Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.06.2012 15:03

dids76 napisał(a):
Raul73 napisał(a):
Hadler napisał(a):A paliwo tanieje, i tanieje, i tanieje ..........

http://ina.hr/default.aspx?id=203

O, autogaz jak poleciał na łeb! Taniej niż w ubiegłe wakacje!

Szkoda, że u nas w takim tempie nie tanieje. Ale dobrze chociaż, że nie drożeje!

Nie wiem jak LPG ,ale benzyna i ON też leci u nas na łeb. W tym tygodniu już ponad 20 groszy na dół. Aktualne ceny:
98 - 5,47
95 - 5,37
ON - 5,29

Tam gdzie mieszkam, benzyna ze stacji przy markecie, była najgorsza w okolicy. Nawet się załapała chyba na pierwsze miejsce podczas kontroli stacji w tej okolicy. Poza tym oszukiwali na ilości bo po tankowaniu tam przejeżdżałem 500km a po tankowaniu gdzie indziej, prawie 600...
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 27.06.2012 15:08

Co miesiąc paliwo jest badane w niezależnym laboratorium. Ja ON leję do 1,2TDI PD , ojciec do 1,9 TDI PD, a przedtem do Mercedesa 2,7CDI Cammon Rail i problemów i większego spalania nikt nigdy nie zauważył.
Wszystkie dystrybutory muszą być co dwa lata legalizowane przez urząd miar i wag, więc raczej nikt przy tym nie kombinuje.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 27.06.2012 15:11

dids76 napisał(a):Cammon Rail
Kiedyś Leszek mi uświadomił, że przy Cammon Railu własnie taki ON z Lukoila lub Auchan jest najlepszy, bo te "dobre" nie dają smarowania turbiny, czy jakoś tak.

Mi, kompletnie, nie służą te "dobre" z Shella czy Neste.
W ogóle nie zauważam różnicy w czasie jazdy, czy w spalaniu, tylko w kieszeni :)

A Bocian mówił o benzynie.
Z benzyną to może tak być :/
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 27.06.2012 15:12

Jeszcze co do jakości paliwa, ta stacja jest w małej miejscowości i jeżeli było by tam paliwo kiepskiej jakości to po tygodniu nikt by tam nie tankował, chyba że przyjezdni ;) .
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 27.06.2012 15:13

Benzynę też tam tankuję, ale mój stary AKL połknie praktycznie wszystko ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.06.2012 15:17

Bocian napisał(a):
dids76 napisał(a):
Raul73 napisał(a):

Szkoda, że u nas w takim tempie nie tanieje. Ale dobrze chociaż, że nie drożeje!

Nie wiem jak LPG ,ale benzyna i ON też leci u nas na łeb. W tym tygodniu już ponad 20 groszy na dół. Aktualne ceny:
98 - 5,47
95 - 5,37
ON - 5,29

Tam gdzie mieszkam, benzyna ze stacji przy markecie, była najgorsza w okolicy. Nawet się załapała chyba na pierwsze miejsce podczas kontroli stacji w tej okolicy. Poza tym oszukiwali na ilości bo po tankowaniu tam przejeżdżałem 500km a po tankowaniu gdzie indziej, prawie 600...

To raczej od jakości paliwa a nie od kombinacji. Gorsze paliwo-większe spalanie-mniejsza ilość km przejechanych na zbiorniku:)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.06.2012 16:21

Serce w pasy napisał(a):To raczej od jakości paliwa a nie od kombinacji. Gorsze paliwo-większe spalanie-mniejsza ilość km przejechanych na zbiorniku:)

Nie wydaje mi się. Zawsze, prawie co do kilometra miałem takie przebiegi przy tankowaniu tam i na mieście. Fura nie jeździła źle na tej marketowej, praktycznie tak samo, tylko krócej.
pitpawel
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pitpawel » 27.06.2012 18:03

Mam dobrego znajomego zajmującego się szeroko pojętym handlem paliwami ciekłymi który kiedyś uświadomił mi definicję jakości paliwa. Z jego słów wynikało by, że "serce w pasy" ma rację. Otóż przykładowy statystyczny handlarz niezależnie czy będzie to podrzędny boczno-uliczkowy "CPN" czy też duża stacja sieci np. STATOIL kupując paliwo w celu dalszej dystrybucji wlewa je do swoich podstacyjnych zbiorników w jakości około 97-98 oktanów (że posłużę się tutaj przykładową 95 tką) i to nie jest pomyłka. I teraz wszystko zależy od tego jakie są te zbiorniki - czym pełniejsze, czym częściej schodzi paliwo i czym częściej jest uzupełniane na świeże tym ma ono więcej oktanów co przedkłada się na pracę pojazdu, osiągi oraz co ważne spalanie. Zgodnie z tym co powiedział ważne jest zatem tankować na stacjach mający duży obrót. Zalegające w zbiornikach paliwo traci z czasem swoją jakość, może nie psuje się ale traci oktany. Ponadto jeżeli zbiorniki stacji paliw nie są pełne to powstała przestrzeń w zbiorniki najzwyczajniej w świecie się "poci". Skroplona woda chodź nie jest jej dużo wpada z czasem i do naszych baków co powoduje słabsze osiągi j/w.
Czy to prawda? Nie wiem, ale gość pewnie wie co mówi. Ja przeważnie tankuję na jednej sprawdzonej stacji paliw z dużym obrotem i nie narzekam. Dwukrotnie zdecydowałem się z musu zatankować w innych mniej uczęszczanych miejscach i na baku zrobiłem o 100 km mniej niż zawsze. To jest 1/10 tego co mogę na baku przejechać i uważam , że jest to dużo.
rafal79
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafal79 » 27.06.2012 18:18

didis76 kupujesz na auchanie
pitpawel
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) pitpawel » 27.06.2012 18:29

Wracając natomiast do tematu chciałbym zadać pytanie dotyczące moich wyliczeń i tego na co mogę sobie pozwolić przy określonym budżecie.
Kwota której nie chciałbym na pewno przekroczyć to 5 tyś zł i na tyle się nastawiam.
Jedziemy w 2 dorosłe osoby w pierwszej dekadzie września. Planujemy w Chorwacji spędzić 7 nocek.
Prawdopodobny cel - Riwiera Makarska (któraś ze spokojniejszych miejscowości o które przy okazji dopytam w innym dziale) :D
Moje wyliczenia podparte postami z forum:
paliwo + winietki = 1000 paliwo + 400 winietki = 1400 w obie strony.
Kwatera na 7 nocy to....? Tutaj poprosiłbym o pomoc, jak wspomniałem 1 wsza dekada września i mniejsza miejscowość R. Makarskiej. Po zapoznaniu się z tysiącem postów domyślam się, że apartament dwójka to koszt ok. 35-50 Euro. Wolałbym tą dolną granicę i jeżeli tak to czy mam szansę aby coś w tej cenie znaleźć. Zależy mi na bliskości morza i faktem jest , że mogę dopłacić za to. Przyjmę średnią 42 co daje na 7 nocy przy dzisiejszym kursie koszt około 1300 zł
1400 zł za trasę + 1300 zł za kwaterę to 2700 zł. Zostaje mi 2300 zł na 7 dni na tzw "życie". I teraz kolejne pytanie. Na co mogę sobie pozwolić przy takich funduszach? Czy muszę przywozić jedzenie z Polski czy też w tym budżecie stać mnie będzie na średnią rybkę, pizzę, lody, świeże pieczywo z rana i owoce? Proszę o cenne rady, będzie to mój 1 wszy wyjazd i chciałbym się do niego logistycznie dobrze przygotować
:D
Wiem, że w Chorwacji można wydać 3 tyś na 7 dni i 20 tyś na ten sam okres. Ja mam 5 i chciałbym te pieniążki w dobry sposób zagospodarować aby zobaczyć jak najwięcej, spróbować chorwackiej kuchni i "napojów" :D Liczę na Wasza pomoc i rady.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 27.06.2012 18:38

Pizza za szt. od 25kn, ryby porcja dla 2osób od około 200kn, piwo w knajpie od 15kn. Jeśli nie macie ciśnienia by się codziennie w knajpie stołować to Wam kasy jeszcze zostanie. Z Polski co najwyżej kabanosy można zabrać :wink:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 27.06.2012 20:28

rafal79 napisał(a):didis76 kupujesz na auchanie

Tak
Hrvatski mačka
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hrvatski mačka » 28.06.2012 07:22

Bocian napisał(a):
dids76 napisał(a):
Raul73 napisał(a):

98 - 5,47
95 - 5,37
ON - 5,29

W końcu napisaleś coś sensownego,zgadzam się z tobą w 100% że paliwo ze stacji przy marketowych to najwiekszy chłam.
Hrvatski mačka
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hrvatski mačka » 28.06.2012 07:25

Bocian napisał(a):
Serce w pasy napisał(a):To raczej od jakości paliwa a nie od kombinacji. Gorsze paliwo-większe spalanie-mniejsza ilość km przejechanych na zbiorniku:)

Nie wydaje mi się. Zawsze, prawie co do kilometra miałem takie przebiegi przy tankowaniu tam i na mieście. Fura nie jeździła źle na tej marketowej, praktycznie tak samo, tylko krócej.

W końcu napisaleś coś sensownego,zgadzam się z tobą w 100% że paliwo ze stacji przy marketowych to najwiekszy chłam.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 28.06.2012 07:38

Hrvatski mačka napisał(a):
Bocian napisał(a):

Na temat benzyny się nie wypowiem, ale LPG zawsze jadąc na wakacje tankuję na Auchan w Poczesnej za Częstochową - najtańszy gaz na trasie i jakość bardzo dobra.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 113
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone