Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 28.06.2012 07:50

Hrvatski mačka napisał(a):
Bocian napisał(a):
Serce w pasy napisał(a):To raczej od jakości paliwa a nie od kombinacji. Gorsze paliwo-większe spalanie-mniejsza ilość km przejechanych na zbiorniku:)

Nie wydaje mi się. Zawsze, prawie co do kilometra miałem takie przebiegi przy tankowaniu tam i na mieście. Fura nie jeździła źle na tej marketowej, praktycznie tak samo, tylko krócej.

W końcu napisaleś coś sensownego,zgadzam się z tobą w 100% że paliwo ze stacji przy marketowych to najwiekszy chłam.

A ja się nie zgodzę, hipermarkety, a co najmniej nasz, zarabiają na ilości sprzedanego paliwa (bardzo niska marża). Paliwo ma to do siebie że jeśli raz zatankujesz syf to więcej tam już nie zatankujesz i jeśli raz spieprzysz reputację stacji to długo jej nie naprawisz. Dlatego nie opłaca się kombinować.
Ale każdy tankuje gdzie chce ;)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 28.06.2012 07:54

Od wielu lat tankuję na Neste benzynę, dotychczas się nie zawiodłem. Będąc w Chorwacji z reguły tankuje na INA, też nie było problemów.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 28.06.2012 08:13

dids76 napisał(a):
Raul73 napisał(a):
Hadler napisał(a):A paliwo tanieje, i tanieje, i tanieje ..........

http://ina.hr/default.aspx?id=203

O, autogaz jak poleciał na łeb! Taniej niż w ubiegłe wakacje!

Szkoda, że u nas w takim tempie nie tanieje. Ale dobrze chociaż, że nie drożeje!

Nie wiem jak LPG ,ale benzyna i ON też leci u nas na łeb. W tym tygodniu już ponad 20 groszy na dół. Aktualne ceny:
98 - 5,47
95 - 5,37
ON - 5,29

Dla mnie ceny jak z bajki. Tyle co może pół godziny temu tankowałam za 5,67 :roll:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 28.06.2012 08:16

Bocian napisał(a):
Serce w pasy napisał(a):To raczej od jakości paliwa a nie od kombinacji. Gorsze paliwo-większe spalanie-mniejsza ilość km przejechanych na zbiorniku:)

Nie wydaje mi się. Zawsze, prawie co do kilometra miałem takie przebiegi przy tankowaniu tam i na mieście. Fura nie jeździła źle na tej marketowej, praktycznie tak samo, tylko krócej.

W końcu napisaleś coś sensownego,zgadzam się z tobą w 100% że paliwo ze stacji przy marketowych to najwiekszy chłam.

Pmwd.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 28.06.2012 08:59

dids76 napisał(a):
Bocian napisał(a):

A ja się nie zgodzę, hipermarkety, a co najmniej nasz, zarabiają na ilości sprzedanego paliwa (bardzo niska marża). Paliwo ma to do siebie że jeśli raz zatankujesz syf to więcej tam już nie zatankujesz i jeśli raz spieprzysz reputację stacji to długo jej nie naprawisz. Dlatego nie opłaca się kombinować.
Ale każdy tankuje gdzie chce ;)

Nieprawda. Tankuję regularnie Pb 95 w Auchan i nigdy nie miałem problemu z samochodem. Zaleta to to, że robię zakupy i tankuję w jednym miejscu i dodatkowo taniej niż w markowych stacjach. Na wyjazd do Chorwacji też tam tankuję i nie mam uwag co do jakości paliwa.
partner
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) partner » 28.06.2012 13:43

dids76 napisał(a):
PETERENZO napisał(a):
dids76 napisał(a):Nie wiem jak LPG ,ale benzyna i ON też leci u nas na łeb. W tym tygodniu już ponad 20 groszy na dół. Aktualne ceny:
98 - 5,47
95 - 5,37
ON - 5,29

8O Gdzie tak tanio?

Rano wyjeżdżałem do pracy i na Lukoil widziałem ON = 5,48, a to tańsza ze stacji.

Stacja przy hipermarkecie, paliwo dostarcza Orlen

Szkoda tylko, że dyskryminują autka ze zbiornikami powyżej 500l

Wczoraj w Łasku na Lukoil udało mi się zatankować po 5.33 :)
oczywiście zaraz do pełna naleciało.
No ale i z portfela też poleciało ...
mz0512
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mz0512 » 30.06.2012 08:45

Doriss napisał(a):w tym roku mamy rezerwacje od 02.07-16.07 ...pozdrawiam

witam a czy mogłabym poprosić o namiar do noclegu tam gdzie jezdzicie ??

My potrzebujemy nocleg od 16.07-29.07 .

Jakie sa tam warunki? blisko jest wszedzie ??

bede wdzieczna za odp na adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl ;-)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 30.06.2012 09:31

partner napisał(a):
dids76 napisał(a):
PETERENZO napisał(a):
dids76 napisał(a):Nie wiem jak LPG ,ale benzyna i ON też leci u nas na łeb. W tym tygodniu już ponad 20 groszy na dół. Aktualne ceny:
98 - 5,47
95 - 5,37
ON - 5,29

8O Gdzie tak tanio?

Rano wyjeżdżałem do pracy i na Lukoil widziałem ON = 5,48, a to tańsza ze stacji.

Stacja przy hipermarkecie, paliwo dostarcza Orlen

Szkoda tylko, że dyskryminują autka ze zbiornikami powyżej 500l

Wczoraj w Łasku na Lukoil udało mi się zatankować po 5.33 :)
oczywiście zaraz do pełna naleciało.
No ale i z portfela też poleciało ...

Muszę spytać o to, ale raczej u nas nie dyskryminują. Jest specjalny dystrybutor dla TIR-ów z tzw "Satelitą" no i widziałem jak rolnicy tankują do pojemników po 1000l.
Peer
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Peer » 01.07.2012 12:16

Siemano wszystkim.

Mam ogromną prośbę do ludzi będących w temacie Chorwacji.
Mam zamiar pierwszy raz wybrać się na wakacje właśnie do Chorwacji. W planie jest przełom lipca/sierpnia, czyli szczyt sezonu. W związku z tym mam kilka pytań. Jako, że na forum jest MULTUM tematów, jeszcze więcej postów, rozkminianie wszystkiego zajęłoby sporo czasu, a jako, że obecnie mam dostęp do netu tylko w pracy, tego czasu nie mam za wiele. Pewnie zaraz ktoś się przyczepi, od razu zaznaczam- jak ktoś nie chce, niech nie odpisuje i zwyczajnie oleje mój post. Tym, którzy normalnie podejdą do tematu i zechcą pomóc- z góry wielkie dzięki. Przechodząc do sedna:
1) Najchętniej wybiorę się do jakiejś imprezowej miejscowości- taki jest główny cel wyjazdu, więc co najlepiej wybrać? Makarska? Na forum znalazłem jeszcze jedną wyspę, która chyba przebija Makarską, ale nazwy nie pamiętam ;)
2) Ile mniej więcej może kosztować podróż na trasie Warszawa- Makarska/inna wyspa Dalmacji?
3)Ile orientacyjnie może kosztować apartament/kwatera/pokój dwuosobowy(jedziemy we czwórkę, więc w grę wchodzi również apartament/domek czteroosobowy[dwa oddzielne pokoje, oczywiście:])?
4)Ceny w sumie już mniej więcej ogarniam, chociaż wiadomo, że co miejscowość to różne ceny, więc jeżeli ktoś ma info, to może rzucić przykładowymi cenami wyjazdów na imprezki, alko czy szamki w miejscowościach imprezowych typu Makarska.

Jeszcze raz zaznaczę- chodzi mi o ceny w szczycie sezonu. Co do zakwaterowania- nie oczekujemy luksusu, im taniej, tym lepiej, bo w sumie to pokój będzie służył do wyspania się, wykapania- nie mamy zamiaru w nim siedzieć :)
Zdaję sobie sprawę, że odpowiedzi ma większość moich pytań są WZGLĘDNE, jednak proszę Was o ORIENTACYJNE ceny. Za wszystkie wpisy NA TEMAT jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI.

Pozdrówki.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 01.07.2012 12:38

Peer napisał(a):1) Najchętniej wybiorę się do jakiejś imprezowej miejscowości- taki jest główny cel wyjazdu, więc co najlepiej wybrać? Makarska? Na forum znalazłem jeszcze jedną wyspę, która chyba przebija Makarską, ale nazwy nie pamiętam ;)

Pewnie chodzi o wyspę Pag i miejscowość Novalja ze słynną dyskotekową plażą Zrce.

Rozywkowe to na pewno Novalja, Makarska, Primosten, Vodice.
Peer
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Peer » 01.07.2012 12:40

Raul73 napisał(a):
Peer napisał(a):1) Najchętniej wybiorę się do jakiejś imprezowej miejscowości- taki jest główny cel wyjazdu, więc co najlepiej wybrać? Makarska? Na forum znalazłem jeszcze jedną wyspę, która chyba przebija Makarską, ale nazwy nie pamiętam ;)

Pewnie chodzi o wyspę Pag i miejscowość Novalja ze słynną dyskotekową plażą Zrce.

Rozywkowe to na pewno Novalja, Makarska, Primosten, Vodice.

Dokładnie tak, dzięki.
Aha, do mojego pytania o koszt przejazdu dodam, że furka spala w trasie ok.7litrów.
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 01.07.2012 12:49

Peer napisał(a):Aha, do mojego pytania o koszt przejazdu dodam, że furka spala w trasie ok.7litrów.

Tu pacz http://iggy.ugu.pl/
Peer
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Peer » 01.07.2012 13:09

maniust napisał(a):
Peer napisał(a):Aha, do mojego pytania o koszt przejazdu dodam, że furka spala w trasie ok.7litrów.

Widziałem, niestety średnio jestem w temacie, gdzie jaka winieta itd., jeszcze trzeba rozkminić trasę. Chodzi mi o ORIENTACYJNY koszt. Niemniej dzięki;)
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 01.07.2012 13:27

Peer napisał(a):
maniust napisał(a):

Widziałem, niestety średnio jestem w temacie, gdzie jaka winieta itd., jeszcze trzeba rozkminić trasę. Chodzi mi o ORIENTACYJNY koszt. Niemniej dzięki;)

Warszawa - Makarska
Około 1.500-1600 zł w dwie strony z winietami na SK , Aut + autostrada w Cro (zakładając objazd w Slo).
partner
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) partner » 01.07.2012 14:27

2) Ile mniej więcej może kosztować podróż na trasie Warszawa- Makarska/inna wyspa Dalmacji?
3)Ile orientacyjnie może kosztować apartament/kwatera/pokój dwuosobowy(jedziemy we czwórkę, więc w grę wchodzi również apartament/domek czteroosobowy[dwa oddzielne pokoje, oczywiście:])?

Jeszcze raz zaznaczę- chodzi mi o ceny w szczycie sezonu. Co do zakwaterowania- nie oczekujemy luksusu, im taniej, tym lepiej, bo w sumie to pokój będzie służył do wyspania się,

Pozdrówki.

Szkoda że dopiero teraz wpadłeś tu z takimi pytaniami :(
Właśnie dokonałem rezygnacji w Primosten.
Pisałem o tej ofercie tutaj: http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=36825&highlight=
Co do kosztów przejazdu, to ktoś tu wspomniał o ok. 1.5-1.6 tyś.zł co jest faktem. Jedzenie na miejscu porównywalne z cenami w naszych knajpach, ale mozna zjeść taniej i to nieraz w miejscach których byśmy o to nie podejrzewali, np. zaskoczony byłęm taniochą za trzy obiady skonsumowane w knajpce przy plaży w Makarskiej, coś ok. 120 zł w tym winko, piwko napoje, za to w Bośni płaciłem 55EU co też uważam za normalne biorąc pod uwagę ilość dań ich skład jak i popitkę ;)
Doradzam ominąć drogi płatne w Słoweni. Jest taka możliwość "objazdu" po przez Mureck w Austrii, Lenart, Ptuj w Słoweni i dalej do granicy z Chorwacją. Odbijam z autostrady w miejscowości Ilz i kieruję się na drogę nr 66, wspaniałe widoczki. W Ptuj zawsze tankuję w centrum miasta gdyż cena jest albo taka sama jak w Polsce albo nawet parę groszy taniej. W drodze powrotnej jak zatankuję Ptuj to wystarcza mi do samego domu, tj. k/Poznania.
Odpowiedź na pytanie co jest tanio w Chorwacji będzie zawsze subiektywna opinią każdego odpowiadającego, gdyż jeden jedzie z "kupą" kasy i mówi że było tanio, a inny z 1oooEU i też mówi że był tanio na wakacjach :)
W Makarskiej na imprezach się wynudziłem potwornie, nie polecam dyskoteki w dziurze ani w hotelu po drugiej stronie zatoki. W knajpach było sztywno i nijako. Byłem w sierpniu ubiegłego roku. Gdyby nie to, że lubię zwiedzać i mało bywałem w Makarskiej to powiedziałbym że było licho i faktycznie tak było skoro już więcej do tej miejscowości nie pojadę, choć znajomy jeździ tam co roku od kilku już lat. On mnie zresztą namówił na Makarską, przynajmniej mam już ją zaliczoną ;)
Miłego wypoczynku zyczę i udanej zabawy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 114
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone