Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 22.05.2012 11:53

Fakt - tylko to... Niemniej niektórym wystarcza :-)

A więc: jest to wykonalne. Co innego koszty, których przeskoczyć się nie da, typu paliwo na przykład. Można zejść z ceną jadąc na gazie. Wyjdzie wtedy zamiast 1200, jakieś 700 zł. Z tego mamy ekstra 1000 kun, a za to już da się to i owo zjeść w knajpce, czy zrobić jakiś wypad w nieodległą okolicę ;-)

Kwatera także była policzona może ciut na wyrost, bo ja za 2 tygodnie płacę jakieś 2300-2400. Fakt, że "ze specjalną zniżką", ale jestem przekonany da się znaleźć i tańsze, choćby bez klimy.

W każdym razie nadal się upieram, że 7 dni w Chorwacji za 2500 zł jest jak najbardziej wykonalne. Jeśli do tego ma się tani w utrzymaniu pojazd, to nawet i na jakiegoś smakołyka starczy.
misiekiandzia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiekiandzia » 22.05.2012 12:03

Bocian napisał(a):Szczerze, to i ja w kwotę 2 i pół kilo zeta jakoś nie mogę uwierzyć. Sam jeżdżę od 14 lat do Croraju i wiem mniej więcej co ile kosztuje i na czym idzie kasa. Kiedyś jeździłem z dzieciakiem teraz tylko we dwoje. Koszt to na pewno ponad 6 kilo zeta, choć dokładnie nigdy tego nie liczymy. Można zbić koszty na ubezpieczeniu, winietach, noclegu tranzytowym, zabraniu całego jedzenia z Polski i sądzę, że wtedy na dwie osoby wyjdzie jakieś 3-3,5 kilo zeta. Na tydzień.

Bocian je u pravu !!! :D My jeździmy do Cro od 2000 r. , wypróbowaliśmy już różne konfiguracje (w tym bardzo oszczędne) i za mniej niż 2 - 2,5k/od osoby (dorosłej)/ na 14 dni nie wyda. Pomijam tutaj opcje skrajne, typu: jazda do Cro stopem, spanie na karimatach na plaży pod chmurką, poranna toaleta w Jadranie, i chińskie zupki, bo to raczej wegetacja jakaś a nie urlop wypoczynkowy :D :D
misiekiandzia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiekiandzia » 22.05.2012 12:09

"Wyjazd we dwie osoby, oszczędnym samochodem, początkiem czerwca w północe części Chorwacji, na 6 noclegów, z miejscowym wyżywieniem, bez luksusów, wycieczek, zwiedzania, bez nieprzewidzianych przygód można zamknąć w kwocie 2500 zł."[/b][/quote]

Nie chcę być odebrany jako złośliwy, ale wg powyższej logiki, to trzy dni w tzw. długi weekend majowy, bez luksusów, z noclegiem gdzieś w górach będzie zdecydowanie jeszcze tańszy, pewno jakieś 1k - 1,5k :D :D :D pozdrav
pietrekzbronami
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietrekzbronami » 22.05.2012 12:43

misiekiandzia napisał(a):Nie chcę być odebrany jako złośliwy, ale wg powyższej logiki, to trzy dni w tzw. długi weekend majowy, bez luksusów, z noclegiem gdzieś w górach będzie zdecydowanie jeszcze tańszy, pewno jakieś 1k - 1,5k :D :D :D pozdrav

No ok, ale mi nie chodzi o to żeby gdziekolwiek spędzić urlop tylko wczasować się nad Adriatykiem! Jeśli nie stać mnie na apartament za 50 E to znajdę taki za 20 E tylko 1 km od plaży, i tak będę zadowolony z wypoczynku.

Wiedziałem, że wiele osób nie zrozumie moich przemyśleń i zostanę napiętnowany.

Jeszcze raz napiszę, że jeśli ktoś liczy się z pieniędzmi i chce spędzić skromnie urlop, ale jednak zamierza wyjechać do Chorwacji, z pewnością może liczyć koszty podobnie jak ja.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 22.05.2012 12:45

misiekiandzia napisał(a):Nie chcę być odebrany jako złośliwy, ale wg powyższej logiki, to trzy dni w tzw. długi weekend majowy, bez luksusów, z noclegiem gdzieś w górach będzie zdecydowanie jeszcze tańszy, pewno jakieś 1k - 1,5k :D :D :D pozdrav

Nie chcesz być złośliwy, ale jesteś.
Dajcie Mu spokój. Napadacie na niego jak na wojska wroga. Po jaką chole...
Dał radę - dał. Podobało mu się to - podobało. I kropka. Ale nie, Wy wydaliście więcej więc za mniej się nie da. Kurcze, widać się da. Mnie się to też nie udało, ale nie mam zamiaru twierdzić że tak nie jest. Jaki by miał cel ściemniać i oszukiwać?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 22.05.2012 12:55

Aldonka, nikt wg mnie na nikogo nie napada. Wg mnie mylne jest takie postawienie sprawy, że za taka a taka cenę spędzi się urlop w Cro. Powinno być napisane wyraźnie, że bez zwiedzania, na początku czerwca, oszczędnie i tylko z leżeniem na plaży. Tak chciał i taki miał , nic nikomu do tego. Można , jak już pisałem i za 1000 złotych spędzić, stopem, w lutym i z 20 km od Jadranu. :) Na forum często pojawiają się skrajności, w czasach przejazdu (1100km w 10h), w cenie za urlop, w cenie piwa, spożywki i takie tam... Należy dokładnie określać o co chodzi i o czym się pisze.
pietrekzbronami
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietrekzbronami » 22.05.2012 13:05

Bocian napisał(a):Na forum często pojawiają się skrajności, w czasach przejazdu (1100km w 10h), w cenie za urlop, w cenie piwa, spożywki i takie tam... Należy dokładnie określać o co chodzi i o czym się pisze.

Właśnie chciałem pokazać ekonomiczną skrajność :D
Mógłbym w tym roku nie jechać do CRO tylko zaoszczędzić i za rok wydać 5000 - 6000 zł, jednak wolę jechać i teraz, i za rok.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 22.05.2012 13:25

Za rok wacha będzie po 10 zeta to będziesz musiał trochę tej kasy pomnożyć :)
bieder1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bieder1 » 22.05.2012 13:29

Iggy napisał(a):Ależ nie rozumiem, czemu na niego napadacie :-)

Urlop można spędzić na 100 000 sposobów i jestem przekonany, że jednym z nich będzie urlop za 2500 zł.
Nie każdy musi jeść lody - ja np. nie lubię lodów, choć... No w zasadzie lody jem jedynie w Chorwacji - poważnie ;-)

Policzmy szybko i zgrubnie za 7 dni:
kwatera - 1250zł
paliwo - 4 tankowania do pełna po 300zł = 1200zł
Można jechać drogami darmowymi, więc winietki odpadają.
Zostaje około 100-200 kun, akurat na jakieś lody, czy baniaczek winka. Reszta niekoniecznie musi być płatna, o czym niżej.

Są także ludzie nie pijący, prawda? Zatem bez piwka i bez winka. Niekoniecznie także trzeba spędzać czas w konobach. Równie dobrze można sobie na te 7 dni przywieźć - bo ja wiem - ryż, makaron, ziemniaki, gulasz w słoikach i samemu pitrasić.
Po przyjeździe do Chorwacji także niekoniecznie trzeba jechać do Dubrovnika, Szibenika, Krka, Jezior Plitvickich, czy gdzieś tam jeszcze. Plaża niektórym w zupełności starcza, by wypocząć.

Inna rzecz, że nie każdy chce w ten sposób spędzać czas w Chorwacji, ale także nie każdy chce (ma możliwość) wydać 10 000 zł. Prawda, jak zwykle leży po środku, a kolega przedstawił zapewne jedną z możliwości oszczędnych wczasów. A jak komuś się ona nie podoba, to może wybrać dla siebie wariant droższy, wręcz nieograniczenie droższy, a potem napisać, że urlop w Chorwacji kosztuje 20 000 złotych. I to także będzie prawdą. Istotne bowiem jest to, co komu wystarcza, czy też to, co komu do szczęścia potrzebne :-)

Ja w każdym razie twierdzę, że jest możliwe spędzenie urlopu w Chorwacji za około 2500 złotych.

wyszło ci że kwatera + dojazd to 2450 zł i twierdzisz że można spedzić urlop za 2500zł no normalnie rewelacja za 50 złotych wyżwyienie 7 dni w cro + 1,5 dnia jazdy .... no normalnie jeszcze lepiej
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 22.05.2012 13:31

pietrekzbronami napisał(a):
Właśnie chciałem pokazać ekonomiczną skrajność :D
Mógłbym w tym roku nie jechać do CRO tylko zaoszczędzić i za rok wydać 5000 - 6000 zł, jednak wolę jechać i teraz, i za rok.

Mam podobne zdanie. Każdy odpoczywa jak lubi i na ile go stać. Już kiedyś pisałem, że jeśli nie będzie mnie stać na wydanie 10tyś, to i tak pojadę. Wezmę namiot albo poszukam taniej kwatery, wezmę wielki słoik smalcu, 5 mielonek po 2,99 z Biedronki i ten tydzień objadę kupując w Cro tylko bułki. Lody ... kupię tylko córze. Mnie co najwyżej brzuch zmaleje i odsunę w czasie nadejście cukrzycy :D

Do luksusów człowiek się szybko przyzwyczaja, co nie zmienia faktu że jest stworzeniem, które najłatwiej się przystosowuje do otaczających warunków 8)
WRC
Globtroter
można za 2500

Nieprzeczytany postnapisał(a) WRC » 22.05.2012 13:41

Dobrze kolega pisze, że się mieści w 2500 bo liczy paliwo i kwaterę na dwie osoby albo na 3.
Ostatnio edytowano 22.05.2012 13:43 przez WRC, łącznie edytowano 5 razy
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 22.05.2012 13:41

bieder1 napisał(a): za 50 złotych wyżwyienie 7 dni w cro + 1,5 dnia jazdy .... no normalnie jeszcze lepiej

Żarełko wieziesz ze sobą :-)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 22.05.2012 13:43

Rysio napisał(a):
wezmę wielki słoik smalcu, 5 mielonek po 2,99 z Biedronki i ten tydzień objadę kupując w Cro tylko bułki. Mnie co najwyżej brzuch zmaleje i odsunę w czasie nadejście cukrzycy :D

Ciekawa dieta, brzuch maleje na smalcu i mielonce z bułką :wink:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 22.05.2012 13:45

:lol: :lol: :lol: :lol:
bieder1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bieder1 » 22.05.2012 13:47

Iggy napisał(a):
bieder1 napisał(a): za 50 złotych wyżwyienie 7 dni w cro + 1,5 dnia jazdy .... no normalnie jeszcze lepiej

Żarełko wieziesz ze sobą :-)

tak tylko to nie jest wtedy 2500zł .... bagażnik żarcia też kosztuje ...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 88
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone