napisał(a) kopson » 02.07.2023 22:37
lesko1909 napisał(a):Dzień dobry wszystkim,
Końcem lipca wybieram się z żoną oraz 5 letnim synem na nasze pierwsze wakacje w Chorwacji. Wybór padł na miejscowość Dramalj niedaleko Crikvenicy. Chciałem zaczerpnąć informacji na temat cen, nocleg już mamy, jedziemy samochodem. Orientujecie się Państwo jakie ceny tutaj panują? Przyznam szczerze, że planowaliśmy budżet dzienny na 100-120 euro wliczając w to obiad na mieście Ale z tego co czytam w Internecie- może być ciężko:) Dziękuję za wszelkie informacje, pozdrawiam;)
Wg mnie taki budżet jaki założyłeś, jest w zupełności wystarczający, jeśli nie zamierzasz tracić kasy na lewo i prawo. Obiad z piwkiem dla 3 osobowej rodziny to koszt ok 40-50 euro. Drugie tyle (z założonej kwoty) zostaje ci na inne wydatki i posiłki, które możesz przygotować sam na kwaterze, robiąc wcześniej zakupy w markecie (tak wychodzi taniej).
Tak naprawdę opinie o wygórowanych w tym roku cenach w Cro traktuję z przymrużeniem oka, bo wiele zależy od tego jak kto umie się "rządzić" swoją kasą. Ja robię tak, jak opisałem powyżej, czyli obiad na mieście, a śniadania i ewent. kolacje w mieszkaniu, I jest OK.
Swoją drogą, Dramalj to nie jest jakiś drogi kurort (byłem tam) i ceny są przeciętne jak na Chorwację. Inna sprawa, że sama miejscowość jest nudna, pozbawiona atrakcji a uliczki i zejścia do plaży są tam strome, bo miasteczko leży na wzgórzu. Dla mnie bez rewelacji. Plusem jest to, że względnie blisko stamtąd na jeziora Plitvickie, niż z innych chorwackich regionów turystycznych.