Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 25.08.2023 10:48

Woda z Polski....
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 25.08.2023 12:25

LUKASQ napisał(a):Wczoraj wróciliśmy z krótkich wakacji w HR (tydzień). Domek w Srimie, sporo jeżdżenia
Moje obserwacje są w zasadzie proste. Jest drogo, nie drożej tylko drogo
Moim zdaniem z PL warto zabierać w zasadzie większość rzeczy np. wodę, słodycze, wędliny, serki, chipsy, napoje, a na miejscu wydawać jedynie na kolacje w konobach, piwo w Plodine, czy owoce lub warzywa.
No bo.. po co kupować Milke za 1.50EUR gdzie w PL jest za 4zł, Pepsi 1L za 2EUR jak w PL jest za 5zł albo Lay’s za 2.5EUR jak w PL są za 6zł ? To moim zdaniem nie jest januszing, tylko mądre gospodarowanie zarobionymi pieniędzmi.

Serio ??
Może przypomnę klasyk.
"Oszczędzamy na wakacje aby nie oszczędzać na wakacjach"
A już wodą to poleciałeś z górki :)
Nie kupuje w Chorwacji tylko się pije z kranu (napełniasz butelki 1,5l i na noc do lodówki).
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 25.08.2023 13:01

Woda mnie totalnie nie dziwi. Jamnicy nie wypiję, bo mi nie smakuje.Z kranu zbyt wapienna, no i ja preferuję gazowaną :D więc albo z Polski, albo musi być duży sklep pod ręką.
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 25.08.2023 13:09

kaeres napisał(a):Nie kupuje w Chorwacji tylko się pije z kranu (napełniasz butelki 1,5l i na noc do lodówki).

A jak się pije gazowaną ? Ja niegazowanej nie tknę, mój jeden z synów też nie :oczko:
Patrząc na to, że butelka kosztuje najtaniej 1 e, to jak ktoś ma miejsce może sobie z Pl wieźć :P
Ja biorę zawsze zgrzewkę, dwie, w zależności od miejsca i wystarcza na drogę i gdy to 2 zgrzewki to 2-3 dni na miejscu :oczko_usmiech:

A to zdanie
"Oszczędzamy na wakacje aby nie oszczędzać na wakacjach" dla mnie jest głupie :lol:
Na czym mogę to jednak na wakacjach oszczędzam, np pieluchy czy mleka dla najmłodszego wiozę z Pl, ceny w Cro tych produktów są 2 razy wyższe ! Mogłabym sobie nie zawracać głowy i kupować na miejscu, wydając bez sensu kupę kasy, po to żeby nie oszczędzać na wakacjach i nie jechać załadowana pod sam dach :lool: , ale w pewnych zakresach wolę oszczędzać a wydać sobie więcej na kolację w konobie ;)
2 lata temu byliśmy w podróży 23 dni, a mały miał 7 miesięcy, pół auta zajmowały wyżej wymienione rzeczy :lool: Jakbym policzyła ile wtedy zaoszczędziłam to myślę, że można by już w grubych setkach liczyć :chytry:
michał1234
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michał1234 » 25.08.2023 13:46

kaeres napisał(a):
LUKASQ napisał(a):Wczoraj wróciliśmy z krótkich wakacji w HR (tydzień). Domek w Srimie, sporo jeżdżenia
Moje obserwacje są w zasadzie proste. Jest drogo, nie drożej tylko drogo
Moim zdaniem z PL warto zabierać w zasadzie większość rzeczy np. wodę, słodycze, wędliny, serki, chipsy, napoje, a na miejscu wydawać jedynie na kolacje w konobach, piwo w Plodine, czy owoce lub warzywa.
No bo.. po co kupować Milke za 1.50EUR gdzie w PL jest za 4zł, Pepsi 1L za 2EUR jak w PL jest za 5zł albo Lay’s za 2.5EUR jak w PL są za 6zł ? To moim zdaniem nie jest januszing, tylko mądre gospodarowanie zarobionymi pieniędzmi.

Serio ??
Może przypomnę klasyk.
"Oszczędzamy na wakacje aby nie oszczędzać na wakacjach"
A już wodą to poleciałeś z górki :)
Nie kupuje w Chorwacji tylko się pije z kranu (napełniasz butelki 1,5l i na noc do lodówki).

A jeszcze lepiej napełnić do połowy i na noc do zamrażarki. Rano dolać na full i na plaży w cieniu dłuższy czas jest zimna.
Ostatnio edytowano 25.08.2023 14:38 przez michał1234, łącznie edytowano 1 raz
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 25.08.2023 14:12

wiolek_lp napisał(a):
kaeres napisał(a):Nie kupuje w Chorwacji tylko się pije z kranu (napełniasz butelki 1,5l i na noc do lodówki).

A jak się pije gazowaną ?

Można wziąć z Polski soda stream ;)

W PL używam i polecam, do Chorwacji nie chce mi się tego targać :)
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 25.08.2023 15:08

Szanowni Państwo

Siedzę w Chorwacji już drugi raz w tym roku :) :)

A dlaczego ?.. Wiadomo .. Bo nie dość że jest pięknie... Woda w Jadranie 30 stC... To ceny są przystępne :)

Tu zwracam się do tych wszystkich narzekaczy :grzybki: ... Chyba macie Alzcheimera :rotfl: ... To już zapomnieliście, jakie ceny są w Polsce :rotfl: ...A w HR, jakieś pół euro prawo lewo ... No przestańcie już pito//lić z tą drożyzną ... Co!!! Pewnie chcieli byście siedzieć w Chorwacji za połowę cen polskich :lol: :lol: Nie ma tak.. Jedzcie sobie nad Bałtyk.. Siedziałem cały lipiec.. Widziałem... I po czerwcu, we wrzesniu come back do Croatii ...

Inna sprawa, że trzeba umieć się obrócić ... Pękło mi 20 razy w HR, Wszystko tu widziałem, oprócz szklanego podestu na św Jure, więc nie wydaję na jakieś komercyjne zbytki... SUPA mam swojego, gdy na plaży 8 euro godzina. Kajak mam swój.. Do dłuższych wycieczek na wyspy... Fisch pikników nie biorę, bo mnie to wk///wia :roll: umpa umpa za 35 euro osoba... Wole totalny indywidualizm simple life... :)

Tu popieram kolegów wyżej. Oczywiście tych optymistów... Pewnie, że jak co niektórym drogo, to nalejcie sobie wody z kranu ;) ..Albo uwalcie sobie kanapę z krucha z chorwacką mortadela i dużą i ilością ajwaru.. Przynajmniej będzie po chorwacku w Chorwacji :) ... A nie jakieś barlinki z biedrony /// .... Lepiej sobie kupić salami Kulen ze Slawoni...Pycha. Paprykowa salami na kanapki za 2euro opakowanie ... Albo żłopanie coli podróby też z biedrony :grzybki: ...jak za 1,20 euro masz pet dwa litry podobnej sky coli chorwackiej.... O piwie nie wspomnę... Chorwackie, to lepsze Karlowacko, Ozujcko 4xpack od 5-7 euro . A ten gorszy zajzajer PAN, Staro czesko, albo inny nawet po 0.99 euro Akcija

Owszem,jedną zgrzewke wody można wrzucić do bagaznika.. A jak ktos jedzie z maluchami to te wymienione pieluchy,etc. też się przydadzą... Nie ma sensu na wakacjach w latać za pieluchami.. Ale bez przesady z wożeniem tego żarcia i picia z Polski... Ile się zarobi na tym w ciągu tych dwóch tygodni ???? ...

W Chorwacji,trzeba udawać Chorwata i żyć i jeść tak jak on... To jest wg mnie jeden z podstawowych składników bycia w Chorwacji ..I przestancie marudzić, że woda tamta zła, taka dobra. To dobre, tamto nie.. .. Jakieś to takie prowincjonalne , paniska z Polski,co ich woda w zęby kole :rotfl: ;) ;)

Reasumując.. Cenowo w Chorwacji, wg mnie jest Ok.. Nie bedę tu aptekarzem że to pięc centów droższe, a tamto tansze...

Na wyjazd wakacyjny bardzo ok... Czego dowodem to że jestem już tu drugi raz w roku ... )))

To jest dobre jak Kolegi wyżej,cyt... jak cię nie stać na Bałtyk czy Krynicą, jedz za granicę, czyli do Chorwacji :)

Szczegółowych cen nie będę wymieniał,bo to juz zostalo wyżej wymienione.. Z głownymi daniami na talerzu w konobie, też się można ładnie obrócić z tymi 8 -12 euro talerz.. Tylko trzeba wiedzieć gdzie usiąść :) :) ... O róznych pychota fast foodach po chorwacku za te 3.5 - 5 euro nie wspomnę

P.S. Jedynie paliwo on trochę zdrożało .w czerwcu była po 1,30 euro...Teraz po1,51 euro

Ps.2. Ajwar tylko ljuti,czyli ostry... blagi,czyli łagodny, wg mnie gorszy

Pozdrawiam z pięknej Chorwacji

Ktos kiedyś napisał, ze Chorwacja już nie ta, bo niby komercja itd??? ...

G/// prawda. Siedzę to od 1999... Coraz ładniejsza...Wychuchana, wylizana... Ludzie mili...Krajobraz nie zniszczony róznymi potworkami architektonicznymi... Tu szacunek dla Chorwatów za ochronę krajobrazu...W tej kwestii constans.. jak było tak jest. Nic nie skancerowane...Można się uczyć od Chorwatów... Brawo
Ostatnio edytowano 25.08.2023 15:22 przez AdamSz, łącznie edytowano 1 raz
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 25.08.2023 15:18

Zgoda, ale z tymi głównymi daniami za 8-12 euro to pojechałeś, bo takich cen już nie na od dobrych paru lat.
AdamSz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamSz » 25.08.2023 15:29

Chorwacja jest duża pod względem linii brzegowej. Polska to pikuś ))... Jest wybór miejsca... Jak usiądziesz w jakims centrum city to zapłacisz np 20 euro
Ale takich miejsc nie polecam, bo jak zapewne wiesz, ludzie ci się przewalają nad talerzem i plują ci w Twój talerz ))) ... To są miejsca prestiżowe, dobre na zrobienie sobie foty przy kelnerze w fartuchu do ziemi ,kieliszkach , świecach ))))

Natomiast dwie uliczki w bok i masz to samo może nie za 8 euro, ale za 12 euro... na pewno

Inna sprawa jak wiesz to destynacja... Jakaś tam Brela, Baska Voda, Hvar miasto i inne tego typu... Ja tam nie bywam od dawna

Dobra, na razie koncze łaczność...Idę sobie popływac SUPEM :) :)

Słuchajcie.Cały czas nadaje 37 stC... A woda w Jadranie jak zupa... Zdjeta prosto z kuchni
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 25.08.2023 15:34

marecky81 napisał(a):Zgoda, ale z tymi głównymi daniami za 8-12 euro to pojechałeś, bo takich cen już nie na od dobrych paru lat.

Podobnie jak Ty z euro po 4,12... :zeby:
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 25.08.2023 15:41

Bravik napisał(a):
marecky81 napisał(a):Zgoda, ale z tymi głównymi daniami za 8-12 euro to pojechałeś, bo takich cen już nie na od dobrych paru lat.

No niestety, złotówka spadła. Dziś w lokalnym bicz barze, przeliczylo mi po 4,21.
michał1234
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) michał1234 » 25.08.2023 15:51

AdamSz napisał(a):Chorwacja jest duża pod względem linii brzegowej. Polska to pikuś ))... Jest wybór miejsca... Jak usiądziesz w jakims centrum city to zapłacisz np 20 euro
Ale takich miejsc nie polecam, bo jak zapewne wiesz, ludzie ci się przewalają nad talerzem i plują ci w Twój talerz ))) ... To są miejsca prestiżowe, dobre na zrobienie sobie foty przy kelnerze w fartuchu do ziemi ,kieliszkach , świecach ))))

Natomiast dwie uliczki w bok i masz to samo może nie za 8 euro, ale za 12 euro... na pewno

Inna sprawa jak wiesz to destynacja... Jakaś tam Brela, Baska Voda, Hvar miasto i inne tego typu... Ja tam nie bywam od dawna

Dobra, na razie koncze łaczność...Idę sobie popływac SUPEM :) :)

Słuchajcie.Cały czas nadaje 37 stC... A woda w Jadranie jak zupa... Zdjeta prosto z kuchni

No nie wiem. Jestem zbyt nieśmiały, aby zaprosić kelnera na kolację przy świecach w celu wspólnego zdjęcia. I jeszcze potem to wspólne kluczenie bocznymi uliczkami. A jak będzie nachalnym chamem? Albo naciąga turystów na te ichne mortadele?
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 25.08.2023 15:58

marecky81 napisał(a):
Bravik napisał(a):

No niestety, złotówka spadła. Dziś w lokalnym bicz barze, przeliczylo mi po 4,21.

Spadła o dwa grosze a nie o dziewięć. Dobra, w takim razie dawaj bankowe potwierdzenie transakcji. Pozamazuj dane wrażliwe, żeby nie było....
Strona MC i kalkulator sprzed chwili.
Załączniki:
Zrzut ekranu (11).png
Ostatnio edytowano 25.08.2023 16:08 przez Bravik, łącznie edytowano 1 raz
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 25.08.2023 15:59

empire13 napisał(a):Można wziąć z Polski soda stream ;)
W PL używam i polecam, do Chorwacji nie chce mi się tego targać :)

Rozważam zakup, może może ;) póki co pozostaje kupować po eurasa za butelkę :chytry:

AdamSz napisał(a):Szanowni Państwo

Siedzę w Chorwacji już drugi raz w tym roku :) :)

A dlaczego ?.. Wiadomo .. Bo nie dość że jest pięknie... Woda w Jadranie 30 stC... To ceny są przystępne :)

Wiesz, ja w tym roku byłam 3 razy, a planuje jeszcze co najmniej raz, jeśli się uda to dwa. Od 2016 byłam 12 razy, bo ostatnimi laty udawało się po dwa razy w roku.
I ja uważam, że w tym sezonie wielu Chorwatom się coś odkleiło :glupek:
Piszesz, że ceny są przystępne. Zależy co dla kogo to znaczy, ja osobiście wiem gdzie szukać noclegów, gdzie jeść itp. ale jak ktoś jest "zielony" nie przywiązuje do tego wagi, wchodzi na pierwszy lepszy portal, czy strony z wynajmem app, to może się lekko zdziwić.
Niezaprzeczalnie ceny wzrosły dużo, oczywiście tak samo jak u nas, dla mnie osobiście najbardziej odczuwalne w konobach, bo menu, które 2 lata temu były znośne, teraz skoczyły w kosmos i szukają naiwnych. Tym sposobem konoby pracujące do 1 w nocy o 23 się zamykały bo świeciły pustkami 8)
Oczywiście nie trzeba w takich jadać, ale mówię, dla kogoś nieogarnietego i zainteresowanego tematem będzie drogo i to bardzo.

Dla mnie póki co, Cro jest dalej bardzo dostępna, ale moim hobby jest wyszukiwanie fajnych miejsc.w przyzwoitych cenach, czy oglądanie menu konob :lol:

Nie wiem jakie są aktualne statystyki z tego sezonu w Cro, ale mam nadzieję, że tym co poszaleli chcąc się nachapać, ten sezon utrze nosa, chodź z drugiej strony nie wydaje mi się, rodaków mało, za to wielu Niemców, Szwajcarów, a dla nich ceny wciąż są niskie :x

A za 12 e to można zjeść ewentualnie zupę z frytkami :lol:
Chociaż w maju jadłam najlepszy makaron z truflami w istryjskim interiorze, za 14 czy 15 e, ale to był mały wyjątek :hearts:
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 25.08.2023 16:16

Bravik napisał(a):
marecky81 napisał(a):
Bravik napisał(a):

Spadła o dwa grosze a nie o dziewięć. Dobra, w takim razie dawaj bankowe potwierdzenie transakcji. Pozamazuj dane wrażliwe, żeby nie było....
Strona MC i kalkulator sprzed chwili.

Chyba żartujesz :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 875
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone