Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.08.2023 13:13

AdamSz napisał(a):Idę teraz na plażę, bo jest jakiś weekendowy koncert. …Lubicie bałkański rock.. Bo ja tak…

P.S. A dzisiaj rano w sklepie leciało z radia >Miasto budzi się" Kukiza... Wersja chorwacka. Jakiś chorwacki zespół rockowy ... Ekstra to zagrali i zaśpiewali ..Nawet lepiej niż oryginał.. Ale co ja zrobię, że w Chorwacji wszystko mi się bardziej podoba, co chorwackie :) :)

Z radia leciał zapewne oryginał piosenki "Zastave" w wykonaniu zespołu Parni Valjak. :smo:

http://www.mojebalkany.pl/zastave.html
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 27.08.2023 15:21

Kolego Janusz... czemu wyciąłeś mi posta, w odpowiedzi na post Kolegi Arasa :grzybki:

Przecież nie było tam nic zdrożnego,czy groźnego :oczko: ....

Ok. wersja light

Kolego Ares,to ja cie bronie własną piersią, żebyś mógł sobie śmignąć do Dubrownika bez granic :) ..A ty jakąś schizę uprawiasz... "nie chcem, ale muszem" ;) .. Trudny temat... Powiem więcej tragiczny :grzybki:

A Wiola pisze bardzo profesjonalnie ...Widać,że dziewczyna zna się na rzeczy :) Duża wiedza. Gratulacje

P.S. Tak .to mógł być ten zespół
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 27.08.2023 19:17

wiolek_lp napisał(a):....
No i tu kolejna rzecz, piszesz o niższych cenach bezpośrednio u Babci, ale jak kojarzę, nie wiem czy dobrze, może się mylę, ale chyba kiedyś pisałeś,że Babcia nie ogłasza się nigdzie. Więc jej ceny bezpośrednie nie są dostępne dla każdego, tylko jeśli ma jakiś kontakt od kogoś, albo jak Wy jedzie kolejny raz. Natomiast ceny agencyjne za ten app, to 80 czy 90 e i tyczy się tego mniejszego Waszego app, po waszym pobycie. Takie były przynajmniej kiedyś przed latem, jak sprawdzałam to miejsce. Więc ciągle mówię o tym, że dla kogoś nowego, szukającego miejsca w Cro, i nie mającego wiele godzin czasu na szukanie, ceny są bardzo wysokie ......

Większy ap. cały czas jest i był wystawiany na różnych portalach.
Ten do którego my jeździmy, za pierwszym razem gdy jechaliśmy, również był wystawiony. To było w 2019r.
Rezerwowaliśmy go wówczas przez Book... albo Casam... i zapłaciliśmy więcej o 10 e. niż kosztował bezpośrednio.
Od tamtej pory rezerwujemy go bezpośrednio i nie widzieliśmy go już na żadnym portalu. Zawsze ktoś po nas przyjeżdżał i miała go wynajętego w sezonie. Być może znowu się pojawił. Tego nie wiem. Ja koresponduję z jej córką i rezerwuję bezpośrednio. W apartmanie wisi kartka z ceną 60 euro. Jeśli widziałaś go na portalu za 80 albo 90 e. to znaczy , że agencja tyle kroi. Obecnie nie ma go na żadnym portalu. Jest tylko ten większy. Prościej już nie potrafię.

wiolek_lp napisał(a):...
To teraz mój punkt widzenia :mg:
Właśnie chodzi o to, żeby nie zakłamywać rzeczywistości i nie próbować udowadniać każdemu, że w Cro jest tanio. Co mam wrażenie, że ciągle próbujesz pokazywać :smo:
...

Kurcze Wiola załamujesz mnie . Odniosłem się tylko do tych 12 euro, a Ty całą filozofię mi przypisujesz.
Zaczynasz wymyślać co jest jedzeniem, a co nie jest.
Kurczak, to dla Ciebie nie jedzenie, a sama zamawiasz na Hvarze w Kokocie za 12 euro dwukrotnie/ masz to na paragonach 2 strony wcześniej/.
Kończę tę dyskusję, bo nie ma ona sensu.

P.S.
Wczoraj imprezowaliśmy w rynku we Wrocku i ceny we włoskiej knajpie takie same jak w Dalmacji.
rafalisko30
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalisko30 » 27.08.2023 19:34

aras519 napisał(a):Koleżanka pisze przynajmniej ciekawe i wartościowe informacje. Można się czegoś dowiedzieć i nauczyć przy okazji. A ty lejesz wodę na pół ekranu. I jeszcze ta polityczna agitka.

A mnie się podoba. Kolega odpoczywa, pije piwko i w wesoły sposób dzieli się swoimi spostrzeżeniami. Dostrzegam wtręty polityczne, ale jeszcze nie są zbyt nachalne.
A wątek poboczny od Wioli na temat pizzy wyśmienity.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.08.2023 21:30

AdamSz napisał(a):Kolego Janusz... czemu wyciąłeś mi posta, w odpowiedzi na post Kolegi Arasa :grzybki:

Przecież nie było tam nic zdrożnego,czy groźnego :oczko: ....

Nic nie wycinałem, post jest tutaj >>> ot-co-was-dzisiaj-ucieszylo-co-zasmucilo-t57368-60.html#p2312888
Krisv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krisv » 27.08.2023 22:05

Habanero napisał(a): Większy ap. cały czas jest i był wystawiany na różnych portalach.
Ten do którego my jeździmy, za pierwszym razem gdy jechaliśmy, również był wystawiony. To było w 2019r.
Rezerwowaliśmy go wówczas przez Book... albo Casam... i zapłaciliśmy więcej o 10 e. niż kosztował bezpośrednio.
Od tamtej pory rezerwujemy go bezpośrednio i nie widzieliśmy go już na żadnym portalu. Zawsze ktoś po nas przyjeżdżał i miała go wynajętego w sezonie. Być może znowu się pojawił. Tego nie wiem. Ja koresponduję z jej córką i rezerwuję bezpośrednio. W apartmanie wisi kartka z ceną 60 euro. Jeśli widziałaś go na portalu za 80 albo 90 e. to znaczy , że agencja tyle kroi. Obecnie nie ma go na żadnym portalu. Jest tylko ten większy. Prościej już nie potrafię.

Nie musisz się tłumaczyć, że nie jesteś wielbłądem. Ci, co jeżdżą do Chorwacji od lat wiedzą, że za pierwszy wyjazd w nowe miejsce trzeba zapłacić haracz różnego rodzaju portalom turystycznym, które podbijają cenę o 10/15/25 procent i pozwalają na rezygnację na miesiąc lub tydzień przed wyjazdem. Ja mam teraz bezkosztową rezerwację na przyszły rok w wybranym przeze mnie terminie i apartamencie u właściciela w Orebić i jedyne co muszę zrobić, to na miesiąc przed przyjazdem potwierdzić mailowo, że nie zmieniłem swoich planów na przyszły rok. Postanowiłem zrobić rezerwację już podczas tegorocznego pobytu, jak porównałem cennik widoczny w moim apartamencie, z ceną, jaką zapłaciłem w tym roku na Bookingu (59 euro + 3,20 tax wg cennika vs. 79 euro na Bookingu). Portale są wygodne przy rezerwacji apartamentów, ale niestety bardzo kosztowne mimo posiadanych na nich zniżek :? Nawet jak ceny w przyszłym roku wzrosną o 15%, to i tak zapłacę taniej, niż w tym roku :P
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 27.08.2023 22:18

Są portale przekierowujące bezpośrednio do właścicieli, np. Korcula-larus albo Novalja-Pag.
Krisv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krisv » 27.08.2023 22:31

marecky81 napisał(a):Są portale przekierowujące bezpośrednio do właścicieli, np. Korcula-larus albo Novalja-Pag.

Kiedyś nie było żadnych portali, a jedynie statyczne strony z danego miasta lub regionu z adresami e-mail do właścicieli apartamentów i można było z każdym osobno ponegocjować mailowo. I komu to przeszkadzało? :?
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 27.08.2023 22:35

To są też portale i mają się dobrze.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.08.2023 22:37

Krisv napisał(a):Kiedyś nie było żadnych portali, a jedynie statyczne strony z danego miasta lub regionu z adresami e-mail do właścicieli apartamentów i można było z każdym osobno ponegocjować mailowo. I komu to przeszkadzało? :?
8O Przecież te strony w dalszym ciągu funkcjonują, pierwszy z brzegu, z którego często korzystałam: http://www.zakwaterowaniewchorwacji.pl/ Osobiście nigdy w Cro nie rezerwowałam prze b.ing, casamundo, adriatic itp..
Ostatnio edytowano 27.08.2023 22:39 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
Krisv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krisv » 27.08.2023 22:39

marecky81 napisał(a):To są też portale i mają się dobrze.

Tylko ofertę mają dzisiaj mało atrakcyjną :?
Tak, wiem, w du..e mi się poprzewracało, bo dzisiaj szukam ofert w pierwszej linii brzegowej :P
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 27.08.2023 23:00

Dobra Veczer... wszystkim w chorwacką, upalną niedzielo poniedziałkową noc :)

Ok Janusz.

A wiesz, przed chwilą odsłuchałem dokładne wskazany link.. Chyba jednak nie to słyszałem.. Było ostrzej na rockowo... Może jakiś remix.... Ale utworek zrobiony był i wykonany był extra :) ...

Wrażenie idealne... Rano, w chorwackim Studenacu, "Miasto budzi się ", po chorwacku :) .... Przystanałem, odsluchałem ... A potem !! ... (żeby trzymać się wątku cenowego), wziołem ten ładunek krucha, mlijeka, 4xOżujsko 5,35 euro akcija, ćwiartkę lubenicy 1,06 euro tez akcija, parę nektarin, trzy coś euro, drogo i banany 1,45 euro (chyba)

Ciekawostka.. wielu/wiele pewnie wie.. Co rano panie w sklepie robia selekcje bananów... Wczorajsze sa nowa niższa cena ..po 1 euro, 1,06 euro... Rożnica w wyglądzie często znikoma.... Bedę w to celował..bo na wodzie i na plaży banany schodza mi całymi tonami :)

Ktoś może powiedzieć, ale dziaduje :rotfl: :? ...halo halo?? A w biedronie to jakie nierzadko sie kupuje ??... jak nie ma innych a jest sam gruz .... A w Chorwacji przynajmniej nowa niższa cena... Tu punkt dla Chorwacji :)

Słuchajcie.. Nie ma co w tej Chorwacji żyć << ą, ę >> bułkę przez bibułkę… Zachowujmy się normalnie, jak w kraju.. Z tym, że w pięknych okolicznościach przyrody i naszych ulubionych chorwackich klimatach… Plus oczywiście jakieś bonusy w postaci wypadów do konoby , koniecznie

Ale zasadna number łan… ma być w miarę tanio i dobrze jak u mamy … I wg mnie w Chorwacji, po chorwacku :)

Pewnie tu nie odkrywam ameryki, a jestem tu pewnie reprezentantem milczącej większości, która może wstydzi się przyznać do tej „normalności” , Bo trend jest wiadomo jaki… Na różne opisy w wersji de Luxe. Co tam, kto tam nie jadł ?… I gdzie tam, kto tam nie był ??

Panowie i Panie !!! … Spokojnie i naturalnie … Simple Life …. I więcej sportu :) … ja już jestem ledwo żywy w tej Chorwacji :)

P.S.. Do kolegów
Habanero, a widzisz… Wyglada na to, że nie warto za dużo wrzucać paragonów ;) :)

Rafalisko . Dzięki za wpis… piwko chorwackie, oczywiście co dzien w ilościach powiedział bym, że nawet ponad standardowych… Mocna rubryka w budżecie.. Ale u mnie tak jest, że kończy się lato i konczy się piwo… Ma tak ktoś ??? 8O :)

I tyle na dzisiaj relacji i przemyśleń z walki z drożyzną w Chorwacji …. Ogólnie dalej stoję na stanowisku, że nie jest źle, jak sie dobrze obrócić :) :)

Laku nocz

A sutra u jutra ciąg dalszy hulaszczego życia w Chorwacji;) :) ... trzeba cisnąć bo cos się przebąkuje, że od wtorku ma być lekki zjazd pogodowy ... ktos nawet mówił, że jakiś deszcz, czy coś ??/... Sluchajcie, co to jest deszcz ?? 8O :) :)
Ostatnio edytowano 27.08.2023 23:14 przez AdamSz, łącznie edytowano 2 razy
Krisv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krisv » 27.08.2023 23:08

AdamSz napisał(a):A sutra u jutra ciąg dalszy hulaszczego życia ;) ... trzeba cisnąć bo cos się przebąkuje, że od wtorku ma być lekki zjazd pogodowy ... ktos mówi, że deszcz ??/... Sluchajcie, co to jest deszcz ?? 8O :)

I będziesz tak przynudzał przez cały pobyt w Chorwacji? To jest duża szansa, że wylądujesz na liście blokowanych nicków :P
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 28.08.2023 08:31

Habanero napisał(a): Większy ap. cały czas jest i był wystawiany na różnych portalach.

Habanero napisał(a):...Co do ap. Babci, jest tak wystawiony przez różne agencje.
Cena bezpośrednio u Babci to 60 euro za mniejszy
i 75 euro za większy /dwie sypialnie/. ...
My mamy mały bonus, jak i inni stali bywalcy.
Dlatego mały jest praktycznie niedostępny.
P.S.

Okej, wszystko jasne, link do app, który jest na necie, a który był zamieszony w Twojej relacji, którą czytałam przed wakacjami, to najwyraźniej link do WIĘKSZEGO app 40m, z 2 sypialniami, tego , za którego Babcia bezpośrednio chce 75e, a agencja 89.
75 e za 40 m, w tym standardzie, to jest to, o czym ciągle piszę, że poprzewracało się w du.pach. Nie mówiąc już o kosmosie ceny agencyjnej. 8)

ZytaS napisał(a):
Habanero napisał(a):
Wszystko od gospodyni , łącznie z ogórkami :wink:

Były jeszcze wypieki i wino do Polski

travel napisał(a):Bardzo fajna miejscówka, ale czy ta górka nie była zbyt męcząca ?
Mogę prosić o namiary na priv?

...

Górka nie była dla nas męcząca. Pokonywaliśmy ją 4 albo 5-krotnie, chodząc na plaże leżące na północ od Vrboskiej
( 3 plaże w odległości 1 km ), a do centrum miasteczka było tylko 100 m.

Apartament nazywa się Perka. Łatwo znajdziesz w internecie.
Pani Perka nie ma strony ani e-maila :( Mam jedynie telefon do jej córki Lady.
Jeżeli będziesz chciała to Ci oczywiście wyślę. Z pośrednikiem kosztuje 54 euro/doba , bezpośrednio 40 :wink:

Jest stronka http://www.gdjenamore.com/apartamenty-c ... a-1037012/
W przyszłym roku trochę drożej i już w lipcu "Wasz" zajęty 8O :D Konobę Lem tyle razy mijaliśmy i nie skorzystaliśmy...a szkoda... na obronę mogę stwierdzić, że zawsze było tam sporo klientów :D

No i ja też już prościej nie umiem, jest drogo i co poniektórych powaliło z cenami. Albo najwyraźniej mój app, za który ja płaciłam 79e ( na stronie jest za 90 ) w stosunku do 95% cen innych, jest zaniżony co najmniej o połowę :devil: I to jest cena, nawet ta 90e, którą realnie za takie miejsce mogę zapłacić, ale miejsc w takim standardzie i cenie jest już co raz mniej i trudno znaleźć. Do tego ciągle się odnoszę, a czego właśnie przykładem są cenniki obu app.
https://www.visit-hvar.com/apartments-hvar-apartments/11705

Habanero napisał(a):Kurcze Wiola załamujesz mnie . Odniosłem się tylko do tych 12 euro, a Ty całą filozofię mi przypisujesz.
Zaczynasz wymyślać co jest jedzeniem, a co nie jest.
Kurczak, to dla Ciebie nie jedzenie, a sama zamawiasz na Hvarze w Kokocie za 12 euro dwukrotnie/ masz to na paragonach 2 strony wcześniej/.
Kończę tę dyskusję, bo nie ma ona sensu.

P.S.
Wczoraj imprezowaliśmy w rynku we Wrocku i ceny we włoskiej knajpie takie same jak w Dalmacji.

Tu masz rację, czasem mam trudności z wyrażeniem tego co myślę, z czego wynikają różne skróty myślowe, zrozumiałe tylko dla mnie, typu: dla mnie kurczak to nie jedzenie, ale jednak go zamawiam, a pizzy nie zamawiam od lat, ale jednak czasem zamawiam :lol:
Żle się wyraziłam, to fakt 8)

Kurczak to DLA MNIE nie jedzenie, i w życiu nie zapłaciłabym za niego w konobie jako posiłek dla siebie, natomiast będąc w restauracji z moimi młodymi ( chociaż jeśli nie jemy daleko od domu tylko w miasteczku, to co raz częściej ich zostawiamy i na kolację idziemy sami, bo oni nie są ani smakoszami i często mają problem co zamówić, ani nie jest to dla nich żadna atrakcja, więc nie mamy problemu z tym żeby zostali w domu, po całych dniach spędzanych ze sobą każdy ma trochę przestrzeni, a kolacje wychodzą nas taniej :devil:)
a nie ma smażonych kalmarów , to tak, młodzi zamawiają kurczaka.
Z 2 strony może dobrze, że oni się są takimi smakoszami jak my, bo wtedy rachunek za naszą 5 na pewno nie zmieścił by się w 100 e :lool:

Co do pizzy, te załączone wyżej to są jedyne 2 pizze, jakie zamówiłam od 2 lat w cro, podczas letnich wakacj, właśnie z tęsknoty za napoletaną, widząc, że niby można ją dostać na Hvarze, w 2021 wpadła jeszcze jakaś zwykła w Povljii, ale to nie ja ją jadłam, a była to właśnie sytuacja, gdzie młodzi nie mieli co innego zamówić.
W tym miejscu pisze o Dalmacji, bo na Istrii to i owszem zajadaliśmy się przepyszną napoletaną ( choćby w maju ta z truflami :hearts: ) w cenie 1/3 z cennika hvarskiego :lol:

We włoskiej knajpie we Wro, z chorwackimi cenami, to zależy co jedliście :chytry:
i o to wszystko się rozchodzi, oczywiście, że da się tanio zjeść w Cro, ale zależy jeszcze co ;)
Ja niestety nie uważam, żeby ten makaron, lekka przystawka carpaccio z tuńczyka i 2 piwa, kosztujące ponad 200 zł, były tanie.

1693205818940_copy_600x1067.jpg

1693205830520_copy_600x1067.jpg

Ale chcąc jeść takie rzeczy, no bo jak to ja powiedziałam, trochę żyje żeby jeść, a nie jak Ty powiedziałeś "jesz żeby żyć" :usmiechkrzywy: muszę zgodzić się na te ceny.
Ale jak to pisałeś
Habanero napisał(a):Racisce (konoba Vala)...
(Pogače - pizza) , makarony, rizotto, mięsne dania - wszystko jedliśmy w cenie +-12 euro, tak że ten tego,... jak kolega pisał. Trzeba wiedzieć jak się obrócić :lol: :smo:

Troszkę wiem jak się obrócić, bo na Hvarze zamawialiśmy kalmary za 16 e, gdzie w zdecydowanej większości miejsc kosztują od 20 e :twisted:
Reasumując dla mnie Cro to nadaj najbardziej dostępne, również cenowo miejsce dla MOJEJ rodziny i nie planuje aktualnie zmieniać kierunku, w głowie zaplanowane mam kolejne 4 wyjazdy, ale nie zmienia to faktu, że MIEJSCAMI zrobiło się PRZESADNIE bardzo drogo i trzeba się nagimnastykować żeby nie przepłacić :papa:
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 28.08.2023 09:13

Ale Was poniosło.
Adam - główna zasada. Pijesz, nie pisz.
Wiola - odklejka totalna z tą pizzą i kurczakami oraz cenami apartmanów.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 879
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone