Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 16.04.2023 11:54

O ile parę lat temu można było jeszcze mówić o konkurencyjności polskiego Bałtyku,
o tyle obecnie, jedynie odległością wygrywa z Chorwacją.
Dla porównania, kwatery Bałtyk vs Jadran.
Sortowanie na B... od najtańszej.
Ten sam termin majówkowy ( 29.04 - 06.05.2023).

Bałtyk - w najniższych cenach jedynie pokoje czteroosobowe 1 km od morza
pl.png

Jadran - apartmany (min salon + sypialnia) prz plaży
cro2.png

cro.jpg

Można dalej zaklinać rzeczywistość , ale po co :roll:
wasky77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wasky77 » 16.04.2023 12:06

Ale są ludzie co się lubują w Bałtyku i mimo że wydadzą podobnie lub nawet więcej to i tak pojadą nad Bałtyk :)

W Cro parawanu nie rozbijesz hahah
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 16.04.2023 12:11

Habanero napisał(a):Można dalej zaklinać rzeczywistość , ale po co :roll:

Dokładnie tak a tym bardziej, jak ktoś mieszka na południu Polski, gdzie różnica w kilometrach może rozbić się o 200-300 ;) . My z Gdańska nad morze jeździmy na południe ;) .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.04.2023 14:01

200 km dalej to co najwyżej Istria, Dalmacja to min. 500 km. Kosztowo samochód już nie 700-750 zł (Bałtyk), ale 1500 zł (i to bez assistance, bo mamy całoroczne), czasowo też raczej 13 h niż 7...

Pogoda w regionie Makarskiej wg prognoz też średnia 17-19 st... My jesteśmy po dylemacie, co robić (czas, możliwości, koszty) i wybraliśmy dalszy kierunek, samolotem, chęć poznania nowego zwyciężyła :D
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 16.04.2023 15:56

wasky77 napisał(a):No oczywiście że jak pójdziesz do restauracji w sezonie nad morzem to wydasz też po 50-60zl/os za obiad.
Tak samo pewnie w Cro, w miejscach obleganych, promenadach itd są wyższe ceny niż pójdziesz gdzieś na uboczu :)

No też nie ma porównania Gdańsk do mojego Głogowa :)

Też uważam że porównujac standardy takie same nocleg, wyżywienie itd może wyjść podobnie i głównym argumenten jest pewna pogoda :)

Z pogodą też róznie bywa i temepraturą wody, w zeszłym roku od 06 do 13 lipca temperatura wody w okolicy Omis spadła z 26 do 21. Goscie co przyjechali do 07 lipca nas nie mogli uwierzyć, że było 26. Smiali się, że ściemniamy...wcześniej z pogodą trafiliśmy na 4 dni bury: silny wiatry + deszcz wykasował nam kilka dni. Mam wrażenie, że pogoda a tym samym temperatura morza bywa ostatnimi czasy bardziej kapryśna.
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 16.04.2023 16:05

Pisałem w niedawno, że miejsce na uboczu nie gwarantuje niższych cen. byliśmy w bardzo fajnych konobach na Rabie, Hvarze i Korculi, właśnie takich "klimatycznych na uboczu"...kamienne patio pergola obrośnięta bugenwillą, niezłe jedzenie, ale były stosunkowo drogie. To raczej te ze średniej półki przy promenadach są tańsze, bo tam jadą na dużym obrocie.

A majówka wszędzie jest niepewna. Na naszych kilka wyjazdów na południe pogoda była poprawna, ale bez fajerwerków. 20-25C. Atrakcje plażowe też średnio bo woda zimna, na Malcie miała 18C, podobnie w Hiszpanii. Za to idealnie na zwiedzanie, albo na jacht.
wasky77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wasky77 » 16.04.2023 16:25

amatus1 napisał(a):
wasky77 napisał(a):No oczywiście że jak pójdziesz do restauracji w sezonie nad morzem to wydasz też po 50-60zl/os za obiad.
Tak samo pewnie w Cro, w miejscach obleganych, promenadach itd są wyższe ceny niż pójdziesz gdzieś na uboczu :)

Też uważam że porównujac standardy takie same nocleg, wyżywienie itd może wyjść podobnie i głównym argumenten jest pewna pogoda :)

Z pogodą też róznie bywa i temepraturą wody, w zeszłym roku od 06 do 13 lipca temperatura wody w okolicy Omis spadła z 26 do 21. Goscie co przyjechali do 07 lipca nas nie mogli uwierzyć, że było 26. Smiali się, że ściemniamy...wcześniej z pogodą trafiliśmy na 4 dni bury: silny wiatry + deszcz wykasował nam kilka dni. Mam wrażenie, że pogoda a tym samym temperatura morza bywa ostatnimi czasy bardziej kapryśna.

No ja wybieram się 9-19 sierpnia to zobaczymy co będzie :)
21° to jak na Bałtyku przy gorącym lecie :D
wasky77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wasky77 » 16.04.2023 16:27

marecky81 napisał(a):Pisałem w niedawno, że miejsce na uboczu nie gwarantuje niższych cen. byliśmy w bardzo fajnych konobach na Rabie, Hvarze i Korculi, właśnie takich "klimatycznych na uboczu"...kamienne patio pergola obrośnięta bugenwillą, niezłe jedzenie, ale były stosunkowo drogie. To raczej te ze średniej półki przy promenadach są tańsze, bo tam jadą na dużym obrocie.

A majówka wszędzie jest niepewna. Na naszych kilka wyjazdów na południe pogoda była poprawna, ale bez fajerwerków. 20-25C. Atrakcje plażowe też średnio bo woda zimna, na Malcie miała 18C, podobnie w Hiszpanii. Za to idealnie na zwiedzanie, albo na jacht.

Czyli w sumie w jakie Konoby celować? Tam gdzie dużo ludzi?

No zobaczymy z pogodą, oby się trafiła hehe
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 16.04.2023 16:46

wasky77 napisał(a):Czyli w sumie w jakie Konoby celować? Tam gdzie dużo ludzi?

Reguły nie ma. Ja przed rezerwacją apartamentu robię wirtualny rekonesans i sprawdzam co ile kosztuje w pobliżu. To mi się sprawdza i opłaca ;) .
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 16.04.2023 16:56

wasky77 napisał(a):
amatus1 napisał(a):

Zebyś wiedział, nie szło wytrzymac za długo w wodzie:). Jedyny plus, że w wodzie putski :D
wasky77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wasky77 » 16.04.2023 17:11

SebastianM napisał(a):
wasky77 napisał(a):Czyli w sumie w jakie Konoby celować? Tam gdzie dużo ludzi?

Reguły nie ma. Ja przed rezerwacją apartamentu robię wirtualny rekonesans i sprawdzam co ile kosztuje w pobliżu. To mi się sprawdza i opłaca ;) .

My akurat będziemy w Marinie k.Trogiru to jak robiłem rozeznanie na necie to nie było tragedi właśnie
wasky77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wasky77 » 16.04.2023 17:12

amatus1 napisał(a):
wasky77 napisał(a):
amatus1 napisał(a):

Zebyś wiedział, nie szło wytrzymac za długo w wodzie:). Jedyny plus, że w wodzie putski :D

Hahah no to faktycznie plus, człowiek zaprawiony w boju to woda ciepla, najwyzej będzie więcej zwiedzania :D
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 16.04.2023 17:19

wasky77 napisał(a):
marecky81 napisał(a):Pisałem w niedawno, że miejsce na uboczu nie gwarantuje niższych cen. byliśmy w bardzo fajnych konobach na Rabie, Hvarze i Korculi, właśnie takich "klimatycznych na uboczu"...kamienne patio pergola obrośnięta bugenwillą, niezłe jedzenie, ale były stosunkowo drogie. To raczej te ze średniej półki przy promenadach są tańsze, bo tam jadą na dużym obrocie.

Czyli w sumie w jakie Konoby celować? Tam gdzie dużo ludzi?

W takie, gdzie dobrze karmią, bo to chyba najważniejsze w tym wszystkim.
wasky77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wasky77 » 16.04.2023 17:31

No wiadomo hehe my i tak będziemy w cyklu mieszanym więc zobaczymy jak wyjdzie
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 16.04.2023 20:02

wasky77 napisał(a):My akurat będziemy w Marinie k.Trogiru to jak robiłem rozeznanie na necie to nie było tragedi właśnie

Witaj, jakieś 15 km od miejscowości w której my będziemy ;) Vinišće .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 851
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone