Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Tofik_83
Odkrywca
Re: Czy Bałtyk to konkurencja dla Adriatyku w dobie autostr

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tofik_83 » 17.07.2023 11:40

stachan napisał(a):Właśnie zastanawiam się czy nie zrobić wątku "Chorwacja - 12 dni życia za 500 euro" :oczko_usmiech:

markid zerknij proszę na PW

a ja bym z checią poczytał jakie macie patenty na Wasz urlop :)
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 17.07.2023 11:48

Lata temu był tu chyba wątek gościa, który zrobił Chorwację za 100 euro. Jakieś spanie na dziko w namiocie, mycie pod prysznicem plażowym, zupki chińskie itp...
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 17.07.2023 12:14

Nie, takich "atrakcji" nie mamy :lol:

I tak dla jasności - te 500 euro to nie jest za cały wyjazd, to tylko kwota, którą przeznaczyliśmy na wydanie w Cro :idea:

Mógłbym ją swobodnie zmniejszyć robiąc napoje we własnym zakresie - woda z sokiem Herbapolu lub mrożona herbata owocowa czy rezygnując z codziennych lodów i piwnego festiwalu (w postaci dużego Ozujsko, które piłem przez dwa dni). No, to jest w końcu urlop i pewne wydatki są konieczne :)
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 17.07.2023 12:29

stachan napisał(a):Mógłbym ją swobodnie zmniejszyć robiąc napoje we własnym zakresie - woda z sokiem Herbapolu lub mrożona herbata owocowa czy rezygnując z codziennych lodów i piwnego festiwalu (w postaci dużego Ozujsko, które piłem przez dwa dni). No, to jest w końcu urlop i pewne wydatki są konieczne :)

Weź nie obrażaj soków :roll:
Herbapol robi syrop a nie sok :idea:
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 17.07.2023 14:15

Justynka133 napisał(a):Nasz pobyt w cro dobiega końca, jest to już nasz 6 wyjazd do Chorwacji i po tych wakacjach ostatni. Przyelciwlismy z mężem i 6 letnim synem do Dubrownika, mieszkamy w Mlinii 10km od Dubrownika. I odrazu zaznaczam że nie przyjechałam na wakacje liczyć pieniędzy bo je poprostu mam ale staje się to już mało racjonalne. Jesteśmy tu 14 nocy jeszcze nie liczyłam ile wydaliśmy pieniędzy ale widać że wejście w euro podbiło ceny niektóre o 100%. Śniadania jemy w mieszkaniu później jakąś pizza na plaży o kolacja. 100g wędliny z indyka czy 100g żółtego sera to jest 10zl czyli za 1kg 100zl. Piwo na plaży od 5e do nawet 8e i to nie przy samym morzu. Lody 3e gorszych nie jedliśmy w cro. Stwierdziliśmy z mężem że za te pieniądze vedziemy mieli inne wyjazdy w ciekawsze kierunki. Chorwacja przywitała nas woda 30stopni i pogoda jaka nam się chyba nie zdarzyła jeszcze ale te ceny szok! przykładowo byliśmy na zwiedzaniu Dubrownika obiad dla naszej 3 94e i to nie było super dużo talerze praktycznie wylizane. Tutaj płacimy za kolacje dla 3 osób od 50 do 60e i też wielkość tych posiłków pozostawia do rzeczenia. Wiem może napiszecie że miejsce nie takie itp. Ale to co piszą inni jednak jest prawda. Myślę że po tych wakacjach będzie już nas mniej Polaków w Chorwacji. I dodam że mnóstwo Niemców Rosjano raz Ukraińców a i trochę Anglików.

To trochę tak jakbym pojechał do Monako lub Cannes i narzekał że w całej Francji jest bardzo drogo.
Odniosę się do cen, okolice Zadaru, piwo w restauracji 3-3,5 euro, bardzo dobre lody 1,5 - 2 euro, pizza capriciosa 6,5 najdroższa z frutami 12 euro, ryby lub kalmary z grilla 12-15 euro. Plata dla 2 osób 50 euro
Nie zamierzam rezygnować z wakacji w Cro, ale do Dubrownika jeżdżę tylko na wycieczki.
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 17.07.2023 17:19

Kapitańska Baba napisał(a):
stachan napisał(a):Mógłbym ją swobodnie zmniejszyć robiąc napoje we własnym zakresie - woda z sokiem Herbapolu lub mrożona herbata owocowa czy rezygnując z codziennych lodów i piwnego festiwalu (w postaci dużego Ozujsko, które piłem przez dwa dni). No, to jest w końcu urlop i pewne wydatki są konieczne :)

Weź nie obrażaj soków :roll:
Herbapol robi syrop a nie sok :idea:

A chodziło mi o te produkty:

herbapol.jpg

Ale masz rację, wszak syrop to
gęsta, lepka ciecz powstała wskutek gotowania wody, soku itp. z dużą ilością cukru

Faktycznie Herbapol nie robi soków, tylko syropy i o nie właśnie mi chodziło 8)

Ja stary już jestem, w saturatorach zawsze wodę z sokiem brałem, a dyć to syrop był :wink:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 17.07.2023 17:22

Kilka lat pracowałam w tym Herbapolu więc znam szczegóły produkcji. Od tego czasu nie kupuję żadnych tego typu tworów :D
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 18.07.2023 04:03

Ja przepracowałem 20 lat w handlu tzw. nowoczesnym, ale z zakupów nie rezygnuję. Myślę, że jakość Herbapolu jest jedną z najwyższych na rynku ;)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 18.07.2023 06:53

Moje pro koszty wyjazdu stacjonarnego (Kvarner) na 7nocy w 2os, zresztą podobne do tych co w poprzednich latach przy identycznym wyjeździe.
Paliwo 850zł
Nocleg 350eur
Autostrady 350zł
Wydatki na miejscu 200eur

Wyżywienie w większości będzie jedzone i gotowane w App (lub grill), nikt przeca nie będzie Konobił pod ścisłą dietę mojej Pani i częściowo moją. Nie będą to jednak bigosy czy inne knedliczki, boby jeszcze komuś przeszkadzało.

Jak ktoś weźmie tańszy nocleg plus pojedzie objazdem Slo, to można i w trójce się zmieścić. W taki sposób po rekomendacji niejedna skromnie żyjąca para pojechała do Cro (lub osoby które preferują częstsze, a krótsze wyjazdy) .

A drugi tydzień planowany w Świnoujściu za podobny koszt :P (różnica tylko w koszcie autostrad).

---

Na wiosnę planowane koszty x3 :wink: ale to już inna bajka.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 18.07.2023 08:25

stachan napisał(a):Ja przepracowałem 20 lat w handlu tzw. nowoczesnym, ale z zakupów nie rezygnuję. Myślę, że jakość Herbapolu jest jedną z najwyższych na rynku ;)

Marketing działa. I dobrze :smo:
kubek_77
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kubek_77 » 18.07.2023 10:30

Justynka133 napisał(a):Nasz pobyt w cro dobiega końca, jest to już nasz 6 wyjazd do Chorwacji i po tych wakacjach ostatni. Przyelciwlismy z mężem i 6 letnim synem do Dubrownika, mieszkamy w Mlinii 10km od Dubrownika. I odrazu zaznaczam że nie przyjechałam na wakacje liczyć pieniędzy bo je poprostu mam ale staje się to już mało racjonalne. Jesteśmy tu 14 nocy jeszcze nie liczyłam ile wydaliśmy pieniędzy ale widać że wejście w euro podbiło ceny niektóre o 100%. Śniadania jemy w mieszkaniu później jakąś pizza na plaży o kolacja. 100g wędliny z indyka czy 100g żółtego sera to jest 10zl czyli za 1kg 100zl. Piwo na plaży od 5e do nawet 8e i to nie przy samym morzu. Lody 3e gorszych nie jedliśmy w cro. Stwierdziliśmy z mężem że za te pieniądze vedziemy mieli inne wyjazdy w ciekawsze kierunki. Chorwacja przywitała nas woda 30stopni i pogoda jaka nam się chyba nie zdarzyła jeszcze ale te ceny szok! przykładowo byliśmy na zwiedzaniu Dubrownika obiad dla naszej 3 94e i to nie było super dużo talerze praktycznie wylizane. Tutaj płacimy za kolacje dla 3 osób od 50 do 60e i też wielkość tych posiłków pozostawia do rzeczenia. Wiem może napiszecie że miejsce nie takie itp. Ale to co piszą inni jednak jest prawda. Myślę że po tych wakacjach będzie już nas mniej Polaków w Chorwacji. I dodam że mnóstwo Niemców Rosjano raz Ukraińców a i trochę Anglików.

Ja jeździłem tylko do Dubrownika, przez wiele lat. Wg mnie to ceny w porównaniu do tych które wszyscy wpisywali (Makarska lub ogólnie północ HR) były tam niższe. Nigdy nie kłóciłem się i nie próbowałem wpajać innym moich racji, że na południu było/jest taniej. Dziwi mnie to stwierdzenie, że miejsce nie to, że Dubrownik jest/był enklawą drożyzny. Powiem, że nigdy tego nie doświadczyłem będąc tam czasami na 3 tygodniowych wakacjach.
Powyżej pisałem ile mniej więcej kosztowały mnie wakacje. Wiem, że niektórzy traktują urlop jak sport ekstremalny (jak przeżyć za mniej niż w normalnym dniu w PL), jednak nie uważam żebym szastał na lewo i prawo i miał za dużo gotówki do wydania.
Fakt porównując to np. z Lanzarote to HR jest pod pewnymi aspektami droga, ale np. jeżeli weźmiemy pod uwagę Hiszpanię kontynentalną np. Barcelonę... to HR jest niejako dla biedaków.
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 18.07.2023 10:48

Śmiem twierdzić, że Hiszpania jest dość tania, nawet w Barcelonie poza miejscami turystycznymi ceny są przyzwoite. W okolicach Girony kilka lat temu mieliśmy wypasiony apartament z basenem przy plaży za 70 euro doba, a ceny w supermarketach porównywalne były do polskich. Puszka estrelli 60 centów, o tanim dobrym winie nawet nie wspominam. Nawet nie trzeba było brać za dużo bagażu, bo tshirta albo szorty kupowało się za 10 euro w dwupaku.
kubek_77
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kubek_77 » 18.07.2023 12:05

Ja napisałem o Barcelonie, że jest droga bo miałem intensywne 5 dni zwiedzania. Wydaliśmy fortunę na atrakcje/muzea itd. Polecieliśmy i mieszkaliśmy w hotelu. Nie były to zorganizowane wczasy "last minute"
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 18.07.2023 13:07

A kto mówi wczasach zorganizowanych? Ostatnio w Barcelonie mieliśmy sympatyczny hotelik przy Paralell z bistrem na dole. Duża kanapka z sokiem na śniadanie za 5 euro. Najdroższe piwo było na Rambli w barze z ogródkiem duży litrowy kufel za 10 euro.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 18.07.2023 13:11

marecky81 napisał(a): Ostatnio w Barcelonie

Można zapytać kiedy było to ostatnio?
Robiłam luźne przymiarki do samodzielnego wyjazdu i nie powiem żeby to był obecnie tani kierunek.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 870
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone