boboo napisał(a):Węgry. Węgry dzierżą palmę pierwszeństwa ze swoimi 27%.SebastianM napisał(a):Chorwaci na większość produktów mają 25% VAT, najwyższy w całej UE.
Chorwacja "ex aequo" na drugim miejscu z Danią
Fakt zapomniałem o Węgrach i Orbanie .
marecky81 napisał(a):Co do apartamentu, zapytaj się ile kosztował ten sam w tym samym okresie 3 lata temu , bo to że w tym roku masz za 100 a rok temu inny za 120 nie mówi niczego.
Fakt, nie mam tego samego punku odniesienia, spędzamy urlop zawsze w innym miejscu ale... mam z góry założony budżet na nocleg, 100 € +/- 20%, zawsze wybieramy małe miejscowości, żeby nie powiedzieć wsie i zawsze w tym budżecie znajdujemy apartament, który spełnia nasze oczekiwania ( płasko, blisko morza, plaży, sklep, restauracja) nie są to apartamenty niskiego standardu, przeciwnie. Prawdą jest, że coraz trudniej jest znaleźć taki apartament, choć na forum są osoby które twierdzą, że znajdują jeszcze tańsze. Mieszkam na dwa domy Gdańsk i drugi w Bawarii. Znam ceny nad polskim morzem i znam oczywiście w Bawarii. Nie sądzę, a graniczy to z pewnością, żeby urlop w Chorwacji kosztował mnie więcej , niż w wyżej wymienionych lokalizacjach, przy założeniu oczywiście podobnego standardu noclegowo-wyżywieniowego . Nie neguję również faktu, że Chorwacja jest najdroższa na Bałkanach. Za tydzień rozpoczynam urlop i zobaczę osobiście .