Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji
napisał(a) Użytkownik usunięty » 16.08.2012 23:17
nlock napisał(a):del_sol napisał(a):Kiepura napisał(a):Wydać dużo pieniędzy a dobrze zjeść to często nie są rzeczy, które idą w parze.
Zarówno w Krakowie jak i w Chorwacji.
A oszczędność to cnota.
chyba w Krakowie i Szkocji
Nie mylmy oszczędności ze skąpstwem.
Dla mnie (a sądzę, że dla Kiepury także) oszczedność to brak marnotrastwa i rozrzutności.
Ale... róznie sie ludzie dowartościowują. Byc może nie tylko przysłowiowy "ruski nowobogacki" musi za taki sam krawat zapłacić dwa razy tyle co jego znajomy, żeby poczuć sie lepszy.
A dlaczego ludzi tak łatwo osądzasz? Ja akurat staram się wydawać pieniądze bardzo racjonalnie. Biorę pod uwagę wszystko. Zabieram ze sobą osoby które mogłyby wydać spokojnie dużo dużo więcej niż ja. Jak i te które mogą wydać dużo mniej. Oszczędność, skąpstwo, dużo, mało, lepszy, gorszy???!! Zastanówcie się co piszecie. Kompromis. Poukładane w głowie. Empatia. Czasem, aż pisać się nie chce.
Mam znajomych, którzy za tydzień pobytu wydają 20 tyś. zł bez mrugnięcia okiem. I mam takich dla których 1 tyś. to spory problem. Dajcie spokój z pieniędzmi. Jak są to je wydawajmy. Jak ich brak to siedzimy w domu.
Nie osądzajmy tak łatwo innych.