Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 22.05.2012 10:09

Aldonka napisał(a):
Bocian napisał(a):
Aldonka napisał(a):inni karzą

Kara przyjdzie po wakacjach :):)

ups :oops: :oops: :oops:
no cóż, zdarza się najlepszym :)

Spoko, ja mam wtórny debilizm ortograficzny, i dlatego używam Mozilli :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 22.05.2012 10:11

bieder1 napisał(a):
Bocian napisał(a):No. A niby z Poznania :lol:

skromnie liczę południe Polski ja z Poznania moim autem 1800zł paliwo z wycieczkami po cro

Ychy... Jakbym wiedział gdzie powinny być przecinki to może bym zajarzył... :lol:
Piter_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piter_M » 22.05.2012 10:14

bieder1 napisał(a):
pietrekzbronami napisał(a):
bieder1 napisał(a):100zł na dzień ...
dla mnie to stanowczo za mało nie dlatego że wydaje dużo ale byłem już kilka razy w cro i ceny znam...

Dzienne podstawowe wydatki dla 2 osób (skromnie):
- obiad (danie lub pizza) - 100 - 150 kun,
- 2 piwka 15 kun,
- 6 kugli - 30 kun,
- coś na śniadanie i kolację - 50 kun.

Razem 245 kun czyli ok 140 zł.

Jest to kwota pozwalająca na przeżycie. :D

140 x 7 dni i mamy 980 zl + koszty które podałeś i już masz ponad 2500zł ....
dojeżdżając też masz prawie dwa dni w samochodzie i też warto cos zjeść

myślę że zaniżyłeś ten swój wynik delikatnie

Myślę, że niekoniecznie musiał zaniżyć, bo pietrekzbronami wyraźnie napisał że "bez żarełka z Polski" a to żarełko mogło z 1000 zł. kosztować.

A co do nieprzewidzianych wydatków to podejrzewam, że mieli pieniądze na karcie, na jakąś czarną godzinę, których akurat nie ruszyli.

Do Chorwacji można tanio objechać, ja mam zamiar tak zrobić ... ale bez zabezpieczenia w postaci gotówki na karcie bym się nigdy nie wybrał. Myślę że tak dla całkowitego spokoju powinno tam być jakieś 3000-4000 zł.
bieder1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bieder1 » 22.05.2012 10:17

Bocian napisał(a):
bieder1 napisał(a):
Bocian napisał(a):No. A niby z Poznania :lol:

skromnie liczę południe Polski ja z Poznania moim autem 1800zł paliwo z wycieczkami po cro

Ychy... Jakbym wiedział gdzie powinny być przecinki to może bym zajarzył... :lol:

ok.
skromnie liczyłem że Pietrek ma może 1000km do przejechania w jedną stronę i nic więcej - jazda 5 litrów/100km= 550zł
ja mam 1250km w jedną stronę + jeszcze jazda po CRO - 10 litrów/100km = 1800zł
bieder1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bieder1 » 22.05.2012 10:18

Piter_M napisał(a):
bieder1 napisał(a):
bieder1 napisał(a):100zł na dzień ...
dla mnie to stanowczo za mało nie dlatego że wydaje dużo ale byłem już kilka razy w cro i ceny znam...

Dzienne podstawowe wydatki dla 2 osób (skromnie):
- obiad (danie lub pizza) - 100 - 150 kun,
- 2 piwka 15 kun,
- 6 kugli - 30 kun,
- coś na śniadanie i kolację - 50 kun.

Razem 245 kun czyli ok 140 zł.

Jest to kwota pozwalająca na przeżycie. :D

140 x 7 dni i mamy 980 zl + koszty które podałeś i już masz ponad 2500zł ....

Myślę, że niekoniecznie musiał zaniżyć, bo pietrekzbronami wyraźnie napisał że "bez żarełka z Polski" a to żarełko mogło z 1000 zł. kosztować.

A co do nieprzewidzianych wydatków to podejrzewam, że mieli pieniądze na karcie, na jakąś czarną godzinę, których akurat nie ruszyli.

Do Chorwacji można tanio objechać, ja mam zamiar tak zrobić ... ale bez zabezpieczenia w postaci gotówki na karcie bym się nigdy nie wybrał. Myślę że tak dla całkowitego spokoju powinno tam być jakieś 3000-4000 zł.

ale żarełko czy z Polski czy z CRO to też koszt
pietrekzbronami
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietrekzbronami » 22.05.2012 10:18

bieder1 napisał(a):140 x 7 dni i mamy 980 zl + koszty które podałeś i już masz ponad 2500zł ....

