Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Martini2000
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Martini2000 » 15.03.2025 08:23

Marlowe1994 napisał(a):
Pierwszy raz jechałem sam ze znajomymi jako gówniarz 19 letni w 2004 r. i tak się zaczęła moja miłość do CRO 

Szanuje Wasze wybory i Wasze destynacje , ale póki co ja od 30 lat ....

A z matmy co miałeś w szkole? :lool: :oczko_usmiech:

Tak, jak poszedłem spać to tak zacząłem liczyć i też to wyczaiłem że nie 2004 tylko 1994 :) (wtedy miałem 19 lat - no cóż chciałem się chyba odmłodzić ;) , dodam tylko że wtedy to jeszcze jechaliśmy z Markami Niemieckimi do CRO
Marlowe1994
Cromaniak

Postnapisał(a) Marlowe1994 » 15.03.2025 08:38

A to jeszcze wojna tam trwała.
Martini2000
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Martini2000 » 15.03.2025 13:57

No to muszę to jeszcze raz przeliczyć :) na pewno było po wojnie , pierwszy raz jechaliśmy autem ojca kolegi , w kolejnym roku autem mojego taty, a w 3 roku już moim , czyli był to rok prawdopodobnie 1999-2000 (pierwszy wyjazd) , bo w 2002 już Euro weszło w Niemcach , stary człowiek - słaba pamięć :)

Tak czy inaczej miłość do CRO trwa już ponad 25 lat :serduszka:
Pudelek
Cromaniak

Postnapisał(a) Pudelek » 17.03.2025 16:02

Tak z ciekawości: ile teraz może kosztować zwykłe, koncernowe piwo w chorwackiej knajpie? Bo w Opolu niedawno otwarli restaurację "Bałkańską" i jedynym bałkańskim akcentem wśród piw jest butelkowane Karlovacko za jedyne... 23 złote :sm:
maslinka
Weteran

Postnapisał(a) maslinka » 17.03.2025 16:41

Pudelek napisał(a):Tak z ciekawości: ile teraz może kosztować zwykłe, koncernowe piwo w chorwackiej knajpie?

W styczniu w Dubrowniku lany Pan kosztował 4,5 euro, a ciemny Tomislav - 6 euro. Hitem był Zlatni medvjed w butelce za 6,90 euro.

To, co prawda, Dubrownik, ale zupełnie poza sezonem...
Marlowe1994
Cromaniak

Postnapisał(a) Marlowe1994 » 17.03.2025 16:54

W Zagrzebiu Zlatni Medvjed 3.20 ojro. Pivnica Medvedgrad.
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Postnapisał(a) Bravik » 17.03.2025 20:47

Pudelek napisał(a):Tak z ciekawości: ile teraz może kosztować zwykłe, koncernowe piwo w chorwackiej knajpie? Bo w Opolu niedawno otwarli restaurację "Bałkańską" i jedynym bałkańskim akcentem wśród piw jest butelkowane Karlovacko za jedyne... 23 złote :sm:

Komuś się wyraźnie sufit na głowę mocno upuścił. :lezekwicze:
Pudelek
Cromaniak

Postnapisał(a) Pudelek » 17.03.2025 21:52

Jak na razie to ludzie walą drzwiami i oknami, ciekawe jak długo, bo... ogólnie jest fest drogo, a na zwykłe cevapcici czekaliśmy ponad godzinę :mg: Hitem była lampka wina za... 30 złotych :cojest:
Marlowe1994
Cromaniak

Postnapisał(a) Marlowe1994 » 17.03.2025 22:13

Pudelek napisał(a):Jak na razie to ludzie walą drzwiami i oknami, ciekawe jak długo, bo... ogólnie jest fest drogo, a na zwykłe cevapcici czekaliśmy ponad godzinę :mg: Hitem była lampka wina za... 30 złotych :cojest:

A przed tą wizytą, to dawno byłeś w knajpie?
Pudelek
Cromaniak

Postnapisał(a) Pudelek » 17.03.2025 22:20

Nie wiem czy dwa tygodnie to dawno czy nie... ale piwo za 23 złote to mogę wypić z jakiegoś naprawdę dobrego browaru, a nie ordynarnego sikacza w butelce, a lampkę wina mogę się napić za połowę tego co tu. Choć to akurat moi znajomi pili wina, ich - nomen omen - wina, bo nie chcieli karty win (i dostali niemieckie lub austriackie :D). No i czekanie na cevapci, najprostsze i najszybsze do zrobienia danie (właściwie fast food), ponad godzinę, to mi się nie zdarzyło przez całe ćwierć wieku.

Przypominam, że to lokal w Opolu, średniej wielkości mieście. Nawet nie porównuję ich z lokalami w jakich stołuję się na Bałkanach, bo w tym przypadku ceny żarcia w tej "bałkańskiej" knajpie są o 100, a nawet 200% wyższe, ale właściciel ponoć jest Chorwatem, więc może dlatego..
empire13
Cromaniak

Postnapisał(a) empire13 » 17.03.2025 23:02

Piwo +/-25zl w knajpie to raczej normalna cena. Nieważne jakiej marki.

Podaj namiar na tę knajpę chorwacką. Jak będę w Opolu to może wpadnę.
Pudelek
Cromaniak

Postnapisał(a) Pudelek » 17.03.2025 23:10

Nigdy nie piłem w Polsce piwa za 25 złotych. Dodam, że lany Żywiec w tej samej knajpie kosztuje 16-17, a w butelce 14-15. Nie wiem czy w Opolu gdziekolwiek są ceny powyżej 20 złotych. Nawet jak gdzieś zamawiam coś z małego browaru, to jest jedynka z przodu, a jak się trochę poszuka, to zwykłe piwo można kupić za jednocyfrową kwotę. Przypominam, że to Opole, a nie rynek w Krakowie czy Warszawie, bo nawet w Katowicach w centrum miasta bez problemu napiję się piwa rzemieślniczego za 15-18 złotych...

Knajpa zwie się Bałkanika, jest na placu Wolności.
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Postnapisał(a) Bravik » 18.03.2025 08:40

empire13 napisał(a):Piwo +/-25zl w knajpie to raczej normalna cena. Nieważne jakiej marki.

Podaj namiar na tę knajpę chorwacką. Jak będę w Opolu to może wpadnę.

Pilsner z tanka w warszawskiej knajpie 32 złocisze, tyle że za litrowy kufel.
https://ceska.pl/menu-warszawa/
Fajne marcowe z Bierhalle 37 PLN za litr.
W moim podwarszawskim miasteczku czeskie piwa z patyka od 12 do 14 złociszy za półlitrowy kufel.
Tak że 23 złotych za pół litra wyrobu piwopodobnego, i do tego w butelce, nadającego się do spożycia jedynie w chorwackim upale to grube nadużycie.
romuald22
Koneser

Postnapisał(a) romuald22 » 18.03.2025 09:14

U nas na wsi w Żywcu (prócz tego koncernowego molocha) mamy takie rzemieślnicze Browary. W jednym z nich piwo o smaku piwa - 0.4 od 12 do 16 PLN w zależności od rodzaju. Cena jak na knajpę do przyjęcia, a smak z całym szacunkiem (lub nie całym) dla piw chorwackich nieporównywalnie szlachetniejszy.

https://polskieminibrowary.pl/2012/08/0 ... y-krajcar/
piotrulex
Koneser

Postnapisał(a) piotrulex » 18.03.2025 09:49

empire13 napisał(a):Piwo +/-25zl w knajpie to raczej normalna cena. Nieważne jakiej marki.

Nie, to nie jest normalna cena, a sporo bywam w różnych knajpach. Nawet w świetnych lokalizacjach na starówkach turystycznych miast, nie przytrafiło mi się płacić 25 zeta za piwo :bojesie:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 924
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies