Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 18.07.2023 13:23

marze_na napisał(a):
marecky81 napisał(a): Ostatnio w Barcelonie

Można zapytać kiedy było to ostatnio?
Robiłam luźne przymiarki do samodzielnego wyjazdu i nie powiem żeby to był obecnie tani kierunek.

No i jaka cena za ten sympatyczny hotelik też warto wiedzieć :oczko_usmiech:
Inde
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Inde » 18.07.2023 13:33

marze_na napisał(a):
marecky81 napisał(a): Ostatnio w Barcelonie

Można zapytać kiedy było to ostatnio?
Robiłam luźne przymiarki do samodzielnego wyjazdu i nie powiem żeby to był obecnie tani kierunek.

Że się wtrącę :oops: będzie OT:

Byliśmy w Barcelonie w maju. Nie odczuliśmy aby było nadzwyczaj drogo. Oczywiście zależy wszystko od upodobań ale jadaliśmy głównie kuchnię katalońską, owoce morze, tapasy raz była pizza. Zamiast hotelu mielismy mieszkanie. Zwiedziliśmy w weekend tyle ile się dało. Ceny atrakcji takich bardziej must have:

- Sagrada Familia 26 € + darmowa apka na telefon jako audioguide. Polecam bardzo odwiedzić około 18, kiedy słońce jest trochę niżej i wpada do środa przez witraże :)
- Park Güell 10 € - bilety warto rezerwować z tygodniowym wyprzedzeniem bo codziennie są praktycznie wyprzedane.
- Warto odwiedzić od środka choćby jedną z kamienic Gaudiego. Myśmy wybrali Casa Balto 25 €.

Po za tym jest od groma darmowych atrakcji. :papa:
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 18.07.2023 14:10

Majówka w ub. roku. Cena hotelu ok. 120 euro za dobę.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.07.2023 14:51

Pytania o Hiszpanię i inne kraje proszę zadawać w PW
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 18.07.2023 22:09

...przyjechaliśmy w tym roku do Cro prosto z Italii. Jeśli mam porównywać, ceny po 3 dniowym naszym pobycie w Cro, to jest tu zdecydowanie drożej.

To nie chodzi o fakt, żeby ciągle liczyć i przeliczać.
Ceny w Croatii jednak bardzo poszły w górę. Zwłaszcza żywności, a również apartamentów. Żal mi również samych Chorwatów, ponieważ my będziemy przebywać tu kilka dni, a oni niestety mieszkają tu cały czas.
Emerytura naszego gospodarza wynosi ok 400 euro, a niektóre produkty, które dzisiaj np. kupowałam w Studenacu , typu kajzerki, musztarda i majonez były zdecydowanie wyższe od naszych. Wyższe o 100 - 400%.
Mieszkam obecnie na wyspie i zakupy robię w Studenacu. Cena np. majonezu 100g w tubie wyniosła 3.50 euro, podobnie było z musztardą. Ożujsko 1.52, kajzerki 0.79.

Masakra :cry:
rufus295
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rufus295 » 19.07.2023 08:22

Z ciekawości sprawdziłem w konzunie na stronie, majonez 165 gram w tubie 1,69e, także ten.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 19.07.2023 08:36

majeczka napisał(a):...przyjechaliśmy w tym roku do Cro prosto z Italii. Jeśli mam porównywać, ceny po 3 dniowym naszym pobycie w Cro, to jest tu zdecydowanie drożej.

To nie chodzi o fakt, żeby ciągle liczyć i przeliczać.
Ceny w Croatii jednak bardzo poszły w górę. Zwłaszcza żywności, a również apartamentów. Żal mi również samych Chorwatów, ponieważ my będziemy przebywać tu kilka dni, a oni niestety mieszkają tu cały czas.
Emerytura naszego gospodarza wynosi ok 400 euro, a niektóre produkty, które dzisiaj np. kupowałam w Studenacu , typu kajzerki, musztarda i majonez były zdecydowanie wyższe od naszych. Wyższe o 100 - 400%.
Mieszkam obecnie na wyspie i zakupy robię w Studenacu. Cena np. majonezu 100g w tubie wyniosła 3.50 euro, podobnie było z musztardą. Ożujsko 1.52, kajzerki 0.79.

Niestety też to zauwazyłem będąc rok temu dwa tygodnie w cro i dwa w Toskanii. Podobnie uważam, że my przyjeżdzamy tam na tydzien dwa oni mieszkają cały rok. Co do emerytury to z Ivanem się zgadałem i mówił mi, że wynoszą często i 300 euro i wcale nie jest to najmniej. Chleb w markecie ( nie piekarni) kosztuję 2-2,5 euro, bułka i to nas zdziwiło najbardziej 1 euro, taka dmuchana, wypiekana w Studenack. Ja robiłem zakupy nie na wyspie tylko w Mimice na Riviera Omis gdzie normlanie zakupy robią " swojaki". Mój gospodarz jest ustawiony dobrze, niemiecka emerytura, ładna kasa z wynajmu domu nad morze ale mówi, że ceny zabijają tych najniżej sytuowanych, chodz sam też mówi że odczuł mocne podwyżki. Nasz sąsiad oczekiwał kontroli ( sprawdzają czy nie wynajmuję apartamentów), " chował" się gdyż całkowicie wymeldował biznes, zniknął z google, ludzi łapie tylko z ulicy bo nie chcę płacić opłat, podatków. U nas jeszcze na wsi dziadki mogą posadzić ziemniaki, warzywa, pomidory a tam w tej skale to porażka. My z naszym Ivanem jezdzimy często od morza do Imotski i tak dopiero 20-30 km od morza widac prawdziwą Chorwację. Babcia jedna była taka szczęśliwa jak nam pokazała na wsi ogródek jaki sama zrobiła...miał dosłownie może z 8mx5m z pomidorami, kabaczkiem.... a ona była szczęśliwa jak by to było pole. W Lokvie gdzie mieszkamy to coraz wiecej domów maja obcokrajowy jak Niemcy, Szwedzi...Chorwaci sporo domów pozaczynali z 10-15 lat temu a dokańczają Niemcy :(.
ts.1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ts.1 » 19.07.2023 08:57

[quote="rufus295"]Z ciekawości sprawdziłem w konzunie na stronie, majonez 165 gram w tubie 1,69e, także ten.[/

Sprawy majonezu nie będę komentował bo można kupić tani majonez robiony pod sieciowkę lub premium albo ktoś napisał fejka specjalnie lub przez pomyłkę. Nie zmienia to faktu że gdzie by nie poszukać w internecie nigdy nie było tylu informacji o nieracjonalnych podwyżkach i to komentarze Czechów, Niemców czy samych Chorwatów nie tylko rodaków. Już za tydzień sam się przekonam czy to wszystko na wyrost czy prawda, ale ogólnie powtarzam z uporem maniaka że rynek wszystko zweryfikuje i dopóki apartamenty mają pełne obłożenie i konoby są wypełnione doputy chorwat będzie dźwigał cenę.
Już parę razy tego sezonu trafiłem na info o pustkach w mniejszych miejscowościach czy nie obłożonych apartamentach ale szczerze trzeba napisać że to wszystko trudno zweryfikować siedzac przed komputerem.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 19.07.2023 09:03

ts.1 napisał(a):
rufus295 napisał(a):Z ciekawości sprawdziłem w konzunie na stronie, majonez 165 gram w tubie 1,69e, także ten.[/

Sprawy majonezu nie będę komentował bo można kupić tani majonez robiony pod sieciowkę lub premium albo ktoś napisał fejka specjalnie lub przez pomyłkę. Nie zmienia to faktu że gdzie by nie poszukać w internecie nigdy nie było tylu informacji o nieracjonalnych podwyżkach i to komentarze Czechów, Niemców czy samych Chorwatów nie tylko rodaków. Już za tydzień sam się przekonam czy to wszystko na wyrost czy prawda, ale ogólnie powtarzam z uporem maniaka że rynek wszystko zweryfikuje i dopóki apartamenty mają pełne obłożenie i konoby są wypełnione doputy chorwat będzie dźwigał cenę.
Już parę razy tego sezonu trafiłem na info o pustkach w mniejszych miejscowościach czy nie obłożonych apartamentach ale szczerze trzeba napisać że to wszystko trudno zweryfikować siedzac przed komputerem.

Hm, co do pustek to miałem na początku sezonu odczucia, że jest mniejsze obłożenie. Jednak po tym jak okazało się, że 3 rodziny nam zrezygnowały z pobytu w Lokvie moje odczucia zostały rozwiane...dosłownie kilkanaście zapytań, w ciąg 1-3 godziny apartamenty poszły. Załuję nawet, że za szybko bo brałem pierwsze lepsze osoby bez względu czy terminy całe brali. Póżniej ludzie pisali, dzownili, że chcą całą zwolnioną lukę... chyba obłożenie jednak jest więc te ceny będą trzymać.
wiktor06
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiktor06 » 19.07.2023 20:40

Według mnie obłożenie w tym roku jest na trochę niższym poziomie niż jeszcze dwa, trzy, czy kilka lat wcześniej. Natomiast ilość rodaków jest zdecydowanie mniejsza niż te kilka lat wstecz. Tegoroczny urlop spędziliśmy w Zivogosce Blato- tam wydaje mi się, że od jakiegoś czasu dominują Czesi, dlatego nie byliśmy zaskoczeni, że Polaków nie było aż tak wielu jak w innych miejscowościach w poprzednich latach. Natomiast na co zwróciliśmy uwagę- jak co roku jeździliśmy trochę po okolicznych miejscowościach, zarówno na północ , jaki i południe od Blato i tam również naszych rejestracji jakby mniej niż kiedyś. Możę to tylko nasze odczucie, ale wydaje mi się, że coś w tym jest.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 19.07.2023 20:58

majeczka napisał(a):Ceny w Croatii jednak bardzo poszły w górę. Zwłaszcza żywności, a również apartamentów.

Ja mam apartament taniej, niż 2 czy 3 lata temu ;) i bynajmniej nie gorszy, tuż przy morzu ( 100 € z 2 sypialniami). Co do zaś cen w restauracjach, hmn, nie wiem, czy gdzieś na włoskim wybrzeżu dorwiesz kalmary lub rybę za 15 € w zestawie, pizzę za 10 €. Trzeba porównać miejscowości o podobnej, jakby to nazwać, klasie, popularności. Jak w Polsce wróci VAT na żywność, ceny będą bardzo porównywalne. Inna sprawa, że Chorwaci na większość produktów mają 25% VAT, najwyższy w całej UE.
Justynka133
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Justynka133 » 19.07.2023 21:10

Właśnie wróciliśmy do domku, podsumowując koszty naszego 14 dniowego pobytu 2osoby dorosłe plus 6 letnie dziecko
loty 2200 zl( walizki 38kg)
dojazd na lotnisko 390 zł
mieszkanie 4050 zł
wyżywienie plus jedna wycieczka 9900 zł
razem 16 540zl
w związku ze lecieliśmy samolotem zakupy robiliśmy na śniadania w Konzum później na plaży 2 piwka fanta lus jakąś pizza na 3 osoby i kolacja w konobach plus 2 aperole. Mniej więcej tak wyglądało nasz stołowanie w konobach. Jedliśmy klasycznie jakąś rybka x3 , makaron, pizza, kurczak. Nie wykadalismy homarów itp.
Sami stwierdzicie czy dużo czy nie.
Na wakacjach nie liczyliśmy ile wydajemy pojechaliśmy lorzystalismy płaciliśmy.
Ale tak jak w moim poprzednim wątku uważam że znacznie drogo w porównaniu do zeszłego roku.
I tak jak piszecie zastanawialiśmy się z mężem jak żyją tam zwykli tubylcy którzy mają o wiele mnie dochodu. Chorwacja dla nas skończyła być atrakcyjna chyba że pojedziemy autem z bagażnikiem żywności z pl i będę 2 tygodnie gotowała ( dla mnie to nie wakacje) cały rok stoję w garach chce te 2 tygodnie nie myśleć co na obiad ;)
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 19.07.2023 21:12

SebastianM napisał(a):
majeczka napisał(a):Ceny w Croatii jednak bardzo poszły w górę. Zwłaszcza żywności, a również apartamentów.

Ja mam apartament taniej, niż 2 czy 3 lata temu ;) i bynajmniej nie gorszy, tuż przy morzu ( 100 € z 2 sypialniami). Co do zaś cen w restauracjach, hmn, nie wiem, czy gdzieś na włoskim wybrzeżu dorwiesz kalmary lub rybę za 15 € w zestawie, pizzę za 10 €. Trzeba porównać miejscowości o podobnej, jakby to nazwać, klasie, popularności. Jak w Polsce wróci VAT na żywność, ceny będą bardzo porównywalne. Inna sprawa, że Chorwaci na większość produktów mają 25% VAT, najwyższy w całej UE.

Nie wiem jak teraz, ale rok temu na Elbie, pizza kosztowała 10-12 euro, a ryba za 15 euro też była w menu.

Co do apartamentu, zapytaj się ile kosztował ten sam w tym samym okresie 3 lata temu ;) , bo to że w tym roku masz za 100 a rok temu inny za 120 nie mówi niczego.
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 20.07.2023 04:00

Justynka133 napisał(a):Właśnie wróciliśmy do domku, podsumowując koszty naszego 14 dniowego pobytu 2osoby dorosłe plus 6 letnie dziecko
loty 2200 zl( walizki 38kg)
dojazd na lotnisko 390 zł
mieszkanie 4050 zł
wyżywienie plus jedna wycieczka 9900 zł
razem 16 540zl

Transport wydaje się być nieco droższy, aniżeli samochodem, ale co kto lubi 8)

Koszty mieszkania trudne do oceny, bo nie wiadomo gdzie, co, jak - jako koszt ogólny jak najbardziej do przyjęcia. Tyle +/- kosztują kwatery.

Wyżywienie - dla mnie dużo, a nawet kosmicznie dużo. Takie jest moje zdanie. Ale każdy wypoczywa i wydaje na urlopie tyle, ile może i chce wydać. Jeżeli naładowaliście akumulatory, to jest najważniejsze - po to właśnie jest urlop :sm:
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 20.07.2023 04:38

SebastianM napisał(a):Chorwaci na większość produktów mają 25% VAT, najwyższy w całej UE.
Węgry. Węgry dzierżą palmę pierwszeństwa ze swoimi 27%.
Chorwacja "ex aequo" na drugim miejscu z Danią :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 871
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone