Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 03.06.2012 14:01

Dobromir napisał(a):4 osoby dorosłe,w okolice Splitu,nie krócej niż 14 dni,własnym samochodem,chcemy jechać w ciemno bo nie mamy żadnej rezerwacji,dysponujemy środkami ok 1500 euro

Zmieścisz się swobodnie. Tylko bez zbytecznych szaleństw. Weż trochę prowiantu zapakowanego próżniowo, wodę mineralną taką jaką lubisz z i dasz radę. Jeśli masz lodówkę na 12V to proponuję zabraż. W lodówce możesz przewieżć śmiało artykuły mięsne zamrożone, serki itp. - dowieziesz. Nie patrz na tych obywateli, którzy drwią z Ciebie. Oni w Chorwacji byli po kilka razy i nie dociera do nich fakt, że ktoś wybiera się tam pierwszy raz. Pamietaj też o wekach typu flaki, gołąbki, fasoklka itp. To spowoduje, że dużo zaoszczędzisz w przeliczeniu na 4 osobowa rodzinę. Jedzenie w Chorwacji do tanich nie nalezy. Tak de facto to na uparego bez ich jedzenia można się obyć no ale wypada spróbować ich owoców morza i innych lokalnych produktów. Bez obawy dasz radę. Poczytaj na forum i dowiesz się jak gospodarować się pieniędzmi. Kwaterę znajdziesz za 100 euro ale i trafisz za 40 euro - średno winineś wydać tak 12,5 euro na głowę. W mniejszych miejscowościach niższe ceny najmu chociaż w Makarskiej też takie można uświadczyć.Powodzenia

P.S. Kolega Starszy niejaki Janusz B to mistrz zycia campingowego. Niech Ci podpowie jak się zywić tanio i smacznie, a i wypić :wink: to on też potrafi z plastykowej butelki. Jego specjalność na campingach to Gulaszka Campingowa - podobno smaczna nie z tej ziemi. :D
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 03.06.2012 14:19

maniust napisał(a):
Dobromir napisał(a):powiedżcie mi proszę....oplaca się tam wogóle jechać?

......pytanie , mnie rozwaliło 8O 8O

Nie warto ........drogo , daleko , woda w morzu tak słona , że aż się niedobrze robi , dziwnie śmierdzi tam non stop , jakieś ptaki czy cholera wie co non stop hałasuje , na łeb spadają figi i łachy do prania , na każdym kroku czatują jak tu cię skroić , kradną ręczniki z tarasów i można czasem trafić na wariata co lata z kałachem po apartamencie ........nie jedż!

Współczuję Ci Marian takich wczasów. Dobrze, że w Twoim przypadku nie doszło gwałtu, a może i nie dobrze :roll: :roll: :roll:
Dobromir
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dobromir » 04.06.2012 06:53

darek1 napisał(a):
Dobromir napisał(a):4 osoby dorosłe,w okolice Splitu,nie krócej niż 14 dni,własnym samochodem,chcemy jechać w ciemno bo nie mamy żadnej rezerwacji,dysponujemy środkami ok 1500 euro

Zmieścisz się swobodnie. Tylko bez zbytecznych szaleństw. Weż trochę prowiantu zapakowanego próżniowo, wodę mineralną taką jaką lubisz z i dasz radę. Jeśli masz lodówkę na 12V to proponuję zabraż. W lodówce możesz przewieżć śmiało artykuły mięsne zamrożone, serki itp. - dowieziesz. Nie patrz na tych obywateli, którzy drwią z Ciebie. Oni w Chorwacji byli po kilka razy i nie dociera do nich fakt, że ktoś wybiera się tam pierwszy raz. Pamietaj też o wekach typu flaki, gołąbki, fasoklka itp. To spowoduje, że dużo zaoszczędzisz w przeliczeniu na 4 osobowa rodzinę. Jedzenie w Chorwacji do tanich nie nalezy. Tak de facto to na uparego bez ich jedzenia można się obyć no ale wypada spróbować ich owoców morza i innych lokalnych produktów. Bez obawy dasz radę. Poczytaj na forum i dowiesz się jak gospodarować się pieniędzmi. Kwaterę znajdziesz za 100 euro ale i trafisz za 40 euro - średno winineś wydać tak 12,5 euro na głowę. W mniejszych miejscowościach niższe ceny najmu chociaż w Makarskiej też takie można uświadczyć.Powodzenia

P.S. Kolega Starszy niejaki Janusz B to mistrz zycia campingowego. Niech Ci podpowie jak się zywić tanio i smacznie, a i wypić :wink: to on też potrafi z plastykowej butelki. Jego specjalność na campingach to Gulaszka Campingowa - podobno smaczna nie z tej ziemi. :D

Dziekuję bardzo za konkretną i bardzo zwięzłą odpowiedz na moje pytanie,oby takich osob jak Ty było tu wiecej na tym forum
Dobromir
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dobromir » 04.06.2012 07:06

el_guapo napisał(a):
j23 napisał(a):a który samochód spala 7l/km na autostradzie? Jak nic 10l/km przecież nikt nie jedzie 90km/h :D

Każdy diesel przy dozwolonej prędkości autostradowej (bez Niemiec).

BMW 520d 177 PS przy predkosci 130-140 km/h srednio spala mi ok 6 litrów na 100km
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 04.06.2012 07:10

Dobromir napisał(a):
el_guapo napisał(a):
j23 napisał(a):a który samochód spala 7l/km na autostradzie? Jak nic 10l/km przecież nikt nie jedzie 90km/h :D

BMW 520d 177 PS przy predkosci 130-140 km/h srednio spala mi ok 6 litrów na 100km

Jasne :D , a jak jedzie 90km/h to w dwóch litrach się mieści :lol:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.06.2012 07:11

Z napisał(a):
Dobromir napisał(a):
el_guapo napisał(a):

Nie masz racji.
Ta bawarka tyle pali.
Dobromir
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dobromir » 04.06.2012 07:28

FUX napisał(a):
Z napisał(a):
Dobromir napisał(a):
el_guapo napisał(a):

Nie masz racji.
Ta bawarka tyle pali.

Podstawowe dane techniczne

Model
520d e61

520d e61

Napęd tylny tylny
Skrzynia manualna steptronic

Pojemność 1995 cm3 1995 cm3
Moc / Obr. 177 KM / 4000 177 KM / 4000
Moment / Obr. 350 Nm / 1750 350 Nm / 1750

0 - 100 km/h 8,5 s. 8,4 s.
Prędkość maks 224 km/h 224 km/h

Zużycie paliwa BMW 520d e61 Touring

Model
520d

520d Steptronic

Miasto 6,7 l. 7,7 l.
Trasa 4,5 l. 4,7 l.
Średnio 5,3 l. 5,8 l.
Norma Euro 5 Euro 5
R-r57
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) R-r57 » 04.06.2012 09:03

Dobromir napisał(a):gdzieś właśnie wyczytałem że najbardziej popularną wodą mineralną jest Jamnica ale podobno smierdzi gnojówką to prawda?muszę zabrac ze soba z polski zapas wody?
Na dwa tygodnie dla czterech osób to by trzeba pół bagażnika wody , może i śmierdzi nie wiem ,trzeba by pytać mojej żony , je piję wino. a tak na poważnie to warto zabrać trochę wędlin( hermetycznie pakowanych czy słoikach )tam drogich .
Dobromir
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dobromir » 04.06.2012 09:12

R-r57 napisał(a):
Dobromir napisał(a):gdzieś właśnie wyczytałem że najbardziej popularną wodą mineralną jest Jamnica ale podobno smierdzi gnojówką to prawda?muszę zabrac ze soba z polski zapas wody?
Na dwa tygodnie dla czterech osób to by trzeba pół bagażnika wody , może i śmierdzi nie wiem ,trzeba by pytać mojej żony , je piję wino. a tak na poważnie to warto zabrać trochę wędlin( hermetycznie pakowanych czy słoikach )tam drogich .

no tak liczyłem zabrać ze sobą ok 50L wody cisowianki gaz i n/g która kosztuje u nas w PL ok 99gr za 1,5l i jest bardzo dobra smakowo,wiem ze w Cro za najtanszą i niezbyt dobrą jakosciowo wodę trzeba zapłacić ponad 3 PLN,więc korzyść jest podwójna
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 04.06.2012 09:14

spalanie Ci podskoczy i wyjdziesz na to samo ....
;)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 04.06.2012 09:18

Pomińmy już fakt, że w Chorwacji kranówa też nadaje się do picia :wink:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 04.06.2012 09:20

Rysio napisał(a):Pomińmy już fakt, że w Chorwacji kranówa też nadaje się do picia :wink:

i wino można pić a nie wodę jak zwierzę ;)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 04.06.2012 09:24

Święte słowa :D
Dobromir
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dobromir » 04.06.2012 09:44

BeJur napisał(a):
Rysio napisał(a):Pomińmy już fakt, że w Chorwacji kranówa też nadaje się do picia :wink:

i wino można pić a nie wodę jak zwierzę ;)

no oki,ale jak wypija się 2-3 litry wody dziennie i miał bym tą ilość zastąpić winem to przy pobycie 14 dniowym wracam jako 100% alkoholik hehe....przepraszam ale nie wezmę przykładu z Pani i jednak zostanę przy gaszeniu swego pragnienia wodą a nie winem hehe
Ostatnio edytowano 04.06.2012 09:51 przez Dobromir, łącznie edytowano 1 raz
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 04.06.2012 09:46

nie bierz ze mnie przykładu
piję mineralną, ale nie patrzę na cenę
moze dlatego jeżdżę starą astrą
aaaa i daleko mi do alkoholika
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 102
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone