Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kadetdudi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kadetdudi » 27.07.2023 08:57

A na basenie rzeczywiście takie surowe zasady jak piszą w komentarzach na Google Maps? I że właściciel nieprzyjemny?
Krisv
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krisv » 28.07.2023 20:38

kadetdudi napisał(a):A na basenie rzeczywiście takie surowe zasady jak piszą w komentarzach na Google Maps? I że właściciel nieprzyjemny?

Nie wiem, skąd takie opinie - może nie od tego apartamentu. Z właścicielem rozmawiałem dwa razy przez 10 dni (nie licząc "dobar dan"): zaraz po przybyciu, gdy oprowadził nas po obiekcie i pokazał, gdzie jest dostępny grill, gdzie są pojemniki do sortowania śmieci, itp., a potem przed wyjazdem, gdy załatwiałem z nim rezerwację na przyszły rok - normalny facet, który dba o dobre samopoczucie wszystkich jego gości. Przy basenie wisi zwyczajny regulamin użytkowania i godziny jego dostępności - poza tymi godzinami widziałem, jak go czyści z liści i olejków, a raz chyba była wymieniona cała woda, bo rano była chłodniejsza, niż dzień wcześniej. Nie wiem, komu takie zachowanie właściciela mogłoby przeszkadzać. BTW. W czasie naszego pobytu połowa gości, to byli Polacy :D
coobah
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) coobah » 09.08.2023 18:54

Łapcie przykładowy paragon z Konzuma z Mandre

Konzum-25307-1608-2-2023_230809_185146.jpg
DominikI
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DominikI » 09.08.2023 20:39

Nie ma ceny piwa, nie liczy się ;)
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 09.08.2023 21:31

o kant tyłka ;)
do konca nie wiem ile zapłacił i
za co, :D
generalnie jest mi to (prawie)obojętne,
:la:
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 09.08.2023 21:33

ale oczywiście chwali się to że komuś "się chce"
wrzucać tutaj info
o cenach i.t.d,
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 10.08.2023 10:07

Byłem w tym roku i we Włoszech (Kalabria), i w Dalmacji. Różnice w cenach niewielkie, zarówno w sklepach spożywczych, jak i w restauracjach. Wprowadzenie euro ułatwia takie porównania, nie trzeba przeliczać ;).

Co do cen w Chorwacji, warto pamiętać, że lokalizacja ma naprawdę duży wpływ na ceny. Ja poprzednie urlopy spędzałem na Hvarze, w Breli i cudownej, ale nieco droższej Korčuli, teraz w Primoštenie. Pomimo wprowadzenia euro w tym roku w restauracjach było wyraźnie... taniej - większość popularnych dań (cevapcici, kalmary, mule, spaghetti z owocami morza) od 11-13 euro, dorada od 15.

Na plus też to, że zarówno w Primoštenie, jak i w sąsiedniej Rogoznicy powstało sporo budek z miejscowym fast foodem (cevapi u bułce, kalmary w bułce, tortilla z krewetkami itp.) - dobre na mniejszy głód i chudszy portfel.
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 18.08.2023 04:10

DominikI napisał(a):Nie ma ceny piwa, nie liczy się ;)

Dokładnie.

Ten sam termin, ta sama wioska, ten sam dom, te same knajpy, te same sklepy... 2022 vs 2023:
Pivo w knajpie +50%
Pivo w sklepie +40%
Spanie +50%
Skampi w konobie +40%
Prosek u gospodarza +50%
Pizza w restauracji +40%
Oliwa od gospodarza +25%
Skuter w wypożyczalni +30%

Pogodynka i paliwo - constans... :)
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 18.08.2023 08:46

robertms napisał(a):
DominikI napisał(a):Nie ma ceny piwa, nie liczy się ;)

Dokładnie.

Ten sam termin, ta sama wioska, ten sam dom, te same knajpy, te same sklepy... 2022 vs 2023:
Pivo w knajpie +50%
Pivo w sklepie +40%
Spanie +50%
Skampi w konobie +40%
Prosek u gospodarza +50%
Pizza w restauracji +40%
Oliwa od gospodarza +25%

My podobnie zauważyliśmy, najbardziej zadziwiła mnie cena piwa do obiadu w restauracji, 5 euro za bezalkoholowe i alkoholowe to sporo nawet jak na obecne czasy. Ceny w resturacji obaidów w stosunku zeszłego roku u nas okolo 30%, resjy-rafting około 30%-40% do góry. Ciekawi mnie jak ceny we Włoszech w stosunku zesżłego roku. Rok temu mniej więcej były podobne jak w cro, spożywka i resturacje tansze we Włoszech, paliwo w cro.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 18.08.2023 09:05

robertms napisał(a):Ten sam termin, ta sama wioska, ten sam dom, te same knajpy, te same sklepy... 2022 vs 2023:
Pivo w knajpie +50%
Pivo w sklepie +40%
Spanie +50%
Skampi w konobie +40%
Prosek u gospodarza +50%
Pizza w restauracji +40%
Oliwa od gospodarza +25%

Ja będę miał ciężko porównać bezpośrednio rok do roku bo poprzednio byłem w 2020 na Hvarze ale nawet po 3 latach nie odnotowałem takich podwyżek.

Pivo w knajpie +15% (średnio bo było między +10% do +20%)
Pivo w sklepie +25-30%
Spanie -5% (minus 5%)
Skampi w konobie +20%
Pizza w restauracji +20%
Oliwa od gospodarza +25%
Wino od gospodarza +30%
Rakija/tavarica +50%
Natomiast w restauracjach nawięcej wzrosły ceny ryb i np. ośmiornicy +80%

Podkreślam to jest porównanie 2020 (Hvar) vs 2023 (Pelješac)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 18.08.2023 09:44

amatus1 napisał(a):Ciekawi mnie jak ceny we Włoszech w stosunku zesżłego roku. Rok temu mniej więcej były podobne jak w cro, spożywka i resturacje tansze we Włoszech, paliwo w cro.

Może będę mogła coś tu powiedzieć, Sycylia, koniec maja 2022 wschód, okolice Katanii, 2023 początek maja zachód, Trpani, więc porównanie nie jest 1:1. Ale...ceny w sklepach bez widocznych zmian, knajp nie mam jak porównać, ale street foody (arancini, pizza kawałki, fritto misto, focaccia) czy słodkości bez zmian (1-3eur). Kulka lodów (nie żadne sieciowe, a rzemieślnicze z kawałkami orzechów, owoców) 2-3 eur.
W tym roku droższy wjazd kolejką na Etnę, z 30 na 50 eur. Innych wejściówek nie sprawdzalam.
Cenę paliwa mogę się sprawdzić w domu, bo może jeszcze jest paragon, ale pewnie drożej niż w cro w tym samym czasie. Komunikacja publiczna dalej bardzo tania, koszt wynajmu samochodu dalej bez zmian, drogi.
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 18.08.2023 14:59

amatus1 napisał(a): Ciekawi mnie jak ceny we Włoszech w stosunku zesżłego roku. Rok temu mniej więcej były podobne jak w cro, spożywka i resturacje tansze we Włoszech, paliwo w cro.

ceny-we-wloszech-2023-t57340.html#p2309494
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 19.08.2023 10:02

kaeres napisał(a):
robertms napisał(a):Spanie +50%

Ja będę miał ciężko porównać bezpośrednio rok do roku bo poprzednio byłem w 2020 na Hvarze ale nawet po 3 latach nie odnotowałem takich podwyżek.

Pivo w knajpie +15% (średnio bo było między +10% do +20%)
Pivo w sklepie +25-30%
Spanie -5% (minus 5%)
Skampi w konobie +20%
Pizza w restauracji +20%
Oliwa od gospodarza +25%
Wino od gospodarza +30%
Rakija/tavarica +50%
Natomiast w restauracjach nawięcej wzrosły ceny ryb i np. ośmiornicy +80%

Podkreślam to jest porównanie 2020 (Hvar) vs 2023 (Pelješac)

Co do spania, muszę dodać, że od 2015 cena zmieniła się tylko raz (symbolicznie o 10% rok temu). Płaciłem jeszcze 'po staremu', ale na sierpień'23 już wzrosła z 52E na 78E. Pewnie to jednorazowa podwyżka, na kolejne lata. Oby... ;)

p.s.
w PL podobnie - cena 1m2 mieszkania '20 vs '23 to +30%. A mojego ulubionego salami ponad 100%... :(
Waldkosos
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Waldkosos » 22.08.2023 13:23

Może i jest drożej niż w ubiegłym roku ale tu jest zawsze pięknie.Kogo nie stać na Krynicę jedzie za granicę.
LUKASQ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LUKASQ » 25.08.2023 11:42

Wczoraj wróciliśmy z krótkich wakacji w HR (tydzień). Domek w Srimie, sporo jeżdżenia
Moje obserwacje są w zasadzie proste. Jest drogo, nie drożej tylko drogo
Moim zdaniem z PL warto zabierać w zasadzie większość rzeczy np. wodę, słodycze, wędliny, serki, chipsy, napoje, a na miejscu wydawać jedynie na kolacje w konobach, piwo w Plodine, czy owoce lub warzywa.
No bo.. po co kupować Milke za 1.50EUR gdzie w PL jest za 4zł, Pepsi 1L za 2EUR jak w PL jest za 5zł albo Lay’s za 2.5EUR jak w PL są za 6zł ? To moim zdaniem nie jest januszing, tylko mądre gospodarowanie zarobionymi pieniędzmi.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 874
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies