Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 24.09.2023 18:22

W połowie maja hotel w ktorym bylem 1 marca w Tabie za 2900 kosztowal 2000 wiec nie masz racji.
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 24.09.2023 18:33

nenek napisał(a):W połowie maja hotel w ktorym bylem 1 marca w Tabie za 2900 kosztowal 2000 wiec nie masz racji.

Im goręcej tym taniej.
croktoś
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) croktoś » 24.09.2023 18:35

Nie jestem fanką tego wątku.

Wyjazd przyszłoroczny biorę jak najbardziej pod uwagę,chociaż kupujemy winiety autostradowe,na łódkę,noclegi i paliwo.
Zabieram jedzenie z Polski i żywię się na miejscu z przydomowego grilla ( dom na wyłączność ) oraz w konobach.

Jeździłam także z trójką dzieci ,w tym w ciąży i dwoje od niemowlęctwa poznało Hrvatską,więc doświadczenie co do wyjazdów
rodzinnych mam spore.

Wiele lat ze skuterem i raz kajak,ostatnie kilka z ribem.

Jest zauważalnie drożej na przestrzeni 20 lat.
Chorwaci także mają :
inflację,
uczciwych i mniej uczciwych przedsiębiorców,
chytrych dusigroszów
i starej daty poczciwych wytwórców-we wrześniu po zakupieniu dżemu ze smokvy i suszonych pomidorów dostałam kilogram
ogródkowej papryki i kobicina obrażała się przy próbie zapłaty,co było wzruszające :roll:

Wk...iające były natomiast próby wyłudzenia opłaty za riba w miejskich portach,zwykle lokalesi twierdzili,że jest to ich miejsce
prywatne,dało sie dogadać,ale bez opłaty powyżej kilku godzin marne szanse, zwykle byli to właściciele motorówek na
wynajem.
Ceny mogę porównać z czerwco-lipca i września zupełnie chaotycznie,kierując się widzimisię i np.pogledem.

We wrześniu okazało się,różnice na lampce wina czy piwie ok 2 euro,a super obiad można zjeść za 40 i za 140 euro,z tym,że dla
każdego super znaczy coś innego.

Jeśli ktoś ma bardzo sprecyzowany budżet,można sprawdzić,dopytać ,porównać,nie dajcie się spławić,większość chętnie
odpowie,pokaże na obrazku,zaproponuje alternatywne wyjście,próba komunikacji,to zawsze lepszy pomysł niż obrażona mina.

Mam nadzieję,że wkrótce Chorwacja przetrawi tegoroczny chaos i się ustabilizuje,bo nadal pozostaje moją
ulubioną,sentymentalną destynacją ... :hut:
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 24.09.2023 23:43

marecky81 napisał(a):W Mikulovie nie jest źle. W Bistro Kodiak przy rondzie porcje duże, a ceny umiarkowane. No i przyjmują karty, choć buda wygląda jak mordownia, a lokalni bywały też dość specyficzni.

Mikulov nie jest zły, bo był super i z chęcią pojechał bym tam na długi weekend z rowerami. Mnie tylko chodziło o podejście biznesowe. Samo centrum, a menu jedynie w języku wojaka Szwejka, kelner tak samo, ale za to rachunek chyba 1/3 tego co w Chorwacji. Może przy drodze lepiej, ale przy samym zamku tragedia jakby byli tam sami Czesi.

Obok w knajpie nie wytrzymało materiałowe zadaszenie, klient mokry, a nasz kelner się uśmiecha jakby to było kolejny raz w tym tygodniu ;)

Będzie menu w 4 językach i kelner znający angielski i niemiecki to ceny też będą x2.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 16.10.2023 11:42

croktoś napisał(a): .... Ceny mogę porównać z czerwco-lipca i września zupełnie chaotycznie,kierując się widzimisię i np.pogledem.

... Jeśli ktoś ma bardzo sprecyzowany budżet,można sprawdzić,dopytać ,porównać ... większość chętnie odpowie,pokaże na obrazku,zaproponuje alternatywne wyjście,próba komunikacji,to zawsze lepszy pomysł niż obrażona mina.

Croktoś, a w zasadzie "Ktosia"... Całościowo bardzo dobry wpis... Oczywiście jestem "za', że dla każdego coś miłego 40, 140. Oby tylko za swoje, a nie na kredyt :grzybki: ;)
I także życzę wszystkim dużo luzu i uśmiechu w kolejnym sezonie 2024 w Chorwacji. A nie obrażonych min na cały świat. A jak komuś nie pasuje, niech nie jedzie. Nikomu korona z głowy nie spadnie z tego powodu. .... Ale, czy na pewno ?? ;) ;)
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 17.10.2023 19:50

Nam w tym roku udało się budżetowo, ale po sezonie...

Wyjazd 16-23 września, dwie rodziny 2+2 busem.

Przejazd (winiety, bramki, paliwo): 1840 zł /: 2 rodziny = 920 zł
Apartament (7 nocy x 50 EUR): 1600 zł
Wydatki na miejscu: 1900 zł

suma: 4400 zł
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 21.11.2023 17:08

Wygląda na to, że wreszcie chyba zjechałem na dobre, na leża zimowe… Czyli było piękne przedłużenie letniego sezonu 2023 :)

Zaglądam na niniejszy wątek cenowy, a tu ??... Klops :grzybki: ... Usechł jak jesienny liść :la: ...
Ale kogo interesują w listopadzie, letnie ceny w Chorwacji ... Sezonowy news się wypalił i przeszedł do historii

Oczywiście, wielu cromaniaków / cromaniaczek, stanęło na stanowisku, że tegoroczne ceny w HR, dały w kość :rotfl: ...
Ja natomiast stoję na stanowisku, że jak nie pasuje, to dać sobie spokój z tą Chorwacją. . Nikomu przecież korona z głowy nie spadnie, jak w 2024 tam nie pojedzie, łącznie z tym forsiastym znajomym ;) Kapitańskiej Baby.

Niemniej, podejrzewam, że na wiosnę 2024, wielu / wiele, może się przeprosić z Chorwacją... Ostatnio pisałem w sąsiednim wątku, że bardzo ciekawe są prognozy dotyczące inflacji w krajach UE w 2024 roku.. O ile w Polsce niewiele ma się ruszyć w stosunku do chwili obecnej...To Chorwacja jest na pudle jeżeli chodzi o kraje z najniższą inflacją. Dzisiaj ok. 7 %... Prognoza 2,4 % ... 8O ;) .... Jakby jeszcze na to nałożyć w miarę ludzki kurs EUR/PLN, to może być ciekawie ;) .... Znaczy konkurencyjnie... :?: :) .... Na razie wróżby trochę z fusów ??... Ale powróżyć można. Zobaczymy, obserwujemy, Niemniej, jakby dobrze wszystko poszło, bez większych zawirowań w Europie i na świecie, to obstawiam rekordowy exodus turystów (także z Polski), do Chorwacji w sezonie 2024

Dobra. Mimo, że temat wypalony, to mam parę, niby obiecanych, a zaległych tematów ze swojego budżetowego wyjazdu do Chorwacji ... Na przykład, nie po to latałem po pizzeriach i się sponiewierałem finansowo :rotfl: ;) ,żeby nic nie napisać na temat chorwackiej pizzy, o którą tu była mała wojna. Ponadto, chyba było moje o cenach w sklepach, a nic nie było o restauracjach, konobach, kawiarniach, itp ...
.... Takie tam ogólnie, wyważanie otwartych drzwi, bo wszyscy, wszystko o tym wiedzą... A może i nie ???// Bo często siedzimy w pewnych schematach myślowych i funkcjonalnych .. ?? ...
Restauracje, konoby, kawiarnie !!... Czyli było budżetowo 8O :)
Na razie tyle
Ostatnio edytowano 21.11.2023 17:58 przez AdamSz, łącznie edytowano 3 razy
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 21.11.2023 17:30

AdamSz napisał(a):Zaglądam na niniejszy wątek cenowy, a tu ??... Klops :grzybki: ... Usechł jak jesienny liść :la: ...
Ale kogo interesują w listopadzie, letnie ceny w Chorwacji ... Sezonowy news się wypalił i przeszedł do historii

Sezon minął, wraz z nim szok cenowy prawdopodobnie. Po covid wszędzie generalnie ceny wystrzeliły, Chorwacji również to nie ominęło. Z czasem ludzie się przyzwyczają. Ja również powoli "dochodzę" do siebie, choć może nieco mniejszy szok przeżyłem, bo znając ceny w restauracjach przy promenadzie, ciągnącej się wzdłuż wybrzeża od Sopotu do Gdańska, niczego tańszego w Chorwacji nie spodziewałem się. Także jak w lipcu za obiadek dla 4 osób zapłaciliśmy w Jelitkowie ponad 300 PLN, a w czerwcu z żoną w Sopocie przebiliśmy ponad 200 PLN, to już wiedziałem, że tanio już było . Miło jest , gdy ceny cię zaskoczą na miejscu ( tak mieliśmy w zeszłym roku w Klek) w tym roku już zaskoczenia nie było, a względem zeszłorocznych wakacji było raczej twarde lądowanie.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 21.11.2023 17:35

SebastianM napisał(a):
AdamSz napisał(a):Zaglądam na niniejszy wątek cenowy, a tu ??... Klops :grzybki: ... Usechł jak jesienny liść :la: ...

Sezon minął, wraz z nim szok cenowy prawdopodobnie. Po covid wszędzie generalnie ceny wystrzeliły, Chorwacji również to nie ominęło. Z czasem ludzie się przyzwyczają. Ja również powoli "dochodzę" do siebie, choć może nieco mniejszy szok przeżyłem, bo znając ceny w restauracjach przy promenadzie, ciągnącej się wzdłuż wybrzeża od Sopotu do Gdańska, niczego tańszego w Chorwacji nie spodziewałem się. Także jak w lipcu za obiadek dla 4 osób zapłaciliśmy w Jelitkowie ponad 300 PLN, a w czerwcu z żoną w Sopocie przebiliśmy ponad 200 PLN, to już wiedziałem, że tanio już było . Miło jest , gdy ceny cię zaskoczą na miejscu ( tak mieliśmy w zeszłym roku w Klek) w tym roku już zaskoczenia nie było, a względem zeszłorocznych wakacji było raczej twarde lądowanie.

A ja cos czuję, że będzie kolejny szok w kwestii cen apartamentów, sporo osób piszę do mnie, chce wrócić do naszego Ivana w Lokvie bo ponoć ceny apartamentów poszły sporo do góry...
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 21.11.2023 17:51

amatus1 napisał(a):A ja cos czuję, że będzie kolejny szok w kwestii cen apartamentów, sporo osób piszę do mnie, chce wrócić do naszego Ivana w Lokvie bo ponoć ceny apartamentów poszły sporo do góry...

Jeszcze wybór jest, choć nie wiem, jakie ceny masz na myśli. Fakt, że coraz trudniej znaleźć coś w dobrych cenach chyba, że jesteśmy gotowi nieco odpuścić standard ( mój szwagier mawia, weźmy coś tańszego, przecież tylko tam śpimy ) . Wiem, że tutaj na forum są osoby potrafiące znaleźć apartament z 2 sypialniami, w dobrej lokalizacji, niedaleko plaży lub nawet przy do 100 €. Mnie jest co raz trudniej ogarnąć w takich pieniądzach .
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 22.11.2023 07:11

Ja na początku listopada zrobiłem sobie tygodniowy micro eurotrip (Słowacja, Austria, Węgry).
No i uważam, że ta Chorwacja wcale nie jest taka droga.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 22.11.2023 17:57

empire13 napisał(a):Ja na początku listopada zrobiłem sobie tygodniowy micro eurotrip (Słowacja, Austria, Węgry).

W porównaniu z Austrią czy Niemcami - oczywiście, że nie jets droga!

Jestem w trakcie ogarniania noclegów tranzytowych właśnie w Austrii i Niemczech (rejon Salzburga i Monachium) - szok cenowy! Średnio ponad 2 razy drożej niż Chorwacja.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 22.11.2023 19:40

marekkowalak napisał(a):
empire13 napisał(a):Ja na początku listopada zrobiłem sobie tygodniowy micro eurotrip (Słowacja, Austria, Węgry).

W porównaniu z Austrią czy Niemcami - oczywiście, że nie jets droga!

Jestem w trakcie ogarniania noclegów tranzytowych właśnie w Austrii i Niemczech (rejon Salzburga i Monachium) - szok cenowy! Średnio ponad 2 razy drożej niż Chorwacja.

Ale już ceny w knajpach w Bawarii takie same ;) . Jeszcze do niedawna Austria była tanią alternatywą dla Niemiec.... była .
Ostatnio edytowano 23.11.2023 09:22 przez SebastianM, łącznie edytowano 1 raz
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 23.11.2023 08:49

No i przede wszystkich ciężko znaleźć apartmani do 50m od lini morza :sm:

Byłem jesienią na Słowacji w Tatrach (Zuberec) ceny podobne, na 4 (3+1) osoby mieściliśmy się w 60 Eur za kolację z browarem, 2 noclegi razem 134 Eur, apartament z 2 sypialniami.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 23.11.2023 09:23

adamosos napisał(a):Byłem jesienią na Słowacji w Tatrach (Zuberec) ceny podobne, na 4 (3+1) osoby mieściliśmy się w 60 Eur za kolację z browarem, 2 noclegi razem 134 Eur, apartament z 2 sypialniami.

Rzeczywiście oferta bardziej, niż atrakcyjna. Cena po polskiej stronie raczej nie osiągalna.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 893
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone