Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
LUKASQ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LUKASQ » 28.08.2023 11:02

W kwestii zwożenia części swojego prowiantu z PL do HR.
Skoro ulubiona przez rodzinną ekipę Milka Toffi w Auchan kosztuje 4zł a w HR ta sama czekolada jest za 1.60EUR to dlaczego tego nie wziąć z PL, nawet w ilości 10 sztuk które zajmą miejsca tyle co butelka 2L Pepsi ?
Skoro ulubione Lay's w Auchan kosztują 6zł a w HR 2.30EUR i są to dokładnie te same chipsy, czemu nie zabrać ich z PL, nawet 5 paczek gdzieś luzem położonych w bagażniku ?
To samo tyczy się ulubionych soków, napojów gazowanych, i innych produktów które w HR są TAKIE SAME tylko o co najmniej 50% droższe.
Dlaczego by tych produktów nie wziąć ze sobą jeżeli ma się na to miejsce w dużym kombiaku czy busie, a za zaoszczędzone pieniądze (i to nie grosze, tylko już PLN liczone w dziesiątkach lub czasem nawet setkach) dołożyć do biletów na rejs po Kornatach, kupić domową oliwę od gospodarzy, dobry Posip w winiarni czy ośmiornicę spod peki w konobie ?
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 28.08.2023 11:11

Zależy jaką masz tolerancję na takie zwożenie żarcia z PL na wczasy do Chorwacji.
Czy szczerze nie ryczałbyś ze śmiechu gdyby ktoś zabrał 30kg ziemniaków ?
A tak niedawno rzeczywiście Polacy zabierali ze sobą ZIEMNIAKI !
A tak na prawdę jest to to samo. Zabieranie jedzenia aby zaoszczędzić. I już widzę posty, że to nie ze względu na oszczędności tylko na upodobania.
Taaa :D
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 28.08.2023 11:44

Jeśli chodzi o napoje gazowane i wodę, to polska akcyza cukrowa powoduje, że w Chorwacji jest często taniej.

W Plodine w pobliskim miasteczku coca cola 2 litry kosztuje 1,8 euro. W Polsce 8-9 zł. Zgrzewka wody kalnicka albo jana 2,2 euro. Z Polski musiałbym takich zgrzewek wieźć min. 5-6 na 10 dni.

Rozumiem jeszcze artykuły niedostępne w Chorwacji, ale ja bez kiełbasy zwyczajnej i paprykarza jestem w stanie przeżyć
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 28.08.2023 11:49

Dobro Rano z Chorwacji...A raczej chyba Dobar Dan bo 12,28 .. Ale dla mnie Dobro Rano :)

Kaeres... I co ja biedny zrobię, że jestem totalnie wyluzowany w tej naszej ukochanej Chorwacji :)

Jaki luz, taki tekst :) :) .... Dla siedzących w kraju może to być lekko stresujące, a nawet głupie :) :) .... Wiadomo, nasz kraj, to na codzień bardzo poważny kraj :chytry: ;) ...Żeby nie powiedzieć smutny kraj :grzybki:

Wiem,wiem... Totalnie nie pasuję tu, do tych pięknie wyreżyserowanych i przemyślanych fotek z talerzami ... A większość pewnie tego oczekuje :) ... Sorry ...Nie mam czasu, presji i energii na to....

Inny profil wyjazdu... Na roboczo, lajtowo, rekreacyjnie sportowo :) ...Po prostu, dać sobie w tyłek na Jadranie za swoje ciężko zarobione pieniądze :) ... Plaża. Coś skubnąć chorwackieego. Jakaś wycieczka po okolicy i finito .... Chłoniemy klimat miejsca ...I oczywiście postępujemy finansowo rozsądnie :)

Słuchajcie, dzisiaj na Jadranie bardzo mocno wieje, jakby się ktoś ważny powiesił . Wszystko tam u nas ok ? Bo tutaj Tv nie oglądam,gazet nie czytam.

O !!! ... wyszło słońce, watr zelżał... Biore deskę i idę ... na razie...Ciao

P.S. Doczytalem teraz kolegę Mareckiego ..... Prawda :) .... Co prawda podkupuję raz na trzy dni podrubę chorwacką Sky Cola .... Butla 2 litry 1,24 euro
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 28.08.2023 12:05

I jeszcze, bo nie doczytałem ... Nie czytam wszystkiego,tylko rzucam okiem...Presja czasowa

Lukasa,to bym poparł.. Jak ktos jeżdzi z dzieciakami,które pochłaniaja kosmiczne ilosci tych chipsów, i innych wynalazków,to smiało można wziąc jakis zapasik z Polski... Przynajmniej na rozruch :)

....To samo, jak ktos pisał z pampersami i innymi środkami dla malucha.... Szkoda czasu na latanie w Chorwacji za tym i na dodatek przepłacanie ... Tu jestem za.. Można :) ... A nawet trzeba :)
Ostatnio edytowano 28.08.2023 12:36 przez AdamSz, łącznie edytowano 1 raz
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 28.08.2023 12:15

LUKASQ napisał(a):W kwestii zwożenia części swojego prowiantu z PL do HR.
Skoro ulubiona przez rodzinną ekipę Milka Toffi w Auchan kosztuje 4zł a w HR ta sama czekolada jest za 1.60EUR to dlaczego tego nie wziąć z PL, nawet w ilości 10 sztuk które zajmą miejsca tyle co butelka 2L Pepsi ?
Skoro ulubione Lay's w Auchan kosztują 6zł a w HR 2.30EUR i są to dokładnie te same chipsy, czemu nie zabrać ich z PL, nawet 5 paczek gdzieś luzem położonych w bagażniku ?
To samo tyczy się ulubionych soków, napojów gazowanych, i innych produktów które w HR są TAKIE SAME tylko o co najmniej 50% droższe.
Dlaczego by tych produktów nie wziąć ze sobą jeżeli ma się na to miejsce w dużym kombiaku czy busie, a za zaoszczędzone pieniądze (i to nie grosze, tylko już PLN liczone w dziesiątkach lub czasem nawet setkach) dołożyć do biletów na rejs po Kornatach, kupić domową oliwę od gospodarzy, dobry Posip w winiarni czy ośmiornicę spod peki w konobie ?

Chłopie, przywróciłeś mi wiarę w człowieka :mg: W końcu ktoś zdrowo rozsądkowo myślący. Niech każdy robi tak jak chce. Jeden wyda 8k a drugi 20k i oboje będą zadowoleni. Mój znajomy wydaje 20k ale na osobę a ma 4 osobową rodzinę. I jest zadowolony bo później idzie na tydzień do lasu w głuszę z trapem, namiotem i sprzętem survivalowym i żyje tam za drobne. I nie ocenia, które wakacje są lepsze bo jedne i drugie lubi i ich chce. Jeden zaoszczędzi na jedzeniu bo nie jest smakoszem i wyda to na inne atrakcje a dla drugiego jedzenie to nie tylko przeżycie a uczta i jakiś sens życia. I oboje mają do tego prawo. Jeśli moje dzieci są przyzwyczajone do Muszynianki to dlaczego mam być trendy i kupować Jamnicę albo Janę? Skoro mam miejsce w bagażniku kombiaka to dlaczego mam nie wziąć chipsów dla dzieci i coś zaoszczędzić? Bo co, bo wstyd? Bo mnie jeden z drugim artysta od Januszy i Grażyn będzie wyzywał? Dlaczego mogąc zaoszczędzić na jednym, drugim, trzecim produkcie nie mogę tego zrobić? A te pieniądze zaoszczędzone dołożyć do czegoś lepszego na miejscu? Wstyd, hańba?
Te deliberacje mają taki sam sens jak debaty czy kupować winietę w Słowenii czy nie. Jeden chce tak a drugi tak i obaj są ze swojej decyzji zadowoleni.
W konobie Kala na Povlji zjem za 10 euro - frytki i grillowane warzywa albo zjem za 22 euro rybę. Mój wybór.

marecky81 napisał(a):Jeśli chodzi o napoje gazowane i wodę, to polska akcyza cukrowa powoduje, że w Chorwacji jest często taniej.

W Plodine w pobliskim miasteczku coca cola 2 litry kosztuje 1,8 euro. W Polsce 8-9 zł. Zgrzewka wody kalnicka albo jana 2,2 euro. Z Polski musiałbym takich zgrzewek wieźć min. 5-6 na 10 dni.

Rozumiem jeszcze artykuły niedostępne w Chorwacji, ale ja bez kiełbasy zwyczajnej i paprykarza jestem w stanie przeżyć

Zwłaszcza, że ty masz euro za 4,12 to już w ogóle oszczędność...
MarianiEwa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarianiEwa » 28.08.2023 12:21

1,8 Euro za Cole to chyba 0,5 litrową podajesz.
Bartek81
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bartek81 » 28.08.2023 12:44

marecky81 napisał(a):Jeśli chodzi o napoje gazowane i wodę, to polska akcyza cukrowa powoduje, że w Chorwacji jest często taniej.

Czemu Cola Zero ( bez cukru ) też została objęta tym podatkiem ? :chytry:
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 28.08.2023 12:53

MarianiEwa napisał(a):1,8 Euro za Cole to chyba 0,5 litrową podajesz.

2x2 litra 3,59 euro.

Str. 20 gazetki.

https://www.plodine.hr/pregled-kataloga?id=97
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 28.08.2023 12:53

To ile według Ciebie kosztuje u nich Cola?

Ja za 2 litry płaciłem w miniony weekend 2,19E

1,5l Jamnice kupowałem zarówno za mniej niż 1E (Konzum czy Tommy) jak i za ponad 3E w niewielkim spożywczaku w miasteczku i to wcale nie przy plaży itd.). Jaki z tego wniosek? :)

Czytając te płacze z cenami w Chorwacji byłem przygotowany na armagedon. Okazało się, ze wydałem około 70% kwoty, którą uznałem za minimalną w wersji optymistycznej :)

W knajpie przy porcie z widokiem na morze piłem piwo za 2,4E. Nie przypominam sobie, abym w tak niskiej cenie pił piwo z widokiem na Bałtyk :)
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 28.08.2023 12:55

kaeres napisał(a):Ale Was poniosło.
Adam - główna zasada. Pijesz, nie pisz.
Wiola - odklejka totalna z tą pizzą i kurczakami oraz cenami apartmanów.

Jeżeli zauważanie RÓŻNICY u Ciebie jest odklejeniem, to cóż Twój problem i i Twoja niewiedza :lool: Albo w życiu nie zjadłeś prawdziwej, dobrze zrobionej pizzy, bo sądząc z Twojej wypowiedzi dla Ciebie pizza to pizza.
Tak jak wino to wino, po co w takim razie szukałeś degustacji, czy pytałeś gdzie kupić takie czy inne, skoro w konzumie mogłeś kupić w 2 l baniakach i było by to samo :spoko: :hahaha:

Za to zaglądanie komuś w bagażnik żeby zobaczyć czy wiezie 30 kg ziemniaków odklejeniem nie jest :rotfl:

Co mnie obchodzi co kto sobie przywozi, ja wiozę pół bagażnika pampersów, ktoś może i 20 czekolad, nie zmienia to mojego życia 8)

2 l coli faktycznie kosztują nie więcej niż 2 e.
Natomiast w konobach czy barach 250 ml kosztuje 3 e.
To dopiero rozbieżność :devil:
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 28.08.2023 13:01

Bartek81 napisał(a):

Czemu Cola Zero ( bez cukru ) też została objęta tym podatkiem ? :chytry:

Bo obejmuje też słodziki. Chyba zdajesz sobie sprawę, że ceny napojów gazowanych w Polsce wzrosły ok. 2 razy w porównaniu do 2020.

https://cuk.pl/porady/podatek-cukrowy
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 28.08.2023 13:16

AdamSz napisał(a): Jak ktos jeżdzi z dzieciakami,które pochłaniaja kosmiczne ilosci tych chipsów

Jak dzieciaki pochłaniają kosmiczne ilości czipsów, to się kwalifikują na odwyk i do dietetyka, a nie na wyjazd do Chorwacji :lol: :lol:
Ostatnio edytowano 28.08.2023 19:32 przez marekkowalak, łącznie edytowano 2 razy
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 28.08.2023 13:21

marekkowalak napisał(a):
AdamSz napisał(a): Jak ktos jeżdzi z dzieciakami,które pochłaniaja kosmiczne ilosci tych chipsów/quote]

Jak dzieciaki pochłaniają kosmiczne ilości czipsów, to się kwalifikują na odwyk i do dietetyka, a nie na wyjazd od Chorwacji :lol: :lol:

Dokładnie.

Zresztą pringlesy w Konzumie to 1,99 euro. U nas chyba 8-10 zł
piotrekbeti
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekbeti » 28.08.2023 13:47

Taką dziwna sprawa. AP 2+2 Baśka. Z Booking 400 E za 7 dni we wrześniu za 2 osoby. W kontakcie z właścicielką 468 E z zaliczka i bez rachunku. Ile prowizji weźmie Booking i dlaczego cena dla kogoś z ulicy będzie o połowę wyższa z uwzględnieniem prowizji? Czego nie rozumiem? Pazerności właściciela?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 880
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone