piotrulex napisał(a):.... Nie nie wróci. Ostro postawili na turystykę, pakują w to od lat ogromne pieniądze i cyckają nas z kasy ile wlezie
.... Znajomy swoich franków jakoś specjalnie nie liczy twierdząc, że Chorwacja jest śmiesznie tania i znając jego sytuację, nie sposób się z nim nie zgodzić
Znam Chorwację od 2004 roku i dla nas wzrost cen jest zauważalny, ale czy jest "drogo"? Zależy skąd się patrzy, gdyż punkt widzenia zawsze zależy od punktu siedzenia
Też mi sie wydaje, że nadzieje naszej Koleżanki Żeglarki są płonne ... Może rynek coś tam wyreguluje, ale kokosów nie będzie
"Znam Chorwację od 2004 roku i dla nas wzrost cen jest zauważalny, ale czy jest "drogo"? >>>cyt...
No właśnie ?? Szanowny Kolego... Dobre pytanie..
... ..Dla mnie o wiele drożej relatywnie było w dawnych latach (poczatek 2000)... Siła nabywcza jaka była, wiemy... A te 50 euro i tak trzeba było wtedy wydac na kwaterke 4 osoby...fakt, po innym kursie... Ale w porównaniu z Bałtykiem,to jednak było drogo.....
W sklepach w HR zawsze było drożej jak w PL...I to jak ??... Juz pisałem..jak sie wracało do kraju, to pierwsze jakieś proste zakupy w spożywczaku, wrażenie... Kurcze tu jest gratis
..Teraz w ogóle nie mam takiego wrażenia....Przynajmniej ja mam takie refleksje z dawnych lat... O innych kosztach nie wspomnę..
I nikt nie jęczał, że w Chorwacji drogo... Wszyscy jechali bez szemrania, bo to była nowość, a nawet prestiż
Byle wyjazd do Chorwacji na tydzień ... A teraz ? .... Kurz opadł...Wszystko spowszedniało
...I ludzie by chcieli taniej jak w PL... Ok... jedźcie, co niektóre marudy
nad Bałtyk...Będzie lekko taniej
... Albo kupta sobie wycieczkę na Kos albo Rodos... Pewnie ze dwa tysiaki na głowe, na tydzień, a faktycznie pięć dni ... 2 na początek...czyli rodzinka 4 tys, 6 tys, 8 tys ...itd...na 5 dni ... A gdzie inne atrakcje...extra ?? .. Pokąpać się ze dwa, albo trzy razy w basenie za parę tysiaków
i poopowiadać jak karmili ??
... Co to jest za interes ??
Ale oczywiście, nie neguję..Tez dla ludzi ?/... Ale nie mówmy już, że jakiś indywidualny i normalny wyjazd do HR swoim i na swoje to jest teraz jakaś porażka finansowa, bo drogo, bo to tamto ... A ze ludzie uciekną z Chorwacji ?? Może i uciekną, wszystko zależy od tego jak będzie finansowo dalej ...Zwłaszcza w naszej kieszeni.
p.S. A może byśmy wzorem kolegi Piotrulexa (kolegi z Francji), zaczęli przeliczać 1 : 1
.... Ale będzie ameryka w Chorwacji
.... Ja teraz próbuję złapać swoje koszty... I jak mam liczyć ??... Po swoim kursie 4,40, czy po aktualnym kursie 4,69 ?? ...A może poczekać, ąż kurs zjedzie na 4,00 i gadać wszem i wobec, jaki to miałem sprytny budżetowy wyjazd
?? ... A jak wjedzie ... nie daj... na 5.00, to co będzie z moją ideą budżetowego wyjazdu
Oczywiście będę liczył 4,40... Ale pokazuję jakie to wszystko jest płynne z tymi kosztami w Chorwacji.. Sa pewnie i tacy, co mają może stare zasoby po 3,50 (jak nie sprzedali po 4,90)
... Ale sa pewnie i tacy, co kumulowali środki na wakacje po 4,90, obawiając sie że zaraz będzie po 6.00 ...