Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.04.2023 08:56

wiolek_lp napisał(a):O ile wcześniej uważałam, że ceny na Istrii są wyższe niż w Dalmacji, to po ostatnim przestudiowaniu menu w konobach na Hvarze ( w Starim Gradzie ) i w okolicach Istrii/ Kvarneru zmieniam zdanie Kalmary na Hvarze mogą kosztować i 23 e, generalnie bardzo drogo i średnie ceny za dania to 20 e, makaron z cukinią kosztuje 15, gdzie jeszcze ledwo w styczniu wydawało mi się 16 e za makaron z truflami na Istrii to dużo... Na Istrii sprawdzę za 3 dni, na Hvarze w lipcu, ale tanio nie będzie.
Ja już miałam takie odczucia w 2017 r., a Hvar był to mój 12 pobyt w Chorwacji + doświadczenia z innych krajów...
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 01.05.2023 10:08

wiolek_lp napisał(a):O ile wcześniej uważałam, że ceny na Istrii są wyższe niż w Dalmacji, to po ostatnim przestudiowaniu menu w konobach na Hvarze ( w Starim Gradzie ) i w okolicach Istrii/ Kvarneru zmieniam zdanie Kalmary na Hvarze mogą kosztować i 23 e, generalnie bardzo drogo i średnie ceny za dania to 20 e, makaron z cukinią kosztuje 15, gdzie jeszcze ledwo w styczniu wydawało mi się 16 e za makaron z truflami na Istrii to dużo... Na Istrii sprawdzę za 3 dni, na Hvarze w lipcu, ale tanio nie będzie
Chociaż noclegi dla mnie dalej tańsze w stosunku do pl, porównując oczywiście ten sam standard.

Tutaj zdjęcie cennika konoby, skopiowane z żeglarskiej grupy na FB:

Menu.jpg

Nie ma lekko :(
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 02.05.2023 08:55

Ja w związku z pobytem w okolicy Vabriga (pod Novi Grad) znalazłem taką oto knajpę KIWI https://www.restaurant-kiwi.eu/ którą będę testował w czerwcu - można zapoznać się z menu jest na stronie.
Wydaje się że ceny zbliżone do tych z ostatnich 2-3 lat z tego co pamiętam. Jeśli aktualne ;)

Przykładowe ceny:
Riblia Plata - 300kn/40E (ostatnie pobyty ceny między 270 - 320 kn z pamięci w zależności od lokalu)
Ryba 1 klasa / kg - 300kn/40E
Stek tuńczyk - 90kn/12E
Pizza - 50-80kn/6,60-10,7E
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 02.05.2023 10:58

Do tej pory dwa miejsca wbiły mnie w ziemię jeżeli chodzi o ceny. Dubrownik w zeszłym roku i Rovinj dwa lata wcześniej. Zawsze jednak znajduję konobę, gdzie zjem dobrze i w miarę tanio. Gdzieś w tym wątku pisałem o rybce w Gdańsku. To był pierwszy rok pandemii, początek Jarmarku Dominikańskiego , poszedłem z żoną na rybkę. Kupiliśmy dwie porcje na barce przycumowanej przy Motławie. 150 pln ;) .
ogorek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ogorek » 03.05.2023 08:04

https://www.onet.pl/turystyka/onetpodro ... 9,07640b54

czy uważacie, że ciągły wzrost kosztów faktycznie przybliżył cenowo Włochy do CRO ?
czy to tylko na majówkę "komuś" tak wyszło
zresztą obydwa rejony oferują trochę co innego
nie wiem czy większość wybiera/wybierała CRO głównie ze względu na kwoty ?
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 03.05.2023 08:57

ogorek napisał(a):https://www.onet.pl/turystyka/onetpodroze/koniec-chorwackiej-milosci-znalezlismy-lepszy-kierunek-list/mff88e9,07640b54

czy uważacie, że ciągły wzrost kosztów faktycznie przybliżył cenowo Włochy do CRO ?

W zeszłym roku spędziliśmy wakacje w Cro- 14 dni i Italii- 12 dni ( Toskania). Cenowo podbnie chodz jedzenie i kwatery w We Włsozech jak dla nas na wyższym standardzie...czy można porównywac te dwa kierunki, hm cięzko. Wlochy, Toskania maja dużo więcej do zaoferowania, atrakcje TOP światowe w kwestii krajobrazów czy kultury, natomiast jeśli chodzi o morze to jak dla nas lepiej wypada cro ( poza temperaturą wody).
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 03.05.2023 09:07

ogorek napisał(a):https://www.onet.pl/turystyka/onetpodroze/koniec-chorwackiej-milosci-znalezlismy-lepszy-kierunek-list/mff88e9,07640b54

Następna urzekająca historia z "listów do redakcji" Onetu. :oczko_usmiech:
Ostatnio edytowano 03.05.2023 10:23 przez Bravik, łącznie edytowano 1 raz
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 03.05.2023 09:26

Uważam, że w Chorwacji jeszcze cały czas można znaleźć coś taniego, co we Włoszech już jest praktycznie niemożliwe. Może jeszcze na samym południu, Sycylia, Apulia. 3 lata temu weekend majowy spędziłem w Rovinj. Ceny były z tych z górnej półki chorwackiej. Praktycznie sami Włosi i mega zachwyceni cenami na miejscu. Chyba jednak we Włoszech było/jest znacznie drożej.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 03.05.2023 15:31

Proszę przed zamieszczeniem i wysłaniem postów czytać tytuł wątki=.
Będzie mniej OT
Posty o Włoszech >>> TUTAJ

Komentarze do mojeg0 postu - jeśli będą, polecą w kosmos :idea:
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 06.05.2023 18:24

adamosos napisał(a):Ja w związku z pobytem w okolicy Vabriga (pod Novi Grad) znalazłem taką oto knajpę KIWI https://www.restaurant-kiwi.eu/ którą będę testował w czerwcu - można zapoznać się z menu jest na stronie.
Wydaje się że ceny zbliżone do tych z ostatnich 2-3 lat z tego co pamiętam. Jeśli aktualne ;)

Przykładowe ceny:
Riblia Plata - 300kn/40E (ostatnie pobyty ceny między 270 - 320 kn z pamięci w zależności od lokalu)
Ryba 1 klasa / kg - 300kn/40E
Stek tuńczyk - 90kn/12E
Pizza - 50-80kn/6,60-10,7E

Ciekawi mnie cena ryby, bo jeśli utrzyma się na poziomie 40 EUR to będzie to bardzo atrakcyjna cena.
Obecne ceny w knajpkach nad naszym morzem to za kg dorsza - 140-160 zł.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 06.05.2023 18:45

Nie ma się co dziwić podwyżkom skoro wczasowiczów przybywa.

translator napisał(a):W marcu 2023 r. komercyjne obiekty noclegowe odnotowały 424 tys. przyjazdów i 982 tys. udzielonych noclegów, co oznacza o 34,7% więcej przyjazdów i 21,0% więcej udzielonych noclegów turystycznych w porównaniu z marcem 2022 r. Turyści krajowi dokonali 151 tys. przyjazdów i 300 tys. noclegów, co oznacza wzrost

przyjazdów o 22,3% oraz wzrost udzielonych noclegów o 18,4% w porównaniu do marca 2022 r.

Turyści zagraniczni osiągnęli 273 tys. przyjazdów i 682 tys. udzielonych noclegów, co oznacza o 42,8% więcej przyjazdów i 22,1% więcej noclegów w porównaniu do marca 2022 r.

https://www.morski.hr/u-ozujku-za-34-7- ... ujku-2022/
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 06.05.2023 20:24

Kiepskie njusy....
stachan
Koordynator forum

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 07.05.2023 01:47

ziemniak napisał(a):Ciekawi mnie cena ryby, bo jeśli utrzyma się na poziomie 40 EUR to będzie to bardzo atrakcyjna cena.
Obecne ceny w knajpkach nad naszym morzem to za kg dorsza - 140-160 zł.

A dla mnie taka cena jest bardzo mocno wygórowana. Może dlatego, że zawodowo znam ceny hurtowe ryb tzw. świeżych.

40 euro za kg ryby? Jeśli byłby to halibut podany na tacy przez luźno ubraną Portorykankę przed atakiem szczytowym na Mount Everest w obozie II, to byłby może tyle wart. Knajpy ciągną ceny z sufitu. Ja rozumiem, że mają określone koszty, ale stosowanie marży rzędu 400% jest dla mnie przegięciem i drwiną z klienta. Cóż... dopóki jest klient, dopóty jest podaż takich ofert.
Osobiście, jako właściciel knajpy, wolałbym sprzedać taniej i więcej, aniżeli czekać na złoty strzał i zrobić jedno/dwa zamówienia dziennie. Reasumując, to wszystko zależy od klienta. Jeśli znajdują się chętni na zapłacenie za obiad takich kwot, to interes będzie się kręcił.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 07.05.2023 04:51

stachan napisał(a):A dla mnie taka cena jest bardzo mocno wygórowana (...)
Osobiście, jako właściciel knajpy, wolałbym sprzedać taniej i więcej (...)
A może "zaporowe" ceny to jeden ze sposobów na "walkę" z przełowieniem?
Osobiście nie bardzo wierzę, że komponując ceny w menu, chorwaccy konobiarze tym właśnie się kierują,
ale do końca też nie wykluczam (tak po "naiwnemu", nie chcę wykluczyć)
Mieszkam w kraju (Niemcy), w którym od 4 Maja tego roku powinno się wpieprzać piasek i pić tylko wodę morską,
auto zamknięte w garażu, prąd odcięty, ogrzewanie wyłączone...
Polski dotyczy to tak samo (dwa dni wcześniej, od 2 Maja).
https://www.overshootday.org/newsroom/c ... hoot-days/

Staram się (a raczej: staram się starać), ale i tak pełno w tym hipokryzji i krokodylich łez...
Rudiok
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rudiok » 08.05.2023 08:45

Na świeżo informacje po majówce.

Po wprowadzeniu euro widać efekt zaokrąglania cen. Jeśli coś po przeliczeniu z kun miało kosztować 12,20 EUR to raczej nie ma opcji żeby tego nie zaokrąglić do 13 i to się dzieje. Ogólnie przy cenach potraw widać, że Chorwaci idą raczej w kierunku wyrównywania do pełnych euro, inaczej niż np. we Francji, gdzie dużo cen ma końcówkę 0,90.

Nawet jeśli ceny niektórych dań pozostały na podobnym poziomie to gramatura poleciała w dół. Fakt, że w minimalnej ilości knajp w ogóle gramatura jest podawana, ale jeśli ktoś stołuje się w danym miejscu od kilku lat to dopiero organoleptycznie jest w stanie zobaczyć różnice.

Ceny z Makarskiej i okolic:
- pizza - od 9 do 15 EUR (średnio koło 11-12 EUR)
- cevapi/pljeskavica danie - 10-14 EUR
- kalmary - 12-16 EUR
- małże - 9-13 EUR
- piwo lane - 2,8-3,8 EUR
- gałka loda - 1,80-2,50 EUR
- kawa czarna - 1,80-2,00 EUR
- rybna plata - 40-50 EUR

Jakiejś wielkiej tragedii nie ma, szczególnie porównując niektóre ceny w Polsce, ale też trzeba liczyć nieco większy budżet niż w poprzednim roku.

Na ogromny plus za to paliwo - diesel zwykły 1,31 EUR (i to niezależnie czy na autostradzie czy na wybrzeżu), premium 1,60 EUR.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 853
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone