Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
PabloX
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA
Re: Ile kosztuje urlop w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 08.08.2012 09:40

Bocian napisał(a):
PabloX napisał(a):W sumie, każdemu wolno twierdzić, że jest wakacyjnym makgajwerem, który za niecałe 3 tys. zł miał 2 tygodnie full wypasu w Cro i oczywiście było "bez ograniczania się" :wink: tylko potem skutek jest taki, że ktoś inny w to uwierzy i na miejscu w Cro się rozczaruje, że jednak jest drożej.

Oj weź przestań, bo jeszcze kogoś urazisz, a to na Cropli zakazane 8) Jak mówi , że za 3 kilo miał wypas to widać miał, a , że zwiedzanie Dubrovnika polegało na przejechaniu górą nad miastem i zobaczenie starówki z auta, to szczegół :oczko_usmiech:

Bocianie sympatyczny, Twoje posty też lubię i tym bardziej przyjmuję z pokorą Twoje napomnienie :D Oki, oczywiście ja nikogo nie chciałem urazić, pewnie ten mój sceptycyzm jest chory :roll:

Jakby ktoś ze zwiedzających miasta zza szyb samochodu mknącego obwodnicą poczuł się jednak urażony, to zapewniam, że i mi się zdarzyło zwiedzić w podobny sposób... Vodice :wink:

chorwacja-po-raz-drugi-tribunj-2012-t37669.html
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 08.08.2012 09:59

PabloX napisał(a):Bocianie sympatyczny, Twoje posty też lubię ...

Dzięki, to raczej rzadkość :)
PabloX napisał(a):Jakby ktoś ze zwiedzających miasta zza szyb samochodu mknącego obwodnicą poczuł się jednak urażony, to zapewniam, że i mi się zdarzyło zwiedzić w podobny sposób... Vodice :wink:

Ja tak zwiedzałem Zagrzeb ze 20 razy 8) Dopiero ostatnio, byłem tam kilka dni, po wyjściu z auta :)
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 08.08.2012 10:01

Napisałam, że wydaliśmy 6.200. To mało, żeby zwiedzić Dubrownik? 8O I przeżyć 11 dni 8O Fajnie by było, gdyby prześmiewcy czytali ze zrozumieniem zanim zaczną komentować. Podobno ten wątek jest po to, aby podawać ile kogo kosztował pobyt w Cro. Ja podaję realną cenę tego co wydaliśmy na samym urlopie( i jeśli ktoś czytał ze zrozumieniem, to zauważył, że nie dodaję do tego kwot wydanych w Polsce na ubezpieczenia - każdy wie ile kosztuje, na prowiant - nie braliśmy dużo, koszt coś koło 200pln, na dodatkowo zakupione ciuchy itp.)
A Dubrownik oglądaliśmy nie tylko z SRD, ale również przechadzając się jego uroczymi uliczkami i płacąc za parking 10kn za godzinę. :roll:
PabloX
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) PabloX » 08.08.2012 10:22

viltob08 napisał(a):Napisałam, że wydaliśmy 6.200. To mało, żeby zwiedzić Dubrownik? 8O I przeżyć 11 dni 8O Fajnie by było, gdyby prześmiewcy czytali ze zrozumieniem zanim zaczną komentować. Podobno ten wątek jest po to, aby podawać ile kogo kosztował pobyt w Cro. Ja podaję realną cenę tego co wydaliśmy na samym urlopie( i jeśli ktoś czytał ze zrozumieniem, to zauważył, że nie dodaję do tego kwot wydanych w Polsce na ubezpieczenia - każdy wie ile kosztuje, na prowiant - nie braliśmy dużo, koszt coś koło 200pln, na dodatkowo zakupione ciuchy itp.)
A Dubrownik oglądaliśmy nie tylko z SRD, ale również przechadzając się jego uroczymi uliczkami i płacąc za parking 10kn za godzinę. :roll:

Proponuję też czytać ze zrozumieniem komentarze "prześmiewców" :wink:
Wyraźnie pisałem o mistrzach portfela, którzy ogarniają 2 tygodnie w Cro za 3 tysiące zł. Na forum jest takich niemało. Ty piszesz o 6200 za 11 dni, więc nie Ciebie to dotyczy.
Wcześniej zapytałem Cię o koszty paliwa, odpowiedziałeś - może stąd to nieporozumienie?
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 08.08.2012 10:25

PabloX napisał(a):
viltob08 napisał(a):Napisałam, że wydaliśmy 6.200. To mało, żeby zwiedzić Dubrownik? 8O I przeżyć 11 dni 8O Fajnie by było, gdyby prześmiewcy czytali ze zrozumieniem zanim zaczną komentować. Podobno ten wątek jest po to, aby podawać ile kogo kosztował pobyt w Cro. Ja podaję realną cenę tego co wydaliśmy na samym urlopie( i jeśli ktoś czytał ze zrozumieniem, to zauważył, że nie dodaję do tego kwot wydanych w Polsce na ubezpieczenia - każdy wie ile kosztuje, na prowiant - nie braliśmy dużo, koszt coś koło 200pln, na dodatkowo zakupione ciuchy itp.)

Proponuję też czytać ze zrozumieniem komentarze "prześmiewców" :wink:
Wyraźnie pisałem o mistrzach portfela, którzy ogarniają 2 tygodnie w Cro za 3 tysiące zł. Na forum jest takich niemało. Ty piszesz o 6200 za 11 dni, więc nie Ciebie to dotyczy.
Wcześniej zapytałem Cię o koszty paliwa, odpowiedziałeś - może stąd to nieporozumienie?

:lol: :papa:
trajano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trajano » 08.08.2012 10:26

WYjazd do Dubrovnika w dwie osoby, pobyt 8 dni w Slano (30 km na PŁN od Dubrownika), zwiedzanie Dubrownika ale nie "górą nad miastem" oraz okolic (w tym Europejskiego "chińskiego" muru) wyniosło nas równe 4.000 zeta. Samochód to Vectra C 1.9 CDTI.
Muszę przyznać że nie szaleliśmy za te pieniadze, ale absolutnie nie mogę narzekać. Z pewnościa na jakieś rejsy wycieczkowe nie miałoby szans starczyć kasy ale generalnie wypoczynek był super. Podejrzewam, że gdybyśmy wyszukali tańszy nocleg (nasz apartament miał kuchnie, tarasik, łazienkę itp a kosztował 50 EUR/doba) to pewnie zeszlibyśmy troche poniżej tej kwoty, ale pewnikiem przewalilibyśmy to na właśnie jekiś rejs albo cyś takiego :D
kanarowski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kanarowski » 08.08.2012 10:47

Z tymi podliczeniami to różnie bywa. Można w tym samym czasie, w tym samym miejscu spędzić powiedzmy 10 dniowy urlop za 3000 we dwoje jak i za 10 000 zł. Jeden sobie kupi kwaterę za 20 Euro, a drugi w hotelu z wyżywieniem za 150 euro. Ktoś będzie się stołował na mieście, a drugi sam sobie gotował. Ja wierzę w wycieczki zarówno za 3000 zł jak i te droższe. Pewnie większość nie uwzględnia kosztów w Polsce takich jak kupno jedzenia ubezpieczeń itp. Ja wydałem około 3600-3800 zł za dwie osoby, w tym 10 płatnych noclegów, a byłem w Chorwacji Bośni, Albanii i Czarnogórze. Zrobiłem prawie 5300 km. 2 osoby, ale żyłem oszczędnie. Każdy jeśli jedzie na wczasy to jedzie na takie, na jakie go stać.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.08.2012 11:24

kanarowski napisał(a):Z tymi podliczeniami to różnie bywa. Można w tym samym czasie, w tym samym miejscu spędzić powiedzmy 10 dniowy urlop za 3000 we dwoje jak i za 10 000 zł.

A co ma tu różnie bywać. :?:
Wyliczenia są proste tylko muszą być napisane zgodnie z rzeczywistością, a nie chwaleniem się swoją oszczędnością.
Średnio do Cro robi się w 2 strony od 2500 do 4000 tyś km nawet przy spalaniu jak z zapalniczki to koszt jest około 1 tyś. - a jeszcze dodać do tego winiety.
Kwatery około 1,5 tyś (na około 10 - 14 dni - taka średnia dla 3 osobowej rodziny) to nigdy nie będzie za wszystko 3 tyś. (bo gdzie ta reszta - zwiedzanie, knajpy, lody, piwo i inne atrakcje).

Pisanie takich banialuk w tym wątku jest modne i niektórzy wypisują jacy są oszczędni i mądrzy.
Oszukają albo nie policzą zabranych 10 słoików z mięsem (no bo to z Polski to się nie liczy) to samo z ubezpieczeniami.
Niektóre wyliczenia są wiarygodne i dobre, a niektóre nadają się do demotywatorów.
kanarowski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kanarowski » 08.08.2012 12:26

zebik napisał(a):Kwatery około 1,5 tyś (na około 10 - 14 dni - taka średnia dla 3 osobowej rodziny) to nigdy nie będzie za wszystko 3 tyś. (bo gdzie ta reszta - zwiedzanie, knajpy, lody, piwo i inne atrakcje).

Hmm ja w innym temacie napisałem ile wydałem. Jeden z użytkowników forum próbował mnie wypunktować, że za około 3600 nie ma możliwości zrobić tylu kilometrów, przeżyć itp. Pokazałem mu, że jednak można. Poza tym, pewnie, że niektórzy sobie odejmują, ja np. nie wierze w spalania samochodów TDI rzędu około 5 litrów, czy 5.5 z rodziną 4 osobową i bagażami po chorwackiej autostradzie ze średnią prędkością 140 kmh. Co do kwater to Baśce Voda płaciłem 20 euro za dobę a w Św. Stefanie w Czarnogórze 27 euro. Po ówczesnym kursie pln/euro wyszło 860 zł za 10 noclegów.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 08.08.2012 13:17

kanarowski napisał(a):
zebik napisał(a): ja np. nie wierze w spalania samochodów TDI rzędu około 5 litrów, czy 5.5 z rodziną 4 osobową i bagażami po chorwackiej autostradzie ze średnią prędkością 140 kmh.

Ze średnią 140km/h to podają na oko.
Na oko babcia umarła.
Średnia swoje a odczucia swoje. Te 5.5l/100km TDIkiem jest do osiągnięcia z palcem w oku.
Średnia prędkość jednak z pewnością oscyluję bliżej 90-100km/h.
Ludzie po prostu mylą średnią z przelotową.
nikki59
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) nikki59 » 08.08.2012 14:13

my w zeszłym roku ( ja z chlopakiem ) wydalismy ze WSZYSTKIM 3,200 - wliczając jedzenie zakupione w PL, ubezpieczenia, winietek nie kupowalismy, nocowalismy na campingu (koszt za 2 osoby 500 zł na 10 nocy) ale nie żałowalismy na wycieczki, rejsy, wieczorami do knajpek jak mieliśmy ochotę też zaglądaliśmy, na paliwo wydalismy około 1200 zł (samochód oszczedny na gaz) ;)
pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.08.2012 17:19

nikki59 napisał(a):my w zeszłym roku ( ja z chlopakiem ) wydalismy ze WSZYSTKIM 3,200 - wliczając jedzenie zakupione w PL, ubezpieczenia, winietek nie kupowalismy, nocowalismy na campingu (koszt za 2 osoby 500 zł na 10 nocy) ale nie żałowalismy na wycieczki, rejsy, wieczorami do knajpek jak mieliśmy ochotę też zaglądaliśmy, na paliwo wydalismy około 1200 zł (samochód oszczedny na gaz) ;)
pozdrawiam

No jasne z Gdańska do Cro za 3200 zł bravo, bravo i jeszcze raz bravo. Tylko jeszcze napisz szczegółowo o tych knajpkach, wycieczkach i rejsach.
exec
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) exec » 08.08.2012 18:00

zebik napisał(a):
nikki59 napisał(a):my w zeszłym roku ( ja z chlopakiem ) wydalismy ze WSZYSTKIM 3,200 - wliczając jedzenie zakupione w PL, ubezpieczenia, winietek nie kupowalismy, nocowalismy na campingu (koszt za 2 osoby 500 zł na 10 nocy) ale nie żałowalismy na wycieczki, rejsy, wieczorami do knajpek jak mieliśmy ochotę też zaglądaliśmy, na paliwo wydalismy około 1200 zł (samochód oszczedny na gaz) ;)
pozdrawiam

No jasne z Gdańska do Cro za 3200 zł bravo, bravo i jeszcze raz bravo. Tylko jeszcze napisz szczegółowo o tych knajpkach, wycieczkach i rejsach.

Z własnego doświadczenia wiem, że da radę tak jak opisała koleżanka wyżej : za pozostałe 1500 zł kupić trochę jedzenia w Polsce, trochę tam i przez 10 nocy jako tako pożyć.
Nam, jak pisałem wyżej, na te kwestie poszło 1800 zł a były w tym i wycieczki do Medjugorie i skuter i motorówka.
Bez przesadnej rozrzutności, ale nam naprawdę wydawało się jakbyśmy wszystkiego co chcieliśmy spróbowali ( w tym alkoholi i owoców morza = ]). (powyższe dotyczyło września 2010)
Piraraq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piraraq » 08.08.2012 18:04

No to spróbujmy policzyć :]

Z gdańska tam i z powrotem to jakieś 4000km.
Pojazd na gaz, srednio 10l/100 czyli 40x3zl=1200 ...
Noclegi 10 nocy za namiot 10euro, ktos wspominal ze sa takie campy no to rzeczywiscie moze i 500zl.
Zakupy w Polsce, podejrzewam ze duzo zupek chinskich ... 300zl.
Autostrady 200zl.
Ubezpieczenia pewnie nie mieli.
No to mamy 2000zl i zostaje 1200 na wydatki czyli ...
Rejs 500kun = 280zl
Wycieczki jak wycieczki, nie koniecznie drogie i z biletami ...
900zl/10 dni na troche zarcia, troche piwa ...
90zl to jakies 150kun na dzien ...
Na moje oko, jak ktos chce to sie da ... tym bardziej jak dwojka mlodych ludzi jedzie to i potrzeby nie sa tak duze jak np. rodzinka 2+2 :]
U mnie by to nie przeszlo :]
exec
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) exec » 08.08.2012 19:28

Pirarq:
gaz i noclegi tak jak wyliczyłes (1200 zł + 500 zł).
Zostaje 1500 zł; Za autostrady jak napisali nie płacili. Ubezpieczenie ok 100 zł da sie kupić.

Zostaje 1400.
300 zl na zupki to dużo. Można za to kupić epigaz (butla 32 zł , zakładając, że mają już palnik za 60 zł).
+ dania w słoikach (słoik lub w puszcze w granicach 5 - 10 zł). To dość treściwe pożywienie = ]
Czyli mamy dzięki temu pozostale 1100 zł na wszelkie przyjemności (owoce, desery, alkohol).
Rejs z obiadem całodzienny myśmy zapłacili po 25 EUR za osobę (2010 rok) czyli mamy kolejne 200 zł za sporą atrakcję.
Generalnie po studencku da radę = ]
Myśmy tak jedne wakacje spędzili, tylko że bazowy koszt (2 x 800 zł) zaplacilismy studenckiemu biuru za przejazd autokarem, pobyt w apartmani, ubezpieczenie i plażowe imprezy = ] (i było to w 2giej połowie wrześnie czyli lekko taniej z uwagi na koncówkę sezonu).

Nie ma co się licytować; niektórzy w tej samej Warszawie żyją za minimalną krajową a inni za średnią krajową i w takim samym tempie im się (różne) pieniądze rozchodzą = ]
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 139
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone