Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 20.12.2023 12:27

Spontaniczny wpis z elementami budżetowego wyjazdu do Chorwacji, kondycji, stylu życia i przyzwyczajeń

W celu rozluźnienia myśli, strzelamy sobie w bramie, albo z szuflady w pracy, małpkę, 0,25 żołądkowa gorzka z małą wodą na popitkę …Stop … siadamy w atłasowym szlafroku, w fotelu. I przed kominkiem, spisujemy sobie parkerem ze złotą stalówką nasze nieuczesane mysli … oczywiście ze szklaneczką whisky … Stop…wprowadzamy element chorwacki … Siadamy z kieliszkiem plavaca, który w Chorwacji smakuje wyśmienicie, ale w Polsce nie koniecznie. … Ok., wracamy do whisky ;)

Ok., koniec wstępu. Jedziemy.

Budżetowy wyjazd do Chorwacji, z motywem przewodnim, jak wyżej (już trochę wyżej zaistniało) ;)

I co my tu mamy ??.. A to, że Keith Richards z The Rolling Stones, skończył 18 grudnia … 80 lat 8O :) ... I nie zamierza zejść ze sceny 8O 8O :) :)

No, ale gdzie tu mamy budżetowy wyjazd do Chorwacji, kondycję, styl życia i przyzwyczajenia

A tu, że 80cio letni Keith, z tym swoim, non stop, dziwnym samozadowoleniem, :) , wygląda tak, jakby non stop siedział na wakacjach w Chorwacji …

Mało tego, kondycyjnie trzyma się tak, jakby non stop jeździł tam na rowerze (bardziej pod górkę :) .. a nie z górki) i pływał non stop, na supie i kajaku.

A gruby inaczej, jakby całe życie przesiedział tylko i wyłącznie na budżetowych wakacjach w Chorwacji... ;)
.... O suchym pysku, czyli suchym kruhu z chorwacką mortadelą. Dla bogatości, lekko maźniętym ajvarem .... oczywiście ljutym .. Ok, może nie znów tak o suchym pysku, bo do tego wino, oczywiście, w plastiku ))... .. Jak budżetowo, to budżetowo ;)

A jego twarz brzmi znajomo ;) ... Wypracował sobie efektowne zmarszczki, 8O :) ...Jak twarz i dekolt starej Niemki, która całe życie przeleżała na plaży w Chorwacji ;)

Jednym słowem, .. 80 letni Keith jest personifikacją tego, do jakiego odlotowego stanu świadomości :) , kondycji i wyglądu :) .... możemy się doprowadzić, jeżdżąc przez lata na budżetowe wakacje do Chorwacji…Dodatkowo, na sportowo, czyli z SUPem, kajakiem i rowerem …. Nic nie pozostało, tylko trzeba pracować dalej „) :)
>>>>

Acha. ..Ale, co ja miałem napisać ??... Bo gdzieś mi uleciało??.. Czyżby były dwie małpki, a nie jedna ?? Albo dwie whisky ?? ;)

Czekaj, czekaj, co to było?/…

Acha … Koszty budżetowego wyjazdu do Chorwacji z SUP em, kajakiem i rowerem

Podsumowanie, czyli:

Kwatery 5570 /: 2 … 2785
Paliwo 1200 /: 2 … 600

Razem /: 2 … 3385

No i trzeci składnik.. czyli Suchy kruch, woda, …. michy ostryg, langust, krewetek …. I te rzeczy \\\

W sumie, dawno to było… Paragonów nie zbieram. W historię konta nie chce mi się wchodzić, bo się boję co tam zobaczę ?? ))

Ale ogólnie piątki na twarz nie przekroczyliśmy …Bliżej, to 4500 4700

P>S. Twarz, może nie taką, jak u Keitha. Ale jeszcze z dziesięć budżetowych i sportowych wyjazdów do Chorwacji z SUPem, kajakiem i rowerem i będzie ok. )) … Trzeba równać do najlepszych :)

Acha, przypominam… Nie byliśmy standardowymi tygodniowcami, w porywach dwutygodniowcami w Chorwacji…Włóczęga po Chorwacji, całe 24 dni, z tranzytem
...
P>S>2... Poszło w pier... 4700... Trzeba było se kupić telewizor :oczko_usmiech: :) ... Jeszcze by zostało ;)
>>>
Dodano po dwóch godzinach... Jak to mówił Heraklit, "Panta rhei" .
W sumie dobrze, że nie kupiłem tego telewizora, po gdzieś zniknął mój ulubiony program :chytry: ;) ...
Ale może trzeba było kupić nowy plotter na jacht ... Chodzę, chodzę i nie mogę wychodzić. Niski priorytet potrzeb. Na ebayu pięćset euro, cło jak z usa i wysyłka. Może potem, a 500 przyda się w Chorwacji, czy gdzieś tam ;)

...
Najdalszy punkt

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

///////
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 01.01.2024 19:44

Zasiadłem do ostatecznego sprawdzania noclegów i widzę, że kilka nocy w HR w Styczniu będzie kosztować tyle co jeden między nocleg w Austrii :lol: fajnie się zaczyna. Poczekamy jeszcze czy coś się nie zmieni.
Jednak miejscówki w HR z wyższej półki trzymają cenę, tę bliższą sezonowej.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 08.01.2024 13:21

te kiero napisał(a): ... fajnie się zaczyna. Poczekamy jeszcze czy coś się nie zmieni.
Jednak miejscówki w HR z wyższej półki trzymają cenę, tę bliższą sezonowej.

Też i się wydaje, że prognozy na sezon 2024 są dobre... Można skubać euro po 4,36. Prognoza inflacji w HR 2,4 %. Paliwo może być tam tanie. itp, itd
Ale z drugiej strony, jak będzie najazd Hunów z całej Europy na Chorwację, to nie ma co się czarować ??.. Czyżby, cenki kwater w górę. ??? Ceny jedna sprawa ??. Ale kto wie, czy nie będzie trzeba się bić o dostępność ??? :la: :la:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 26.01.2024 07:27

Qrde zapomniałem robić zdjęć paragonów grozy, a niech to. Nie będę mógł Was wystraszyć lub przestrzec :bojesie:

Ale parę słów, choć co nie co napisałem:
-posezonowa Chorwacja jest tańsza w zakresie noclegów oraz parkingów, wiele z parkingów jest darmowych lub znacznie tańszych, są też darmowe pewne wejściówki jak np. na Kamjenak;
-w zakresie konob i ogólnie pojętej spożywki to nie ma żadnej różnicy w cenach (bo takie sugestie padały) - tak jak i w PL, wszystko trzyma cenę, a wiele z produktów - jak było zawsze - kilkanaście % droższych od PL
- obiad dla dwojga z dodatkami: 40, 50, 60Eur, no wiem zje się i taniej np dwie pizzę za 25Eur z wodą
-kultowe mieściny i lokale w nich mogą okazać się tańsze niż te w mniej obleganych miejscowościach - przykład Rovinj do Vrsaru, nigdy bym się tego nie spodziewał
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 04.02.2024 12:42

AdamSz napisał(a):Czyżby, cenki kwater w górę. ??? Ceny jedna sprawa ??. Ale kto wie, czy nie będzie trzeba się bić o dostępność ??? :la: :la:

Czy ja wiem, wydaje mi się, że zainteresowanie jednak jest mniejsze i to zdecydowanie mniejsze biorąc za punkt odniesienia początek lutego 2024. W zeszłym roku o tej porze wiele kwater było już zajętych. Ostatni tydzień przejrzałem kilka ofert, które brałem pod uwagę w 2023 roku i ceny są takie same i nadal stoją wolne w wysokim sezonie.
Ostatnio edytowano 04.02.2024 14:11 przez SebastianM, łącznie edytowano 1 raz
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 04.02.2024 13:54

SebastianM napisał(a):
AdamSz napisał(a):
te kiero napisał(a): ..Czyżby, cenki kwater w górę. ??? Ceny jedna sprawa ??. Ale kto wie, czy nie będzie trzeba się bić o dostępność ??? :la: :la:

Czy ja wiem, wydaje mi się, że zainteresowanie jednak jest mniejsze i to zdecydowanie mniejsze biorąc za punkt odniesienia początek lutego 2024. W zeszłym roku o tej porze wiele kwater było już zajętych. Ostatni tydzień przejrzałem kilka ofert, które brałem pod uwagę w 2023 roku i ceny są takie same i nadal stoją wolne w wysokim sezonie.

Cytowane nie moje słowa...

Mam jednak odniesienie: przed nowym rokiem pytałem w kilku App o ceny na 2024; prosili by zapytać po nowym roku. Teraz widzę, że wzrost o 5-15Eur osoba, ale dwie kwatery bez podwyżek.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 04.02.2024 14:13

te kiero napisał(a):
Cytowane nie moje słowa...

Mam jednak odniesienie: przed nowym rokiem pytałem w kilku App o ceny na 2024; prosili by zapytać po nowym roku. Teraz widzę, że wzrost o 5-15Eur osoba, ale dwie kwatery bez podwyżek.

Dzięki, już poprawiłem mój błąd. Mam miejscówkę w Żuljanie , gdzie cena w tym roku jest niższa od tej z 2022 i 2023 dla przykładu 8O 8O 8O . My w tym roku mała odskocznia....Włochy ;) .
pancezary
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pancezary » 07.05.2024 06:58

empire13 napisał(a):
wiolek_lp napisał(a):
kaeres napisał(a):Nie kupuje w Chorwacji tylko się pije z kranu (napełniasz butelki 1,5l i na noc do lodówki).

A jak się pije gazowaną ?

Można wziąć z Polski soda stream ;)

W PL używam i polecam, do Chorwacji nie chce mi się tego targać :)

I tu pojawia się pytanie, ponieważ ja akurat sodastream chciałbym zabrać + do tego ze dwa syropy właśnie po to żeby nie targać na miejscu wody, ani innych gazowanych napojów - czy ktoś się może orientuje gdzie można wymienić naboje z gazem? U nas można w różnych miejscach (jakieś elektromarkety , ale nie tylko). I nie pytam o cenę tylko o sam fakt dostępności, czy ktoś coś gdzieś widział, ktoś coś wie?
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 07.05.2024 08:10

Serio się będziesz z tym brandzlował ?
Kup dodatkową 1, 2szt.
pancezary
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pancezary » 07.05.2024 09:46

Mam 3 szt, jadę na 3 tygodnie lub więcej, jeszcze nie wiem, do tego dużo twarzy do tego sodastreama. Ile mam kupować tych butli 5, 6? Po co mi tyle?? Wolę wymienić na miejscu dlatego pytam, skoro nie masz nic do powiedzenia to po prostu nie odpowiadaj.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 07.05.2024 12:19

pancezary napisał(a):Mam 3 szt, jadę na 3 tygodnie lub więcej, jeszcze nie wiem, do tego dużo twarzy do tego sodastreama. Ile mam kupować tych butli 5, 6? Po co mi tyle?? Wolę wymienić na miejscu dlatego pytam, skoro nie masz nic do powiedzenia to po prostu nie odpowiadaj.

Sodastreama używam tylko ja i syn, ale jedna butla wystarcza mi na jakieś pół roku. Myślę że na 3 tygodnie jedna w zupełności wystarczy, ewentualnie druga na zapas.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 07.05.2024 13:25

No toś w drugą stronę przegiął :D
U mnie nabój starcza może na 3-4 tygodnie.
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 07.05.2024 21:22

Czas podsumować majóweczkę w Cro :coool:
Jak zwykle Chorwacja bezkonkurencyjna :verryhappy:

7 noclegów w Opatiji:

Mieszkanie trzypokojowe dla 5 osób 348 e. za 7 nocy (dodam że świetnie wyposażone z pralką, ekspresem ciśnieniowym i kawą, w lodówce szampan, 2 piwa, woda ,a tv z netflixem :nice: ) Gospodarz rewelacja, jak w domu, w sumie ap. dla 5 osób, my byliśmy 2+1 za 50 e za noc :lol:

benzyna 2500 km = 250 e

winiety + prom na Cres = 50 e + 62e = 112 e

knajpy 50e x 6 = 300e
sklepy (pamiątki, napoje ;) ) = 100e
Razem
348 + 250 + 112 + 300 + 100 = 1110 e X4,3 pln = 4800 pln
Co za to ?
Program: Opatija, wyspa Krk (plaże Starej Baški :hearts: ), Rabac, Labin, Lovran, Brseč, Moscenicka Draga, wyspa Cres ( Valun, Osor, Lubenice, Koromačna, Cres )

Chorwacjo :proszedzieki:
IMG_0685.JPG
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 08.05.2024 09:08

kaeres napisał(a):No toś w drugą stronę przegiął :D

Córce to urządzenie przyniósł Mikołaj :) więc mamy nabój 5 miesięcy i cały czas jest w nim gaz :)

Jednak by mi się nie chciało tego zabierać na urlop, a tym bardziej szukać gdzieś naboju :)
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 08.05.2024 09:36

piotrulex napisał(a):
kaeres napisał(a):No toś w drugą stronę przegiął :D

Córce to urządzenie przyniósł Mikołaj :) więc mamy nabój 5 miesięcy i cały czas jest w nim gaz :)

Jednak by mi się nie chciało tego zabierać na urlop, a tym bardziej szukać gdzieś naboju :)

Ja dostałem w wigilię 2022roku, mam trzecią butlę. Dlatego napisałem że starcza mi na jakieś pół roku 8)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 896
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone