ŁukaszCiupa napisał(a):...Odnoszę też wrażenie, że średnia długość wyjazdów skraca się z roku na rok, co widać szczególnie w roku obecnym. ....Nie oszukujmy się - jest coraz drożej i stać nas na coraz mniej...
Wszystko prawda Panowie, co tu piszecie… Szczególnie o tych, coraz to bardziej skracanych pobytach,,, patrz nasz Bałtyk, typowa wizytówka trendu… I pewnie o tych wydatkach, czyli uważaniu na wydatki też (patrz, na przykład autor)
Co do tych Odmoriszte… Owszem, atmosfera picnikowa jest czy była na całego (aż za bardzo).
.Zwłaszcza tam na tych dużych mopach, gdzie jest infrastruktura gastro i paliw … Nie ma gdzie usiąść na powietrzu… Na początku lipca w restauracji (Mop z typową chorwacką sieciówką), tez trafiłem mały horrorek…
We wrześniu mniej…
Rzut oka, odpuściliśmy i kierunek MacD ….. Tak, tak…Tez zaliczone w Chorwacji… Nie wyzywać od profanatora wakacji w Chorwacji
… Z reszta na usprawiedliwienie… Cały świat to lubi, bez względu na narodowość, kolor skóry i wyznanie
…. I Chorwaci też, o czym świadczyła frekwencja lokalsów i maślane oczy
tych chorwackich dzieciaków, pałaszujących te zestawy, na posiadówkach z mamą i tatą, w CH Joker Split….
Ok…więc zajeżdżamy do kolejnego Odmoriszte z MacD…. A tam mega kosmiczny horror…
Poprzednie odmoriszte może tylko pozazdrościć… Tumult, zgiełk, megafrekwencja … Na niekorzyść działa to że wszyscy się uczą karty menu na tych panelach… Nie mogą podjąc decyzji… A może to, a może tamto … klikają w tych swoich językach, błądzą, odszyfrowują co jest co …
.... Trzeba swoje odczekać, aby się dorwać do tego panela …. Ale potem już z górki… Procedura globalna, jak to w MacD… Działa szybko i skutecznie…
No i żeby nie było, że się napisałem swoich wrażeń z Odmoriszte i nic z tego nie wynikło …. , to starym zwyczajem ceny (porównawczo)
Duży zestaw bułka, frytki cola: 8 euro. Po mojemu (czyli naszemu) 35,20 zł …. Inne kombinacje od 1 euro z kawałkiem w górę do tych ośmiu….. Na moje oko chyba znów lekko drożej, ale porównawczo… Chyba taki zestaw w Polsce tez około 35 złotych. Ale ekspertem MacD w Polsce nie jestem … Chyba cola tam w zestawie była duża, a nie średnia… A może inny kształt kubka…Wyższe a smuklejsze
I niektóre burgery maja taką bałkańska czy też chorwacka nutę smakową…. To na plus. Taki regionalizm
Acha i te moje wrażenia z Odmoriszte w były z początku lipca… Bo we wrześniu było zdecydowanie luźniej
I jeszcze drugie acha
... Ceny szybkiego jedzenia do ręki na chorwackich stacjach paliw .... Jakieś bułki, gotowce, zapiekanki do mikrofali, etc.... Coś jak u nas na Orlenie .. Cena średnia coś 4 euro, chyba z jakimś kawałkiem... Wg mnie drożyzna, ale nie żywię się w krajowych eskapadach u Obajtka
, to do końca nie powiem, czy to drogo czy tanio, czy w sam raz
..Chyba ze sporadycznie jakiś hotdog z meksykańskim, może być też trochę czosnkowego
..........
I trzecie aha.... jak pisałem, to nie zauważyłem co było pisane wyżej.... min kolega Piotrulex ... Widzę że, że tak powiem ziomale
z regionu, maja znów podobne spostrzeżenia i odczucia z wakacji w Chorwacji
///////