Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
rzdrozny
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rzdrozny » 09.05.2023 14:06

Rudiok napisał(a):Na świeżo informacje po majówce.

Po wprowadzeniu euro widać efekt zaokrąglania cen. Jeśli coś po przeliczeniu z kun miało kosztować 12,20 EUR to raczej nie ma opcji żeby tego nie zaokrąglić do 13 i to się dzieje. Ogólnie przy cenach potraw widać, że Chorwaci idą raczej w kierunku wyrównywania do pełnych euro, inaczej niż np. we Francji, gdzie dużo cen ma końcówkę 0,90.

Nawet jeśli ceny niektórych dań pozostały na podobnym poziomie to gramatura poleciała w dół. Fakt, że w minimalnej ilości knajp w ogóle gramatura jest podawana, ale jeśli ktoś stołuje się w danym miejscu od kilku lat to dopiero organoleptycznie jest w stanie zobaczyć różnice.

Ceny z Makarskiej i okolic:
- pizza - od 9 do 15 EUR (średnio koło 11-12 EUR)
- cevapi/pljeskavica danie - 10-14 EUR
- kalmary - 12-16 EUR
- małże - 9-13 EUR
- piwo lane - 2,8-3,8 EUR
- gałka loda - 1,80-2,50 EUR
- kawa czarna - 1,80-2,00 EUR
- rybna plata - 40-50 EUR

Jakiejś wielkiej tragedii nie ma, szczególnie porównując niektóre ceny w Polsce, ale też trzeba liczyć nieco większy budżet niż w poprzednim roku.

Na ogromny plus za to paliwo - diesel zwykły 1,31 EUR (i to niezależnie czy na autostradzie czy na wybrzeżu), premium 1,60 EUR.

Potwierdzam większość cen na Istrii, w tym w samiuśkim centrum Rovinj. Pizza nawet od 8e:)
KOMENTARZ MODERACJI
KOMENTARZ MODERACJI:
Dyskusja i komentarze w tym wątku.

LUKASQ
Croentuzjasta
Re: Koszt urlopu w Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) LUKASQ » 11.05.2023 10:24

Irek.Be napisał(a):Całość to jakieś 28tyś PLN - jeśli wyjdzie mniej to super ale raczej się nie spodziewam :?

8O 8O 8O
wasky77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wasky77 » 11.05.2023 10:40

:mrgreen: Też się przeraziłem
StaryMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) StaryMarek » 11.05.2023 15:22

Oczywiście, za darmo dają Wam te pobyty.
8 tys zł w cztery osoby z wyżywieniem w apartamencie z dojazdem na środkową Chorwację za dwa tygodnie z noclegami po drodze.
I pewnie jeszcze w lipcu.
Powieści fantastyczne powinniście pisać.
wasky77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wasky77 » 11.05.2023 15:33

StaryMarek napisał(a):Oczywiście, za darmo dają Wam te pobyty.
8 tys zł w cztery osoby z wyżywieniem w apartamencie z dojazdem na środkową Chorwację za dwa tygodnie z noclegami po drodze.

Rezerwując na rok do przodu spokojnie można.

Patrzyłem na przyszły rok na Hiszpanie, okolice Malagi
sierpień dwa tygodnie apartament ok 100m od morza ok3700zl za 2+2 . Więc spokojnie można ogarnąć cenowo wszystko jak zrobi się to z dużym wyprzedzeniem
StaryMarek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) StaryMarek » 11.05.2023 16:38

wasky77 napisał(a):
StaryMarek napisał(a):Oczywiście, za darmo dają Wam te pobyty.

Rezerwując na rok do przodu spokojnie można.

Patrzyłem na przyszły rok na Hiszpanie, okolice Malagi
sierpień dwa tygodnie apartament ok 100m od morza ok3700zl za 2+2 . Więc spokojnie można ogarnąć cenowo wszystko jak zrobi się to z dużym wyprzedzeniem

Oczywiście że można.
Zwłaszcza dojechać do Hiszpanii za 2 tys jak w RMF-e wygra się talony na paliwo i jadąc polnymi drogami by zaoszczędzić na autostradzie.
Na miejscu oczywiście to prawie tropik, więc wyżywić się można zrywając oliwki z sadu.
Dzieci też ogarną tylko kąpiel w morzu. Zamiast lodów można im usta zatkać kostkami z lodu. Myślę że bary się podzielą kiedy zobaczą PL.
Dla mnie wakacje to pora relaksu i swobody. Skoro nie wydam bo nie mam 15 tys w Chorwacji to można wydać 2 tys na Słowacji u miejscowego sołtysa.
To wakacje i to wakacje. A nocleg w stodole też ma swoje uroki.
Pozdrawiam. Dżentelmeni podobno o pieniądzach nie gadają. Oni je mają. Dlatego włączyłem się do dyskusji. Nie jestem dżentelmenem :-) :-) :-)
Irek.Be
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Irek.Be » 15.05.2023 07:26

LUKASQ napisał(a):
Irek.Be napisał(a):Całość to jakieś 28tyś PLN - jeśli wyjdzie mniej to super ale raczej się nie spodziewam :?

8O 8O 8O

Kwota wydaje się być spora, ale jestem realistą - zawsze kiedy zakładałem plan "optimum" na wakacje to na koniec i tak musiałem dołożyć ze 30% na atrakcje typu dodatkowe wejściówki, lody, owoce, pamiątki, wieczorne wyjścia "na miasto" itp. dlatego teraz przy planowaniu idę raczej w stronę "max-a" (oczywiście wg własnych możliwości, dla wielu to może być średni lub niski koszt) niż optymistycznego "będzie fajnie i tanio".
Jak pisałem w innym wątku same noclegi to 9k i to tylko dlatego że płaciłem od razu, oferty z odroczoną płatnością były o kilkaset złotych wyższe, paliwo + opłaty autostradowe i winiety - 3,5k (tutaj mógłbym wydać mniej jadąc w obie strony przez te same kraje albo omijając autostrady, ale powrót "po własnych śladach" nie jest w naszym stylu ;) ).

Może żona i chłopaki wybiorą tym razem "wakacyjną ascezę" a ja po powrocie i podsumowaniu faktycznych wydatków będę mile zaskoczony - kto wie :D

Tak czy inaczej życzę wszystkim wymarzonego urlopu, a koszty? cóż - miłe wspomnienia są warte znacznie więcej niż pieniądze, prawda?
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 15.05.2023 07:43

może się mylę ale wakacje typowo objazdowe w kategorii 2+2 zawsze będą droższe od stacjonarnych w jednym miejscu czy 2
raczej knajpy na obiady a często i kolacje
raczej nie najtańsze noclegi - te tanie wolą wynająć na tydzień lub dwa

w powyższej konfiguracji to nie wiem czy nie trzeba liczyć w CRO >= 100 EUR dziennie noclegi (2 sypialnie),
100 EUR dziennie wyżywienie (4 os a nastolatki potrafią jeść) a jak objazdówka to prawie co dzień wejściówki na atrakcje.

dla porównania znajomi w lutym Barcelona 10 dni samolot+najem auta+objazdówka 20 tys
inni znajomi planują 20 tys na objazdówkę Włoch płn autem 14 dni - 20 tys
jedni i drudzy długo odkładali

trudno porównywać stacjonarny pobyt gdzie cena kwatery za 2 tyg będzie korzystna na dzień i można czasem coś ugotować czy zrobić z zakupów kolację z "objazdówką"

ktoś pisał "tanio w Maladze" tam jest 3 500 km. to jest dystans na objazdówkę EU a nie na pobyt autem.
samolot plus najem skutecznie podroży taki urlop

CRO ma tę zaletę, że i autem w miarę blisko i ma się swoje auto
i Ryanair czasem dosyć tanio tam lata

wczasy w kategorii powyżej 2500km w jedną stronę to przy 2 tyg zbyt dużo zabiorą czasu na podróż (autem)
no chyba, że zrobimy z tego drogę ze zwiedzaniem ...
wasky77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wasky77 » 15.05.2023 08:00

Wszędzie jest tanio jak za planujesz wakacje z rocznym wyprzedzeniem :) tylko problem w tym że nie każdy ma takie możliwości :)
tbrek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tbrek » 15.05.2023 19:18

wasky77 napisał(a):Wszędzie jest tanio jak za planujesz wakacje z rocznym wyprzedzeniem :) tylko problem w tym że nie każdy ma takie możliwości :)

Ale koszty liczysz z planowania czy wydatkowania ? :D
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 15.05.2023 19:39

Wg mnie, jak się planuje gdziekolwiek wakacje, to się zakłada że się ma na nie środki i nie jedzie się "na styk".

Dawno, dawno temu, wracając z Chorwacji, na słoweńsko-austriackiej granicy spotkaliśmy Polaków z przyczepą kempingową, których pogranicznicy z Austrii nie chcieli przepuścić, a zabrakło im 50 marek na jakieś ubezpieczenie. Ludzie z Poznania ;) Pożyczyliśmy.
wasky77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wasky77 » 15.05.2023 20:04

tbrek napisał(a):
wasky77 napisał(a):Wszędzie jest tanio jak za planujesz wakacje z rocznym wyprzedzeniem :) tylko problem w tym że nie każdy ma takie możliwości :)

Ale koszty liczysz z planowania czy wydatkowania ? :D

Nocleg i loty możesz szybciej kupić/zarezerwować

Co do jedzenia i innych atrakcji kwestia gustu.

Jakbym wiedział już kiedy mam urlop za rok to bym zaklepał Hiszpanie na 2 tyg bo fajne noclegi uciekają

Chorwację też planowałem w tamtym roku w październiku jak urlop mi klepneli i ceny noclegów były tańsze niż teraz sa:)
Zbigniew74
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zbigniew74 » 15.05.2023 20:11

marecky81 napisał(a):Wg mnie, jak się planuje gdziekolwiek wakacje, to się zakłada że się ma na nie środki i nie jedzie się "na styk".

Dawno, dawno temu, wracając z Chorwacji, na słoweńsko-austriackiej granicy spotkaliśmy Polaków z przyczepą kempingową, których pogranicznicy z Austrii nie chcieli przepuścić, a zabrakło im 50 marek na jakieś ubezpieczenie. Ludzie z Poznania ;) Pożyczyliśmy.

Jak marek to musiało być w tamtym wieku Chociaż w Austrii marek raczej nie było. To już nie wiem o jaką walutę chodzi
Justynka133
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Justynka133 » 15.05.2023 20:30

My kupiliśmy loty za 400e 2 osoby dorosłe plus 6letnie dziecko z Berlina do Dubrownika, ogarnęłam mieszkanie 2 pokoje aneks własna łazienka taras ogród 14 nocy 900e do tego zakładamy 100e na dzień śniadania w mieszkaniu reszta w konobach, lody nalesliniki aperol piwko na plaży. Razem mamy 2700 e co daje po dzisiejszym kursie 12tys 150zl jeśli trzeba będzie dołożyć to się dołoży ale wątpię. Rok temu w Chorwacji w Omis 14 dni dojazd własny samochodem 3 osoby dorosłe i dziecko 14tys przy mieszkaniu za 1350e, 3 lata temu Rogoźnica w tym samym składzie 11 nocy 10tys 2 lata temu Egipt alekskjuzmi 5* 3osoby dorosłe plus dziecko 14 dni 12tys300 zł wszystko w lipcu bo tylko tak mamy urlopy
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 15.05.2023 22:23

jak czasami czytam ten wątek to mam wrażenie że niektórzy
byliby nieszczęsliwi jeśli za urlop zapłacili by mniej jak 10k PLN,
aby nie było że nic na temat,
w zeszłym roku Sarti "apartament" ,dwie sypialnie,aneks,łazienka ,balkon,
z 50 metrów od plaży,60 Euro,(fakt wrzesien)
ile poszło na jedzenie nie ma sensu pisać,
jedni jedzą aby żyć inni żyją aby jeść,
kawał drogi do sarti ale mój Pugg mało pali,
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 854
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone