Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 23.03.2025 20:45

darek1 napisał(a):Artykuł z gazety Lubuskiej z 7 maja 2009 roku.

A oto jego treśc:

Policzyliśmy, ile zapłaciłaby za wyjazd do słonecznej Chorwacji przeciętna czteroosobowa rodzina.

Założyliśmy, że do Chorwacji wybierają się na 10 dni dwie osoby dorosłe plus dwoje dzieci (2 i 10 lat). Wyjazd jest ekonomiczny. Podróżują samochodem, stołują się we własnym zakresie lub w barach, nie śpią w ekskluzywnych hotelach itd. Cel ich podróży to przepiękna Makarska Riwiera. Doskonałe do wypoczynku na plaży, ale i również świetna baza wypadowa. Niedaleko stąd do Splitu, Trogiru, Mostaru czy nawet Dubrovnika.

PODRÓŻ

Nastaw się, że będzie długa i męczącą, często w 30-stopniowym upale. Będziesz musiał pokonać ok. 1.300 km. Za jednym rzutem, ze względu na maluchy, jej nie pokonasz. Zakładamy, że po drodze czeka nas nocleg.

TRASA

Polecam drogę przez Zawidów i Liberec. W Libercu wjeżdżamy na trasę szybkiego ruchu i kierujemy się na Pragę, a następnie na Brno. Mniej więcej w połowie drogi zjeżdżamy z autostrady i udajemy się na przejście graniczne w Znojmo.

* Należy pamiętać, że w Czechach obowiązują winiety, które można kupić na większych stacjach benzynowych, lub jeszcze w Polsce, w siedzibie PZM (ceny podajemy poniżej). W tym drugim przypadku musimy się liczyć z tym, że zapłacimy ok. 10 zł więcej. Należy ją przykleić na przednią szybę samochodu.

Gdy dotrzemy do Austrii kierujemy się na Wiedeń, a potem na Graz. Najlepiej jeszcze przed wjazdem na autostradę zaopatrzyć się w winietę. Jeśli nie jesteśmy rozrzutni, tuż przed granicą Słoweńską najlepiej zjechać z autostrady i pokonać Słowenię (kilkadziesiąt kilometrów) drogami krajowymi. Korzystając z szybszej trasy za 20 km autostrady i 10 km drogi ekspresowej, będziemy musieli zapłacić 35 euro (koszt półrocznej winiety).

Najprostszym i tańszym wariantem jest trasa przez Mureck (zjazd nr 226), Lenart i Ptuj i dalej do chorwackiej granicy. Jadąc tak, omijamy nieszczęsne rondo koło Mariboru, które Słoweńcy traktują jako odcinek trasy szybkiego ruchu i każą wykupić winietę.

NOCLEG PO DRODZE

Wjeżdżając do Chorwacji po kilku kilometrach dojeżdżamy do autostrady. Na bramce Lučko pobieramy bilecik i jedziemy praktycznie aż do samego końca do Sestanovaca. Na końcu autostrady zapłacimy 171 kun, czyli ok. 25 euro (wszystkie tunele są bezpłatne).
Jeśli jednak będziemy chcieli po drodze przenocować, możemy zjechać z autostrady w Karlovacu i pojechać na południe trasą przez Plitvice. Warto rozważyć nocleg właśnie w tym rejonie. Około 50 km przed jeziorami można znaleźć wiele ofert prywatnych kwater. Standard jest różny, ale ceny niezbyt wysokie, a klimat niepowtarzalny. Hotele w samych Plitvicach rzadko mają wolne pokoje, a w dodatku są drogie. Można też wybrać nocleg wcześniej, tuż za Karlovacem w Turanji.
Nocleg kosztuje od 10 do 15 euro za osobę.

BAZA NA MIEJSCU

Na Makarską Rivierę mamy jeszcze kilkaset kilometrów. Jeśli jedziemy w ciemno, bez wcześniejszej rezerwacji noclegów, warto wyjechać bardzo wcześnie rano, by na miejsce dotrzeć przed południem. Wówczas łatwiej będzie nam znaleźć odpowiednią kwaterę. Osobiście polecam takie rozwiązanie. Po pierwsze, można sobie wybrać takie miejsce, jakie faktycznie będzie nam odpowiadać. Po drugie, i chyba najważniejsze, możemy zapłacić dużo mniej, niż gdybyśmy wcześniej je sobie zarezerwowali.
Minusem jest tylko to, że w pełni sezonu czasem trzeba trochę się nachodzić, by coś ciekawego znaleźć. Ale coś za coś.

Wydatki liczyliśmy według kursu w NBP z 28 kwietnia br. * Euro kosztowało wtedy 4,56 zł * kuna - 0,61 zł * korona czeska - 0,17 zł

PRZYKŁADOWE CENY
Paliwo
* Czechy (ceny w koronach) - PB 95 - 26,30, diesel - 25,80, gaz - 14,80
* Austria (w euro) - PB 95 - 0,97, diesel - 0,92, gaz - 0,73
* Słowena (w euro) - PB 95 - 0,99, diesel - 0,99, gaz - 0,62
* Chorwacja (w kunach) - PB 95 - 6,81, diesel - 6,34, gaz - 3,35

Opłaty za autostrady (samochód osobowy)
* Czechy: winieta tygodniowa - 220 koron
* Austria: winieta dziesięciodniowa 7,70 euro
* Słowenia: winieta półroczna - 25 euro
* Chorwacja: opłata od przejechanego odcinka. Za całą trasę od bramki Lučko aż do samego końca do Sestanovaca zapłacisz ok. 170 kun.

Noclegi (w pełni sezonu, dla 4 osób)
* apartament: od ok. 40 do ponad 100 euro. Średnio 50-60 euro
* pokój: od ok. 35 euro (za małe dzieci do 3-4 lat Chorwaci często nie pobierają opłat).

Żywność
* obiad w chorwackiej restauracji (ceny w kunach): Sote Stroganov, ryż, surówka - 90 * omlet - 28 * zupa pomidorowa - 14 * naleśniki - 16 * pizza - od 30 * hod dog - 16 * piwo (0,33 l) - 5,20 * lody (1 gałka) - 4-5 * chleb - 12 * bułka kajzerka - 3,5 * bułka słodka - 8 * margaryna mała - 8 * wędlina - 60 /kg * żółty ser - od 50 * mała konserwa (pasztet) - 8 * gotowana kukurydza na plaży - 10 * brzoskwinie - 20 (przy plaży), 12-15 na targu.

Rozrywka
* karuzela - 10 kun,
* ciuchcia - 10 kun,
* rowery wodne - 50-70 kun/h,
* wycieczka statkiem - w zależności od długości rejsu od 150 do 250 kun za osobę, dzieci do 12 lat gratis. W cenie często jest posiłek gratis (zazwyczaj ryba z grilla, z chlebem. Dodatkowo wino lub rakija, bez limitu),
* rafting na Cetinie koło Omisia - 130 kun, dzieci 90 kun.

TYLE ZAPŁACISZ

Za paliwo

Średnia cena za litr wynosi 4,4 zł. Załóżmy, że nasze auto średnio pali 7 litrów na 100 km. Spalimy więc ok. 180 litrów. W sumie daje to ok. 790 zł.

Opłaty drogowe

Musimy policzyć dwie winiety w Czechach, co daje ok. 75 zł i jedną w Austrii (ok. 35 zł). Autostrady w Chorwacji wyniosą nas ok. 210 zł.
W sumie daje to 320 zł.

Ubezpieczenie
Dla czterech osób oraz auta - ok. 250 zł.

Nocleg
10 noclegów w pokoju to ok. 1.600 zł.

Codzienne wydatki

Około 160 zł na dobę, czyli w sumie 1.600 zł.

Zdecydowaliśmy się też na jedną wycieczkę statkiem, która kosztuje ok. 250 zł.

Razem daje to 4.810 zł.

Pozdrawiam Darek1

Mój pierwszy post z 2009 roku w temacie - Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze. Kurs Euro w 2009 roku wynosił 4 zł 56 groszy, a dzisiaj mniej więcej 4 zł 20 groszy. Wysokość zarobków zmieniła się, a co zatem i siła nabywcza złotówki, tyle, że Inflacja swoje zrobiła,
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 23.03.2025 20:49

No właśnie trzeba może napisać ile euro zarabiało się wtedy a ile dziś.
Razem daje to 4.810 zł.

Teraz podobna liczba tylko w ojro :lol:
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 23.03.2025 21:07

Marlowe1994 napisał(a):No właśnie trzeba może napisać ile euro zarabiało się wtedy a ile dziś.

Niech każdy sobie sam obliczy. Nie sądzę aby ktokolwiek zamieścił taką informację o sobie na forum w myśl powiedzenia "Kontrola Urzędu Skarbowego jest najwyższą formą zaufania społecznego". :D
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 23.03.2025 21:23

Nie sądzę aby ktokolwiek zamieścił taką informację o sobie na forum w myśl powiedzenia "Kontrola Urzędu Skarbowego jest najwyższą formą zaufania społecznego". 

Ja mam 4.200 :chytry:
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 25.03.2025 19:40

Marlowe1994 napisał(a):
Nie sądzę aby ktokolwiek zamieścił taką informację o sobie na forum w myśl powiedzenia "Kontrola Urzędu Skarbowego jest najwyższą formą zaufania społecznego". 

Ja mam 4.200 :chytry:

Kto ile ma to jego sprawa. Byłem w Chorwacji 11 razy to i tak uważam, że sporo. Inni byli więcej razy, ich sprawa, ich pieniądze, ich wypoczynek. Na razie odpuściłem sobie Chorwację chociaż kusi mnie Peljesac albo wyspa z tym, że mniej oblegana jak Hvar, Brać. Pożyjemy, zobaczymy.
boboo
zbanowany
Re: Aktualne wieści z Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 13.04.2025 14:30

I. kwartał 2025 w porównaniu do I. kwartału 2024:
spadek ilości turystów o 7,5%
spadek ilości noclegów o 9,6%

źródło:
https://kroatien-nachrichten.de/kroatie ... neinbruch/
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.04.2025 12:42

w tym roku wyjeżdżamy 2 osoby na 3 tygodnie i całość pobytu jak policzyłem po łebkach orientacyjnie czyli ubezpieczenie, paliwo, winiety, opłata zakwaterowania noclegi, wycieczki w tym 2 do Bośni, konoby jakieś kolacje, piwo, pamiątki i jedzenie i inne szaleństwa na miejscu :mg: :mg: :mg: razem wyszło około 3800 euro :glupek: :glupek: :glupek: taka rozpusta
Brasilia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Brasilia » 15.04.2025 12:56

lepsze 3 tygodnie za 3800 euro niż tydzień w Turcji all inclusive w tej samej cenie :sm:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.04.2025 12:59

Brasilia napisał(a):lepsze 3 tygodnie za 3800 euro niż tydzień w Turcji all inclusive w tej samej cenie :sm:

nie wiem ile kosztuje taki wyjazd do Turcji....ja policzyłem orientacyjnie 3800 euro za 2 osoby na 3 tygodnie jednak na wakacjach raczej nie oszczędzam i nie patrzę na gotówkę taki ze mnie oszołom :glupek: samego piwa dziennie od 5-8 sztuk zejdzie :verryhappy:

przykład
1 dzień na plaży 2 leżaki 10 euro, 5 piw dla mnie i 2 dla żony 25 euro, jakieś lody, kawa i pizza 25 euro daje razem 60 euro. dni plażowania wyłączając wycieczki jakie planujemy 16 dni x 60 euro daje razem za pobyt 960 euro z samych dziennych pobytów na plaży na której jesteśmy od 8.30 rano do 17.30 popołudniu. :lol: :lol: :lol:
niestety jako wapniaki nie dosypiamy i wstajemy około 7.00 więc desant z nudów po porannej kawie na plażę około 8.30 :glupek:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 15.04.2025 13:48

Brasilia napisał(a):lepsze 3 tygodnie za 3800 euro niż tydzień w Turcji all inclusive w tej samej cenie :sm:

Dla jednych tak, dla innych nie. Ile ludzi tyle pomysłów na wakacje, ich długość i na to co robić w tym wolnym czasie :oczko:
To co dla nas najlepsze dla innych może być najgorszym wyborem :tak:
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 15.04.2025 14:04

To ja się zmieszczę w mniej niż 2x3800 ale pln :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.04.2025 14:05

:D Beatka dokładnie tak - masz rację. każdy spędza urlop jak preferuje. jak nasi znajomi słyszą że praktycznie codziennie jesteśmy 9 a czasem 10 godzin na plaży to łapią się za głowę....... :bojesie:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.04.2025 14:06

Marlowe1994 napisał(a):To ja się zmieszczę w mniej niż 2x3800 ale pln :)

3800 ale mam na myśli euro - łącznie za 2 osoby :glupek: tak myślę że będzie się wyprawiało w tym roku....... :piwo:
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 15.04.2025 14:43

Mediana wynagrodzeń w Polsce: 2009 - 3425zł, 2024 - 6683zł.

Koszt wakacji dla rodziny 2+2 na 10dni:
2009 - (dane z artykułu ze strony 1 tego wątku) 4810zł
2024 - ?

Hmm, chyba przez te 15 lat koszt wakacji w Chorwacji nie zmienił się aż tak radykalnie, jak twierdzą niektórzy (biorąc pod uwagę wzrost zarobków Polaków). Wiadomo, dużo zależy od sposobu spędzania urlopu, ale przecież 15 lat temu też tak było.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.04.2025 14:49

wszystko drożeje niestety więc koszt też się zmienia. w moim przypadku jest to dodatkowo 1 tydzień w tym roku więcej więc stąd wyższe koszty.....
jednak tak jak wspominałem nie jest to moja zaleta i dobra cecha bo nie liczę 10 czy 20 euro na urlopie i nie przejmuje się czy w danym dniu wydam 50 czy 100 euro........jadę na urlop nie po to żeby liczyć każde 10 euro w przeciwnym razie nie jechałbym w ogóle, albo jechałbym co drugi rok. na szczęście nie mam takich problemów finansowych i naprawdę na wiele mogę sobie pozwolić .........
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 928
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone