Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 30.08.2023 09:20

LUKASQ napisał(a):Pytanie dla tych którzy pamiętają HR w okolicy lat 2000 gdzie o EUR tam nikt nie słyszał nawet.
Szło zapłacić za rybę z ziemniakami i blitwą za 30kuna czyli około 20pln ?
Pytam bo w tamtych latach jako 13-letni szczyl Chorwacja zarówno mi jak i mojej najbliższej rodzinie czy znajomym wydawała się czymś odległym jak Sycylia więc ceny tym bardziej nieznane. Nasze wakacje to zawsze lipiec na zmianę polskie morze lub baseny na Węgrzech

W 2010 w restauracji Hrast Brela płaciłem za Makrelę z blitwą 40kn więc 10 lat wcześniej to 30kn było raczej normą albo wręcz drogo.
Za stek z tuńczyka z frytkami na promenadzie z Breli do Jakirusy też coś koło 40-50kn
Pamiętam, że jeszcze w 2012r nie zauważyłem jakoś drogich ryb.
Od okolic 2014r Chorwatów porąbało z cenami ryb i owoców morza. Nagle połów zaczął być 3x droższy ?
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 30.08.2023 09:53

To tak panie kaeres nie dziala niestety .Kazdy przedsiebiorca testuje swojego klienta bo zauwaz ze jest drogo i w popoludniowych godz ciezko o wolny stolik wiec po co sprzedawac towar taniej jak mozna wiecej zarobic takich glupich niestety nie ma dopuki mleko sie nie rozleje.Z zeszlym roku bylem w Gdansku na starowce kwoty minimum 70 zl za obiad ryba to 100zl lekka reka w tych polecanych restauracjach nie bylo gdzie nawet igly wepchnac. Wiec trzeba sobie zadac to pytanie czy jest drogo czy nam swiat odjechal moze trzeba 2 etat brac jakies sprzatanie czy cos. Ceny z lat 2000 czy 2014 to odlegla historia nie warta wspomnie bo to nieporozumienie brnac w takim temacie.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 30.08.2023 10:13

Dobro Rano z Croatii

Jest jedna mała rzecz, dla której warto pojechać do Chorwacji pod koniec sierpnia, albo we wrześniu

Ta rzecz jest niepozorna z wyglądu. Mała, żółta i lekko gruszkowata

I już wszyscy wiedzą o co chodzi :) ….. Oczywiście że smokva …. Dla mnie sezonowy TOP 1 w Chorwacji, jeżeli chodzi o owoce :)

Nie dość , że wyjątkowa pychota.. .To także niesamowicie pożywny owocek

Nic dziwnego, że żona Cezara podobno żywiła się tylko figami…. A i miejscowy imperator Diaklocjan, który miał swoją ubogą chatynkę :) :) w Splicie, także podobno pochłaniał smokvę całymi tonami

I teraz zgrabnie przeskakujemy w przedmiotowy temat, czyli ceny w Chorwacji

Idę któregoś razu, patrzę, stoi babcia Chorwatka i ma smokvę na sprzedaż…. Kolik koszta ?? …4 euro /kg …. 8O 8O 8O

No myślę, troche babcię, że tak powiem porą//bało. :) … Ale Ok, jak to kolega Nenek powiedział,, testowanie nieświadomego,zagranicznego klienta :)

Tym bardziej, że jak gdzieś stoi drzewko figowe, to opadnięta smokva leży na chodniku

Ale cóż biznes to biznes ??...Będziemy negocjować :)

Ale mało tego ??? … 8O .... Patrzę, a na komercyjnym straganie ?/…. Kolik koszta smokva ??? ..

8 euro /kg … :grzybki: :grzybki: 8O :) .... Very skupo ... :chytry: :oczy: :)
.....

Tym sposobem, w temacie smokva mamy trzy wyjścia

Pierwsze. Zwrócić się do swojej gospodyni….Help !!!! … Obstaluje smokvę w ramach pomocy dla gościa … Gratis, albo za jakies symboliczne euro …

Co oczywiście poczyniłem..Temat łatwy i bezproblemowy :)

Wyjście numer dwa… Poszukać jakiegoś bezpańskiego drzewka figowego na odludziu w jakiś chaszczach

I wyjście numer trzy.. Przywieźć sobie smokwe prosto z krzaka z Polski … ;) ;) ;) ;) ;) :) :) :) :) ... Jak te parówki barlinki i inne …. To się na pewno będzie opłacało :) :)

Butów do wody można nie przywozić… Ale smokvę jak najbardziej ????? :)

I tyle na dzisiaj w sprawie cen w Chorwacji …..Prozaicznych, a nie jakieś lignje na żaru, czy inne :)

Reasumując … Mają jednak ci Chorwaci odbicia w niektórych sprawach cenowych :chytry: :grzybki: usmiech: :)
....

P.S. Wczoraj było wietrznie, dośc chmurzycie, ale cieplo …. Na Jadranie fala prawie bałtycka…. Rewelacja po tych upalnych dniach .

Wszystkich wymiotło… Byłem sam na plaży i nieliczni spacerowicze … Trochę dziwne… Nad Bałtykiem od 7.00 rano za parawanem, bywa że w deszczu, :) ... a tu trochę wiatru, trochę chmur i fala i od razu „be” ?? … :)
Na usprawiedliwienie , był dobry dzień wycieczkowy

Na razie… Kończę łączność na trochę dłużej, bo teraz będzie teleportacja. Będę walczył z cenami w Chorwacji, tam gdzie są wyspy…A do dwóch mam duży sentyment… :) Poza tym, trzeba dać szansę koledze kajakowi :)

Na razie … Ciao :)
Ostatnio edytowano 30.08.2023 10:45 przez AdamSz, łącznie edytowano 2 razy
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 30.08.2023 10:24

nenek napisał(a):To tak panie kaeres nie dziala niestety .Kazdy przedsiebiorca testuje swojego klienta bo zauwaz ze jest drogo i w popoludniowych godz ciezko o wolny stolik wiec po co sprzedawac towar taniej jak mozna wiecej zarobic takich glupich niestety nie ma dopuki mleko sie nie rozleje.

To jednak jest dość krótkowzroczne myślenie, gdyż istnieje duże ryzyko, że klient po takim testowaniu raczej nie wróci w progi przedsiębiorcy. Moje dotychczasowe doświadczenie zawodowe pozwoliło mi ugruntować opinię, że zawsze lepiej będzie sprzedać więcej i taniej niż mniej i drożej.
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 30.08.2023 10:27

AdamSz napisał(a):Dobro Rano z Croatii

Adamie, czy nie lepiej, abym wydzielił Twoje posty do osobnej relacji z pobytu w Chorwacji? - mamy dział dedykowany :idea:

Owszem, sporo piszesz o kosztach i wpisujesz się w obecny wątek, ale moim zdaniem dodanie kilku zdjęć uczyni Twoje posty całkiem niezłą relacją. Co sądzisz?
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 30.08.2023 10:36

Oczywiscie trudno sie z toba nie zgodzic , problem polega na tym ze taki niemiec przychodzi do restauracji oczywiscie daje przyklad bo to nie jest ze kazdy widze stolik 6 osob my we trojke zamawiamy obiad 55 euro mysle cholera ale drogo za obiad z dolnej polki a oni zaladowali caly dlugi stol uwierz mi ze na tym stole bylo z 500 euro. To samo mozna powiedzien o smokvach byly po 10 euro na poczatku lipca mysle weme kilka bo drogie jak cholera za jakies 3 godziny wracamy ze spaceru smokiev nie ma w skrzynce bylo kilka jakis zgnilych. Trzeba byc idiota zeby je sprzedawac po 4 euro .Musicie to zrozumiec cene krztaltuje popyt jak nie bedzie chcetnych to restauracja upadnie czy sklep na jej miejsce przyjdzie inny i od nowa bedzie testowal az znow sie wylozy albo i nie bo np wszedzie ceny beda podobne bo minie kolejne np 6 lat a spiew zostanie bo kiedys bylo po tyle a teraz na glowe upadli albo w dupach sie poprzewracalo.
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 30.08.2023 11:11

Mamy przy zejściu z ulicy do apartamentu dwa wielkie figowce. Owoców zatrzęsienie, wszystko spada na schody. Obżeramy się ile da. Pojutrze powrót, więc uzbieramy że dwie skrzynki.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 30.08.2023 12:25

stachan napisał(a):
nenek napisał(a):To tak panie kaeres nie dziala niestety .Kazdy przedsiebiorca testuje swojego klienta bo zauwaz ze jest drogo i w popoludniowych godz ciezko o wolny stolik wiec po co sprzedawac towar taniej jak mozna wiecej zarobic takich glupich niestety nie ma dopuki mleko sie nie rozleje.

To jednak jest dość krótkowzroczne myślenie, gdyż istnieje duże ryzyko, że klient po takim testowaniu raczej nie wróci w progi przedsiębiorcy. Moje dotychczasowe doświadczenie zawodowe pozwoliło mi ugruntować opinię, że zawsze lepiej będzie sprzedać więcej i taniej niż mniej i drożej.

Jak nie wróci to będą inni chyba, że pójdzie ostro w necie, że omijać...akurat w dużej mierze w takich miejscach liczą chyba na turystów i z nich żyją
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 30.08.2023 13:32

nenek napisał(a):To samo mozna powiedzien o smokvach byly po 10 euro na poczatku lipca mysle weme kilka bo drogie jak cholera za jakies 3 godziny wracamy ze spaceru smokiev nie ma w skrzynce bylo kilka jakis zgnilych. Trzeba byc idiota zeby je sprzedawac po 4 euro .Musicie ...

Ja wychodzę z założenia, że nic nie muszę i dobrze mi z tym :)

Tak na poważnie to w cro w ciagu ostatnich prawie 20 lat, byliśmy kilkanaście razy i nigdy nie przytrafiło mi się fig kupwać. Przecież tych drzew wszędzie zatrzęsienie i śmiało mozna się najeść do oporu nie wydajac ani grosza. Wróciliśmy z tą niedzielę i znów brzuchy pełne fig, gdyż ogromne drzewa rosły przy marinie skąd mieliśmy czarter :)
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 30.08.2023 13:45

Kogo ineresuje ze ty sobie nazbierales? Ryb tez nie musisz kupowac w restauracji bo mozesz zlowic .Piotrulex odpowiedz twoja to głupota.
Krisv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krisv » 30.08.2023 13:46

amatus1 napisał(a):
stachan napisał(a):

Jak nie wróci to będą inni chyba, że pójdzie ostro w necie, że omijać...akurat w dużej mierze w takich miejscach liczą chyba na turystów i z nich żyją

Cena jest zawsze wypadkową popytu i podaży. Jak jest więcej potencjalnych chętnych to i cenę można podnieść, bo kupią tacy, których ta cena nie wystraszy. Obstawiam, że wprowadzenie euro w HR mogło ściągnąć dodatkowych turystów ze strefy euro, a wystraszyło niektórych dotychczasowych, np. Czechów - było o tym pełno artykułów przez całe wakacje. My nadal przeliczamy ceny na PLN, ale turysta ze strefy euro już tylko porównuje z tym, co ma u siebie i nic nie musi przeliczać. Podobno w tym roku większym problem restauratorów było znalezienie pełnej obsługi lokalu na cały sezon, niż ceny serwowanych przez nich dań. Każdy kij ma dwa końce. Jak podsumują ten sezon, to się okaże, kto się otworzy w przyszłym, a kto zwinie interes :P
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 30.08.2023 14:00

nenek napisał(a):Kogo ineresuje ze ty sobie nazbierales? Ryb tez nie musisz kupowac w restauracji bo mozesz zlowic .Piotrulex odpowiedz twoja to głupota.

Łatwo Ci przychodzi ocenianie innych, tu idiota, tam głupota, strasznie to smutne :(

Ale wiesz co, faktycznie, miniony tydzień pływalismy po adriatyku żaglówką i przytrafiło mi się w przepieknej zatoce złowic kilka ryb. Wieczorem jednak podpłynęlismy pontonem na kolację i zjedliśmy kilka orad, brancinów i grillowanyc kalmarów
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 30.08.2023 14:12

Przepraszam nie oceniam po prostu tak pisze.Ja niestety bylem koncem czerwca i poczatek lipca smokvy byly niedojrzale wiec kilka kupilem.
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 01.09.2023 13:54

kaeres napisał(a):Od okolic 2014r Chorwatów porąbało z cenami ryb i owoców morza. Nagle połów zaczął być 3x droższy ?

W 2013 weszli do UE = limity połowów, kutry z Euro 5 i sieci z czeskim z atestem ;)
Teraz strefa euro, więc kilka procent in plus, za niedługo dojdzie koszt dostosowania domów do odpowiedniej efektywności energetycznej budynków itd. itp.

A tak na poważnie. Patrząc na koszty mobildomków na kempingach, wszystko końcówka czerwca:
- 2022 16 dni - Francja + Hiszpania: 4300 zł,
- 2023 14 dni - Włochy Toskania 4700,
Planując Chorwację na 2024 - jak na ten moment 14 dni w tym samym terminie:
- Lanterna 7500 za najtańszy domek (najtańsza parcela 2+1 - 3000 zł)
- Zaton to od 8500 domek i 5000 za namiot (najtańsza parcela 2+1 - 4800 zł)
- Sytuację nieco ratuje Bijela Uvala 5600 za domek.

Szczyt sezonu nie schodzi poniżej kilkunastu tysięcy, a na Lanternie sięga nawet 25 000 zł za mobildomek i ponad 12 000 zł za namiot. Oczywiście Włochy nie pozostały "dłużne", ale różnice już się pozacierały.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 02.09.2023 10:40

SingSing74 napisał(a):Szczyt sezonu nie schodzi poniżej kilkunastu tysięcy, a na Lanternie sięga nawet 25 000 zł za mobildomek i ponad 12 000 zł za namiot. Oczywiście Włochy nie pozostały "dłużne", ale różnice już się pozacierały.

Tak…. Są różne mody.. Różne miejsca. I z tym związanie, różne iracjonalne ceny :grzybki: :| :| :) …Daleko szukać…. Zagłębie kajtowe na Półwyspie Helskim… Jakaś prosta buda kempingowa na parceli w pierwszej linii od brzegu i !!!..... I co ?? …Nawet kilkaanaście tysięcy z kawałkiem :rotfl: … A gdzieś dalej na wybrzeżu środkowym Bałtyku, caravaningowiec, nawet emeryt starego portfela, też się utrzyma… Temat rzeka …. Nie ujednolicimy …. Miejsca …mody… Celebryctwo… Tiktok, ist… pokazówa…naśladownictwo …Trendy…. Asteroido, przybywaj :) :)

Ale, Szanowni Państwo, Nie dajmy się w to wkręcić…Róbmy swoje
…..
Widzę wyżej w wątku, że się koledzy trochę popstykali …. Nie ma co się lekko kopać :) …. Chorwacja widokowo dla każdego taka sama …. Czy te tłuste misie, które siedzą znudzone w tych eleganckich konobach, obok swoich wypasionych jachtów, jak np przy nabrzeżu miejskim w Primosztenie, (na lewo od bramy), są bardziej szczęśliwi od tych którzy zawieźli do Chorwacji te przysłowiowe parówki berlinki ?? …. Może tak??/…A może w ogóle nie ??? … :)

Wszystko leży w głowie, a nie w nogach …. I ci, którzy siedzą na macie z nogami w Jadranie, lecą na polskim żarciu, a za sprzęt mają jedynie maskę i rurkę do nurkowania mogą być 1000 razy szczęśliwsi, niż tamci :) … Nie dajmy się ponieść fantazji, powiem mocniej ..Zwariować :)

Też przeżyłem czartery w Chorwacji… Woziłem własną łódź motorową … Siedziałem na własnym jachcie prawie trzy sezony w Grecji (patrz avatarek)… I co ?? … Czy to, że wylądowałem teraz na supie, to jest jak kloszard, :) , ... który spadł z drabiny ….. :) :)

Uwierzcie mi …. Jeden z lepszych wyjazdów …. :) :) ... . Luz, blus, zero problemów …. Żadnych techniczno-organizacyjnych barier, extra wydatków, itp, itd.... Proste życie blisko wody, blisko natury… Fenomenalny prosty klimat eko , który można czerpać całymi łychami .... A nie taka Chorwacja >> ą, ę <<, bułkę przez bibułkę :)

Nie zazdrośćmy więc, nie porównujmy, nie stresujmy się…Nie ścigajmy się …. Po prostu róbmy swoje…. I tego się Szanowni Państwo trzymajmy … Chorwacja, czy też Grecja, czy inne, najważniejsze, żeby była w głowie.. A nie w nogach, czy w luksusowej konobie, czy na jachcie, czy zaokrąglając w portfelu ….… To Oni, Wam (Nam), być może zazdroszczą… :) … Ale jak to mówią, wszędzie dobrze gdzie nas nie ma … Jednak dalej trzymam się hasła … Simple Life ..to jest :)
…….
Dobra… koniec tych filozoficznych przynudzeń…. :) Teraz, ten „tłusty miś" :) ...
lekko już zmęczony tym szlachetnym nic nie robieniem w Chorwacji… :) .. Lekko już znudzony tymi pięknymi chorwackimi widokami, :) ... idzie na taras pomedytować sobie przy kawce. … :) I z nudów zawiesić oko na krajobrazie (jednak, nigdy mało )…. :)

Trafiła mi się fenomenalna kwaterka …. Wzór chorwackiego apartmana, jak metr w Sevres pod Paryżem… :)
Wystrój wewnętrzny, dość elegancki… Ni to styl śródziemnomorski, ni to Glamour, ni to styl Hampton…. Ogólnie dużo detali marynistycznych… Bardzo ładnie... Z duszą... Stylowo mi przypasowało :)

A na balkon zagląda fioletowa bugenwilla, a na wyciągnięcie ręki mamy dostojny pióropusz palmy … A w tle ceglasta chorwacka dachówka i błękitny pasek Jadana …. :) :) ..... Druga linia, jakieś 50 metrów od Jadrana, no może 70 … Fajnie.. Nie trzeba taszczyć sprzętu setkami metrów do wody :) :)

Obrazek
.....

Obrazek
.....

A na ścianie w apartmanie, wypatrzyłem teraz taki obrazek

Obrazek

Dziwna zbieżność z tym, co tu skrobię :)
......

P.S. Acha... Smokva w ogrodzie :)
Ostatnio edytowano 02.09.2023 19:05 przez AdamSz, łącznie edytowano 5 razy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 883
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone