empire13 napisał(a):marekkowalak napisał(a):empire13 napisał(a):Ja na początku listopada zrobiłem sobie tygodniowy micro eurotrip (Słowacja, Austria, Węgry).
No i uważam, że ta Chorwacja wcale nie jest taka droga.
W porównaniu z Austrią czy Niemcami - oczywiście, że nie jets droga!
W porównaniu ze Słowacją i Węgrami też nie
A ja dalej twierdzę, że może być i tanio i drogo, w zależności od zaangażowania w szukaniu noclegów i korzystaniu z konob...
W październiku spędziliśmy 5 nocy na Krk, całość wyniosła nas 4600 zł przy 5 osobowej rodzinie 2+3 ( 2, 11, 13 lat) gdzie mieliśmy super apartament 90 m z 2 sypialniami, basenem ( woda zimniejsza niż w morzu
) 3 km od miasta Krk, z małym podglądem na morze, ale kurcze w cenie 43 e za dobę ( wtedy wyniósł 1040 zł, przy aktualnym kursie było by 940 zł ) dla 5 osobowej rodziny to jak za darmo... Nie chce myśleć ile kosztuje w sezonie
Jedzenie "na mieście" troszkę wyszło, jakieś 1100 zł, myślę, że gdybyśmy to zamienili na swoje własne żywienie to zamknęli byśmy się w 4 tyś
Na święta BN jedziemy do naszego sprawdzonego app w Tučepi,.gdzie za nocleg płacimy 80 e ! To jest bardzo dużo dla nas, w sezonie tego roku w lipcu na Hvarze płaciliśmy troszkę mniej, no ale tu nocleg na plaży, apartament taki sam standard jak nasz letni na Hvarze, bardzo fajny, chociaż nie za duży koło 50 m
I jak patrzyłam na ich cennik na bookingu to gruuubo, my w grudniu bezpośrednio płacimy 80 e za dobę, na book.. wystawiony jest za 99e. Natomiast w lipcu/ sierpniu na portalu kosztuje 300 e! Czyli bezpośrednio obstawiam 240
Przekonam się w grudniu, bo w app leży kartka z cennikiem, ale skoro w 2021 w pandemii w okresie letnim kosztował 150 e w sezonie ( my w marcu płaciliśmy 55e) to myślę, że spokojnie grubo ponad 200 teraz sobie zawołają...
Znowu w przyszłym roku w sierpniu wracamy 3 raz na Brač, do tego samego app w którym byliśmy dwukrotnie , i który standard też ma bardzo dobry, 5 minut do plaży, z cudownym widokiem
i tu będziemy płacić za nocleg 60 e , zniżka 5e z 65, bo 3 raz, pomimo, że kiedyś byliśmy tylko 8 i 7 dni
Ceny w konobach to dalej temat rzeka, tanio nie jest.
Także może być bardzo drogo i bardzo tanio, swoją drogą mój super domek w Baranji, na powrocie z Cro do Pl, w polach słoneczników i winnic, za który w lipcu płaciłam 77 e, teraz kosztuje do świąt 140e, a w okresie okołoświątecznym 220-240
Dobrze, że już miesiąc temu klepnęłam fajny app w Osijeku za 57e