No i ciągle mi nie wierzysz :lol: ! Podałem przykład, można zjeść dużą pizzę za 70 kun + śniadanie/kolacja (chlebek, pomidorek, serek, itp.) 50 kun + woda (uzupełnianie płynów przez dzień), bez lodów, piwka itp. i dziennie "przeżyjesz" za poniżej 100zł.

Ja rozumiem, że urlop to nie Survival, jednak nie wszyscy potrzebujemy tego samego do szczęścia. :)

Jeśli się chce to można zobaczyć piękny kraj za niską kwotę.

Napisałem swój post aby przekonać niezdecydowanych ze skromnym portfelem. :D
misiekiandzia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) misiekiandzia » 22.05.2012 10:55

bieder1 napisał(a):... bez lodów, piwka itp. i dziennie "przeżyjesz" za poniżej 100zł.

:D

W Cro bez piwka 8O 8O ???!!!! pewno że nie przeżyję !! :D :D
pietrekzbronami
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietrekzbronami » 22.05.2012 11:02

misiekiandzia napisał(a):
bieder1 napisał(a):... bez lodów, piwka itp. i dziennie "przeżyjesz" za poniżej 100zł.

Dlatego napisałem w cudzysłowiu! :) Mi też ciężko bez piwka, jednak jeśli miałbym wybrać wakacje w Polsce ze skrzynką piwka i w Chorwacji bez - wiadomo, że wybiorę CRO! :lol:
bieder1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bieder1 » 22.05.2012 11:06

bieder1 napisał(a):140 x 7 dni i mamy 980 zl + koszty które podałeś i już masz ponad 2500zł ....

No i ciągle mi nie wierzysz :lol: ! Podałem przykład, można zjeść dużą pizzę za 70 kun + śniadanie/kolacja (chlebek, pomidorek, serek, itp.) 50 kun + woda (uzupełnianie płynów przez dzień), bez lodów, piwka itp. i dziennie "przeżyjesz" za poniżej 100zł.

Ja rozumiem, że urlop to nie Survival, jednak nie wszyscy potrzebujemy tego samego do szczęścia. :)

Jeśli się chce to można zobaczyć piękny kraj za niską kwotę.

Napisałem swój post aby przekonać niezdecydowanych ze skromnym portfelem. :D

chłopie plączesz się w zeznaniach ... wcześniej pisałeś obiadek śniadanko piwko lody teraz już bez lodów bez piwka....
wyszło ci kosztów dojazdu i spania ponad 1700zł a dalej powiedziałeż że wydawałeś 100-140zł dziennie to w samej cro masz przynajmniej 900zł ... a gdzie jeszcze dwa dni jazdy ?

ja nie mówię że należy wydać nie wiadomo ile, sam staram się nie szaleć, ale twoja próba przepchnięcia kwoty 2500zł trochę się kupy nie trzyma...
malina1959
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) malina1959 » 22.05.2012 11:11

misiekiandzia napisał(a):

Dla M musi być pifffko, dla mnie fiiiigiii :D
Bez nich było by mi :cry:
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 22.05.2012 11:18

Napisałem swój post aby przekonać niezdecydowanych ze skromnym portfelem.

Przekonując w ten sposób nie pomagasz tylko nieświadomych wpieprzasz na minę.

ktoś się wybierze do CRO z 2500zł po takiej relacji a jak coś wyskoczy po drodze to będzie miał problem ...

Nic dodać, nic ująć.

bez lodów, piwka itp.

Dziękuję.
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 22.05.2012 11:32

Ależ nie rozumiem, czemu na niego napadacie :-)

Urlop można spędzić na 100 000 sposobów i jestem przekonany, że jednym z nich będzie urlop za 2500 zł.
Nie każdy musi jeść lody - ja np. nie lubię lodów, choć... No w zasadzie lody jem jedynie w Chorwacji - poważnie ;-)

Policzmy szybko i zgrubnie za 7 dni:
kwatera - 1250zł
paliwo - 4 tankowania do pełna po 300zł = 1200zł
Można jechać drogami darmowymi, więc winietki odpadają.
Zostaje około 100-200 kun, akurat na jakieś lody, czy baniaczek winka. Reszta niekoniecznie musi być płatna, o czym niżej.

Są także ludzie nie pijący, prawda? Zatem bez piwka i bez winka. Niekoniecznie także trzeba spędzać czas w konobach. Równie dobrze można sobie na te 7 dni przywieźć - bo ja wiem - ryż, makaron, ziemniaki, gulasz w słoikach i samemu pitrasić.
Po przyjeździe do Chorwacji także niekoniecznie trzeba jechać do Dubrovnika, Szibenika, Krka, Jezior Plitvickich, czy gdzieś tam jeszcze. Plaża niektórym w zupełności starcza, by wypocząć.

Inna rzecz, że nie każdy chce w ten sposób spędzać czas w Chorwacji, ale także nie każdy chce (ma możliwość) wydać 10 000 zł. Prawda, jak zwykle leży po środku, a kolega przedstawił zapewne jedną z możliwości oszczędnych wczasów. A jak komuś się ona nie podoba, to może wybrać dla siebie wariant droższy, wręcz nieograniczenie droższy, a potem napisać, że urlop w Chorwacji kosztuje 20 000 złotych. I to także będzie prawdą. Istotne bowiem jest to, co komu wystarcza, czy też to, co komu do szczęścia potrzebne :-)

Ja w każdym razie twierdzę, że jest możliwe spędzenie urlopu w Chorwacji za około 2500 złotych.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 22.05.2012 11:36

Szczerze, to i ja w kwotę 2 i pół kilo zeta jakoś nie mogę uwierzyć. Sam jeżdżę od 14 lat do Croraju i wiem mniej więcej co ile kosztuje i na czym idzie kasa. Kiedyś jeździłem z dzieciakiem teraz tylko we dwoje. Koszt to na pewno ponad 6 kilo zeta, choć dokładnie nigdy tego nie liczymy. Można zbić koszty na ubezpieczeniu, winietach, noclegu tranzytowym, zabraniu całego jedzenia z Polski i sądzę, że wtedy na dwie osoby wyjdzie jakieś 3-3,5 kilo zeta. Na tydzień.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 22.05.2012 11:42

Iggy napisał(a):
Ja w każdym razie twierdzę, że jest możliwe spędzenie urlopu w Chorwacji za około 2500 złotych.

Jeśli będziemy szli w tym kierunku to można stwierdzić, że da się i za 1000 zeta ogarnąć. Tylko to już będzie poza zasięgiem większości z nas. Nikt nie neguje, że nie trzeba na Stradunie codziennie śniadania jeść ale takie przedstawianie, że za 2500 zobaczy się Cro jest trochę mylne, nie sądzisz? Bo dla mnie "zobaczy" to znaczy posmakuje, obejrzy, doświadczy... A za 2500, gdzie sam wyliczyłeś
kwatera - 1250zł
paliwo - 4 tankowania do pełna po 300zł = 1200zł

nie doświadczy się za wiele, oprócz słońca, morza i pięknych widoków. To mamy w tej cenie.
pietrekzbronami
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietrekzbronami » 22.05.2012 11:48

bieder1 napisał(a):wydawałeś 100-140zł dziennie to w samej cro masz przynajmniej 900zł ... a gdzie jeszcze dwa dni jazdy ?

ja nie mówię że należy wydać nie wiadomo ile, sam staram się nie szaleć, ale twoja próba przepchnięcia kwoty 2500zł trochę się kupy nie trzyma...

Byliśmy 6 pełnych dni i 7 dnia o 3 rano wyjechaliśmy do Polski.

Dałem przykład, że można spędzić dzień za 80 zł lub 140 zł. Nie napisałem , że codziennie wydawałem 140 zł.

Normalne jest to, że mieliśmy zabezpieczenie w postaci funduszy na karcie, jednak nie musieliśmy użyć ich do np. naprawy samochodu.

Nikogo nie podpuszczam tylko realnie podchodzę do sprawy.

Wyjazd we dwie osoby, oszczędnym samochodem, początkiem czerwca w północe części Chorwacji, na 6 noclegów, z miejscowym wyżywieniem, bez luksusów, wycieczek, zwiedzania, bez nieprzewidzianych przygód można zamknąć w kwocie 2500 zł.[/b]
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 87
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone