Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 02.09.2023 11:07

stachan napisał(a):
AdamSz napisał(a):Dobro Rano z Croatii

Adamie, czy nie lepiej, abym wydzielił Twoje posty do osobnej relacji z pobytu w Chorwacji? - mamy dział dedykowany :idea:

Owszem, sporo piszesz o kosztach i wpisujesz się w obecny wątek, ale moim zdaniem dodanie kilku zdjęć uczyni Twoje posty całkiem niezłą relacją. Co sądzisz?

Witam Szanownego Koordynatora forum :)

Może teraz, niech jednak zostanie w tym wątku.... Nie mam za bardzo czasu na tworzenie relacyjki na żywo :)

Jak wrócę do kraju, to może coś popełnię ... Coś w stylu " Budżetowy wyjazd do Chorwacji z SUPem i kajakiem"... Albo " Proste życie w Chorwacji w cieniu cen" :) ... Albo "SimpleLife w Chorwacji 2023"... A bo coś, w tym stylu ??

Zgodnie z ideą, jaką tu lansuję :) ...Pozdrawiam
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 02.09.2023 11:59

AdamSz napisał(a):...

I bardzo podoba mi się ta idea :D
:plusone:
Pozdrawiam .
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 02.09.2023 13:08

Habanero napisał(a):
AdamSz napisał(a):...

I bardzo podoba mi się ta idea :D
:plusone:
Pozdrawiam .

Super... To jest nas już dwóch ;) :) :)
....
Poprawiłem trochę poprzedni wpis... Bo wypatrzyłem dziwny obrazek :) .. na ścianie apartmana :) :)
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 02.09.2023 23:34

Dobra Veczer .. wszystkim CroManiakom :)

Dzisiaj korespondent radia Cro.pl Maxxx Bałkan Rock, , :) ... tańczący z wilkami…Pardon walczący z cenami :) w Chorwacji, ma już w miarę wykrystalizowany pogląd na powyższy temat cen … Będę się tu posiłkował dwoma wyjazdami (czerwiec i końcówka sierpnia wrzesień)…

Grupa badawcza i mała i duża …. Wszędzie nie byłem… Ale na tapetę biorę:

Trogir i rejon Trogiru prawo i lewo. Czyli, na prawo, Rivierą Kasztelańską. A na lewo jak Seged Donji, Aż do Mariny. Znacie oczywiście. Ta Marina z mariną i efektowną basztą z czasów weneckich z równie efektownymi zębami, czy tez marlonami, czy Blankami, jak to tam zwal… :)

Drugi region, to Riwiera Omiśka i Makarska (do Baski Vody)

Trzeci region to Szybenicko Kninska Żupania … Oczywiście w Kninie nie byłem. W zainteresowaniu bardziej rejon Szybenik południe

Pierwsze na tapetę weźmiemy sklepy

Potem będzie trochę o konobach… Bardzo szczątkowo, bo nie była to maja bajka i specjalizacja :) , zwłaszcza w tym wyjeżdzie.. Nie będę więc lał tu wody :) …Ale trochę będzie…. Także o pizzuniach, na których temat była tu taka wojna ;) :)

Ok…no to jedziemy

Sklepy…. Pierwsze miejsce na pudle pod względem korzystnych zakupów … Uwaga napięcie wzrasta !!! 8O 8O ………. Jeeeesst :) :) :) :) ..... Trogir i okolice !!!!!! :) :) :) :)

Drugie i trzecie równoważne … Dwa pozostałe regiony z lekką przewagą na Rivierę Szybenik

Jednak chyba tu zmieniam zdanie... Najgorzej ???? ... U górali :grzybki: :grzybki: .... Kurcze, u górali zawsze najdrożej i najgorzej :) :)

Teraz uzasadnienie …. Wiemy doskonale że ceny w sklepach w Chorwacji, typu Konzum, Studenac, Tommy, Ribola są raczej wyrównane (zwłaszcza w podanych rejonach). W interiorze nie badałem … Nie badałem też marketów wielkopowierzchniowych typu Lidl ,,,

Co zatem przeważyło?.... Po prostu w Regionie Trogir, Riwiera Kasztelanska,itd… jest większa konkurencja… Struktura miasteczkowa.... Nota bene wyjątkowo urokliwa :) ...Jak wiemy, lub nie wiemy, Hektary starych oryginalnych, weneckich, kamiennych domów, kościołow, zamków i różnych innych budowli... Przenosimy się w czasie w wiek XVI ??? ... Dla mnie super ... Jest klimat :) w połączeniu z morzem, przystaniami, plażami,etc...
Od razu wyprzedzam zarzuty... :) Woda w Adriatyku tam także jak kryształ :) .. Może nie jak na riv Makarskiej, Hwarze, czy Bol... ale na prawdę jest ok....

Poza tym świetne trasy rowerowe... Kilometry, będzie ze 40 po płaskim... Po drodze perełka typu Trogir... Kończymy w kolejnej perle Chorwacji, czyli pod wysokimi palmami, u Pana Cesarza Diaklecjana na jego włościach :) ...I chajda z powrotem :) ... I jęzor do pasa :) :) ... Spory ładunek wody w plecaku, konieczny :) .... Do trzeciej (pierwszej) perły, czyli Dubrownika raczej w tej wycieczce nie jedziemy :) :)

Dobra...Troche się rozpędziłem nie na temat cen :) ... Wracamy do meritym :)

No i w tej gmatwaninie weneckich uliczek, jest sklepik na sklepiku…Cały mix wymienionych chorwackich sieci... Bardzo szeroka oferta. ... Wszędzie kartki na towarze Akcija, Akcija… Jakby się ścigali ... I dobrze.. Dla turysty bardzo OK :)

Natomiast na takiej Riwierze Omiskiej, gdzie te wioski przylepione na klifach, konkurencja Zero… :grzybki:

Czy to Stanici, czy Medici, Marusici, Pisak, Lokwa Rogoźnica i dalej za Vrulje w tych wioseczkach.. jeden sklepik typu Studenac, w wiosce, w porywach może dwa… Oferta dość ograniczona… Towar często lichej jakości, bo szybko wykupywany i zostają śmieci... Generalnie, ludzie raczej odcięci od towaru… Ceny normalne…Promocje rzadkie, żeby nie powiedzieć znikome… Sklepy zamykane z reguły o 20.00… W niedzielę Closed.

I co ten biedny turysta w tej sytuacji robi ??....Nic tylko odpalać auto i gnać niekiedy po byle co, do Omisia, albo Breli czy Baśki … A tam tłumy tych turystów górali z tych wiosek…. Po prostu Ma-sa-kra… :grzybki: :grzybki: :chytry: :rotfl: ///// ....
I zwiedzający... I kupujący... I łażący bez celu....A pewnie wszystko razem :roll: :) :)
Kłania się Mielno, Władek, Łeba i inne przybytki krajowej struktury wakacyjnej :)

Wyjątkowo mało komfortowa sytuacja zakupowa :la: …Zwłaszcza w sierpniu …..
Pod tym względem, plajta .. :la: :la: ..…Piwa za 0,99 euro akcija, i innych dobrych cen, typu jakaś akcija na brzoskwinie, inne owoce.. to tam nie widziałem (teraz końcówka sierpnia) … Może w Omisiu, albo w Baśce…Ale tam na zakupy nie jeździłem, … Za bardzo rowerem pod górkę :) :)

Oczywiście na tym odcięciu tych wiosek od świata, korzystają straganiarze w tych wioskach … Taki arbuzik… powiem bez bicia i 2,50 euro widziałem :rotfl: …. Jak w Kasztelach 1,49 euro…. A często promocja 1,06…A nawet widziailem i 0,99 euro :)

A rejon Szybenik, podobnie cenowo. Z promocjami słabo, ale lepiej niż w górskich klimatach. Z tym że jak wiemy inny styl regionu… Wioski rozciągnięte, ulicówki… Sklep od sklepu daleko…Więc nie mam za bardzo skali porównawczej. Bo nie przemieszałem się za byle zakupkami, jak za standard płaciłem 8 euro, 10 euro, 12 euro... Takie sumy....……Rower i najbliższy Studenac, :) .... O lewej stronie , czyli Vodicach i innych się nie wypowiadam
…..
I chyba tyle tych moich bardzo syntetycznych wypocin :) ... na temat cen w sklepach… Dość subiektywnie, krótko. Ale chyba złapałem byka za rogi… :) …Porównawczo.... Ktoś może się z tym zgodzić, albo i nie :) :)
…..
W następnym odcinku będzie coś o cenach w Konobach … A może nie o cenach, ale o alternatywnych wyborach

P.S.. Tak mi się teraz nasunęło, że dożo cen w chorwackich spożywczakach, to 1,49 euro… Jak u nas na bazarkach w budach, wszystko po 5 złotych :)
.....

Na koniec UWAGA przypomnienie :) ....
Przypominam, że powyższy tekst dotyczy cen...A nie walorów widokowych, miejsc...Plaż, Różnych zakamarków plażowych. morza itp.... Te atrybuty, to inny tekst i inna bajka :) :)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 04.09.2023 07:53

AdamSz napisał(a): ... Oczywiście na tym odcięciu tych wiosek od świata, korzystają straganiarze w tych wioskach … Taki arbuzik… powiem bez bicia i 2,50 euro widziałem :rotfl: …. Jak w Kasztelach 1,49 euro…. A często promocja 1,06…A nawet widziailem i 0,99 euro :) ...

Wróciliśmy tydzień temu z tygodniowego rejsu. Arbuz kupowany kilkukrotnie w cenie 0,49E, czyli odnoszę wrażenie, że taniej niż w Polsce :)
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 05.09.2023 14:05

amatus1 napisał(a):Jak nie wróci to będą inni chyba, że pójdzie ostro w necie, że omijać...akurat w dużej mierze w takich miejscach liczą chyba na turystów i z nich żyją

Generalizując to masz rację. Może jeszcze kilka lat temu bym się w 100% zgodził, bo takie testowanie było w polskich perełkach turystycznych, dodatkowo jeszcze mamy cud gospodarczy i już nie jest tak pięknie, ale efekt podobny osiągnęliśmy pewien poziom i cos przeskoczyło.

W 2021 szukałem czegoś na długi weekend sierpniowy w Zakopanym i na bookingu 99% ofert niedostępnych, miałem 3 oferty pasujące do moich oczekiwań, generalnie jak szukało się czegoś na ostatnią chwile to 95% zajętych było normą. Teraz mamy 2023 i długi weekend majowy, czerwcowy czy sierpniowy 2-3 dni przed terminem tylko 75% niedostępnych. Lipiec w Karpaczu na tydzień przed terminem 70%, apartamenty przecenione prawie o 50% i nie ma chętnych.
Nad morzem nie lepiej, większość przyjeżdża tylko na tydzień i mam wrażenie, że wydaje wyłącznie w Biedronce. W Stegnie restauracje, smażalnie, ogródki piwne prawie puste, a połowa lokali zmieniła nazwę na "Do wynajęcia"

To samo może być w Chorwacji. Dla Czechów już są za drodzy. Dubrownik i temu podobne atrakcje się obronią, ale pozostałe miejscowości mogą mieć problem, bo może się okazać, ze lepiej pojechać do Włoch, Grecji, Hiszpanii, albo dorzucić 3-4 godziny, 300 km i pojechać do Czarnogóry, Albanii czy Grecji, a jak już pojadą to szybko nie wrócą.

nenek napisał(a):a oni zaladowali caly dlugi stol uwierz mi ze na tym stole bylo z 500 euro.

Takich klientów zawsze będą mieć, bo 500 czy 800 nie ma dla nich większego znaczenia, ale oni będą wyłącznie w atrakcyjnych miejscowościach, przypłyną zjedzą, zapłacą i popłyną, nie wynajmą kwatery, nie kupią warzywek, owoców, lodów magnesów itp. a na pewno nie kupią oliwy, wina od lokalsów.
To samo jest w Polsce, miejscówki na bookingu obłożone w 70%, a jak podbijesz kwotę za noc to już masz 99% to zajęte :) ale to nie oznacza, że turystyka kwitnie.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 07.09.2023 16:12

A na razie, nie słuchając narzekań, Chorwacja prze w kierunku rekordu:
https://www.krone.at/3105884
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 07.09.2023 17:38

boboo napisał(a):A na razie, nie słuchając narzekań, Chorwacja prze w kierunku rekordu:

Wzrost liczby turystów , ale też spadek noclegów. Przyjeżdża więcej, ale na krócej. Nie kryją że turyści oszczędzają więc zbyt optymistycznie to nie jest.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 07.09.2023 17:54

BartNS napisał(a):Wzrost liczby turystów , ale też spadek noclegów
Co nie przeszkodziło zamknąć pierwsze osiem miesięcy
plusem (plusami) w stosunku do ubiegłego roku.
Turyści: +8%
Noclegi: +2%
BartNS napisał(a):Przyjeżdża więcej, ale na krócej.
"4 x 3 = 3 x 4"
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 07.09.2023 19:23

piotrulex napisał(a):
AdamSz napisał(a): ... Oczywiście na tym odcięciu tych wiosek od świata, korzystają straganiarze w tych wioskach … Taki arbuzik… powiem bez bicia i 2,50 euro widziałem :rotfl: …. Jak w Kasztelach 1,49 euro…. A często promocja 1,06…A nawet widziailem i 0,99 euro :) ...

Wróciliśmy tydzień temu z tygodniowego rejsu. Arbuz kupowany kilkukrotnie w cenie 0,49E, czyli odnoszę wrażenie, że taniej niż w Polsce :)

U mnie arbuz w supermarkecie 1,99 zł. Winogrona 5,99 zł, polskie pyszne brzoskwinie 4,99 zł. Chorwacja jednak podskoczyła cenowo. Winogrona (włoskie) w Plodine za 1,99 euro. Lokalne na straganie w Starej Novalji 3,5 euro. Na szczeście mieliśmy "własne" winogrona i figi do jedzenia po kokardę.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 08.09.2023 08:55

marecky81 napisał(a):
piotrulex napisał(a):

U mnie arbuz w supermarkecie 1,99 zł. Winogrona 5,99 zł, polskie pyszne brzoskwinie 4,99 zł. Chorwacja jednak podskoczyła cenowo. Winogrona (włoskie) w Plodine za 1,99 euro. Lokalne na straganie w Starej Novalji 3,5 euro. Na szczeście mieliśmy "własne" winogrona i figi do jedzenia po kokardę.

Oczywiście :)

Skoro jednak arbuz w HR kosztuje 2,25zł/kg, a w PL 1,99zł/kg to czy można powiedzieć, że w HR jest drogo? :)

Figi uwielbiam, od lat zajadamy je z przydrożnych drzew :)
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 08.09.2023 09:28

piotrulex napisał(a):Skoro jednak arbuz w HR kosztuje 2,25zł/kg, a w PL 1,99zł/kg to czy można powiedzieć, że w HR jest drogo? :)
Całe 13% drożej.
A jak policzysz dwutygodniowy pobyt i codziennie 5-kilogramowego arbuza na rodzinę...
0,26 x 5 = 1,30 pln
1,30 x 14 = 18,20 pln

18,20... jak krew w piach
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 08.09.2023 10:48

piotrulex napisał(a):
marecky81 napisał(a):
piotrulex napisał(a):

Oczywiście :)

Skoro jednak arbuz w HR kosztuje 2,25zł/kg, a w PL 1,99zł/kg to czy można powiedzieć, że w HR jest drogo? :)

Figi uwielbiam, od lat zajadamy je z przydrożnych drzew :)

Niedrogo, ale w kraju z takim klimatem i warunkami rolnymipowinien być za grosze. Kontrast widać gdy się porówna ceny że straganów w dolinie Neretwy z cenami owoców parę km dalej już w Bośni, a już Macedonii na bazarze w Ochrydzie amatorzy owoców i warzyw mają eaj.

Na Węgrzech w przydroznych straganach arbuz mniej więcej 1 zł za kg. Nawet we Włoszech płaciliśmy półtora euro za arbuza 5 kg.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 08.09.2023 10:58

boboo napisał(a):A na razie, nie słuchając narzekań, Chorwacja prze w kierunku rekordu:

Nie śmiałbym polemizować z tymi informacjami, ale w tym roku jadąc do Chorwacji w sobotę 29 lipca, cała drogę przejechałem bez chociażby chwili stania ( może w Lućko z 5 minut na pobranie biletu) tak cała trasa mega przejezdna w tym newralgiczny odcinek Lućko do węzła A6/A1. Zazwyczaj ten odcinek w tym okresie to była droga przez mękę. Kolejna rzecz która mnie zdziwiła, to obłożenie restauracji. Tam gdzie byłem, nawet w godzinach popołudniowo-wieczornych obłożenie sięgało max 50%, gdzie w poprzednich latach bywało tak, że bez rezerwacji zdobycie miejsca w konobie było praktycznie niemożliwe.... Obserwując wpisy ludzi na FB zauważam, że były duże rozbieżności cenowe.....Może ludzie zaczną jeździć tam, gdzie jest taniej, niż tam gdzie jest lepiej, ładniej ....Adriatyk ten sam ;) .
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 08.09.2023 11:17

Zmiana kodu…. Czyli !!!... Cześć :la: :la:

Wygląda na to, że w tej chwili korespondent cro.pl Maxx Balkan Rock, nadaje już z oddalonej, czyli przybliżonej :la: placówki radia, cro.pl Maxx Polish Rock

A teraz laudacja na cześć… :) ... .Czyli trochę poetyki i prozy lirycznej …. :la: :) ... Chętni mogą dyskretnie ocierać łezkę w oku ;)

Do widzenia turkusowy Adriatyku, o konsystencji kryształu najwyższej próby…… :papa:

:papa: Adijos klimatyczne kamienne domki z zielonymi okiennicami, ..Zamki z efektownymi blankami… I inne, zjawiskowe elementy chorwackiej architektury. :papa:

:papa: Adijos, Fantastyczne różowe oleandry, rosnące wszędzie… I przy posesjach… I przy śmietnikach… :) ... I przy autostradach…. :)

Do widżenjia piękne, dorodne bugenwille, oraz palemki większe, lub mniejsze… …
I do widzenia, niesamowicie słodka smokvo, rosnąca także wszędzie (bez względu na cenę 8 euro/kg) :) … I w ogrodzie, i w chaszczach, a nawet przy Jadrance,,, Dosłownie wszędzie .
Nota bene kartonik po czymś ze Studenaca, (a w srodku smokva) przyjechał sobie na zagraniczną wycieczkę do pewnego kraju w Środkowej Europie… :) (ale smokva, nie ta z pobocza Jadranki. Ekologiczna)… :)

Ok., ciąg dalszy literatury lirycznej

:papa: Adios wspaniałe krajobrazy. … I góry schodzące do morza. I morze przytulone do gór…… I fantastyczne zakamarki plażowe, gdzie skały i kamienie nie przeszkadzają, a wręcz umilają pobyt, gniotąc w tyłek … :) ... . Na marginesie, Wyobrażacie sobie Chorwację bez skał i kamieni na plaży. Czy Chorwacja, była by wtedy Chorwacją :)

Ok. laudacja cd

:papa: Adios piękne klimatyczne wyspy i wysepki, z błękitnymi lagunami … I słońce, które przy 38 stC, w ogóle nie przeszkadza… …..

No i ciao… :papa: :) .... fantastycznie, mili ludzie. Pogodni, nie skłóceni wewnętrznie, (tak mi się wydaje). Pozazdrościć. … Nota bene, ludzie, którzy posługują się najładniejszym w brzmieniu, słowiańskim językiem ( ale to moja subiektywna opinia)…… I w ogole, ciao wszystko, co składa się na słowo, które brzmi Chorwacja !!!! :papa: :papa:

Czyli, po tym przydługim i nudnym ;) wstępie … A w zasadzie laudacji na cześć…. ???? :)

Tak…Niestety ….Budżetowy wyjazd do Chorwacji z SUPem, kajakiem i rowerem osiągnął status The End … :grzybki: :grzybki: .....
Po równych 20 tu dniach i 2 x 2 dni tranzytowe. Total 24 dni w trasie

A teraz patrzę co tu się dzieje, w tym naszym pięknym kraju, gdzie także piękne morze, góry i jeziora … :) :) Widzę, że po 24 ech, dniach nic się nie zmieniło.. Polaryzacja najwyższej jakości, jak w okularach przeciwsłonecznych jakiejś renomowanej marki. Czyli plaryzacja społeczna do dooopy :chytry: … Huśtawka nastrojów,to już nie huśtawka, a jakaś mega huśtawa. W tej kwestii, bida z nędzą …Biznesowo, nowe szczyty.. Podobno jakiś ważniak był w Chorwacji na wyspie Pag i zauroczony tym miejscem, wymyślił sobie, że przerobi półwysep Helski na Pag. ??... Z mała różnicą, zabudowa bloczydłami na ciasno. :chytry: ... Tu wracam do swojego wpisu, o ochronie krajobrazu w Chorwacji. Marna satysfakcja… :grzybki: .... Oczywiście, a jakże, Chorwaci to pewnie jakieś lamusy ?? Bez pomysła ?? (januszowsko grażyńskiego ??)… :) ;) .. .. Ech, szkoda gadać :chytry: :grzybki: :grzybki: :grzybki: .... A w kuluarach mówi się, że podobno na bazarze w Afryce, oprócz batatów, manioku i kukurydzy, były wizy do kupienia za piec tysięcy dolców sztuka ?? … Polaryzacja. Jedni się cieszą, że szczyty biznesu osiągnięte.. Drudzy maja deja vu, jakby znaleźli się w środku książki Tadeusza Dołęgi Mostowicza (tytuł zgadnijmy sami) ??:chytry: :oczy:

…Dobra, wyjdę z lekkiego szoku poprzyjazdowego, to może skrobnę obiecane zaległości… Bez off topu, ;) ale w sprawie walki z cenami w Chorwacji... I może, jakieś krótkie podsumowanie budżetowego wyjazdu do Chorwacji z SUPem, Kajakiem i Rowerem AD 2023

P.S. Acha…Cos się jeszcze zmieniło. ..Zmienił się kurs Euro/PLN. Czyli, wciskając sobie do głowy, że był to wyjazd budżetowy i porównując ceny po aktualnym kursie ??/ Suma sumarum, wyjdzie trochę na moje … W czerwcu brałem, a także trochę miałem, dość sporo niżej ;) ....

Na razie… Sorry za przydługi tekst z elementami off topu… ;) . Idę rozpakowywać sprzęt :la: :la:
Ostatnio edytowano 09.09.2023 10:39 przez AdamSz, łącznie edytowano 8 razy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 884
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone