Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zibi116
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibi116 » 20.09.2022 20:57

SebastianM napisał(a):
zibi116 napisał(a):Która konoba to taka tania w Kleku? Ja tam żadnej taniej nie widziałem, na posiłki jeździliśmy do Neum(Laguna, Bonaca)

KOZINA :) Piwo 17, litr wina 60, muszelki 1 kg chyba 50 , bardzo tanio. Jeszcze tak taniej restauracji w Chorwacji nigdy nie spotkałem.

W tym roku w niej nie byłem, dwa lata temu nie podpasowali mi. Trzeba przyznać, że szukałem muszli na miejscu i musiałem jechać do Neumu.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 21.09.2022 10:56

SebastianM napisał(a):Witaj w klubie, my też w tym roku wydaliśmy znacznie mniej, niż w zeszłym. Fakt miejsce na końcu świata (Klek) ale zawsze jeździmy do małych miejscowości. 14 noclegów, zaliczony Mostar, Medziugorie, Dubrownik, Peljesac od Ston po Loviste, nie wydałem więcej, jak 10 000 PLN, a jechaliśmy z Gdańska. Koszty rozłożone na dwie pary, także w sumie pewnie około 20k. Konoba na miejscu bardzo tania, dodatkowo Neum pod nosem.

O właśnie, koszty rożlożone na 2 pary :)

Postawienie namiotu 39,80E
Każda osoba 10,70E

Samemu płaciliśmy więc ponad 60E za dobę, a będąc z inną parą raptem 40E, gdyż wielkość namiotu nie miałą absolutnie zadnego znaczenia. Czy to małe iglo, czy ogromny namiot z kilkoma sypialniami opłata była taka sama

Rożnica na dobę ponad 90zł co przy 2 tygodniach da jakieś 1300zł. Z apartamentem będzie podobnie

To samo a paliwe i wszelkimi opłatami samochodowymi zakładając jazdę wspólnym autem
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 13.04.2023 13:15

A miało być tak pięknie, no żodyn się nie spodziewał

Chorwacja w strefie euro. Ile zapłacimy w restauracji?

Warto spojrzeć na aktualne ceny w tym kraju.
Jedno euro to około 7,50 kun. Porównując z czerwcem 2022, za obiad dla dwóch osób w Breli zapłacilibyśmy około 200-250 kun. Popularna sałatka z ośmiornicą kosztowała 80-100 kun. To samo danie dziś wyniesie nas około 13-15 euro.

Właściciele hoteli, pensjonatów, restauratorzy zawsze zaokrąglają w górę. Nazywamy to "cichą podwyżką", która wynosi - minimum - 10 procent. Dorzućmy do tego jeszcze wzrosty cen spowodowane m.in. inflacją w lutym wynoszącą 11,7 procent... To daje nam kolejne 20-30 procent w skali roku. A warto podkreślić, że w Chorwacji sezon jeszcze się nie zaczął.
Jak prognozuje Kamieński, wyjazd do tego kraju w okresie czerwiec-wrzesień może kosztować nawet 40 procent więcej niż rok temu.
bubu1
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) bubu1 » 13.04.2023 13:53

Kiepura napisał(a):A miało być tak pięknie, no żodyn się nie spodziewał

Chorwacja w strefie euro. Ile zapłacimy w restauracji?

Warto spojrzeć na aktualne ceny w tym kraju.
Jedno euro to około 7,50 kun. Porównując z czerwcem 2022, za obiad dla dwóch osób w Breli zapłacilibyśmy około 200-250 kun. Popularna sałatka z ośmiornicą kosztowała 80-100 kun. To samo danie dziś wyniesie nas około 13-15 euro.

Właściciele hoteli, pensjonatów, restauratorzy zawsze zaokrąglają w górę. Nazywamy to "cichą podwyżką", która wynosi - minimum - 10 procent. Dorzućmy do tego jeszcze wzrosty cen spowodowane m.in. inflacją w lutym wynoszącą 11,7 procent... To daje nam kolejne 20-30 procent w skali roku. A warto podkreślić, że w Chorwacji sezon jeszcze się nie zaczął.
Jak prognozuje Kamieński, wyjazd do tego kraju w okresie czerwiec-wrzesień może kosztować nawet 40 procent więcej niż rok temu.

Tekst skopiowany z portalu jakiegoś dziennikarzyny, ale może jakieś konkrety od ludzi którzy byli lub są w tej chwili w Chorwacji
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.04.2023 14:55

LUKASQ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LUKASQ » 13.04.2023 15:50

5 dni, 18-23 sierp, docelowo Primosten
Kraków - Zadar - Kraków za 739zł + duży bagaż na 2 osoby (20kg), wychodzi równo 1000zł za loty na osobę

Dużo czy mało ?
Załączniki:
lotkrkzar.JPG
Rudiok
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rudiok » 13.04.2023 16:58

LUKASQ napisał(a):5 dni, 18-23 sierp, docelowo Primosten
Kraków - Zadar - Kraków za 739zł + duży bagaż na 2 osoby (20kg), wychodzi równo 1000zł za loty na osobę

Dużo czy mało ?

Jak za sezon powiedziałbym, że nawet budżetowo.
boboo
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 13.04.2023 17:27

Tak na wszelki wypadek zapytałem właśnie mojego gospodarza/konobiarza o ceny w tym roku w € w jego restauracji.
Bernard z konoby ROKO napisał(a):the same prices as last year, divided by 7,5.
Example bijela riba last year 450 kuna, now 60 €/kg
Rudiok
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rudiok » 13.04.2023 19:07

Wrócę z majówki to zdam relację :papa:

Generalnie jestem nieufny samonakręcającej się spirali clickbaitowych tytułów ze szmatławców internetowych i wolę sprawdzić na miejscu :)
Bravik
Mistrz Ligi Mistrzów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bravik » 13.04.2023 21:46

Dużo czy mało ?

I tak i nie. Przy tak krótkim pobycie zyskujesz na czasie. Tyle, że porąbane godziny lotu, zwłaszcza te w kierunku Chorwacji.
Moje na trasie Warszawa - Split - Warszawa, LOT, wylot 16 lipca, powrót 6 sierpnia, w normalnych godzinach, po minimum 31 kg bagażu na osobę, kosztowały w całości za dwie osoby 1800 PLN w obydwie strony. Z zastrzeżeniem, że kupowane dużo wcześniej.
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 13.04.2023 22:59

Ja tam nie mogę się doczekać aż młody podrośnie i stwierdzi że ze 'starymi' to nie ma co lecieć i wtedy lecimy na południe na 2 tygodnie wiosną i 2 tygodnie jesienią ;) albo dowolna inna konfiguracja ale nie lipiec/sierpień :)
Dzisiaj Ryanair miał jakąś promkę - zaczynało się od 69 zł za lot. Oczywiście tylko z plecaczkiem ale na 2-4 dni trzeba coś więcej ??
mietas69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mietas69 » 14.04.2023 06:52

Novalja 28.05 10 dni 400 euro 1linia brzegowa
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 14.04.2023 10:11

Dużo czy mało ?

Dwie osoby to w sumie dobra oferta.
wasky77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wasky77 » 14.04.2023 10:14

Przelot ale dolicz jeszcze dojazd z lotniska do miejsca zamieszkania i spowrotem w Cro i w PL plus parking.
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 14.04.2023 11:00

wasky77 napisał(a):Przelot ale dolicz jeszcze dojazd z lotniska do miejsca zamieszkania i spowrotem w Cro i w PL plus parking.

Dużo apartamentów odbiera swoich gości z lotniska. Bus z Zadaru na Vir kosztował 2 lata temu 5€ od osoby :) .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 849
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies