Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wiolek_lp
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1785
Dołączył(a): 20.02.2016

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 29.08.2023 09:04

kaeres napisał(a):Nie Wiolu, odnosiłem się do czepiania się Babci z Vrboskiej.
Albo jakiś portali typu Booking, które potrafią mieć różnice w cenie hotelu czy apartamentu o 100% w obrębie 1 doby

Nie czepiam się osobiście Babci, jak dla mnie może wynajmować i za 150 e, bo Vrboska nie jest miejscem moich poszukiwań noclegów, ale na powyższych przykładach pokazuje, jak odrealnione ceny zaczęli sobie życzyć gospodarze.
Ale skoro klient płaci, to czemu by miało być taniej. Sam chyba swego czasu pisałeś gdy szukałeś noclegu na Pelje, że oferty są bardzo drogie...


kaeres napisał(a):Oraz Twoich spostrzeżeń na temat pizzy i jej kiepskości bo poznałaś tajemny przepis na tą "prawdziwą".


Moje poznanie tajemnego przepisu to wiele miesięcy czytania i nauki, przerabianie dziesiątek kilogramów mąki, prób i błędów, wypiekanie miesięcznie kilkudziesięciu pizz, i tak już od 2 i pół roku. I nadal pewnie mało wiem :sm:

Natomiast mogę mieć swoje zdanie i uważam, że pizza w większości miejsc w Cro jest gówniana.
Zwróć uwagę, że praktycznie w co 2 konobie jest ona dostępna, a dlaczego ? Bo to towar "najtańszy" ( mówię o tych właśnie gównianych ) chętnie jedzona przez dzieci, i pozwalająca na zarobek, bo zawsze się ktoś trafi, co kupi, nawet wątpliwej jakości.
Pizzerie robiące prawdziwą i porządną pizze skupiają się głownie na na tym, bo wyrób dobrego ciasta to proces złożony i długotrwały, plus ewentualnie jakieś makarony. A jak w menu jest i mięso i owoce morza i generalnie wszystko, wątpię żeby ktoś przykładał uwagę do zrobienia prawdziwego ciasta, a nie buły z 20 g drożdży, chodź może i takie miejsca czasem się zdarza jako wyjątek.

Cieszy mnie, że w Pl powstaje co raz więcej pizzeri, które wypiekają naprawdę bardzo dobrze, ale zmieniło się też podejście wielu ludzi do pizzy, już nie jest to tani fast food żeby w jak najniższej cenie mieć jak największy placek, i się opchać ( jak to słynna w Cro, pizza jumbo- której technicznie nie da się zrobić jeśli mowa o dobrej pizzy, bo nie da się operować ciastem które ma 50 cm, więc takie placki podają tylko te wyżej wspomniane gówniane pseudo pizzerie ) tylko traktowane jest jako pełnowartościowe danie.
Za dobry placek u nas trzeba dać aktualnie 45-55zł czy nawet więcej, tu już w zależności od składników.
Wszystko powyższe tyczy się nie tylko napoletany, którą ja kocham, ale i również classicy czyli tej z niższymi dupkami, chrupiącej.
W Cro jeśli chodzi o Dalmacje to ten temat bardzo kuleje, ale może z biegiem lat coś się zmieni :roll:


kaeres napisał(a):Ja np. nie znoszę pizzy z puszystymi czy grubymi wręcz obrzeżami. Smakuje jak bułka z pomidorami i serem.


I nie każdy musi znosić, oczywiście wielu woli właśnie chrupiące brzegi, natomiast jeśli smakuje Ci jak buła z pomidorami, to zastanawiam się czy kiedykolwiek próbowałeś tej prawdziwej napoletane, czy mówisz po prostu o zwykłej grubej pizzy polskiej, która faktycznie jest bułą :chytry:
Moim pizzom daleko do buły, raczej są bardzo lekkie.
IMG_20230829_074905_copy_600x800.jpg


kaeres napisał(a):Miałem podobną sytuację z kolegą który oczernial każda kawę w każdym lokalu bo się naczytał o paleniu kawy, nakupił młynków, kaw za 140zł /1kg i co...i jego kawy to dziadostwo, które smakuje jak napój kawowy.
Nic osobiście do Ciebie nie mam ale do osób, które pozjadały rozumy bo czegoś się dowiedziały od życia i każdy wg. nich robi błędy z niewiedzy bądź co gorsza ignorancji.

Nie oczerniam KAŻDEJ i w KAŻDYM miejscu, tą w Rumore w Labin wielbię, tak samo jak w Plomin w pizzeri Burra, a może uda mi się spróbować podobno najlepszej na Krk w Vrbniku, bo wygląda świetnie, oby...



Kończę moje wynurzenia i na temat pizzy i drogich app w Cro :mg:
wiolek_lp
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1785
Dołączył(a): 20.02.2016

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 29.08.2023 09:20

amatus1 napisał(a):Co do pizzy to kompletnie zmieniłem zdanie i podejście jak spróbowałem rok temu cudownej pizzy w niedużej wiosce Montescudaio w Toskanii, cena5-7 euro. Córka uwielbia trufle i każda pizza dla niej musiała być z tymi grzybami....

Pizza z truflami to powinna być oddzielna kategoria dobroci :lool:
Ta w Polmin za ok 11 czy 12 e była pyszna
1693296599614_copy_600x1067.jpg


Ale o tej z truflami, którą jadłam w Bledzie na Słoweni marzę do dzisiaj :hearts:
1693296806960_copy_600x1067.jpg

Dobra już poważnie kończę, i sorry za off :devil:
kaeres
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3056
Dołączył(a): 11.03.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 29.08.2023 09:35

wiolek_lp napisał(a):
kaeres napisał(a):Nie Wiolu, odnosiłem się do czepiania się Babci z Vrboskiej.
Albo jakiś portali typu Booking, które potrafią mieć różnice w cenie hotelu czy apartamentu o 100% w obrębie 1 doby

Nie czepiam się osobiście Babci, jak dla mnie może wynajmować i za 150 e, bo Vrboska nie jest miejscem moich poszukiwań noclegów, ale na powyższych przykładach pokazuje, jak odrealnione ceny zaczęli sobie życzyć gospodarze.
Ale skoro klient płaci, to czemu by miało być taniej. Sam chyba swego czasu pisałeś gdy szukałeś noclegu na Pelje, że oferty są bardzo drogie...

Owszem, pierwszy szok. Ale kilka godzin spędzonych na rzetelnym researchu i miałem już oferty w standardowych cenach.
W wątku podałem, że płaciłem w tym roku taniej o 5% w porównaniu do 2020
To, że dany gospodarz sobie podniesie cenę to jego sprawa. Nie jest to jednak wyznacznik PODWYŻEK CEN APARTMANÓW W CHORAWCJI PONAD MIARĘ...wszędzie.

wiolek_lp napisał(a):
kaeres napisał(a):Oraz Twoich spostrzeżeń na temat pizzy i jej kiepskości bo poznałaś tajemny przepis na tą "prawdziwą".


Moje poznanie tajemnego przepisu to wiele miesięcy czytania i nauki, przerabianie dziesiątek kilogramów mąki, prób i błędów, wypiekanie miesięcznie kilkudziesięciu pizz, i tak już od 2 i pół roku. I nadal pewnie mało wiem :sm:

Natomiast mogę mieć swoje zdanie i uważam, że pizza w większości miejsc w Cro jest gówniana.
Zwróć uwagę, że praktycznie w co 2 konobie jest ona dostępna, a dlaczego ? Bo to towar "najtańszy" ( mówię o tych właśnie gównianych ) chętnie jedzona przez dzieci, i pozwalająca na zarobek, bo zawsze się ktoś trafi, co kupi, nawet wątpliwej jakości.
Pizzerie robiące prawdziwą i porządną pizze skupiają się głownie na na tym, bo wyrób dobrego ciasta to proces złożony i długotrwały, plus ewentualnie jakieś makarony. A jak w menu jest i mięso i owoce morza i generalnie wszystko, wątpię żeby ktoś przykładał uwagę do zrobienia prawdziwego ciasta, a nie buły z 20 g drożdży, chodź może i takie miejsca czasem się zdarza jako wyjątek.

Cieszy mnie, że w Pl powstaje co raz więcej pizzeri, które wypiekają naprawdę bardzo dobrze, ale zmieniło się też podejście wielu ludzi do pizzy, już nie jest to tani fast food żeby w jak najniższej cenie mieć jak największy placek, i się opchać ( jak to słynna w Cro, pizza jumbo- której technicznie nie da się zrobić jeśli mowa o dobrej pizzy, bo nie da się operować ciastem które ma 50 cm, więc takie placki podają tylko te wyżej wspomniane gówniane pseudo pizzerie ) tylko traktowane jest jako pełnowartościowe danie.
Za dobry placek u nas trzeba dać aktualnie 45-55zł czy nawet więcej, tu już w zależności od składników.
Wszystko powyższe tyczy się nie tylko napoletany, którą ja kocham, ale i również classicy czyli tej z niższymi dupkami, chrupiącej.
W Cro jeśli chodzi o Dalmacje to ten temat bardzo kuleje, ale może z biegiem lat coś się zmieni :roll:


Ten pogrubiony kawałek mi wystarczy, że podtrzymuję zdanie o ludziach którzy pozjadali wszystkie rozumy posiadając jakieś wąskie zainteresowanie z niemal zafiksowaniem na jakimś temacie (vide kolega od kawy czy inny winoznawca czy buto-maniak). Mam to z takimi osobami przerobione.
Ja jestem entuzjastą i znawcą zegarków. Myślisz, że wyśmiewam bądź nachalnie wyzywam czy zauważam, że większość ludzi nosi GÓWNIANE zegarki ?
Już tłumaczę bo zaraz zostanę oskarżony o snobizm. Gówniany nie znaczy tani. Są zegarki za 100zł bardziej prawilne od dziadostw typu ogromny DIESEL 50mm za 1000zł.

PS. przypominam genezę pizzy. To był najtańszy posiłek dla najbiedniejszy robotników, którzy wykorzystywali resztki produktów do układania na placku z mąki z drożdżami. Owszem, wiele dań dzisiaj istniejących jako całkiem pyszne powstawało z biedoty ale właśnie robienie z pizzy takiego majstersztyka jest po prostu śmieszne.

wiolek_lp napisał(a):
kaeres napisał(a):Ja np. nie znoszę pizzy z puszystymi czy grubymi wręcz obrzeżami. Smakuje jak bułka z pomidorami i serem.

I nie każdy musi znosić, oczywiście wielu woli właśnie chrupiące brzegi, natomiast jeśli smakuje Ci jak buła z pomidorami, to zastanawiam się czy kiedykolwiek próbowałeś tej prawdziwej napoletane, czy mówisz po prostu o zwykłej grubej pizzy polskiej, która faktycznie jest bułą :chytry:
Moim pizzom daleko do buły, raczej są bardzo lekkie.


Typowa obrona swojego zdania. Tak jadłem te "prawilne" i "najlepsze na świecie neapolitany". Tak, nie smakują mi dokładnie tak samo jak kawa za 140zł/kg robiona metodą przelewową nad którą niemal mdleją z rozkoszy "prawdziwi" kawomaniacy.
Ostatnio edytowano 29.08.2023 10:17 przez kaeres, łącznie edytowano 1 raz
piotrulex
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5260
Dołączył(a): 17.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 29.08.2023 09:42

wiolek_lp napisał(a):Natomiast mogę mieć swoje zdanie i uważam, że pizza w większości miejsc w Cro jest gówniana.


Bardzo lubimy pizzę i w większości miejsc w cro, bardzo nam ta pizza smakowała :)
kaeres
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3056
Dołączył(a): 11.03.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 29.08.2023 09:48

piotrulex napisał(a):
wiolek_lp napisał(a):Natomiast mogę mieć swoje zdanie i uważam, że pizza w większości miejsc w Cro jest gówniana.


Bardzo lubimy pizzę i w większości miejsc w cro, bardzo nam ta pizza smakowała :)

Taaa, już się znasz.
Nie smakowała Ci.
Trajgul
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1837
Dołączył(a): 26.08.2016

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 29.08.2023 10:04

Przepraszam, że wtrącę ale mam kumpla, który robi ciasto do pizzy co najmniej 2 dni przed, z tymi wszystkimi detalami potrzebnymi żeby wyszła idealna. Jedno co mnie u niego wkurza, to to, że nie akceptuje żadnej innej pizzy, wszystkie inne to są zwykłe drożdżówy. Można powiedzieć, że nawet robi się agresywny jak ktoś próbuje podważyć jego teorię :mg: :glupek:
P.S. Wiolek Twoje "pitce" wyglądają cudnie i pewnie tak smakują. Nawet z ciekawości podejrzałem Twojego Insta, super filmiki i te kulinarne i te wakacyjne ;)
wiolek_lp
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1785
Dołączył(a): 20.02.2016

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 29.08.2023 10:25

Trajgul napisał(a):Przepraszam, że wtrącę ale mam kumpla, który robi ciasto do pizzy co najmniej 2 dni przed, z tymi wszystkimi detalami potrzebnymi żeby wyszła idealna. Jedno co mnie u niego wkurza, to to, że nie akceptuje żadnej innej pizzy, wszystkie inne to są zwykłe drożdżówy. Można powiedzieć, że nawet robi się agresywny jak ktoś próbuje podważyć jego teorię :mg: :glupek:
P.S. Wiolek Twoje "pitce" wyglądają cudnie i pewnie tak smakują. Nawet z ciekawości podejrzałem Twojego Insta, super filmiki i te kulinarne i te wakacyjne ;)


Ee tam już nawet 14-16 godzinne są spoko, a 18 czy 20 to już luks. Te robię najczęściej, bo tyle jestem w stanie wytrzymać czekając :lol: Chociaż czasem robiłam i 70 ;)
Natomiast nie robię i nie zjem tej 2-3 godzinnej, to faktycznie drożdżówy :devil: po, po których jest ciężko i i trzeba wypić litr wody, bo suszy :x
Ale co kto lubi :usmiechkrzywy:
AdamSz
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1378
Dołączył(a): 22.05.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 29.08.2023 10:33

Ciao.... z Chorwacji :)

Tu korespondent walczący z wilkami ...pardon z cenami :)

No i wykrakałem... :chytry: ... Wczoraj była pompa :grzybki:

Chorwatko oddaj mi moje pieniądze, jak mówiłaś w 2003 roku :) ....

Oczywiście nie ta Chorwatka, ale były takie czasy, że jak się przyjeżdżało do Chorwacji, to Chorwat,lub Chorwatka mówili.. słuchaj jak będziesz miał dzień deszczowy, to oddaję ci pieniądze za ten dzień 8O :) :)

Ale kto to pamięta ?? Że takie były czasy :)

Ok, myślę, że pomysł Wiolka, o zakończeniu dywagacji o pizzie i kwaterach to dobry pomysł :) ... Ulżyjmy tej Babci, która od wczoraj jest na tapecie i ją wszystko swędzi :grzybki: :)

Foty, jak foty // Pizza taka śmaka, na talerzu i tyle :) wielkie mi halo .... Nie mam w lapku aplikacji smak i zapach :)

....Poza tym, nie ma co robić przykrości tym, którzy zajadali się pizzą w Chorwacji ...Przykładem kolega Pietrulex, a takich pewnie tysiące :) Trochę to nie fair, :grzybki: ... To nie ja, ale aż muszę podejść do pizzuni z ciekawości :)
.....

Słuchajcie... Schodzimy teraz na poziom cen.... Cen prozaicznych , codziennych, ...

I może się przyda dla tych co już mają popakowane walizki, winiety kupione, kwaterki pobukowane ....... A tu !!! ....... Buty do wody rozwalone ,po poprzednim wyjeżdzie :la:

Nie ma paniki...Nie latac na pięć minut przed wyjazdem po Decatlonach, Auchenach czy Lidlach... Nie szukać nerwowo w All, czy olx

W Chorwacji, jak wiemy leżą tego towaru całe tony.... Cena sztywna jak paliwa .... Czyli 10 euro ( nie paliwo tylko buty do wody) :) ..... Mało kto to kupuje, więc cena do negocjacji .. 8 euro w realu :)

Czyli jak widzimy taniej jak polskim Decatlonie... a na olx też wyjdzie jakieś 46 zł z przesyłką paczkomat

Czyli bez paniki że buty do wody podarte ...Zaopatrujemy się w Chorwacji... Na miejscu :) ....

To samo z róznymi gadzetami do nurkowania, matami na plażę , etc ... jkby ktoś zapomnaił .... 10euro do egocjacji.... Czyli cenki polsko bałtyckie :)

Dobra... Zabieram dechę i lecę :) .... dzisiaj jesł ładnie ale trochę temp zjechała :)
piotrulex
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5260
Dołączył(a): 17.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 29.08.2023 10:49

kaeres napisał(a):
piotrulex napisał(a):
wiolek_lp napisał(a):Natomiast mogę mieć swoje zdanie i uważam, że pizza w większości miejsc w Cro jest gówniana.


Bardzo lubimy pizzę i w większości miejsc w cro, bardzo nam ta pizza smakowała :)

Taaa, już się znasz.
Nie smakowała Ci.


Być może, za znawcę się nie uważam :) Pozostałe 8 osób, które wraz z nami mlaskało z zachwytem, też nie mają po imieniu słowa Makłowicz, Gassler czy Okrasa :)

Szczerze, to ta pizza może być nazywana "gównianą", marną, niejadalną, okropną itd., gdyż to dla mnie absolutnie bez znaczenia. Dla mnie jest ważne, że mi ona smakuje i tyle :)
kaeres
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3056
Dołączył(a): 11.03.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 29.08.2023 10:56

Mam nadzieję, że pomimo braku emotikony poznałeś, że odezwałem się z sarkazmem :)
piotrulex
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5260
Dołączył(a): 17.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 29.08.2023 10:57

kaeres napisał(a):Mam nadzieję, że pomimo braku emotikony poznałeś, że odezwałem się z sarkazmem :)


Oczywiście :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.08.2023 11:47

A ja dodam od siebie, że swego czasu byłem na kursie robienia pizzy u Włocha. Była to tzw pizza rzymska, czyli taka, że nawet po wystygnięciu jest chrupka. Podstawa to mąka do pizzy typ 00, drożdże suche i po zrobieniu ciasta, żeby nie było efektu rozdymania, picia litrów wody ciasto musi garować około doby. Poczytajcie sobie o garowaniu. I teraz ważne. Ciasto wyciągamy z lodówki 2-3h przed robieniem pizzy, żeby podrosło i nakładamy na nie sos pomidorowy zostawiając 1 do 1,5cm od brzegu i na ten sos max 2-3 składniki w minimalistycznych ilościach. Przykładowo: obowiązkowo mozarella i do wyboru oliwki, cebula, szynka, salami itd. Optymalna temperatura pieczenia to 350-360 stopni i 4-5 minut, ale mój piekarnik ma tylko 300 więc tyle ustawiam i piekę 7-8 minut i jest idealna. Odkąd robię tę pizzę nikt z domowników nie chce jeść innej i jak nam się zdarzy zjeść gdzieś na mieście okazuje się że ta domowa jest lepsza.

A co do jedzenia pizzy w cro, to jadąc tyle kilometrów, żeby jeść każdego dnia pizze mija się z celem imo, ale każdy może to robić tak jak jedno z moich dzieci. Dodam. Moje młodsze dziecko je w cro pizze, bo nic innego mu nie pasuje, za to starsze wie co dobre i kalmary oraz inne specjały miejscowej kuchni jadło by codziennie. Są też tacy co jadą do cro i całe dnie spędzają na basenie pijąc piwo i nie widzą nawet morza. Każdy ma swój cel jadąc do cro, dla mnie to kąpiele w morzu, zwiedzanie i próbowanie miejscowej kuchni na ile to możliwe. Koszty urlopu rosną z każdym rokiem, a cena potraw niestety zależy od lokalizacji. Za ten sam zestaw dań: kalmary x 2, pizza i pasta z owocami morza, plus każdy do tego napój w Karlovacu płaciłem 40 euro i porcje spore natomiast na Peljesacu w Borak Matusko 100 euro za prawie dokładnie ten sam zestaw (zamiast pasty było chyba czarne rizotto) i jednak porcje mniejsze, w Orebiciu w Dalmatinac około 60 euro i też porcje spore. Ogólnie rozrzut cen za to samo w cro jest ogromny. Dodam tylko, że ta najdroższa knajpa nie była wcale najsmaczniejsza.
empire13
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2134
Dołączył(a): 26.06.2016

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 29.08.2023 21:59

wiolek_lp napisał(a):Moim pizzom daleko do buły, raczej są bardzo lekkie.

Masz szczęście że mieszkasz w Rzeszowie. Inaczej bym kombinował jak tu zaliczyć degustację :mg:
Rafal55
Plażowicz
Posty: 8
Dołączył(a): 06.05.2023

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafal55 » 29.08.2023 23:16

Jestem drugi tydzień w Rovinj (wiem ze tu standardowo jest drożej )ale jako ze dziennie jadamy w knobach standardowy rachunek za kolacje dla 3 osób 0,5 wina to 80-110 EU jemy ryby i inne stworzenia wodne -nie jest tanio-Istria z zasady jest droższa od Dalmacji myśle 20-30%.
LUKASQ
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 319
Dołączył(a): 12.09.2012

Nieprzeczytany postnapisał(a) LUKASQ » 30.08.2023 09:17

Pytanie dla tych którzy pamiętają HR w okolicy lat 2000 gdzie o EUR tam nikt nie słyszał nawet.
Szło zapłacić za rybę z ziemniakami i blitwą za 30kuna czyli około 20pln ?
Pytam bo w tamtych latach jako 13-letni szczyl Chorwacja zarówno mi jak i mojej najbliższej rodzinie czy znajomym wydawała się czymś odległym jak Sycylia więc ceny tym bardziej nieznane. Nasze wakacje to zawsze lipiec na zmianę polskie morze lub baseny na Węgrzech
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko



cron
Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 882
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone