Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.05.2012 12:00

Doriss napisał(a): doswiadczony Cromaniak powinien wszystko kolekcjonować co jest związane z Cro..pozdrawiam

Masz rachunki ze swoich 7 pobytów w CRO :?:
Doriss
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doriss » 30.05.2012 12:03

Janusz Bajcer napisał(a):
Doriss napisał(a): doswiadczony Cromaniak powinien wszystko kolekcjonować co jest związane z Cro..pozdrawiam

Masz rachunki ze swoich 7 pobytów w CRO :?:

nie..nie mam rachunkow bo tam gdzie jeżdże to oni są w ''szarej strefie'' i nie wystawiają rachunkow wszystkim...
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 30.05.2012 12:04

Doriss napisał(a): tam gdzie jeżdże to oni są w ''szarej strefie'' ...

I wszytko jasne.

Po prostu wolę nasłonecznione miejsca ;)
Doriss
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doriss » 30.05.2012 12:06

weldon napisał(a):
Doriss napisał(a): tam gdzie jeżdże to oni są w ''szarej strefie'' ...

I wszytko jasne.

Po prostu wolę nasłonecznione miejsca ;)

a ja wolę spać w cieniu a opalać się caly dzień na slońcu hihi
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.05.2012 12:07

Rysio napisał(a):
Doriss napisał(a):nie..to nie tak...oni mają zgloszoną działalność ale chyba nie kazdego z gości rejestrują który u nich przebywa...dla mnie to i tak nie ma znaczenia...najważniejsze zeby było...T A N I O O O O .......pozdrawiam

To nie tak do końca. W przypadku jakichś przygód (szpital, policja) pytają o miejsce zakwaterowania. Osobiście przerabialiśmy temat w 2004 roku kiedy z córą musiałem jechać do szpitala. W dokumentach pojawił się adres tymczasowy w Chorwacji. Oczywiście możesz powiedzieć, że właśnie jesteś w trasie do Chorwacji i jeszcze nigdzie nie mieszkasz, bo pieczątek w paszport nikt praktycznie już nie wbija jednak w takim przypadku musisz sobie zdawać sprawę że składasz fałszywe oświadczenia. Od tego 1 E/d raczej nie zbiedniejesz a spokój masz.

Do Doriss - gdzie Rysio stwierdził, że mu się coś nie podoba :?:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 30.05.2012 12:09

Doriss napisał(a):ja tez jak najbardziej mam do nich szacun nawet jak nie dostaje rachunku za pobyt....nie chce mi się cofać w postach ale jeden z tu piszacych stwierdzil że bardzo mu sie to nie podoba i trzeba być zameldowanym bo inaczej mozna mieć problemy np. w szpitalu lub policją

Rysio napisał(a):
Doriss napisał(a):nie..to nie tak...oni mają zgloszoną działalność ale chyba nie kazdego z gości rejestrują który u nich przebywa...dla mnie to i tak nie ma znaczenia...najważniejsze zeby było...T A N I O O O O .......pozdrawiam

To nie tak do końca. W przypadku jakichś przygód (szpital, policja) pytają o miejsce zakwaterowania. Osobiście przerabialiśmy temat w 2004 roku kiedy z córą musiałem jechać do szpitala. W dokumentach pojawił się adres tymczasowy w Chorwacji. Oczywiście możesz powiedzieć, że właśnie jesteś w trasie do Chorwacji i jeszcze nigdzie nie mieszkasz, bo pieczątek w paszport nikt praktycznie już nie wbija jednak w takim przypadku musisz sobie zdawać sprawę że składasz fałszywe oświadczenia. Od tego 1 E/d raczej nie zbiedniejesz a spokój masz.

Mi się chce cofać w postach. Teraz znajdź mi fragment w którym piszę co mi się podoba a co nie.

Napisałem o konkretnej sytuacji z jaką się spotkałem osobiście. Wnioski możesz wyciągnąć sama, tyle że proszę by w przyszłości nie przypisywać mi czegoś czego nie napisałem. W myśl zasady szanuj innych jeśli chcesz być szanowana.
Doriss
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doriss » 30.05.2012 12:14

Rysio napisał(a):
Doriss napisał(a):ja tez jak najbardziej mam do nich szacun nawet jak nie dostaje rachunku za pobyt....nie chce mi się cofać w postach ale jeden z tu piszacych stwierdzil że bardzo mu sie to nie podoba i trzeba być zameldowanym bo inaczej mozna mieć problemy np. w szpitalu lub policją

Rysio napisał(a):

Mi się chce cofać w postach. Teraz znajdź mi fragment w którym piszę co mi się podoba a co nie.

Napisałem o konkretnej sytuacji z jaką się spotkałem osobiście. Wnioski możesz wyciągnąć sama, tyle że proszę by w przyszłości nie przypisywać mi czegoś czego nie napisałem. W myśl zasady sanuj innych jeśli chcesz być szanowana.

oki...no to odpisz mi tu na pytanie....Podoba ci się jak nie jesteś zgłoszony przez właścicieli domu w którym przebywasz na urlopie do urzędu meldunkowego?krotko i na temat?...moja odpowiedz brzmi-dla mnie osobiscie nie ma to żadnego znaczenia....Teraz ty odpowiedz
Doriss
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doriss » 30.05.2012 12:18

a teraz już moi kochani muszę zmykać do ''bezrobotniaka'' po zasilek...Ps.mam nadzieję ze o was nie zapomnę...pozdrawiam
Dudek2222
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dudek2222 » 30.05.2012 12:19

Coś mi tu Wrocławiem zaleciało...
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 30.05.2012 12:25

Nie wiem jak jest na kwaterach, ale na kempingach sprawdzam ogólną kwotę czy jest zgodna z cennikiem i tylko to. Podejrzewam, że na kwaterze nie wpadłbym na to by sprawdzić czy gospodarze odprowadzają podatki (między innymi taksę klimatyczną) czy mają koncesję, czy telewizja, którą mi udostępniają jest opłacona itp.. Zaufałbym, że robią wszystko zgodnie z prawem. Pewien sposób myślenia doprowadziłby do paranoi bo gdziekolwiek będąc kupując cokolwiek nawet proszek gdzieś w gospodarstwie domowym musiałbym węszyć szwindel, a nie jestem w stanie znać wszystkich obowiązujących przepisów zwłaszcza ich przepisów. A z tego co wyżej czytam przecież Chorwaci są prawym narodem więc w czym problem ? Robię swoje czyli płacę żądaną kwotę, a reszta w gestii gospodarza :) Nie kolekcjonuję też żadnych rachunków :) wyrzucam do kosza
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 30.05.2012 12:49

Doriss napisał(a):
Rysio napisał(a):

Rysio napisał(a):

Napisałem o konkretnej sytuacji z jaką się spotkałem osobiście. Wnioski możesz wyciągnąć sama, tyle że proszę by w przyszłości nie przypisywać mi czegoś czego nie napisałem. W myśl zasady sanuj innych jeśli chcesz być szanowana.

oki...no to odpisz mi tu na pytanie....Podoba ci się jak nie jesteś zgłoszony przez właścicieli domu w którym przebywasz na urlopie do urzędu meldunkowego?krotko i na temat?...moja odpowiedz brzmi-dla mnie osobiscie nie ma to żadnego znaczenia....Teraz ty odpowiedz

Rozumiem że najlepszą obroną jest atak, ale w tym przypadku źle trafiłaś, bo nie lubię kiedy ktoś nie potrafi przyznać się do błędu. Więc ponawiam moją prośbę abyś wskazała gdzie napisałem że bardzo mi się to nie podoba.

Wracając do tematu. Dla mnie ma to znaczenie. Taxa odprowadzana jest jak sądzę między innymi na potrzeby utrzymania takich instytucji jak ta czyli między innymi informacji turystycznych a w skrajnych przypadkach możesz zgłaszać sprawy związane z nieuczciwymi wynajmującymi. W miastach o dużym znaczeniu turystycznym spotkasz również na ulicach młodych ludzi do których możesz się jako turystka zwrócić o pomoc lub konkretną informację. Sam z takiej kilka razy korzystałem. Jeśli podatek o którym tu piszemy nie zostanie odprowadzony te udogodnienia prawdopodobnie znikną.

Podatki są odprowadzane na konkretne cele (przynajmniej być powinny) i ktoś z tych odprowadzonych podatków korzysta o czym chyba wiesz korzystając z zasiłków w pośredniakach.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 30.05.2012 12:59

Doriss napisał(a):
weldon napisał(a):
Doriss napisał(a):... wielu jest w szarej strefie tak jak i u nas

A z czego to wnioskujesz?

Wiesz, namierzyć kogoś, kto wynajmuje chałupę turystom, jest o wiele łatwiej niż handlarza marchewką,
jak również w głupi sposób utracić często jedyne źródło utrzymania, w które się zainwestowało pieniądze, to trzeba by było być ...

Myślę, że powinnaś zweryfikować swoją opinię o Chorwatach.

ktos już ci to tu odpowiedział...że na jego 4 pobyty tylko raz dostał rachunek..masz prosty przykład....a odpowiedziala osoba o nicku ''viltob08''

12 razy byłem w Cro i nigdy nie dostałem rachunku,bo go nie potrzebowałem. Co nie oznacza, że właściciele trzymali mnie nielegalnie. Za każdym razem za to dostawałem potwierdzenie zameldowania a w Slavoniji, gospodyni powiedziała, żebym nosił go z paszportem.
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 31.05.2012 21:50

jeden raz dostałem rachunek za pobyt a reszta ? nie wiem ale niczego to nie zmienia , u nas w kraju jadąc na prywatne kwatery nikt raczej nie pyta o szczegóły rachunku ..........więc o co cała afera
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.06.2012 06:26

Za każdym razem oprócz Molunatu, płaciłem na dzień dobry, kwit, nry paszportów na kartce; za dzień, dwa jeszcze kwitek z magistratu z pozwoleniem na poruszanie się autem.

W tym roku przywiozę papiery, to wkleję i zobaczycie, jak to wygląda.
Śmieci zawsze sprzątam z auta po wakcjach.
Acha. Paragony wszelkiej maści biorę, zwłaszcza za bramki, winiety, paliwo.
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 01.06.2012 06:50

Dudek2222 napisał(a):Coś mi tu Wrocławiem zaleciało...

co Wrocławiem, co Wrocławiem... wypraszam sobie...;)

jakiś atak hakerski forum przeżyło? nowe trojany o nazwie doriss?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 99
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone