Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 11.09.2023 11:04

piotrulex napisał(a): ... pewnie od 20-tu lat bywamy w cro na porządnych campingach pod własnym namiotem co często kosztuje nas za dobę więcej niż. tzw. apartament :mg:

Zgadza się ;) ... Jako, także lokalny, czyli polski caravaningowiec, uważam, że jakiś tzw luksusowy camp w Chorwacji, to słaby biznes ;) ... Lepiej mieć kwaterę z widokiem i wygodami, balkonem, wc i prysznicem, za to samo, a często jak i piszesz i niżej... ;) .... Ale nie chce tu obligatoryjnie "uważać', ;) bo zaraz odezwą się zwolennicy carawaningu w HR, którzy maja swoje sposoby na obniżenie kosztów ;) ... Wszystko jest dobre ... Po drodze widziałem, co najmniej parę małych rodzinnych campów na podwórkach... Niektóre w fajnych miejscach, rzut beretem do morza. A na nich jakieś małe namioty, jakiś kamper, przyczepa ....Szkoda,że nie zapytałem się ile to teraz kosztuje ?/.. taki budżetowy, skromny camp, który oczywiście ma swoje minusy, ale i przewagi ?? ...Może nawet więcej ?? :)
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 11.09.2023 11:18

piotrulex napisał(a):Marina, w porcie meijskim było dla nas za głośno

Marina to inny poziom cen. Port w Tribunj zdrożał rok do roku ponad 50% i nie ukrywam, że dla mnie to pomyłka.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 11.09.2023 11:23

MarianiEwa napisał(a):
AdamSz napisał(a):
piotrulex napisał(a):
AdamSz napisał(a):Ale warto spróbować.. Dołożysz dwa dni (po jednym na tranzyt w te i we wte). ..I jesteś np na Korfu
Warto spróbować. Nowe akweny :)

Gdzie nocleg tranzytowy?

Zależy jaki kierunek... Swego czasu jeździłem na południowy Peloponez. 2500 km z lekkim kawałkiem :roll: z pod domu ... Pierwszy stop tranztyt linia Novy Sad Serbia...Drugi Gevgelija Macedonia....A potem już Grecja...Jak się zmęczysz, możesz przespać się na plaży :) jak kolega Piotrulex ....Grecja bardzo tolerancyjna w tej kwestii... :) .... Ceny kwater w ww krajach śmiesznie niskie były i 25 euro za trójkę plus jakies 2 euro sniadanie. Ale i kurs był inny, w porywach 4,24...I dalej można znaleźć niskie, jak ostatnio patrzyłem) ..Ponadto autentyczna kuchnia bałkańska za grosze(zwł Macedonia)... Chorwacja tu wysiada. Widać rozwój kraju i pewną że tak powiem komercję. Kuchnia okrojona pod turystę...

Ok, nie chce tu zaśmiecać wątku o cenach w Chorwacji, bo zaraz zaczną się wpisy advocem i szlag trafi wątek o cenach w Chorwacji ;) Proszę pisać na wątkach greckich .... Z reszta tam masz wszystko, a także na sąsiednim forum greckim :)

Tu gadajmy o kosztach i cenach wszelakich, w Chorwacji ;)
Ostatnio edytowano 11.09.2023 11:45 przez AdamSz, łącznie edytowano 4 razy
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 11.09.2023 11:39

Kapitańska Baba napisał(a):

Marina to inny poziom cen. Port w Tribunj zdrożał rok do roku ponad 50% i nie ukrywam, że dla mnie to pomyłka.

Dla całej naszej ekipy, jakikolwiek port to pomyłka. Jakby łódź miała większe zbiorniki na wodę to non stop byśmy nocowali w pięknych, cichych i klimatycznych zatokach :) I nie chodzi tu nawet o pieniądze :)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 11.09.2023 11:44

AdamSz napisał(a):
piotrulex napisał(a): ... pewnie od 20-tu lat bywamy w cro na porządnych campingach pod własnym namiotem co często kosztuje nas za dobę więcej niż. tzw. apartament :mg:

Zgadza się ;) ... Jako, także lokalny, czyli polski caravaningowiec, uważam, że jakiś tzw luksusowy camp w Chorwacji, to słaby biznes ;) ... Lepiej mieć kwaterę z widokiem i wygodami, balkonem, wc i prysznicem, za to samo, a często jak i piszesz i niżej... ;) .... Ale nie chce tu obligatoryjnie "uważać', ;) bo zaraz odezwą się zwolennicy carawaningu w HR, którzy maja swoje sposoby na obniżenie kosztów ;) ... Wszystko jest dobre ... Po drodze widziałem, co najmniej parę małych rodzinnych campów na podwórkach... Niektóre w fajnych miejscach, rzut beretem do morza. A na nich jakieś małe namioty, jakiś kamper, przyczepa ....Szkoda,że nie zapytałem się ile to teraz kosztuje ?/.. taki budżetowy, skromny camp, który oczywiście ma swoje minusy, ale i przewagi ?? ...Może nawet więcej ?? :)

Ja jednak zdecydowanie wolę namiot, nawet jak jest droższy, no już tam mam :) Choć na olinkluziw też bywamy, chcąc się poopalać zimą, więc mamy porównanie :) Znajomi jeżdzili busem przerobionym na mini campera i za dobę na takich mini campach płacili koło 20E za całość dla 3 osób. Tam gdzie my bywamy nie zmieściłbym sie w 70E śpiąc pod namiotem ;)
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 11.09.2023 11:44

piotrulex napisał(a):

Dla całej naszej ekipy, jakikolwiek port to pomyłka. Jakby łódź miała większe zbiorniki na wodę to non stop byśmy nocowali w pięknych, cichych i klimatycznych zatokach :) I nie chodzi tu nawet o pieniądze :)

Co kto lubi - jacht daje tę wolność wyboru miejsca noclegu :proszedzieki:
My lubimy i porty i dzikie zatoki.
I trzeba pamiętać, że czasem warunki pogodowe nie pozwolą stanąć w dziczy a wtedy opłaty portowe - zwłaszcza po tegorocznych podwyżkach mocno irytują.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 11.09.2023 12:06

Kapitańska Baba napisał(a):... Port w Tribunj zdrożał rok do roku ponad 50% i nie ukrywam, że dla mnie to pomyłka

My lubimy i porty i dzikie zatoki. .

Jasne... Optymalnie,to pół na pół :)

Co do Tribunja .... Z rozrzewnieniem wracam do czasów, kiedy przy miejskiej w Prvić Luka, prawie że, vis a vis Tribunja, cena za 38 stóp była 20 kun/doba 8O :) :) ....A stało się long side, bez gościa na burcie. :) Taki wypas za gratis był (w zasadzie) ... Se ne vrati ;) ;)
Ostatnio edytowano 11.09.2023 12:10 przez AdamSz, łącznie edytowano 2 razy
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 11.09.2023 12:09

My lubimy i porty i dzikie zatoki.
I trzeba pamiętać, że czasem warunki pogodowe nie pozwolą stanąć w dziczy a wtedy opłaty portowe - zwłaszcza po tegorocznych podwyżkach mocno irytują.

Jasna sprawa, każdy inny, wszyscy równi :)

U nas problemu z pogodą nie było, no może zbyt przewidywalnie, zbyt ciepło i zbyt spokojnie z wiatrem :)
BartNS
Croentuzjasta
Re: Koszt urlopu w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 11.09.2023 12:10

piekara114 napisał(a):Nie do końca można porównywać. Chorwacja stacjonarnie, Polska dużo kręcenia samochodem (jakieś 400 km po miejscu zrobione) i zwiedzanie i więcej jedzenia na mieście.. Uwzględniając to koszt wychodzi podobny.

Wychodzi podobnie tylko wtedy jeśli zakładamy sobie jakiś budżet do wydania :) jak mam wydać 5, 10 czy 15 tyś to nie ma znaczenia czy to zrobisz w Polsce czy w Chorwacji i będzie można powiedzieć, że wyszło podobnie :)

Jak chcesz spędzić w podobny sposób urlop to niestety jakby się nie liczyło to mamy przelicznik gdzieś w granicach 1,5 - 2. Jak może być podobnie skoro sama podróż to 1000 vs 3000 km ( dodatkowo winiety + ewentualnie prom). Jedzenie typu pizza 100 vs 170, w klimatach dobrej restauracji 230 vs 370. W sklepach też nic taniej nie kupisz.

Ale jest się nad Adriatykiem, a nie Bałtykiem. Nad Bałtykiem trzeba trafić na pogodę, a tam może się trafić chwilowe załamanie pogody.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 11.09.2023 12:12

AdamSz napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a):... Port w Tribunj zdrożał rok do roku ponad 50% i nie ukrywam, że dla mnie to pomyłka

Co do Tribunja .... Z rozrzewnieniem wracam do czasów, kiedy przy miejskiej w Prvić Luka, prawie że, vis a vis Tribunja, cena za 38 stóp była 20 kun/doba 8O :) :) ....A stało się long side, bez gościa na burcie. :) Taki wypas za gratis (w zasadzie) ... Se ne vrati ;) ;)

Ni nie wróci. Ostro postawili na turystykę, pakują w to od lat ogromne pieniądze i cyckają nas z kasy ile wlezie :) My liczymy swoje złotówki, Czesi swoje korony. Znajomy swoich franków jakoś specjalnie nie liczy twierdząc, że Chorwacja jest śmiesznie tania i znając jego sytuację, nie sposób się z nim nie zgodzić :)

Znam Chorwację od 2004 roku i dla nas wzrost cen jest zauważalny, ale czy jest "drogo"? Zależy skąd się patrzy, gdyż punkt widzenia zawsze zależy od punktu siedzenia :)
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 11.09.2023 12:24

piotrulex napisał(a):... Znajomi jeżdzili busem przerobionym na mini campera i za dobę na takich mini campach płacili koło 20E za całość dla 3 osób. Tam gdzie my bywamy nie zmieściłbym sie w 70E śpiąc pod namiotem ;)

No i mniej więcej się wyjaśniło ... Ponadto z przyczepą, czy kamperem, inaczej policzą na bramkach :la: ...Ale namiot w Chorwacji rozważam... :) ....Może styl mieszany budynkowo namiotowy.... Zwłaszcza przy dłuższych wyjazdach, tak jak teraz byłem, te 20 dni... Się chciało blisko morza, taka idea ze sprzętem... Czy więc był to na pewno wyjazd budżetowy ?? :) ... Szczegoly może potem, :) :)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 11.09.2023 12:31

AdamSz napisał(a):
piotrulex napisał(a):... Znajomi jeżdzili busem przerobionym na mini campera i za dobę na takich mini campach płacili koło 20E za całość dla 3 osób. Tam gdzie my bywamy nie zmieściłbym sie w 70E śpiąc pod namiotem ;)

No i mniej więcej się wyjaśniło ... Ponadto z przyczepą, czy kamperem, inaczej policzą na bramkach :la: ...Ale namiot w Chorwacji rozważam... :) ....Może styl mieszany budynkowo namiotowy.... Zwłaszcza przy dłuższych wyjazdach, tak jak teraz byłem, te 20 dni... Się chciało blisko morza, taka idea ze sprzętem... Czy więc był to na pewno wyjazd budżetowy ?? :) ... Szczegoly może potem, :) :)

To camper samoróbka z jakiegoś Trafica, gdzie płaca za przejazd jak za zwykłą osobówkę. Stojąc na parkingu czy campingu, zajmują pewnie tyle samo meijaca co ja swoim kombiakiem :) Jak jestem na campie to zawsze widzę morza, a z namiotu dorzucę kamieniem do wody :) Również za to cenię ten campingowy klimat :) Choć nie jest to tanie rozwiązanie :)
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 11.09.2023 13:25

AdamSz napisał(a):

Co do Tribunja .... Z rozrzewnieniem wracam do czasów, kiedy przy miejskiej w Prvić Luka, prawie że, vis a vis Tribunja, cena za 38 stóp była 20 kun/doba 8O :) :) ....A stało się long side, bez gościa na burcie. :) Taki wypas za gratis był (w zasadzie) ... Se ne vrati ;) ;)

Prvić a Tribunj to troszkę innej klasy miejsca :oczko: Tak czy inaczej - za naszą łupinkę rok temu 200 kun, teraz ponad 300. Chorwaci zaszaleli i mam nadzieje oberwą za swoje. Już teraz w portach pustki, dużo jachtów stoi na kotwicach z cumami na brzegu - żegluję tam od 20 lat i w życiu nie widziałam tylu jednostek na kotwicach. Wszędzie luz a to znaczy, ze dochód im spadnie. I bardzo dobrze :tak:
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 11.09.2023 17:00

Kapitańska Baba napisał(a):... za naszą łupinkę rok temu 200 kun, teraz ponad 300. Chorwaci zaszaleli i mam nadzieje oberwą za swoje. .... Wszędzie luz a to znaczy, ze dochód im spadnie. I bardzo dobrze :tak:

E tam... Dwie stówki po kursie (byłym)... Jestem rozczarowany :) ... Myślałem, że bez kozery pincet :)
A ile tam masz metrów tej łupiny ? .... Bo na naszym zimnym Bałtyku, jakieś ok. 8 zł z metra.. Też więc będzie ponad stówkę ...I kible i inne bajery ;) mogą być extra ... Na domiar, może być format zbliżony do toytoya, czyli bez marmurów, rzymskich kolumn i płaskorzeźb, jak w Chorwacji 8O :) ... Ale nie koniecznie... Genaralnie bardzo sie poprawiło w naszych bałtyckich marinach. Zwłaszcza te nowe sa bardzo okej. Ale Adriatyk to Adriatyk :) Z reszta kto co lubi... Niektórzy uwielbiają mieć siny nos w letnim rejsie :)

A tak na poważnie. Wiedząc jaka jest sytuacja, lepiej omijać szerokim łukiem, te wszystkie mariny etapowe w tych Trogirach, Tribunjach, Murterach, Rogoźnicach i innych ... Parę minut w kiblu, albo pod prysznicem w otoczeniu tych marmurów, rzymskich kolumn i płaskorzeźb, a humor lekko zjechany po wyjściu z kasy :) ... Wieki temu, już tak robiłem :) ... Moje inspekcje tych saniitariatów:) były tam symboliczne :)
Ostatnio edytowano 11.09.2023 18:35 przez AdamSz, łącznie edytowano 1 raz
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 11.09.2023 17:43

piotrulex napisał(a):.... Nie nie wróci. Ostro postawili na turystykę, pakują w to od lat ogromne pieniądze i cyckają nas z kasy ile wlezie :) .... Znajomy swoich franków jakoś specjalnie nie liczy twierdząc, że Chorwacja jest śmiesznie tania i znając jego sytuację, nie sposób się z nim nie zgodzić :)

Znam Chorwację od 2004 roku i dla nas wzrost cen jest zauważalny, ale czy jest "drogo"? Zależy skąd się patrzy, gdyż punkt widzenia zawsze zależy od punktu siedzenia :)

Też mi sie wydaje, że nadzieje naszej Koleżanki Żeglarki są płonne ... Może rynek coś tam wyreguluje, ale kokosów nie będzie

"Znam Chorwację od 2004 roku i dla nas wzrost cen jest zauważalny, ale czy jest "drogo"? >>>cyt...

No właśnie ?? Szanowny Kolego... Dobre pytanie.. :) ... ..Dla mnie o wiele drożej relatywnie było w dawnych latach (poczatek 2000)... Siła nabywcza jaka była, wiemy... A te 50 euro i tak trzeba było wtedy wydac na kwaterke 4 osoby...fakt, po innym kursie... Ale w porównaniu z Bałtykiem,to jednak było drogo.....
W sklepach w HR zawsze było drożej jak w PL...I to jak ??... Juz pisałem..jak sie wracało do kraju, to pierwsze jakieś proste zakupy w spożywczaku, wrażenie... Kurcze tu jest gratis :) ..Teraz w ogóle nie mam takiego wrażenia....Przynajmniej ja mam takie refleksje z dawnych lat... O innych kosztach nie wspomnę..

I nikt nie jęczał, że w Chorwacji drogo... Wszyscy jechali bez szemrania, bo to była nowość, a nawet prestiż :) Byle wyjazd do Chorwacji na tydzień ... A teraz ? .... Kurz opadł...Wszystko spowszedniało ;) ...I ludzie by chcieli taniej jak w PL... Ok... jedźcie, co niektóre marudy :) nad Bałtyk...Będzie lekko taniej :) ... Albo kupta sobie wycieczkę na Kos albo Rodos... Pewnie ze dwa tysiaki na głowe, na tydzień, a faktycznie pięć dni ... 2 na początek...czyli rodzinka 4 tys, 6 tys, 8 tys ...itd...na 5 dni ... A gdzie inne atrakcje...extra ?? .. Pokąpać się ze dwa, albo trzy razy w basenie za parę tysiaków :) i poopowiadać jak karmili ?? ;) ... Co to jest za interes ?? :)
Ale oczywiście, nie neguję..Tez dla ludzi ?/... Ale nie mówmy już, że jakiś indywidualny i normalny wyjazd do HR swoim i na swoje to jest teraz jakaś porażka finansowa, bo drogo, bo to tamto ... A ze ludzie uciekną z Chorwacji ?? Może i uciekną, wszystko zależy od tego jak będzie finansowo dalej ...Zwłaszcza w naszej kieszeni.

p.S. A może byśmy wzorem kolegi Piotrulexa (kolegi z Francji), zaczęli przeliczać 1 : 1 :) .... Ale będzie ameryka w Chorwacji :) :) :) .... Ja teraz próbuję złapać swoje koszty... I jak mam liczyć ??... Po swoim kursie 4,40, czy po aktualnym kursie 4,69 ?? ...A może poczekać, ąż kurs zjedzie na 4,00 i gadać wszem i wobec, jaki to miałem sprytny budżetowy wyjazd :) ?? ... A jak wjedzie ... nie daj... na 5.00, to co będzie z moją ideą budżetowego wyjazdu :oczy: :smo:

Oczywiście będę liczył 4,40... Ale pokazuję jakie to wszystko jest płynne z tymi kosztami w Chorwacji.. Sa pewnie i tacy, co mają może stare zasoby po 3,50 (jak nie sprzedali po 4,90) ;) ... Ale sa pewnie i tacy, co kumulowali środki na wakacje po 4,90, obawiając sie że zaraz będzie po 6.00 ... :roll:
Ostatnio edytowano 11.09.2023 23:53 przez AdamSz, łącznie edytowano 5 razy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 887
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone