Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
!Novy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) !Novy » 30.06.2023 08:10

yzedef napisał(a):
!Novy napisał(a):
Szwagier szuka najtańszych konob to i znajdzie ! :) Nie w tym rzecz.
Danie, daniowi nie równe tak jak Konoba konobie nie równa! :), Lokalizacja, zależy z jakiego grila, specjalizacja ryba czy mięso (lokalesi podpowiedzą) , obsługa itd.

Za 20 euro to można 2-3 małe kalmary (całość może 100-150g max) w Primosztenie i kilka frytek i 2 plastry cukinii z grila! :)

Ale jesteś próżny, myślisz że jak wydasz 2-3 razy drożej jak inni oraz jak standardowo to kosztuje w danym miejscu to jesteś lepszy ?. Może jednak jest inaczej i dla lokalsów jesteś naiwnym turystą, którego możemy łatwo "ogolić" ?.
Nie widziałem nigdy nigdzie dania z 2-3 małymi kalmarami oraz kilkoma frytkami. Takie coś w żadnej normalnej restauracji nie istnieje, tak więc takie Twoje wyolbrzymianie daje mi do myślenia aby Twoje wpisy traktować z przymrużeniem oka :papa:
Zaczynam wkrótce urlop, budżet mam w sumie nieograniczony ale nie mam zamiaru chodzić do najdroższych miejsc tylko po to aby potem pisać na forum jaki jestem naj :D. Każdy człowiek powinien umieć liczyć i wybierać rozsądnie według własnych możliwości. Forum służy do wspierania się a nie chwalenia jaki jestem burżuj.

Ja nic nie myślę tylko podaję ceny i relacje z miejsc w jakich byłem. Dotychczas nie wklejałem paragonów właśnie dlatego, że stali bywalcy się burzyli :)
Z przerwą na pseudopandemię jestem w tym regionie 12 raz i w porównaniu z rokiem ubiegłym miejsca w których bywam podniosły ceny o min 30% i o tym zdaję relację.

Nie zamierzam dyskutować kto jest próżny a kto nie i od czego jest forum. Dla mnie każde media i fora społecznościowe są kontynuacją socjalistycznych wieców czy zgromadzeń. A fora gdzie są fanatycy różnych krajów słyną z braku obiektywności. Dlatego ograniczam się do odpowiedzi na główny temat wątku a nie do wycieczek kto jest próżny a kto nie. Ma to być odpowiedzią dla tych, którzy wybierają się w ten region a'propos panujących w nim cen. I tyle.

A knajpa knajpie nie równa. Konoby nie mają "gwiazdek" dlatego ważne jest aby wiedzieć gdzie i co chce się zjeść a nawet co się zjadło! Dlatego napisałem, że najlepiej każdego roku pytać swych gospodarzy bo sytuacja z konobami lubi się zmieniać jak piszą tutaj inni .
Pewnie, można zjeść makaron z sadzonym jajkiem myśląc, że to carbonara albo deskę z kilkoma plasterkami pršuta i grilowaną cukinią które gospodarz zachwala jako dania regionu (wątek Dugi Otok) ale to już kwestia gustu czy nawet stanu umysłu, bo skąd pomysł na zamawianie włoskich potraw jak carbonara w Chorwacji?

Zamiast szukać próżności u innych, może lepiej odpowiedzieć na główny temat wątku. Na 100% będzie to bardziej użyteczne w praktyce od oceny ludzi, których nigdy nie poznałeś i pewnie już nie poznasz! :)

A.szwagrowi jak i teściowej najzwyczajniej bym nie ufał! :) ;)

Pozdrawiam.
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 30.06.2023 09:48

Zaliczyliśmy kilka konob dla żeglarzy na wysepkach i takich przy marinach, które do najtańszych, jak wiadomo, nie należą, ale takich cen jak te rzekomo z Primostena nie widziałem.

Zdjęć menu nie robię ;) ale pamiętam że punjena pleskavica ok. 10 ojro, stek ok. 20, mieszane meso na 2 osoby niecałe 30, deska ryb i frutti di mare ok. 40 euro.
mariusz123
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz123 » 30.06.2023 19:09

Już tydzień przebywamy w Tucepi, więc kilka naszych wrażeń – może komuś się przyda.
Noclegi - bez wcześniejszej rezerwacji znaleźliśmy na ul. Kamena 2 w cenie 130e za 2+2 (apartament z 2 sypialniami, 1 łazienką i 2 balkonami wychodzącymi na morze i na góry), ale za to przy samym deptaku bezpośrednio przy morzu. Były również dostępne w cenie 90e (druga linia brzegowa i nawet 50e (za jadranką), ale lokalizacja przy samej plaży okazała się opcją bezcenną :)
Obecnie widzimy pojedyncze apartamenty z ogłoszeniami o wolnych pokojach. Ogólnie ludzi ogrom, a to jeszcze przed sezonem.
Rok temu płaciliśmy w Tucepi 100e za apartament dla 5 osób w drugiej linii brzegowej, a 3 lata temu (w czasie plandemii) 70e dla 4 osób w pierwszej linii brzegowej (zawsze ulica Kamena).
Ceny:
Podstawowa cena porównawcza - lody:)
Jedna kulgica od 1,5e do aż 2,5e w pobliżu Hotelu Jadran. I pomyśleć, że kilkanaście lat temu płaciliśmy za kuglicę 3 kuny...
Ceny w restauracjach wyraźnie wyższe niż rok temu:
Restauracja Bohun (mieliśmy do niej 2 kroki i tam przeważnie jedliśmy):
mięsna plata dla 4 osób - 80e (więc jakieś 360zł) - rok temu 490kun (około 294zł) - więc wzrost o ponad 22%
pizza - około 11e
morska plata dla 2 osób - 50e - rok temu 320kun
kalmary z grila - 16e
omułki - 12e
makaron z krewetkami - 16e
Napoje 3,5e
Piwo – 4e za 0,5l, 3e za 0,3l
Ogólnie za obiad dla 4 osób (2+2) z napojami i napiwkiem płacimy w granicach 80-100e (przy pizzy to około 40e)
Dla porównania - w Mostarze w dosyć popularnej knajpie Tima Irma za zestaw mięs dla 2 osób + zestaw mięsa dla jednej osoby + 4 napoje zapłaciliśmy 41e
Zestawy w sumie ogromne (dla 4 osób wystarczyłby w zupełności zestaw dla 2 osób), jednak to jedzenie to taki rodzaj fast-foodu - większość to jakieś potrawy z mięsa mielonego. Można się tym najeść, ale jakościowo to bardzo średniej jakości potrawy.
Mięsna plata za 80e w Bokun przy posiłku z Mostaru to trzy gwiazdki w przewodniku Michelin ;)
Ceny na targu w Makarskiej:
oliwa, rakija i nalewki - 10e za litr, prosek – 5e/litr
Jednak jakość nalewek jak dla mnie tragiczna - rok temu kupowaliśmy nalewki u tej samej osoby (pierwsze stoisko po prawej stronie) - głównie wiśniówkę w cenie 60 kun/litr i była ona rewelacyjna w smaku. Obecnie cena wzrosła do 10e/litr, a jakość? Smakuje to jak rakija wymieszana z kiepskiej jakości sokiem wiśniowym. Nie polecam.
Przeszukaliśmy za to internet i znaleźliśmy świetną oliwę i nalewki w Tucepi - w willi Boric - cena oliwy 18e za 0,75l, a przy zakupie 3 butelek - 16e za 0,75l
oraz świetne nalewki w cenie 8e za 0,5l
Drogo, ale przynajmniej smaczne, a właściciel zdobył już jakieś nagrody za produkcję oliwy (dla nas to najlepsza oliwa jaką do tej pory kupiliśmy w Cro).
Przez wszystkie lata w Cro każdy zakup na targu to był zawsze świetny towar, a teraz odnoszę wrażenie, że komercja niestety wygrała.
I jeszcze rzecz, która mnie najbardziej denerwuje - oszukiwanie na cenach u sprzedawców warzyw i owoców.
W Tucepi zaopatrywaliśmy się w dwóch takich miejscach (przy deptaku) i wszędzie naliczają ceny z sufitu.
Bierzesz 3 pomidory, ogórka, 2 papryki i cebulę i cena 10e.
Ogórek, kilka fig, papryka, pomidor – znowu 10e.
Sprzedawca coś waży, coś przelicza i bach - 10e ;)
Nie mam siły i ochoty wykłócać się na urlopie z tymi sprzedawcami i udowadniać im, ze oszukują każdego (po prostu już tam nie wracam), ale z aż takimi zawyżeniami cen nie spotkałem się w Cro nigdy.
I na koniec wbiję kij w mrowisko, bo wiadomo, że Cro to sacrum, pogoda. Odmienna od tej chorwackiej – w dzień około 30 – dla mnie idealna, ale noce poniżej 20! A to już bardziej trąci pogodą w Polsce. Przedwczoraj praktycznie cały dzień był pochmurny i trochę popadało, a prognozy zapowiadają deszcze w sobotę i niedzielę.
Temperatura wody też nie przypomina tej z końca czerwca w Chorwacji – nie jest zimna jak w Bałtyku, ale jest na tyle chłodna, że nie można siedzieć w wodzie, aż się człowiekowi znudzi, tylko wychodzi się po jakimś czasie, bo robi się zwyczajnie zimno.
Zresztą, właścicielka apartamentu, też narzeka na tegoroczną pogodę – mówiła, że do niedawna było dużo deszczu i wiała bora. Cóż, jak widać „ocieplenie klimatu” w Chorwacji też nie odpuszcza ;)
Podsumowując - po 10 razach w Cro wspólnie stwierdziliśmy, że czas na zmiany.
Więc w przyszłym roku pora na inny kierunek.
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 30.06.2023 20:41

maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 30.06.2023 20:57

Habanero napisał(a):Ceny w konobie w Racisce ...

Całkiem ok ceny, tragedii nie widzę :D
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 30.06.2023 21:04

maslinka napisał(a):Całkiem ok ceny, tragedii nie widzę :D

Ja przynajmniej jedną widzę - lignije na žaru :roll:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 30.06.2023 21:09

marze_na napisał(a):
Mam tak samo jak Ty... 23 eur 8O
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 30.06.2023 21:12

marze_na napisał(a):

Aaa, rzeczywiście. Ale riba na žaru w fajnej cenie. Co prawda II kategorii, ale dobra skuša nie jest zła :D

Tylko dziwi mnie różnica w cenie piwa - 2,5 euro z butelki, 3,5 euro točeno :oczko_usmiech:
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 30.06.2023 21:40

yanek37 napisał(a):,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Nie Bravik geniusz tylko Ty farmazony piszesz. ..
I popraw te wyliczenia, bo niby skąd te 8500(całość)+ .... liczyć też trzeba umieć, a to Ci akurat nie wychodzi dobrze..
A tak z ciekawości z przyczepką jechałeś..?

no faktycznie zle policzyłem,nie doliczyłem tych "złotówek" za paliwo,
ale dzięki że to wyłapałeś,
do dziś nie mogłem sie doliczyć gdzie mi braknie ten 1k PLN z zeszłego roku,
jeszcze raz dzieki,
czyli tegoroczny urlop muszę liczyć na 5100PLN,

empire13 napisał(a):,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Nieuwzględnianie kosztów wyżywienia w budżecie wakacyjnym miałoby sens tylko wtedy, gdy kwota ta byłaby przybliżona do tej poniesionej w domu.
W Cro to raczej nierealne.

nie wiem o co Ci idzie,
tak w Cro jak i tutaj,
jeśli mam ochotę to jem " szynkę lub hotdoga",
owoców morza (oprócz ryb) nie jadam nie smakują mi,
każdy ma swoje"smaki",

yzedef napisał(a):,,,,,,,,,,,,,,,,
Dokładnie, kretyńskie tłumaczenie. Czyli 599 na co dzień chodzi do restauracji ?, je owoce morza... ryby, lody, pije codziennie piwo, wino i inne używki.
Niestety widząc po cenach ta pozycja jest 2 albo 3 w budżecie tuż po kosztach noclegu. Tak więc te 8,500zł jest bardzo niedoszacowane i nie radzę nikomu tą kwotą się sugerować.

kurde nie rozumiem,
dlaczego w Cro miałbym chodzić codziennie do restauracji ?,
co do lodów,piwa,wina,
w Cro nie "używam" tego wiecej jak w kraju,
(nie wiem ale nie mam presji że jeśli jestem w Cro to muszę wypić dwa piwa dziennie czy zjesć cztery lody na dzien)
jak już pisałem owoców moża nie jadam ani tu ani tam bo nie lubie,
(poza rybami),
jeśli jest możliwość to bez wachania zamówie "tależ mięsa",

Bravik napisał(a):,,,,,,,,,,,,
I uważasz, że nie mam nic ciekawszego do robienia niż wychwytywanie i zapamiętywanie Twoich "bon motów"? A tym bardziej ustalania co jest "teges", a co "nie teges"?

niczego nie uważam ,jest mi obojętne czy siedzisz tylko na forum czy robisz coś innego,
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 01.07.2023 05:26

maslinka napisał(a):
Habanero napisał(a):Ceny w konobie w Racisce ...

Całkiem ok ceny, tragedii nie widzę :D

Też tak sądzę.
Wczorajsza kolacja z 2 piwami i colą dla 3 osób wyniosła nas 40 e.
20230630_172906.jpg
20230630_172909.jpg
20230630_173004.jpg

Dobra cena rybnej platy dla 2 osób - 34,5 e
Kalmary, faktycznie drogo.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 01.07.2023 05:54

marze_na napisał(a):

Duża różnica cenowa pomiędzy "na žaru", a "pržene", na szczęście na moją smakową korzyść.
Porcje jednak nie za duże, myślę, że adekwatne do ogólnego rachunku.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 01.07.2023 07:58

W tym Primošten to ceny takie jak wszędzie. Przynajmniej w jadłodajniach dla plebsu. Tych dla elity nie znalazłem.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 01.07.2023 08:06

Habanero napisał(a):Ceny w konobie w Racisce

Bardziej, niż przyzwoite ceny . Tam gdzie w tym roku jadę, prezentują się bardzo podobnie.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 01.07.2023 08:28

Jestem po malych zakupach na Riviera Omis, w Studenack gdyż akurat tu jest najtańszy: kruh pęka ( mały okrągły)1.95e, corsant mały 1.32e, namaz alpineze-250g 4.78 e, ( to mnie zszokowało bo cena była produktu inna na półce), Woda Cetina ( najtańsza w sklepie) 1.09 e. Zasmuciła mnie cena arbuza w markecie, 2.19 e. Ostatnio w Pl żona kupowała i co kojarzy był na pewno poniżej 3 zł a tu wychodzi 10 zł:(. Na szczęście arbuzy, miód, owoce już do mnie jadą z BiH:). Ceny ogólnie jak ceny są produkty sporo droższe niż w Pl ale są podobne cenowo czy nawet tańsze jak benzyna.
Sebastianh13
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sebastianh13 » 01.07.2023 11:17

Witam wszystkich serdecznie. Czy ktoś z szanownych forumowiczów, przebywa,bądź był w ostatnim czasie w Pakostane i mógłby się podzielić informacjami nt cen? Chodzi mi konkretnie o restauracje , czy jest naprawdę tak drogo? Czy porównywalnie do krajowych bałtyckich cen? Ceny lodów etc.
Z góry dziękuję
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 865
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone