Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 20.07.2023 06:24

boboo napisał(a):
SebastianM napisał(a):Chorwaci na większość produktów mają 25% VAT, najwyższy w całej UE.
Węgry. Węgry dzierżą palmę pierwszeństwa ze swoimi 27%.
Chorwacja "ex aequo" na drugim miejscu z Danią :wink:

Fakt zapomniałem o Węgrach i Orbanie ;) .

marecky81 napisał(a):Co do apartamentu, zapytaj się ile kosztował ten sam w tym samym okresie 3 lata temu ;) , bo to że w tym roku masz za 100 a rok temu inny za 120 nie mówi niczego.

Fakt, nie mam tego samego punku odniesienia, spędzamy urlop zawsze w innym miejscu ale... mam z góry założony budżet na nocleg, 100 € +/- 20%, zawsze wybieramy małe miejscowości, żeby nie powiedzieć wsie i zawsze w tym budżecie znajdujemy apartament, który spełnia nasze oczekiwania ( płasko, blisko morza, plaży, sklep, restauracja) nie są to apartamenty niskiego standardu, przeciwnie. Prawdą jest, że coraz trudniej jest znaleźć taki apartament, choć na forum są osoby które twierdzą, że znajdują jeszcze tańsze. Mieszkam na dwa domy Gdańsk i drugi w Bawarii. Znam ceny nad polskim morzem i znam oczywiście w Bawarii. Nie sądzę, a graniczy to z pewnością, żeby urlop w Chorwacji kosztował mnie więcej , niż w wyżej wymienionych lokalizacjach, przy założeniu oczywiście podobnego standardu noclegowo-wyżywieniowego . Nie neguję również faktu, że Chorwacja jest najdroższa na Bałkanach. Za tydzień rozpoczynam urlop i zobaczę osobiście :) .
croktoś
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) croktoś » 20.07.2023 17:44

Jako że, już po pierwszym urlopie (druga część mam nadzieję we wrześniu) mogę się subiektywnie odnieść do cen.

Moim zdaniem jest drożej,ale nałożyło się euro i inflacja,więc trudno się dziwić.
Co do ceny miejsca zamieszkania nie wypowiem się,bo mam po znajomości :wink:

Chleb od piekarza obwoźnego od 1,70 za tzw. baton biały chleb do 3,20 za taki podkarmelowany,ale smaczny.
Ryba z kutra brancin ok 14 euro za kg (do własnego zgrilowania),oliwa 15 e litr,ale przy zakupie 10 l po 10e pyszna z gospodarstwa,lana przy nas.

cola 2,80 e piwo 3,40 e mojito 9e ,lignje na zaru z blitwa 22e,krewtki z grilla ok 15e za 0,5 kg,tuńczyk z blitwą 19 e,więcej grzechów nie pamiętam...

Aha winieta za łódkę wyszła TANIEJ w przeliczeniu na euro o niespełna kunę :mg:

Jeśli ktoś chce oliwę tzw eko ze spółdzielni,to może sobie porównać ceny :
https://www.masvin-polaca.hr/

Zakupiłam na prezent,ale ta za dychę od mojego dostawcy o wiele bardziej mi smakuje :hut:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 20.07.2023 18:57

croktoś napisał(a):(...) oliwa 15 e litr,ale przy zakupie 10 l po 10e pyszna z gospodarstwa,lana przy nas (...)
Ile zakupiłaś tej oliwy? I...
takie pytanko: jeśli masz spory zapas, wymienimy się? Litr za litr 8)
Chętnie popróbuję... wciągnęło mnie jak degustacja whisky :lol:
Tak wkładam "u siebie" w wątku zdjęcia z różnych potraw, ale od pewnego czasu pierwszą rzeczą w danej konobie jest spróbowanie podanej oliwy :wink:
I muszę przyznać, że nieraz zostałem zadziwiony :D
Jeśli jesteś zainteresowana, to reszta na PW.
Zagłębiowski
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zagłębiowski » 21.07.2023 07:22

wiktor06 napisał(a):Według mnie obłożenie w tym roku jest na trochę niższym poziomie niż jeszcze dwa, trzy, czy kilka lat wcześniej. Natomiast ilość rodaków jest zdecydowanie mniejsza niż te kilka lat wstecz.

Dzień dobry, odnośnie powyższego na D.O. w tym roku bardzo dużo turystów, pełne obłożenie, zresztą Ktoś pokazywał zdjęcie z promu; wyspa ogólnie jest "mało polska", więc nie widać zbytniej różnicy.
Inde
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 21.07.2023 08:07

croktoś napisał(a):

Ooo, a możecie polecić podobną spółdzielnię ale w okolicy Makarskiej? Hvala :papa:

edit. google nie boli - http://olive.com.hr/ <- Podgora :)
croktoś
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) croktoś » 22.07.2023 13:37

boboo napisał(a):
croktoś napisał(a):(...) oliwa 15 e litr,ale przy zakupie 10 l po 10e pyszna z gospodarstwa,lana przy nas (...)
Ile zakupiłaś tej oliwy? I...
takie pytanko: jeśli masz spory zapas, wymienimy się? Litr za litr 8)
Chętnie popróbuję... wciągnęło mnie jak degustacja whisky :lol:
Tak wkładam "u siebie" w wątku zdjęcia z różnych potraw, ale od pewnego czasu pierwszą rzeczą w danej konobie jest spróbowanie podanej oliwy :wink:
I muszę przyznać, że nieraz zostałem zadziwiony :D
Jeśli jesteś zainteresowana, to reszta na PW.

Ooo zaskakująca propozycja :D
Zostało mi około 8 litrów :mrgreen: ,więc wymiana do ogarnięcia na priv.,pisz,tyko uprzedzam,że nie uważam się za konesera
oliwy,choć trochę już jej spiłam :roll:
No i moje ulje jest od chłopa,nie ma logo,pieczęci i złotych literek,ale mogę odlać :D
Aha i o kontakt proszę po poniedziałku,bo wcześniej i tak chyba nie zdążę poczytać :hut:
croktoś
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) croktoś » 22.07.2023 13:46

Inde napisał(a):
croktoś napisał(a):

Ooo, a możecie polecić podobną spółdzielnię ale w okolicy Makarskiej? Hvala :papa:

edit. google nie boli - http://olive.com.hr/ <- Podgora :)

Ja trafiłam tylko do tej jednej wracając już do Polski w ubiegłym roku, zobaczyłam znak po drodze,urocze miejsce pełne kotów i piesków zaopiekowanych,a także wytwornych klientów degustujących wino,fajna mieszanka :D
OTOTORENT
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) OTOTORENT » 22.07.2023 14:16

Patrząc co piszecie na temat cen to wyjazd w tym roku do Włoch był bardzo dobrą decyzją. Mam nadzieję, że Chorwaci pójdą po rozum do głowy i nieco zejdą na ziemię jak przez sezon czy dwa będą mieli mniejszy ruch. Większość podwyżek nie wynika z jakichś racjonalnych powodów, a tylko ze zwykłej chciwości. Chociaż z drugiej strony chciwość w biznesie jest bardzo wskazana.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 23.07.2023 05:32

croktoś napisał(a):(...) więc wymiana do ogarnięcia na priv (...)
Wrażliwe dane :lol: na priv, a ogólnie temat możemy pociągnąć "u mnie".
Tu byłby zbyt nie na temat :wink:
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 24.07.2023 11:06

OTOTORENT napisał(a):Mam nadzieję, że Chorwaci pójdą po rozum do głowy i nieco zejdą na ziemię jak przez sezon czy dwa będą mieli mniejszy ruch.

Dlaczego tak uważasz ??
A może ciut mniejszy ruch i ciut wyższe ceny przyniosą "lepszy" zysk ? Tzn będzie odrobinę spokojniej a zarobione tyle samo.
Może przyjedzie inny turysta "tłuściejszy" :hut:
Nie zawsze więcej znaczy lepiej.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 24.07.2023 11:21

Pelješac (Orebič).
Jazda bez trzymanki po całym półwyspie. Wszelkie ubezpieczenia zdrowotno-turystyczne, autostrady, jeżdżenie po winnicach, degustacje, restaurowanie się (rybne platy, owoce morza, ostrygi, steki - pizze też się zdarzały), lody, piwka, winka, drinki w knajpach, prezenty dla rodziny i znajomych, itd.

14 noclegów na 3os - 868,50€ ~ 3865zł
paliwo trasa i na miejscu (łącznie 3500km) - 1610zł
winiety/autostrady - 662zł
ubezpieczenie turystyczne - 410zł
zakupy przed (kosmetyki, apteka, nieco spożywki) - 1000zł
wydatki na miejscu - 1453€ ~ 6470zł

Łącznie 15 dni - 14084,03zł
Niektórzy nie liczą ubezpieczeń, wydatków przed wyjazdem, a nawet pełnego baku na podróż, itp.
Wówczas można odliczyć te 1400-2000zł od kwoty podanej jako podsumowanie.
MarianiEwa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarianiEwa » 24.07.2023 11:25

1610 pln na 3500 km to bardzo dobry wynik , jaki samochód jeśli możesz napisać?
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 24.07.2023 11:57

Czy ja wiem ?
45zł/100km
Lancia Lybra 2,4JTD - 2500km trasa + 1000km po Pelješcu.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 24.07.2023 12:06

kaeres napisał(a):Pelješac (Orebič).
Jazda bez trzymanki po całym półwyspie. Wszelkie ubezpieczenia zdrowotno-turystyczne, autostrady, jeżdżenie po winnicach, degustacje, restaurowanie się (rybne platy, owoce morza, ostrygi, steki - pizze też się zdarzały), lody, piwka, winka, drinki w knajpach, prezenty dla rodziny i znajomych, itd.

14 noclegów na 3os - 868,50€ ~ 3865zł
paliwo trasa i na miejscu (łącznie 3500km) - 1610zł
winiety/autostrady - 662zł
ubezpieczenie turystyczne - 410zł
zakupy przed (kosmetyki, apteka, nieco spożywki) - 1000zł
wydatki na miejscu - 1453€ ~ 6470zł

Łącznie 15 dni - 14084,03zł

Piękna sprawa, udany urlop aż bije stąd i z wątku o Peljescu i bardzo dobry wynik, czyli moje przewidywania na przyszły rok nie są przesadzone.
MarianiEwa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarianiEwa » 24.07.2023 14:00

Czy wymieniał ktoś z Was w tym roku Kuny na Euro?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 872
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone