Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zel7
Autostopowicz
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) zel7 » 15.08.2012 22:25

Witam
Wybieramy się w 2 osoby w okolice Trogiru "w ciemno" jedziemy ze Śląska wyjazd około 18.08
Policzyłem sobie mniej więcej koszty
Dojazd z opłatami w obie strony wyszedł mi około 2000 zł przy założeniu spalania 8l / 100 km
Planujemy zostać na około 12 dni za nocleg założyłem 45E za pokój czyli około 2200 zł
I teraz pytanie ile się mniej więcej wydaje na miejscu dziennie np obiad + jakieś piwko/winko?? Planujemy też coś zabrać z Polski (śniadanie, grill)
Założyłem że cały wyjazd wyjdzie około 6000 zł (Czy to realne??)
Przy okazji jak wygląda sprawa ze znalezieniem noclegu dla 2 osób bez jakiś specjalnych wymagań
trzystan
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) trzystan » 15.08.2012 23:08

Witam,
byłem dzisiaj w restauracji w Trogirze,więc podam ci koszt naszego obiadu dla czterech osób:
Kalmary z grilla,sałatka z ośmiornicą,jakaś pizza,spaghetti,4 cole 3 duże piwa ,jedno małe-360 kun.Generalnie ceny zbliżone są bardzo w każdej restauracji czy konobie.W sklepie piwo(Karlovacko,Ozujsko,Pan) litrowe w plastikowej butelce ok15 kun(chociaż dzisiaj w Konzumie było po 12).Na plaży w Okrug Gornji (tzw.Copacabanna)-piwo 0,5l,szejk,drink,-83 kuny.Ogólnie... chyba drogo.Wina w sklepie od kilkunastu kun w góre.Za 33 piłem przyzwoity Kastelet(chyba tak się nazywało),w knajpach od 70 kun.Myśle,że Chorwaci strzelają sobie w stopę.
pozdrawiam
Ostatnio edytowano 15.08.2012 23:19 przez trzystan, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.08.2012 23:19

trzystan napisał(a):Witam,
byłem dzisiaj w restauracji w Trogirze,więc podam ci koszt naszego obiadu dla czterech osób:
Kalmary z grilla,sałatka z ośmiornicą,jakaś pizza,spaghetti,4 cole 3 duże piwa ,jedno małe-360 kun.Generalnie ceny zbliżone są bardzo w każdej restauracji czy konobie.W sklepie piwo(Karlovacko,Ozujsko,Pan) litrowe w plastykowej butelce ok15 kun(chociaż dzisiaj w Konzumie było po 12).Na plaży w Okrug Gornji (tzw.Copacabanna)-piwo 0,5l,szejk,drink,-83 kuny.Ogólnie... chyba drogo.Wina w sklepie od kilkunastu kun w góre.Za 33 piłem przyzwoity Kastelet(chyba tak się nazywało),w knajpach od 70 kun.Myśle,że Chorwaci strzelają sobie w stopę.
pozdrawiam

Tragedii nie ma, ciekawe ile zapłaciłbyś nad Bałtykiem?
trzystan
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) trzystan » 15.08.2012 23:27

Byłem na openerze w tym roku,w Gdańsku na starym mieście piłem piwo niekoncernowe(pinta) za 10 zł.kawę wypasioną,która się prawie najadłem ;) za 12 zł.Pogoda inna oczywiście,ale skala miasta też.
Pozdrawiam
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 15.08.2012 23:57

trzystan napisał(a):Pogoda inna oczywiście,ale skala miasta też.

A ile zapłacisz w mieście o "tej skali" za takie świeże żarełko - kalmary, ośmiornice, jakąś tam pizzę i shagetti? Bo jak myślę - kawy to można wszędzie się napić, a pytanie pozostało bez odpowiedzi.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 16.08.2012 07:03

Serce w pasy napisał(a):

To kolejny mit tego forum. Drugi po tym, że Chorwacja jest tania :lol: .

Nad Bałtykiem byłam w ubiegłym tygodniu, na Płw. Helskim dokładnie. Tyle, ile płaciłam za kawę z ciachem, obiad i wieczorem lody/gofry i piwo w Chorwacji wystarczyłoby na sam obiad. Dziennie nad Bałtykiem schodziło na konsumpcję średnio 120 zł, ile kupisz w Chorwacji za 200 kun?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.08.2012 07:18

marze_na napisał(a):
Serce w pasy napisał(a):

Nad Bałtykiem byłam w ubiegłym tygodniu, na Płw. Helskim dokładnie. Tyle, ile płaciłam za kawę z ciachem, obiad i wieczorem lody/gofry i piwo w Chorwacji wystarczyłoby na sam obiad. Dziennie nad Bałtykiem schodziło na konsumpcję średnio 120 zł, ile kupisz w Chorwacji za 200 kun?

Tak tak. Nie ma to jak obiadek nad Bałtykiem. Świerza rybka. Ostatnio w pewnej tv pokazywali :D :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 16.08.2012 07:20

imman - nie wierz we wszystko co obejrzysz w TV.
Z racji zamieszkania wiem co mówię.

Marzena dobrze pisze.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 16.08.2012 07:29

inman napisał(a):Tak tak. Nie ma to jak obiadek nad Bałtykiem. Świerza rybka. Ostatnio w pewnej tv pokazywali :D :D

A na temat coś do powiedzenia masz?
Pojedź i zobacz. I nie opieraj się wyłącznie na tym co ci w tefałenie powiedzą.

A dla zainteresowanych, w porcie rybackim w Helu można sobie kupić świeżą rybkę prosto z kutra.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.08.2012 08:54

marze_na napisał(a):
inman napisał(a):Tak tak. Nie ma to jak obiadek nad Bałtykiem. Świerza rybka. Ostatnio w pewnej tv pokazywali :D :D

A na temat coś do powiedzenia masz?
Pojedź i zobacz. I nie opieraj się wyłącznie na tym co ci w tefałenie powiedzą.

A dla zainteresowanych, w porcie rybackim w Helu można sobie kupić świeżą rybkę prosto z kutra.

Tak się skład, że mam. W tym roku nad naszym morzem byłem już trzy razy (pobyty od 4 do 7 dni). I zapewne jeszcze na jesieni się zamelduję. I tak prawie co roku. Tyle, że są to wyjazdy raczej lecznicze, głównie w okresie kiedy można jodu się nawdychać. I proszę mi nie mówić, że nad naszym morzem jest tanio. Nie jest to prawda. A z kutra to można sobie kupić śledzia albo flądrę i to praktycznie w każdym porcie (Hel nie jest jakimś wyjątkiem), ale chodziło przecież o rybę w knajpie, a w sezonie wielu popularnych ryb łowić w Bałtyku nie można więc są mrożone i/lub sprowadzane z zagranicy (Chiny?). Poza tym powyżej kolana to tylko odważny może do Bałtyku wejść (nie dotyczy dzieci). No czasem na zatoce może i morze jest ciepłe, tyle tylko, że wówczas albo sinice, albo inne glony... Zatem jak nad morze to tylko Chorwacja i gorący Adriatyk. A przy okazji czy myślicie, że każdy jest takim debilem, że tylko na relacjach z tv się opiera? Skąd takie przekonanie?

p.s. a lato było piękne tego roku... (choć to było o żołnierzach) :D :D
(a tak dla porządku to ta 'Świerza rybka' było celowe) 8)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 16.08.2012 09:05

inman napisał(a): I proszę mi nie mówić, że nad naszym morzem jest tanio. Nie jest to prawda.

Tani - drogo to akurat pojęcia względne.
Dla mnie tanio. A bezwzględnie taniej niż w Chorwacji, nie tylko w kwestii wyżywienia ale przede wszystkim zakwaterowania.
nlock
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nlock » 16.08.2012 09:13

marze_na napisał(a):
Serce w pasy napisał(a):

Generalnie żywność w CRO jest zdecydowanie droższa niż w kraju, ale każda usługa/towar jest tyle wart, ile chcesz za niego zapłacić. Chcesz - kupujesz, nie chcesz - nie kupujesz :)
Żona bardzo chciała kupić wiśniówkę, która jej zasmakowała - kupiliśmy, jak sie potem okazało, przepłaciliśmy horrendalnie :cry:
Wyciągneliśmy wnioski i kolejne napitki (orzechówka, tavarnica) kupił nam gospodarz od swojego dostawcy, po bardzo korzystnych cenach :D
Myślę, że odwiedzający ten wątek, szczególnie będący przed wyjazdem szukają od Cromaniaków rzetelnej informacji o cenach i porad obniżających koszty, żeby mieć jakieś wyobrażenie i zaplanować chociaż tereyczny kosztorys. My przed wyjazdem właśnie po to tu zagądaliśmy, a weryfikacja i tak nastapiła na miejscu :)
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 16.08.2012 09:31

Jacek S napisał(a):imman - nie wierz we wszystko co obejrzysz w TV.
Z racji zamieszkania wiem co mówię.

Marzena dobrze pisze.

Zgadza się.

Pisząc, że nad morzem jest drogo, należy napisać, ze nie jest taniej, niż w mieście.
W innym przypadku czytający ma wrażenie, że jest drożej, niż w Chorwacji.

Też tam jeżdżę, do Cro znaczy, ale należy rozdzielić atrakcyjność kraju, od ślepej fascynacji.

Nie każdy właściciel gastronomii jest łajdakiem, tak samo jak nie każdy Chorwat nas kocha.
8)
Ostatnio edytowano 16.08.2012 09:50 przez kaszubskiexpress, łącznie edytowano 1 raz
trzystan
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) trzystan » 16.08.2012 09:33

I proszę mi nie mówić, że nad naszym morzem jest tanio.

I proszę mi nie mówić,że w Chorwacji jest tanio.
Chorwacja ma niezaprzeczalną przewagę nad naszym wybrzeżem -pogodę i morze,to wiemy,ale piszmy obiektywnie o cenach.Nie są niskie.Wiem,że dla Cromaniaków spojrzenie na ukochaną Chorwację może być inne,ale proszę porównać ceny w marketach-to może być miarodajne.U nas też niemało się płaci nad morzem,ale można znaleźć np. spore i dobre śniadanie w Gdyni za 8zł :)
pozdrawiam
del_sol
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) del_sol » 16.08.2012 10:04

z uwagi na to ze moi rodzice maja dom letniskowy w jastrzebiej gorze dlatego od 18 lat jestem tam czestym gosciem i znam dobrze realia jakie tam panuja. przykladowo 2 duze fladry surowka piwo napoj 75zł. w tej chwili w jastrzebiej woda jest tak zanieczyszczona przez wodorosty i glony ze najblizsza plaza to Karwia albo Chalupy. czesto bywam w Krakowie i we wloskiej knajpie na starym rynku u pani M.G za obiad (2osoby) i 2 lampki wina nigdy nie zaplacilem mniej niz 150zl tak ze nie nazekajcie na ceny w CRO
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 155
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone