Kapitańska Baba napisał(a):Widać wszyscy wyjechali na Pag dlatego pozostałe miasta były takie luźne
Na Pag i do Zadaru, bo tam naszych też mnóstwo.
Chorwaci się w końcu ogarnęli i wielu knajpach pojawiło się menu po polsku.
marecky81 napisał(a):Chorwaci się w końcu ogarnęli i wielu knajpach pojawiło się menu po polsku.
Bravik napisał(a):BartNS napisał(a):Gdyby Grecja była troszkę bliżej to ceny też byłyby inne. Chorwacji pobudowali autostrady i teraz odcinają kupony. Byłem w Starym Gradzie i wydaje mi się, że oni te Euro z portu dobrze inwestują w odnawianie miasta, mam taką nadzieję
Jakie odnawianie miasta? Wymiana starej kamiennej nawierzchni na coś, co wygląda prawie jak kostka bauma uważasz za dobrą inwestycję? Żeby sobie jedna z drugą szpilek nie połamała??? To może lepiej od razu zalać wszystko asfaltem jak we Vrbosce? To jakaś paranoja. Tak się sprzedaje duszę starych chorwackich miasteczek. Obrzydliwość.
BartNS napisał(a):marecky81 napisał(a):Chorwaci się w końcu ogarnęli i wielu knajpach pojawiło się menu po polsku.
Nie można narzekać, bo mogłoby być gorzej. Polecam odwiedzić Mikulov tam w knajpach, których byłem menu jest po czesku, albo po czesku , kelner po angielsku "ne" całe szczęście, że z nimi można próbować po polsku się dogadać. Pamiętam Słowację, jakaś mieścina niedaleko granicy z Polską, a menu po Angielsku, Niemiecku, Francusku, Czesku i Słowacku.
Jeszcze tylko ogarną, płatności kartą i już byłoby super, chociaż progres jest.
Kapitańska Baba napisał(a):Wczoraj spotkaliśmy znajomego - dużo podróżuje, w Chorwacji także często bywał, człowiek mocno zasobny. Jakież było moje zaskoczenie gdy oświadczył, że po tegorocznym wyjeździe do Cro wiecej nie ma zamiaru tam wracać. Powód? Przegięcie cenowe Chorwatów. Widać nie jestem odosobniona w opinii na temat drożyzny.
Chorwaci będą mówić, że ludzi dużo bo trzeba się reklamować. Ja tak mało turystów jak w tym roku widziałam tylko 3 lata wcześniej, w 2020r. Zawsze jeżdżę w tym samym okresie więc mam porównanie. Pustki w miastach, pustki na wodzie. Robi się ekskluzywnie
nenek napisał(a):Moze ty nie bierzesz pod uwage ale raczej pewniakiem jest ze znow bedzie rekord najazdu turystow.Na pazdziernik Egipt all ceny jak za lipiec.My tydzien temu wrocilismy z krety skrobne cos o kosztach i cenach w watku o Grecji ale tu moge napisac ze ceny sklepach uwazam za takie same jak w Chorwacji a nawet wyzsze a w restauracjach moze euro czy dwa taniej ale porcje jakies skromniejsze sie wydaja Bylem w Agia Marina.
nenek napisał(a):Tak . Mialem kilka hoteli na oku zeby poleciec albo Egipt albo Kreta Wypadło na Krete kupilem bilety i zarezerwowalem na booking studio.Roznica w Egipcie miedzy lipcem a przelom wrzesnia i pazdziernika 100 -200 zl Spowodowane jest to ze bardzo duzo ludzi wyjezdza. Wsrod moich znajomych jakas dziwna mobilizacja jest teraz na te wyjazdy.