napisał(a) kanarowski » 20.07.2012 11:24
Piter_M napisał(a):Mnie niestety też nie stać na drogie wakacje
no i właśnie dlatego przeliczam i czytam takie wpisy.
Właściwie to nie istotne ile wydałeś tak dokładnie co do złotówki, ale ważne że objechałeś tanio.
Ja też mam zamiar objechać za podobną kwotę, z tym że będzie to ok. 2000 km (wyspa Krk) i spalanie w moim aucie to 5l/100 w trasie.
A co do Ukrainy to wierzę
kumpel był w górach ukraińskich i mi opowiadał.
Najdroższa była podróż pociągiem z Gdańska do Przemyśla, całe 40 zł na studenckim hehe. Z Lwowa do Odessy zapłaciłem 50 hrywien (kurs wtedy po 60 gr). Generalnie wtedy było super tanio. Nie wiej jak teraz przez Euro. Ale mam zamiar pojechać na Krym w tym roku i sprawdzić.
Co do Chorwacji to niestety wszystko poszło w górę, jak czytam forum. Najgorzej paliwo, bo wiadomo dojechać trzeba..., a ja jeszcze muszę cała Polskę na południe przejechać. Co do spalania, normalnie jak jeżdżę paskiem to mi wychodzi spalanie w granicach 5,8-6,2. Ale w Chorwacji się nie dało takich wyników zrobić. Zwłaszcza na magistrali adriatyckiej. Co chwilę przyspieszanie i hamowanie, trochę autostrady, góry, doliny i klima praktycznie non stop. Więc spalanie podeszło w górę. W przyszłym roku mam zamiar wybrać się do Chorwacji i północnych Włoch super torpedą, rakietą hehe, a mianowicie fiatem punto 1.2 80 Km w gazie hehe. Mam nadzieję, że da radę
. Jak sobie średnio liczyłem to będzie około 40% taniej, niż dieslem. Ale jak będzie to się okaże