Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 17.02.2025 18:20

Spoko. Kto jeździ do hotelu w Chorwacji :lool: A jak kwatera za droga to sugeruję kupić sobie apartman w Chorwacji ;) :D Restauracje/ A kto każe chodzić do restauracji ? A w Polsce chodzicie do restauracji ? :) Nawet na wakacjach w PL, nad naszym morzem ?? Dziubną raz flądrę, zagryzą lodem w waflu i pozamiatane. :) Wracamy do korzeni i narodowego, wakacyjnego stylu. Kochaneńcy :) :)
romuald22
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) romuald22 » 17.02.2025 20:40

AdamSz napisał(a):Spoko. Kto jeździ do hotelu w Chorwacji :lool: A jak kwatera za droga to sugeruję kupić sobie apartman w Chorwacji ;) :D Restauracje/ A kto każe chodzić do restauracji ? A w Polsce chodzicie do restauracji ? :) Nawet na wakacjach w PL, nad naszym morzem ?? Dziubną raz flądrę, zagryzą lodem w waflu i pozamiatane. :) Wracamy do korzeni i narodowego, wakacyjnego stylu. Kochaneńcy :) :)

Niedźwiedzie budzą się z zimowego snu. :lol:
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 18.02.2025 09:38

Patrząc na ceny wakacji all na zimowe ferie śmiem twierdzić, że Chorwacja będzie oblegana w tym roku.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 18.02.2025 10:24

Więcej słoików i ziemniaków pojedzie z turystami do cro, mniej wizyt w konobach i muzeach i zwyżka cen się skompensuje. Przecież cro to bistra woda w Jadranie a nie jakieś Dioklecjany czy grah varivo. A na pizze Jumbo fundusz się i tak znajdzie.
Jest drożej i inaczej nie będzie. Ważne, żeby nie było za drogo.
AdamSz
Cromaniak
Re: Koszt urlopu w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 18.02.2025 11:16

Martini. Dobrze to wszystko napisałeś. I z sercem :)
Widać, że Cię ta Chorwacja dalej trzyma i tak trzymaj :)

Jasne. Można tak, można inaczej. Pisać plusy i minusy. Ale najważniejsze, żeby nie sączyć jakiegoś paskudnego jadu pod swoje widzi mi się. Bo ostatnimi laty, trochę się tego pojawiło na forum. :cfaniak:

Różne takie rozpieszczone i zblazowane osobniczki, ciężko poturbowane przez tą Chorwację swoim chciejstwem :lool: Wynocha, niech siedzą te paniska w kraju i go poznawają. Na dobre wyjdzie, bo widać, że go w ogóle nie znają :grzybki: :lool:

Do podanego przez Ciebie zestawu pobytowego dołączam poranne espresso w swojej ulubionej cafe. :) Jak będziesz szedł po te bułki, to wyjdź szybciej i urwij się na poranne espresso. Temat słabo opanowany przez Polaków. Małe, a jakże nowe chorwackie doznania :) A ile nowego, ciekawego można zobaczyć w tej Chorwacji, gdy jeszcze śpi, a już nie śpi i leniwie budzi się do życia. Polecam wtopić się w ten chorwacki stan, wśród Chorwatów :) No, może paru zagraniczniaków, ale na pewno nie Polaków. Temat raczej nie opanowany :la: :)

Co do tej sugestii dla chorwackiego nowicjusza. Pełna zgoda. Na pierwszy raz trzeba z przytupem. I tam gdzie najefektowniej. Bo tam się najczęściej rodzą fani Chorwacji. Jak ich ta Chorwacja powali na kolana kryształem Jadrana, kamienna architekturą i górami do nieba :) Coś w tym jest. Pieniądze, rzecz wtórna ;)

Milego
Ostatnio edytowano 18.02.2025 12:09 przez AdamSz, łącznie edytowano 2 razy
Martini2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Martini2000 » 18.02.2025 11:25

Wiem o czym piszesz Adam ,
Chorwaci, poranne espresso i szara gazeta poranna to jak Makarska Riviera , krystaliczna woda i masyw Biokowo schodzący do niej, nierozerwalne widoki :).
Nigdy nie zatrzymałem się na kawę w drodze po bułki ale chyba mnie namówiłeś żeby się zawiesić na chwilę .
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 18.02.2025 11:27

romuald22 napisał(a):
AdamSz napisał(a):Spoko. Kto jeździ do hotelu w Chorwacji :lool: A jak kwatera za droga to sugeruję kupić sobie apartman w Chorwacji ;) :D Restauracje/ A kto każe chodzić do restauracji ? A w Polsce chodzicie do restauracji ? :) Nawet na wakacjach w PL, nad naszym morzem ?? Dziubną raz flądrę, zagryzą lodem w waflu i pozamiatane. :) Wracamy do korzeni i narodowego, wakacyjnego stylu. Kochaneńcy :) :)

Niedźwiedzie budzą się z zimowego snu. :lol:

Romuald, to tylko moja skromna szydera :lool: . Spoko, pieniądze to rzecz wtórna. To tak jak Marlowe pisze. Aby woda była bistra :D I coś jeszcze !!!! Płacisz, masz :)

P.S. A kaeres dobrze gada. Wyżywią się. Jak zwykle :)
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 18.02.2025 11:52

Martini2000 napisał(a):Wiem o czym piszesz Adam ,
Chorwaci, poranne espresso i szara gazeta poranna to jak Makarska Riviera , krystaliczna woda i masyw Biokowo schodzący do niej, nierozerwalne widoki :).
Nigdy nie zatrzymałem się na kawę w drodze po bułki ale chyba mnie namówiłeś żeby się zawiesić na chwilę .

Trafnie to ująłeś "zawiesić się na chwilę". :) Rano, czyli jeszcze z dala od tego turystycznego szumu.

I jesteś jak swojak wśród Chorwatów, a nie jak turysta. I nawet można sobie z nimi chwilę pogadać, np o samochodach, albo o wprowadzonym euro :) Kto wie, co Chorwaci myślą np o samochodach ??. Podpowiadam, myślą tak jak Polacy. Najlepsze, niemieckie :) Będzie może wspólny temat :)
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 18.02.2025 12:43

można się spinać lub nie ale coś jest na rzeczy skoro już nawet lokalsi zaczęli dostrzegać zagadnienie :
"Z przedstawionych podczas spotkania danych, które dalej przekazała redakcja "Croatia Week", wynika, że Chorwacja w ciągu kilku ostatnich lat podniosła ceny aż o 50 proc. Natomiast średnia w krajach śródziemnomorskich to zaledwie 15-20 proc.

– To podważyło naszą konkurencyjność cenową – staliśmy się drożsi niż na przykład Grecja i Hiszpania – grzmiał Boris Vujčić, prezes Narodowego Banku Chorwacji. Dodał on także, że wpływ wzrostu cen widać już w wydatkach zagranicznych turystów. Te regularnie maleją, bo goście szukają oszczędności."

https://natemat.pl/590093,klotnia-o-cen ... adziliscie

Tak wiem że "głęboko opiniotwórcza" strona, ale jeżdżąc przez ostatnie kilka lat co rok (głównie kampingi) to wzrost niewątpliwie jest.
W tym roku tak się złożyło że Cro wypadła z kalendarza, nie przez ceny tylko po prostu z innych powodów, choć kto wie może jesienią tu jest jeszcze okno otwarte ;)

Z takich przykładów które mnie mocno uderzyły to ceny zestawu leżaków - jeszcze z czasów kun, na Istrii przeliczałem kilkakrotnie bo nie chciałem uwierzyć w cenę, ale wychodziło grubo, zeszły rok Pakostane w tygodniu 6EUR za leżak/parasol - komplet 18EUR, w sobotę już było 7EUR (21EUR komplet) to było w lipcu, nie wiem czy się sezon podwyższył czy na łikend lepsza cena, ale fakt faktem że 95% leżaków leżała na kupie z boku a ludzie na ręcznikach.
W Grecji np. nie spotkałem się z ceną wyższą niż 10EUR za komplet (zwykle 8), a czasami wręcz jak zamówisz coś w kanjpce to leżaki za free, czyli na 2 osoby np. 7EUR (ale mam 2 frapee w cenie)

Wiem że zaoszczędzonymi na leżakach dutkmi życia sobie na nowo nie ułożę ale różnica przyznacie drastyczna.
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 18.02.2025 13:28

Wszyscy pisza o zwroscie cen w Chorwacji 50 procent? w dzisiec lat chyba. A ile ceny zwrosly w Polsce i ile zwrosla wasza pensja? Niektorzy zostali z cenami w glowie sprzed pandemi a od tamtej pory mamy juz 3 kryzysy. Uwazam osobiscie ze wzrost cen jest spory ale nie wydaje mi sie zeby byl w jakis sposob absurdalny.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 18.02.2025 13:31

Co miesiąc wpływa na konto 4 tysie to przy logicznym gospodarzeniu te podwyżki w cro można jakoś ogarnąć 8)
Wszędzie drożej to i w cro drożej.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 18.02.2025 13:35

Dokładnie jak piszecie. W sumie, nie ma się co dziwić. W Chorwacji zawsze było w sklepach trochę drożej jak w Polsce. A Chorwaci mają teraz mniejszą siłą nabywczą niż Polacy o jakieś 20 % . I jak się to pogłębiło, to nie dziwota, że im konstrukcja trochę pękła i nerwy puściły. :grzybki: O czym się słyszy :coool:

A co wy z tymi leżakami ?? 8) Od zarania dziejów mam w Chorwacji swoje leżaki i parasol. I nawet do głowy by mi nie przyszło, żeby rozglądać się za leżakami i parasolem. Ale wygląda teraz, że chyba jestem jakiś prymitywny cromaniak starej daty :D .... Żarcia nie wożę, ale leżaki, parasol, maty plażowe, podstawowy kit podróżny do Chorwacji.
Z SUPem to samo. Cały zestaw turystyczny swój i się nikogo o nic nie proszę. I nie przepłacam, jak taki SUP 8 euro i więcej godzina :la:

W Grecji też tak samo, bo bywałem tam samochodem. Oszem ćwiczyło się łóżko plażowe za jedno piwo. :)
I obslugę kelnerską do tego łóżka. No fajnie, panisko na łóżku i kelnereczka biega z tym piwkiem :)

Ale suma sumarum, męczył mnie ten rząd łóżek i to towarzycho na metr czy dwa metry obok. Wolałem z dala na swoim skromnym leżaku i pod swoim skromnym parasolem, typu 'bezludna wyspa' :) . Może to jakieś dziwne ?? :)
Ostatnio edytowano 18.02.2025 13:47 przez AdamSz, łącznie edytowano 3 razy
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 18.02.2025 13:38

Nie jest dziwne jak widze na zdjeciach we Wloszech te rzedy lezakow to jedno jest pewne ja tam nie pojade nigdy w zyciu :lool:
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 18.02.2025 13:40

Mnie by nie przyszło na myśl plażować tam gdzie można rozłożyć wynajęte leżaki.
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 18.02.2025 14:33

nenek - ale to Chorwaci piszą a nie Polacy ....
AdamSz - no leżak i parasol mi się nie mieści do podręcznego, teoretycznie mógłbym kupić parasol na miejscu i go po tygodniu wypierdzielić (byłoby taniej) ale jakoś mi się to kłóci wewnętrznie z generowaniem wszem i wobec śmieci przez ludzkość ..... ale nie przyklejam się do asfaltu w Wawie żeby była jasność.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 923
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone