Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fhuzbych
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fhuzbych » 24.07.2012 20:37

Janusz Bajcer napisał(a):Krótkie podsumowanie kosztów wakacji 2012 w Chorwacji dla dwóch osób.

2 noclegi tranzytowe na Węgrzech, 7 noclegów w Tribujn, 6 noclegów w Trogirze
470 euro x 4.20 zł = 1978 zł

Zakup kun (200) i forintów (7000) = 222 zł

Wymiana złotówek na kuny ze skarbonki = 1100 zł
(za kuny kupowane podstawowe produkty spożywcze, opłata autostradę w Cro w drodze powrotnej oraz rejs statkiem na dwie wyspy 380 kun)

Benzyna na trasie (3 razy Węgry, 2 Chorwacja, raz Polska) = 1100 zł

Konieczne zakupy przedwyjazdowe w Polsce = 400 zł

Razem koszt wakacji 4800 zł.

Ja od całości takich wyliczeń odliczam jakąś ogólną kwotę życia tzn żywności jaką wydałbym w polsce. Tak czy siak jeżeli nie pojechałbym na wakacje to też musiałbym wraz z rodziną jeść. Pomijam wyskoki ekstra które wydaję w "domu". Myślę że tak jest uczciwie a poza tym jak kwota jest teoretycznie mniejsza można się "szrpnąć" na coś ekstra na wakacjach i wszystko gra :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.07.2012 19:50

PiotrekS napisał(a):Senior - jeszcze w 2012 nie było połowy sierpnia. :)

soooory prze robotę pomyliłem lata , ale jesteś wielki za spostrzegawczość.Może już nie mogę się doczekać wyjazdu i dlatego cyfry mi się mylą , wyjeżdzamy 10.08.....uwaga 2012 .pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.07.2012 19:54

Jeszcze jedno .Czy ja tu byłem z pieskiem czy bez pieska ?
PiotrekS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) PiotrekS » 26.07.2012 21:09

SENIOR napisał(a):
PiotrekS napisał(a):Senior - jeszcze w 2012 nie było połowy sierpnia. :)

soooory prze robotę pomyliłem lata , ale jesteś wielki za spostrzegawczość.Może już nie mogę się doczekać wyjazdu i dlatego cyfry mi się mylą , wyjeżdzamy 10.08.....uwaga 2012 .pozdrawiam

To jesteś lepszy. Ja dopiero 19 sierpnia i też 2012.
legs
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) legs » 27.07.2012 08:27

Powiem tak, dla tych co mieszkaja na południu kraju to wyjazd w cro jest lepszy niż nad Bałtyk, koszty zbliżone, na korzyść PL ale gwarancja pogody.
Ja jestem z Zachodniopomorskiego i mogę elastycznie dobierać urlop, więc jak jest upał to wyskakuje nad nasze morze i jestem zadowolony, ale dla tych którzy planują pół roku wcześniej i wtargną np do Kołobrzegu a tu przez 2 tyg nie więcej jak 18 st. i prawie cały czas pada to można wrócić tak zniesmaczonym i przygnębionym z takiego urlopu, że lepiej było nie jechać.
Byłem w zeszłym roku w cro z 5 osobową rodziną na 15 nocy + 2 po drodze i wyszło 10000 zł
W tym roku podliczam Bałtyk 10 dni w porównywalnych apartamentach i wychodzi mi 4800zł jeśli bym siedział 17 dni wyszłoby mi jakieś 8500 zł - doliczając podróż ze szczecina do omisia +2000 zł wychodzi porównywalnie

pozdr. legs
GregoryAtakuja
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) GregoryAtakuja » 27.07.2012 08:48

6500k - 2 os dorosłe i 2 dzieci. 30.06 - 15.07. Jak na tyle dni to myśle, że dobry wynik.

2 noce kemping Mara na Słowacji (bodaj 36 eur), 5 nocy kemping Simuni na wyspie Pag (180eur), 2 noclegi w apartamentach w Arbanija (2x55 eur), 1 noc kemping w Povile (koło Novi Vinodolski, 200kn (sic!)), 3 noce kemping na wyspie Rab (75eur - tutaj z niewiadomych nam powodow nie policzono dzieci, nie protestowalismy), 1 noc w hostelu w Wieliczce.

Benzyna z Trójmiasta 1600 zł.

Poza noclegami i benzyną kasa poszła na winiety, płatne autostrady, prom na Rab (2x146kn), aquapark Tatralandia, jedzenie i alkohol :)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 27.07.2012 09:43

Jak bym nie liczyła, to wczasy nad Bałtykiem wychodzą mi taniej niż nad Adriatykiem. Możecie zaklinać rzeczywistość, ale moje liczby nie kłamią. Porównywałam KRK i Pobierowo :) Wiem, wiem porównać się nie da :wink: , tam słońce tu deszcz, tam 30 st, tu 15 itp, itd :lol: , ale do rzeczy.

Po pierwsze apartamenty.
W Cro w sierpniu taniej niż 40 euro za dwójkę nie zapłacę, jak oglądam cenniki w necie to raczej trzeba się szykować na 50 euro. W Polsce wybór kwater dla 2 osób w cenie 150 zł w bardzo dobrym standardzie bez liku. Niech będzie, że cenowo wychodzi podobnie, ale odrobinę taniej jednak nad Bałtykiem. Za 14 noclegów w HR 2350 zł, w PL 2100 zł.

Po drugie dojazd.
Nie ma co dyskutować, nad Bałtyk wychodzi mi grubo ponad połowę taniej.
Do Pobierowa i z powrotem >1000 km - ok 350-400 zł
DO Krk i z powrotem >2100 km - ok. 750-800 zł + min. 250 zł za winiety.

Po trzecie "życie" na miejscu.
Na urlopie nie gotuję i już. W Chorwacji za obiad płaciliśmy 150-250 kun, średnio przyjmijmy 120 zł. Nad Bałtykiem zjem za połowę tej kwoty. Reszty nie liczę, bo lody, gofry, owoce, alkohol, napoje znaczącej różnicy w moim portfelu nie robią. Kalkuluję 300 kun na dzień w Chorwacji i 120 zł w Polsce. Razem HR 2500 zł, PL 1700 zł.

Tym sposobem dwa tygodnie nad Adriatykiem spędzę za 6.000 zł (doliczam jeszcze 100 za dodatkowe ubezpieczenie nnw i kl), a nad Bałtykiem za 4.200 zł. Można przyjąć, że różnica to cena słońca, widoków, smaków, zapachów ... i tego wszystkiego, czego nad Bałtykiem nie znajdę.

Słaby punkt tej kalkulacji to apartament dla dwóch osób na Krk za 40 euro w pierwszej połowie sierpnia, bo nie bardzo wierzę, że znalazłabym tak tanio. A drugi słaby punkt, jest taki, że ja tam na tyłku w Krk nie wysiedziałabym dwa tygodnie. Będę jeździć, zwiedzać, fotografować ... i z kalkulowanych 2000 km zrobi się 4000 :lol: :wink: . Nigdy nie byłam w Chorwacji w tym okresie. Na przełomie sierpnia i września płaciłam w 2010 roku za apartament 30 (bez tv, klimy i netu) i 35 euro (z tv, klimą i netem). No i wtedy paliwo było po 4,50. Przejechaliśmy wtedy kawał Chorwacji, razem wyszło 4200 km, całkowity koszt prawie 6500, w tym dwa noclegi tranzytowe i żużlowe GP w Gorican. Co zobaczyliśmy to nasze. Żadnej złotówki nie żałuję (no może poza rejsem statkiem w PN KRK - za 120 kun nie warto), ale nikt mi nie wmówi, że nad Adriatykiem spędzę urlop za podobne pieniądze co nad Bałtykiem jadąc w tym samym terminie i na podobnych warunkach.
Nie twierdzę też absolutnie, że nikomu się to nie uda. Wszystko zależy od tego kiedy i jak ten urlop spędzamy, można wziąć namiot, gotować na miejscu, wieźć pełną lodówkę jedzenia....
Kichol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kichol » 27.07.2012 11:04

marze_na napisał(a): Nie ma co dyskutować, nad Bałtyk wychodzi mi grubo ponad połowę taniej.

Masz całkowitą rację - Bałtyk wychodzi taniej i tyle.
No ale zawsze trzeba porównywac realcje tego co sie otrzymuje w zamian za okresloną kwotę.

Ja dzis smigam nad Bałtyk i sie cieszę bo akurat sie ładna pogoda zrobiła - bo poprzednie tygodnie to masakra była - chyba najgorszy lipiec od wielu lat nad Bałtykiem (pogoda).

Ja mam kilku znajomych, którzy do CRO nie jezdza tylko z jednego powodu - długości jazdy samochodem. Raz pojechali i stwierdzili, że ostatni raz tyle czasu w samochodzie spędzili :lol: Bo to była dla nich katorga...
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.07.2012 11:10

Także mam takich znajomych, jednakże nikt nikogo nie zmusza do jazdy non stop 12-16h!
Nad polski Bałtyk także potrafiłem juz jechać/wracać 6-8-9h
Do Cro można jechać z noclegiem i podzielić drogę na 2 dni/jeden nocleg. Wszak mamy wakacje.

W tym roku podział wakacji na dwie części. Pierwsze miejsce docelowe Mlini. Nocleg tranzytowy koło Slunj. Z Pakostane będę wracał na strzał, jeżeli nie zahaczę o Postojną i/lub Włochy.
Coś się zaczyna zawodowo kiełbasić i chyba będę musiał skrócić urlop.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.07.2012 11:11

Podstawowe pytanie to takie, czemu Cro miałaby być tańsza niż Pl? Czy kiedyś była?
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 27.07.2012 11:36

Bocian napisał(a):Podstawowe pytanie to takie, czemu Cro miałaby być tańsza niż Pl? Czy kiedyś była?

W tym arcyciekawym wątku, zresztą w innych wątkach też, co jakiś czas pojawia się śmiała teza, że nad Bałtyk bez sensu, bo za tyle samo lub bardzo niewiele drożej to można do Chorwacji. Zwłaszcza jak się na pd mieszka. Poświęciłam więc swoją przerwę na kawę coby to sobie tak z grubsza przeliczyć. Wnioski wyżej. Nie powiem, żeby koszty były zbliżone :roll: .

Resztą gdzieś tu parę dni temu przeczytałam, że największym kłamstwem na cro.pl jest stwierdzenie, że Chorwacja jest tania :lol: :wink: .
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2012 11:46

marze_na napisał(a):
Bocian napisał(a):Podstawowe pytanie to takie, czemu Cro miałaby być tańsza niż Pl? Czy kiedyś była?

W tym arcyciekawym wątku, zresztą w innych wątkach też, co jakiś czas pojawia się śmiała teza, że nad Bałtyk bez sensu, bo za tyle samo lub bardzo niewiele drożej to można do Chorwacji. Zwłaszcza jak się na pd mieszka. Poświęciłam więc swoją przerwę na kawę coby to sobie tak z grubsza przeliczyć. Wnioski wyżej. Nie powiem, żeby koszty były zbliżone :roll: .

Resztą gdzieś tu parę dni temu przeczytałam, że największym kłamstwem na cro.pl jest stwierdzenie, że Chorwacja jest tania :lol: :wink: .

nie jest tania i będzie jeszcze drożej po wejściu do UE w lipcu 2013 :wink:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 27.07.2012 11:52

JackDaniels;) napisał(a):nie jest tania i będzie jeszcze drożej po wejściu do UE w lipcu 2013 :wink:

Tania nie jest, ale to Chorwacja. Żyć bez niej się nie da :lol: .
Najwyżej zmienię nawyki i zacznę tam gotować.
lukas63
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukas63 » 27.07.2012 11:53

Po pierwsze apartamenty.
W Cro w sierpniu taniej niż 40 euro za dwójkę nie zapłacę, jak oglądam cenniki w necie to raczej trzeba się szykować na 50 euro. W Polsce wybór kwater dla 2 osób w cenie 150 zł w bardzo dobrym standardzie bez liku. Niech będzie, że cenowo wychodzi podobnie, ale odrobinę taniej jednak nad Bałtykiem. Za 14 noclegów w HR 2350 zł, w PL 2100 zł.

Po drugie dojazd.
Nie ma co dyskutować, nad Bałtyk wychodzi mi grubo ponad połowę taniej.
Do Pobierowa i z powrotem >1000 km - ok 350-400 zł
DO Krk i z powrotem >2100 km - ok. 750-800 zł + min. 250 zł za winiety.

Nie ma co porównywać tego, bo w Chorwacji jest stosunkowo mało noclegów 2 os. - w Polsce jest ich więcej - więc prosta zależność, gdzie większa podaż to i mniejsze ceny czyli nad polskim morzem

Za to sytuacja odwrotna jest jeżeli szukamy apartamentu 4os i dla większej ilości osób - tu taniej wychodzi Chorwacja, dlatego do Chorwacji polecam jechać w grupie ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2012 12:04

marze_na napisał(a):
JackDaniels;) napisał(a):nie jest tania i będzie jeszcze drożej po wejściu do UE w lipcu 2013 :wink:

Tania nie jest, ale to Chorwacja. Żyć bez niej się nie da :lol: .
Najwyżej zmienię nawyki i zacznę tam gotować.

panie Premierze jak żyć :( jak żyć :cry: cały rok bez Chorwacji :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 123
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone