (o ok 800km), ale noclegi w tej samej cenie a jedzenie regionalne i owoce przynajmniej połowę tego co w Cro. Cena jedzenia w knajpkach też normalna. Najbardziej mnie zadziwiają ceny owoców, oczywiście porównując z IT, tego nie mogę zrozumieć.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.07.2009 19:01

pam napisał(a):

Nie koniecznie do Tunezji. Równie fajne wakacje mieliśmy na Gargano w IT. Oczywiście dojazd dużo większy (o ok 800km), ale noclegi w tej samej cenie a jedzenie regionalne i owoce przynajmniej połowę tego co w Cro. Cena jedzenia w knajpkach też normalna. Najbardziej mnie zadziwiają ceny owoców, oczywiście porównując z IT, tego nie mogę zrozumieć.
Możesz podac maila lub gg. Zaintrygowałeś mnie....
pam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pam » 06.07.2009 19:09

FUX napisał(a):
pam napisał(a):

Podaj swojego, bo jestem w delegacji do końca tygodnia, a nie chcę pisać firmowego adresu publicznie.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.07.2009 19:12

pam napisał(a):
FUX napisał(a):
pam napisał(a):

Podaj swojego, bo jestem w delegacji do końca tygodnia, a nie chcę pisać firmowego adresu publicznie.

EDIT
cchannelii
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) cchannelii » 06.07.2009 21:21

piotr68 napisał(a):
cchannelii napisał(a):Czas na kilka moich przemyśleń :

Benzyna na 3500 km (8/100 km po 5 zł za litr - troszkę górką) - 1400 zł

Witam. Wczoraj wróciłem z Pagu. O benzynie po 5 zł/litr możesz niestety zapomnieć:
Słowacja 1,19 euro/litr
Węgry 305 HUF/litr
Chorwacja 7,95 kn/litr
czyli wszędzie wychodzi 5,20-5,35 zł/litr

Hmmmm z jakiejś strony http://www.pzmtravel.com.pl/paliwa-w-europie.html wynika że 95 kosztuje ok. 7.02 kuny a 98 ok 7.22. Teoretycznie stan z 02.07.2009. Nieładnie z ich strony że wprowadzają ludzi w błąd (albo to ja nie umiem czytać tej strony). Swoją drogą nie mam zamiaru tankować ani w Słowacji ani na Węgrzech. Na tym co zatankuję w okolicach granicy powinienem dotrzeć do Chorwacji - mam nadzieję heheheh. Swoją drogą jak 1 litr kosztuje 7,95 kuny czyli ok 1.10 euro więc ok. 4.95 (chyba że przelicznik EURO/KUNA też mam zły). Tak czy inaczej nic mnie nie zatrzyma przed urlopem w Chorwacji :)
piotr68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr68 » 06.07.2009 21:46

cchannelii napisał(a):
piotr68 napisał(a):
cchannelii napisał(a):Czas na kilka moich przemyśleń :

Benzyna na 3500 km (8/100 km po 5 zł za litr - troszkę górką) - 1400 zł

Witam. Wczoraj wróciłem z Pagu. O benzynie po 5 zł/litr możesz niestety zapomnieć:
Słowacja 1,19 euro/litr
Węgry 305 HUF/litr
Chorwacja 7,95 kn/litr
czyli wszędzie wychodzi 5,20-5,35 zł/litr

Hmmmm z jakiejś strony http://www.pzmtravel.com.pl/paliwa-w-europie.html wynika że 95 kosztuje ok. 7.02 kuny a 98 ok 7.22. Teoretycznie stan z 02.07.2009. Nieładnie z ich strony że wprowadzają ludzi w błąd (albo to ja nie umiem czytać tej strony). Swoją drogą nie mam zamiaru tankować ani w Słowacji ani na Węgrzech. Na tym co zatankuję w okolicach granicy powinienem dotrzeć do Chorwacji - mam nadzieję heheheh. Swoją drogą jak 1 litr kosztuje 7,95 kuny czyli ok 1.10 euro więc ok. 4.95 (chyba że przelicznik EURO/KUNA też mam zły). Tak czy inaczej nic mnie nie zatrzyma przed urlopem w Chorwacji :)

Nie chodzi o to żebyś nie jechał bo jechać trzeba. Skoro pytasz podaję informację praktyczne z wczoraj. pzmtravel jak zwykle nie jest do końca aktualne, w ostatnich dniach były spore zmiany cen. Poza tym jeżeli uda Ci się wymienić kunę po kursie mniejszym niż 0,67 zł to super chociaż w PRAKTYCE mało realne.
nosekdomin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nosekdomin » 06.07.2009 22:01

1100 Euro (przygotowane było 1400 Euro + karta w razie "W")
5 osób (2 dorosłe, 3 dzieci 12-14-16l)
10 nocy na RAB
Trasa przez Niemcy i przejechane 3500km (do domu oczywiście)
1.9TDI spalanie na trasie 5,2l/100km przy 140km/h
1posiłek dziennie w konobie.

Dużo jedzenia wieźliśmy z Polski. Więc małe mleczne śniadania i drugie bądź trzecie danie typu: zupa z paczki, klopsiki w słoiczku, makaron z pomidorowym sosem czy sałatki warzywne jedliśmy na kwaterze. Zaraz po plaży bądź po ogarnięciu wieczorem po plaży szliśmy do konoby na pizze. W konobie zamawialiśmy tylko spaghetti, tortellini, pizze. Natomiast nie odmawialiśmy sobie lodów gałkowych, arbuzów i innych owoców.

Tyle mnie wyszedł urlop RAB 19.06-30.06.2009
Ostatnio edytowano 06.07.2009 22:18 przez nosekdomin, łącznie edytowano 2 razy
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 06.07.2009 22:03

nosekdomin napisał(a):1100 Euro
5 osób (2 dorosłe, 3 dzieci 12-14-16)
10 nocy na RAB

A ile jedzenia ze sobą? :wink:
400 droga, 400 spanie, to sporo Wam zostało na konoby...
nosekdomin
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nosekdomin » 06.07.2009 22:17

FUX napisał(a):
nosekdomin napisał(a):1100 Euro
5 osób (2 dorosłe, 3 dzieci 12-14-16)
10 nocy na RAB

A ile jedzenia ze sobą? :wink:
400 droga, 400 spanie, to sporo Wam zostało na konoby...

Droga wyszła mniej niż 250 euro :wink: (musiałbym dokładnie policzyć)
2kg makaronu, po 1 puszce czerw fasoli :lol: , kukurydzy, groszku, 1kg ryżu, parę słoików w tym ogóreczków :wink: zupy i kisiele w paczkach. Płatki do mleka, dżem, kakao.

Tak za tydz jak ochłoniemy i będzie więcej czasu to ładnie wszystko z cenami napiszę.
2salamandra22
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) 2salamandra22 » 07.07.2009 09:25

Każdemu do szczęścia czyt. spędzenia idealnego urlopu potrzeba co innego. Dla niektorych urlop oznacza jadanie w knajpach i kwatera albo dobry hotel koniecznie z klimatyzacją. Inny woli przypomnieć sobie szczeniackie lata pod namiotem tylko kampingi jakby bardziej cywilizowane i czystsze niż u nas, a atrakcją dla niego będzie pokazanie dzieciom, że na butli gazowej można przygotować dobry obiadek mając butelkę po piwku jako tłuczek do mięsa. Jeden będzie uważał, iż w dobrym tonie mieć pretensje do obsługi restauracji czy hotelu bo ON jest na wakacjach i JEMU się należy, dla drugiego urocze jest chrapanie Węgra czy Francuza w namiocie obok. Drogo nie drogo, nie ma tanich urlopów, ja jadę piąty raz. W zeszłym roku wydałam 700 EUR (Dubrownik, Mostar, Peljesac, Czarnogóra, aqapark w Ptuju w Słowenii), pewnie w tym roku wydam więcej ale w cenie mam widoki i plaże to których tęsknię na drugi dzień po powrocie. Moglabym spędzić urlop u rodziny nad Bałtykiem ale czy wydałabym mniej? Pozdrawiam, wyjeżdżam za tydzień.
natuchna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) natuchna » 07.07.2009 09:40

2salamandra22 napisał(a):Każdemu do szczęścia czyt. spędzenia idealnego urlopu potrzeba co innego. Dla niektorych urlop oznacza jadanie w knajpach i kwatera albo dobry hotel koniecznie z klimatyzacją. Inny woli przypomnieć sobie szczeniackie lata pod namiotem tylko kampingi jakby bardziej cywilizowane i czystsze niż u nas, a atrakcją dla niego będzie pokazanie dzieciom, że na butli gazowej można przygotować dobry obiadek mając butelkę po piwku jako tłuczek do mięsa. Jeden będzie uważał, iż w dobrym tonie mieć pretensje do obsługi restauracji czy hotelu bo ON jest na wakacjach i JEMU się należy, dla drugiego urocze jest chrapanie Węgra czy Francuza w namiocie obok. Drogo nie drogo, nie ma tanich urlopów, ja jadę piąty raz. W zeszłym roku wydałam 700 EUR (Dubrownik, Mostar, Peljesac, Czarnogóra, aqapark w Ptuju w Słowenii), pewnie w tym roku wydam więcej ale w cenie mam widoki i plaże to których tęsknię na drugi dzień po powrocie. Moglabym spędzić urlop u rodziny nad Bałtykiem ale czy wydałabym mniej? Pozdrawiam, wyjeżdżam za tydzień.

Co nie zmienia faktu że Chorwacja jest droga w stosunku do innych państw oferujących takie same plaze itd itd.
pam
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pam » 07.07.2009 09:45

natuchna napisał(a):
2salamandra22 napisał(a):Każdemu do szczęścia czyt. spędzenia idealnego urlopu potrzeba co innego. Dla niektorych urlop oznacza jadanie w knajpach i kwatera albo dobry hotel koniecznie z klimatyzacją. Inny woli przypomnieć sobie szczeniackie lata pod namiotem tylko kampingi jakby bardziej cywilizowane i czystsze niż u nas, a atrakcją dla niego będzie pokazanie dzieciom, że na butli gazowej można przygotować dobry obiadek mając butelkę po piwku jako tłuczek do mięsa. Jeden będzie uważał, iż w dobrym tonie mieć pretensje do obsługi restauracji czy hotelu bo ON jest na wakacjach i JEMU się należy, dla drugiego urocze jest chrapanie Węgra czy Francuza w namiocie obok. Drogo nie drogo, nie ma tanich urlopów, ja jadę piąty raz. W zeszłym roku wydałam 700 EUR (Dubrownik, Mostar, Peljesac, Czarnogóra, aqapark w Ptuju w Słowenii), pewnie w tym roku wydam więcej ale w cenie mam widoki i plaże to których tęsknię na drugi dzień po powrocie. Moglabym spędzić urlop u rodziny nad Bałtykiem ale czy wydałabym mniej? Pozdrawiam, wyjeżdżam za tydzień.

Co nie zmienia faktu że Chorwacja jest droga w stosunku do innych państw oferujących takie same plaze itd itd.

Jeżeli o mnie chodzi to zgadzam się w 120% z obydwoma wypowiedziami powyżej.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 07.07.2009 11:27

natuchna napisał(a):Co nie zmienia faktu że Chorwacja jest droga w stosunku do innych państw oferujących takie same plaze itd itd.

A z którymi porównujesz?
natuchna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) natuchna » 07.07.2009 11:32

FUX napisał(a):
natuchna napisał(a):Co nie zmienia faktu że Chorwacja jest droga w stosunku do innych państw oferujących takie same plaze itd itd.

A z którymi porównujesz?

Grecja, Turcja, Hiszpania starczy?
Nie bedziemy tu polemizować że plaża w Primosten jest ładniejsza lub nie od tej w Malgrat de Mar czy w Calleli w Hiszpanii....Pewne jest jedno że w Hiszpani w knapie pojemy bardziej zróznicowane jedzenie za mniejsze pieniądze a i klimat jest super, pomijam miejsca do zwiedzenia.
I proszę na siłę nie bronic tej pięknej Chorwacji że jest tania bo Tania to ona była może 5-6 lat temu a dla nas tania juz nie będzie. Chyba że euro spadnie na 2.5zł itd itd.

pzdr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone