Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrekbeti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekbeti » 11.09.2023 08:00

Pojechałem w dwie osoby z Szwagrem. 400 PLN przelał na paliwo i winiety . I 100 na jedzenie na tydzień. Wydałem z300 E w sklepach samych. Można pojechać za w200,E na tydzień do Cro,? Można. Jeśli ktoś do tego pedała dopłaci

100 złotych. Tule w Konzumie jedno śniadanie wychodzi z pieczywem.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 11.09.2023 08:07

Kapitańska Baba napisał(a):I po urlopie. Chorwatów poniosło. Opłaty za postój poszybowały ponad 50% w górę. Niektórzy za bojkę wołali tak absurdalne stawki że nie wiadomo było czy śmiać sie czy płakać. W miastach zdecydowanie mniej ludzi niż zwykle, morze także puste, porty puste. Nie wiem czy za rok na główny urlop tam wrócę bo nie dam się bezczelnie doić. Rozumiem wzrost cen o inflację ale nie o 50%.

My mieliśmy 46 stóp

Najdrożej port w Tribunj, gdyż ponad 160E co uważamy za solidne przegięcie :mg:

Sali to koło 70E

Bojkę mieliśmy na Zirje w Stupica i jak dobrze pamiętam to 30E (max. 50, nie pamiętam), a w innej zatoce nawet po kasę nikt nie przypłynął pomimo kilku knajp i opisanych bojek

Czytajac przed wyjazdem te cenowe narzekania, byłem w wersji OPTYMISTYCZNEJ, przygotowany na ponad 30% większy koszt tego urlopu. Testujac wszystko na miejscu byłem bardzo miło zaskoczony :cfaniak:
piekara114
Opiekun działu
Re: Koszt urlopu w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.09.2023 08:09

Nie do końca można porównywać. Chorwacja stacjonarnie, Polska dużo kręcenia samochodem (jakieś 400 km po miejscu zrobione) i zwiedzanie i więcej jedzenia na mieście.. Uwzględniając to koszt wychodzi podobny.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 11.09.2023 08:12

piotrulex napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a):I po urlopie. Chorwatów poniosło. Opłaty za postój poszybowały ponad 50% w górę. Niektórzy za bojkę wołali tak absurdalne stawki że nie wiadomo było czy śmiać sie czy płakać. W miastach zdecydowanie mniej ludzi niż zwykle, morze także puste, porty puste. Nie wiem czy za rok na główny urlop tam wrócę bo nie dam się bezczelnie doić. Rozumiem wzrost cen o inflację ale nie o 50%.

My mieliśmy 46 stóp

Sali to koło 70E

Bojkę mieliśmy na Zirje w Stupica i jak dobrze pamiętam to 30E (max. 50, nie pamiętam), a w innej zatoce nawet po kasę nikt nie przypłynął pomimo kilku knajp i opisanych bojek

Czytajac przed wyjazdem te cenowe narzekania, byłem w wersji OPTYMISTYCZNEJ, przygotowany na ponad 30% większy koszt tego urlopu. Testujac wszystko na miejscu byłem bardzo miło zaskoczony :cfaniak:

W Tribunj port miejski czy marina?
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 11.09.2023 08:20

Kapitańska Baba napisał(a):I po urlopie. Chorwatów poniosło. ....

Nie narzekaj. ;) ... Ale za to masz na wyspach owoce taniej, od miejscowych ;) :)

Słuchajcie Siostry I Bracia Żeglarze .... Prawda jest taka, ze mali armatorzy, już dawno uciekli z Chorwacji. :la:
I wielu czarterujących też :la:

Dla czarterujących. Najpierw Chorwacja. I owszem. Koniecznie... A potem kierunek Grecja
A do Chorwacji z SUPem, Kajakiem i Rowerem :) ... Dobra opcja. Budżetowa.
I w obu przypadkach, będzie zdecydowanie taniej :)
Ostatnio edytowano 11.09.2023 09:04 przez AdamSz, łącznie edytowano 4 razy
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 11.09.2023 08:21

Kapitańska Baba napisał(a):
piotrulex napisał(a):

My mieliśmy 46 stóp

Sali to koło 70E

W Tribunj port miejski czy marina?

Marina, w porcie meijskim było dla nas za głośno
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 11.09.2023 08:23

AdamSz napisał(a):Dla czarterujących. Najpierw Chorwacja. I owszem. Koniecznie... A potem kierunek Grecja ...

Tylko, że do Cro robię 1400km w 14 godzin, wtedy gdy mi to pasuje. Do Grecji niestety tak łatwo tego nie ogarnę, no i zapewne nie tylko ja
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 11.09.2023 08:46

piotrulex napisał(a):
AdamSz napisał(a):Dla czarterujących. Najpierw Chorwacja. I owszem. Koniecznie... A potem kierunek Grecja ...

Tylko, że do Cro dojężdżam w 14 godzin wtedy gdy mi to pasuje. Do Grecji niestety tak tego nie ogarnę

Oczywiście, nie ukrywajmy ze samochodem do Grecji to jest lekka męka :grzybki: ... Sam miałem jesienny plan na Grecję.. Ale w czerwcu, jak pomyślałem, między Zadarem, a Splitem, że miałbym jeszcze około tysiączek do celu, to dostałem wysypki alergicznej :chytry: :)

Ale warto spróbować.. Dołożysz dwa dni (po jednym na tranzyt w te i we wte). ..I jesteś np na Korfu

I albo zastaniesz w Grecji... Albo wrócisz do Chorwacji..Albo będziesz pływał i tu i tu :)
Warto spróbować. Nowe akweny :)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 11.09.2023 09:00

AdamSz napisał(a):
piotrulex napisał(a):

Tylko, że do Cro dojężdżam w 14 godzin wtedy gdy mi to pasuje. Do Grecji niestety tak tego nie ogarnę

Oczywiście, nie ukrywajmy ze samochodem do Grecji to jest lekka męka :grzybki: ... Sam miałem jesienny plan na Grecję.. Ale w czerwcu, jak pomyślałem, między Zadarem, a Splitem, że miałbym jeszcze około tysiączek do celu, to dostałem wysypki alergicznej :chytry: :)

Ale warto spróbować.. Dołożysz dwa dni (po jednym na tranzyt w te i we wte). ..I jesteś np na Korfu

I albo zastaniesz w Grecji... Albo wrócisz do Chorwacji..Albo będziesz pływał i tu i tu :)

Samolotem to wyzwanie logistyczne z dopasowaniem wielu tematów

Autem to muszę liczyć co najmniej dodatkowe 2 dni i do tego solidne zmęczenie

Na tydzień by mi się nie chciało tak mordować, a na 2 tygodnie to niestety nie mam czasu :(

Teraz to w piątek po robocie wsiadam do auta i poranną kawę piję w marinie zagryzając figami z pobliskiego drzewa :) Wracajac to w sobotę po śniadanku zdaję łódź, wsiadam do auta i koło północy z soboty na niedzielę jestem w domu. Niedziala wypoczynek i w poniedziałek do roboty :mg:

W tym roku czekaliśmy chwilę na znajomych, którzy jechali drugim autem i udało nam się pospać na karimatach na klimatycznej plażyczce w cieniu drzew dosłownie z 2 metry od wody. Nigdy nie byłem tak wypoczęty w sobotę po nocnej podróży. Z Grecją tak kolorowo to już by nie było, choć znajomi faktycznie namawiali na tamten akwen

Kiedyś to miałem dużo czasu i mało pieniędzy, więc wszędzie się tych oszczędności szukało

Teraz tego czasu brakuje, a on zasadniczo tez kosztuje ...
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 11.09.2023 09:13

piotrulex napisał(a):...Teraz to w piątek po robocie wsiadam do auta i poranną kawę piję w marinie zagryzając figami z pobliskiego drzewa :) .... udało nam się pospać na karimatach na klimatycznej plażyczce w cieniu drzew dosłownie z 2 metry od wody. Nigdy nie byłem tak wypoczęty ...

Tekst Bezcenny :) ..... I oto w tym wszystkim chodzi Panie Kolego :)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 11.09.2023 09:18

AdamSz napisał(a):
piotrulex napisał(a):...Teraz to w piątek po robocie wsiadam do auta i poranną kawę piję w marinie zagryzając figami z pobliskiego drzewa :) .... udało nam się pospać na karimatach na klimatycznej plażyczce w cieniu drzew dosłownie z 2 metry od wody. Nigdy nie byłem tak wypoczęty ...

No wiem, wiem :)

Znajomym zachciało się spać kulturalnie w nocy, wiec wyjechali w piątek znacznie wcześniej niż my. Miejscówka gdzieś na wylocie z Zagrzebia. W sobotę mieli dojechać na luzie do Drage w niecałe 3 godziny, a finalnie zrobiło się grubo ponad 5. No cóż, sobota :) Tak więc oni przyjechali nieco umordowani weekendowymi korkami, a my wstaliśmy błogo zrelaksowani darmowym spaniem na plaży :)
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 11.09.2023 09:54

:usmiechkrzywy:
piotrulex napisał(a):
AdamSz napisał(a):

Super. Mało kto wpada na takie pomysły :) Genialne w swojej prostocie :)

Dobrym pomysłem, zwłaszcza dla tych którzy robią eskapady 'w ciemno"...Albo chcą sobie przedłużyć pobyt o ten dzień, dwa, trzy dni, a zdarzy się brak kwatery, albo lekki deficyt w kasie ;) jest wożenie w bagażniku małego namiotu... Nic to nie waży, miejsca nie zajmuje, a może się przydać w potrzebie. A małych prywatnych campów na podwórkach jest w Chorwacji pełno ...Po prostu wchodzimy z drogi i zostajemy te parę dni. :)

Tu kłania się także budżetowy sposób na Chorwację ... Ale nie każdy /każda to lubi ;) ... Tylko dla koneserów !!!. ... Harcerstwa :) :)
MarianiEwa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarianiEwa » 11.09.2023 10:12

AdamSz napisał(a):
piotrulex napisał(a):
AdamSz napisał(a):

Gdzie nocleg tranzytowy?
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 11.09.2023 10:13

AdamSz napisał(a)::usmiechkrzywy:
piotrulex napisał(a):
AdamSz napisał(a):

Super. Mało kto wpada na takie pomysły :) Genialne w swojej prostocie :)

Dobrym pomysłem, zwłaszcza dla tych którzy robią eskapady 'w ciemno"...Albo chcą sobie przedłużyć pobyt o ten dzień, dwa, trzy dni, a zdarzy się brak kwatery, albo lekki deficyt w kasie ;) jest wożenie w bagażniku małego namiotu... Nic to nie waży, miejsca nie zajmuje, a może się przydać w potrzebie. A małych prywatnych campów na podwórkach jest w Chorwacji pełno ...Po prostu wchodzimy z drogi i zostajemy te parę dni. :)

Tu kłania się także budżetowy sposób na Chorwację ... Ale nie każdy /każda to lubi ;) ... Tylko dla koneserów !!!. ... Harcerstwa :) :)

My uwielbiamy swobodę, więc pewnie od 20-tu lat bywamy w cro na porządnych campingach pod własnym namiotem co często kosztuje nas za dobę więcej niż. tzw. apartament :mg:

Teraz mając wynajętą sporą żaglówkę, dziewczyny zabrały maty do jogi, a i śpiwory się do bagażnika zmieściły, gdyz córka chciała choć 1 noc spać na pokładzie, co oczywiście się udało :)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA
Re: Koszt urlopu w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 11.09.2023 10:26

piekara114 napisał(a):Nie do końca można porównywać. Chorwacja stacjonarnie, Polska dużo kręcenia samochodem (jakieś 400 km po miejscu zrobione) i zwiedzanie i więcej jedzenia na mieście.. Uwzględniając to koszt wychodzi podobny.

:spoko:

te kiero napisał(a):Jak się okazuje wczasy w Świnoujściu mogą okazać się droższe niż w Cro. Właśnie to przerobiłem. Aczkolwiek każdy wyjazd to jednak inna bajka.

*250km na miejscu w PL
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 886
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone