Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 28.08.2023 13:58

piotrekbeti napisał(a):Taką dziwna sprawa. AP 2+2 Baśka. Z Booking 400 E za 7 dni we wrześniu za 2 osoby. W kontakcie z właścicielką 468 E z zaliczka i bez rachunku. Ile prowizji weźmie Booking i dlaczego cena dla kogoś z ulicy będzie o połowę wyższa z uwzględnieniem prowizji? Czego nie rozumiem? Pazerności właściciela?

Zniżka genioush czy jakieś tam inne.
Za nocleg w Karanac zapłaciłam przez booking 76.7 e, właściciele bezpośrednio chcieli 90.
Krisv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krisv » 28.08.2023 14:05

piotrekbeti napisał(a):Taką dziwna sprawa. AP 2+2 Baśka. Z Booking 400 E za 7 dni we wrześniu za 2 osoby. W kontakcie z właścicielką 468 E z zaliczka i bez rachunku. Ile prowizji weźmie Booking i dlaczego cena dla kogoś z ulicy będzie o połowę wyższa z uwzględnieniem prowizji? Czego nie rozumiem? Pazerności właściciela?

Zrób zrzut ekranu na Bookingu i wyślij właścicielce. Jest szansa, że się ogarnie, albo zarezerwujesz na Bookingu. Jak tak miałem w tym roku w Loviste, chociaż różnica wynosiła tylko 1 euro. Po wysłaniu maila, cena spadła o 5 euro poniżej Bookingu. Zawsze to coś.
Ostatnio edytowano 28.08.2023 14:07 przez Krisv, łącznie edytowano 1 raz
piotrekbeti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekbeti » 28.08.2023 14:06

Teraz mam 321 E. 147E różnicy?
Tomasz_wlkp
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz_wlkp » 28.08.2023 14:09

piotrekbeti napisał(a):Ile prowizji weźmie Booking i dlaczego cena dla kogoś z ulicy będzie o połowę wyższa z uwzględnieniem prowizji? Czego nie rozumiem?

To nie Ty nie rozumiesz, tylko właściciel obiektu, ile prowizji weźmie mu booking :) Więc nie wnikaj, tylko rezerwuj, zanim się kapnie, jak to działa :D
Tak jak pisze moja poprzedniczka, zniżki Genius robią robotę, zwłaszcza 2 i 3 poziom.
Krisv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krisv » 28.08.2023 14:12

piotrekbeti napisał(a):Teraz mam 321 E. 147E różnicy?

Może wcześniej podała Ci cenę w pełnym sezonie. Teraz te 45 euro za noc wygląda rozsądnie, jak na wrzesień.
piotrekbeti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekbeti » 28.08.2023 14:38

Klepnięte.
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 28.08.2023 14:47

Tomasz_wlkp napisał(a):To nie Ty nie rozumiesz, tylko właściciel obiektu, ile prowizji weźmie mu booking :) Więc nie wnikaj, tylko rezerwuj, zanim się kapnie, jak to działa :D
Tak jak pisze moja poprzedniczka, zniżki Genius robią robotę, zwłaszcza 2 i 3 poziom.

Booking zwykle, o ile nie zawsze pobiera 10% kwoty. Tyle udawało mi się kilka razy dostać niższą cenę u właściciela, jeśli dotarłam do niego bezpośrednio, właśnie za prowizje. O ile nie wskakuje właśnie zniżka genioush, bo w takim przypadku to booking "dopłaca" właścicielom do kwoty, którą oni ustalili dla siebie.
Krisv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krisv » 28.08.2023 15:52

wiolek_lp napisał(a):
Tomasz_wlkp napisał(a):To nie Ty nie rozumiesz, tylko właściciel obiektu, ile prowizji weźmie mu booking :) Więc nie wnikaj, tylko rezerwuj, zanim się kapnie, jak to działa :D

Booking zwykle, o ile nie zawsze pobiera 10% kwoty. Tyle udawało mi się kilka razy dostać niższą cenę u właściciela, jeśli dotarłam do niego bezpośrednio, właśnie za prowizje. O ile nie wskakuje właśnie zniżka genioush, bo w takim przypadku to booking "dopłaca" właścicielom do kwoty, którą oni ustalili dla siebie.

To chyba byłoby zbyt proste - nie wierzę w darmowe lunche :lool:
Podejrzewam, że przy obiektach, uczestniczących w programie Genius, Booking ma prawo sam podnieść cenę określoną przez właściciela, a potem dać upust lojalnym klientom o 10/15/20 procent. Dla okazjonalnych klientów nie ma tego upustu, więc zostaje dodatkowy zysk, którego jakaś część może trafiać do właściciela obiektu. Zaznaczam, że to tylko moje spekulacje :P
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.08.2023 16:28

Tomasz_wlkp napisał(a):Tak jak pisze moja poprzedniczka, zniżki Genius robią robotę, zwłaszcza 2 i 3 poziom.
oj nie zawsze. Ja mam 2 stopień, mąż 1, syn żaden i syn miał najlepsze ceny w Atenach :lool: , różnica nawet 20%. Nie mówiąc już o różnicy tel-komp-apka.... Kombinując sprzętami, kontami rok temu zaoszczędziłem na Sycylii w ten sposób ok. 100 EUR na tygodniowym pobycie.
O bookingu jest osobny wątek...
rybson77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) rybson77 » 28.08.2023 17:49

Dołączę się do tematu...

Właśnie dojechaliśmy do bibinje, wcześniej na kilka godzin byliśmy w Zadarze(do którego na pewno wrócimy).

W Zadarze kuglica 2 e, lemoniada 3.5e - tyle kupowaliśmy.
W bibinje właśnie kończymy pierwszą obiadokolacje, na 4 osoby(3 dorosłych, jedno dziecko) wydaliśmy 54.30 e.

Zamówiliśmy risotto, spaghetti z krewetkami, kalmary, dwa piwka, sok pomarańczowy oraz frytki dla dziecka. Czy to dużo? Myślę że rok temu w Rogoźnicy było porównywalnie.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 28.08.2023 18:16

wiolek_lp napisał(a):Jeżeli zauważanie RÓŻNICY u Ciebie jest odklejeniem, to cóż Twój problem i i Twoja niewiedza :lool: Albo w życiu nie zjadłeś prawdziwej, dobrze zrobionej pizzy, bo sądząc z Twojej wypowiedzi dla Ciebie pizza to pizza.

Nie Wiolu, odnosiłem się do czepiania się Babci z Vrboskiej.
Albo jakiś portali typu Booking, które potrafią mieć różnice w cenie hotelu czy apartamentu o 100% w obrębie 1 doby
Oraz Twoich spostrzeżeń na temat pizzy i jej kiepskości bo poznałaś tajemny przepis na tą "prawdziwą".
Ja np. nie znoszę pizzy z puszystymi czy grubymi wręcz obrzeżami. Smakuje jak bułka z pomidorami i serem.
Miałem podobną sytuację z kolegą który oczernial każda kawę w każdym lokalu bo się naczytał o paleniu kawy, nakupił młynków, kaw za 140zł /1kg i co...i jego kawy to dziadostwo, które smakuje jak napój kawowy.
Nic osobiście do Ciebie nie mam ale do osób, które pozjadały rozumy bo czegoś się dowiedziały od życia i każdy wg. nich robi błędy z niewiedzy bądź co gorsza ignorancji.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 28.08.2023 19:27

He ...Dobre :)

A ja tam, najbardziej lubię zwykłą margeritkę bez wkładki. Płaska jak naleśnik i z dużą ilością oliwy .. Brzegi mogą być lekko nadpalone :)

A kolega ma bardzo szlachetne, że tak powiem hobby.. Przynajmniej dobrze, że nie gry hazardowe, seks i alkohol :)

A to forum to czyta ?? Bo laurkę wystawiłeś mu Kares, ... nieziemską 8O :lol:
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 29.08.2023 06:45

kaeres napisał(a):Zależy jaką masz tolerancję na takie zwożenie żarcia z PL na wczasy do Chorwacji.
Czy szczerze nie ryczałbyś ze śmiechu gdyby ktoś zabrał 30kg ziemniaków ?
A tak niedawno rzeczywiście Polacy zabierali ze sobą ZIEMNIAKI !

Równie dobrze "Czy szczerze nie ryczałbyś ze śmiechu gdyby ktoś" na stare lata z siebie Wujka Samo Zło robił :)
972181.3.jpg
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 29.08.2023 06:58

Co do pizzy to kompletnie zmieniłem zdanie i podejście jak spróbowałem rok temu cudownej pizzy w niedużej wiosce Montescudaio w Toskanii, cena5-7 euro. Córka uwielbia trufle i każda pizza dla niej musiała być z tymi grzybami. Były dobre we Florencji, Volterze ale tamtej nikt nie przebił. W Pl jemy mało pizzy, w Chorwacji podobnie, była może kilka razy, zazwyczaj lipa, niektóre ociekające tłuszczem ze nie szło jeść...jedynie dobra pizzę to jadłem w Omis w Antuli, była w miarę, nawet lepsza niż zazwyczaj w PL. My jadąc do cro bierzemy trochę zapasów z PL, głównie kawa, kilka makaronów i sosów, woda...nie ma tego dużo gdyż większość produktów mamy od gospodarza albo jedziemy na zakupy do Imotski, Bośni na zakupy. W aucie mamy sporo miejsca więc nie widzę problemów z zabraniem z PL jakiś produktów, zawsze kilka euro zostanie w kieszeni.
IMG_20220725_165751.jpg
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 29.08.2023 07:28

AdamSz napisał(a):He ...Dobre :)

A kolega ma bardzo szlachetne, że tak powiem hobby.. Przynajmniej dobrze, że nie gry hazardowe, seks i alkohol :)

A to forum to czyta ?? Bo laurkę wystawiłeś mu Kares, ... nieziemską 8O :lol:

Nie czyta, nie był nigdy w Chorwacji, a moje zdanie na temat jego kaw zna :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 881
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone