Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
opet
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) opet » 27.08.2022 13:38

Chorwacka knajpa, którą odwiedzam od lat 8 czy 9. W poprzednich latach ceny raczej stały w miejscu, a jeśli już to symbolicznie rosły. W tym roku +30% i ok. -30 % w wielkości porcji.
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 27.08.2022 15:29

zibi116 napisał(a):
Habanero napisał(a):Korčula + Hvar ( 36 noclegów, rodzina 3+1)

Noclegi - 9000 pln
Paliwo, winiety, autostrady, promy - 3500 pln
Konoby (15 razy) - 4500 pln
Sklepy, wypożyczalnie sprzętu (windsurfing, sup, quad, dmuchańce), przekąski na mieście (kawa, lody, palacinki) - 4000 pln

Łącznie 5 tyg. - 21000 pln (4200 pln 1 tydzień dla 3+1) , dla mnie bomba :D

Poważnie udało Ci się wydać 4500zł na 15 razy w konobach przy 3+1?

Tak. Z tego co pamiętam. Głównie Luka Gardelin we Vrbosce.
Najmłodsza zawsze schabowy z frytkami- porcja dziecięca 50 kun
Starsza owoce morza i pasticada 110 kun
Ja różnie, ale głównie mięso /mielone i mieszane/80 - 110 kun
Żona włoszczyzna /pizza, spaghetti, lasagnie/ 70- 80 kun
Napoje 90 kun
W różnych konfiguracjach, wszystko płacone kartą, a pizzę zawsze trzeba było zabierać ze sobą, bo nie dojadaliśmy wszystkiego na miejscu.
Czasami więcej, czasami mniej, zawsze smacznie i do syta.
Tyle wyszło z karty, średnią podał Michał, bez napiwków. Napiwki gotówką.
komaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) komaciek » 28.08.2022 00:04

Farstone napisał(a):Ceny w złotówkach, dlaczego super oszczędnie? sklepy, knajpy kartą, lody, kawa, pierdoły: 842 dzieci 10 i 12.

Wybacz....ale który to był rok? 1990? Piszesz "sklepy, knajpy kartą, lody, kawa, pierdoły: 842", a dalej, że dwa obiady w domu. Wychodzi Ci 8 dni, czyli 100 zł dziennie... Za 100 zł jadałeś obiady na 4 osoby w restauracji w Chorwacji w 2022r.?
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 28.08.2022 06:42

komaciek napisał(a):
Farstone napisał(a):Ceny w złotówkach, dlaczego super oszczędnie? sklepy, knajpy kartą, lody, kawa, pierdoły: 842 dzieci 10 i 12.

Wybacz....ale który to był rok? 1990? Piszesz "sklepy, knajpy kartą, lody, kawa, pierdoły: 842", a dalej, że dwa obiady w domu. Wychodzi Ci 8 dni, czyli 100 zł dziennie... Za 100 zł jadałeś obiady na 4 osoby w restauracji w Chorwacji w 2022r.?

Bardzo możliwe. Jeśli zamawiał dwie pizze plus dwa napoje rachunek miał około 100zł.
Widziałem niejedno, nawet jedna pizza na trzy osoby w knajpie.
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 28.08.2022 08:01

W tym roku, w pierwszej połowie lipca za kalmary z frytkami zapłaciłem 90 kun, ryba 80 kun, piwo kraftowe (0,5 L) 19 kun. Do tego widoki jak to w większości restauracji w Chorwacji obłędne.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

PS1
Jeśli chodzi o polskie morze to wszystko zależy gdzie i pewnie kiedy. Domyślam się, że w sezonie otwiera się pełno "dziwnych" punktów - w końcu gdzieś te TŁUMY muszą się wyżywić. Ja w tym roku, wiosną kilka razy byłem w Bałtyckiej Biesiadzie tuż przed wyspą Sobieszewską. Widziałem dostawę ryb, jak się przyrządza i dalej miałem ochotę jeść tam. Kociołek rybny za 50 zł obłędny. Druga to Tawerna Pod Łososiem na samej wyspie.

Obrazek

Obrazek

PS2
W kwestii mcd/kfc to ja nawet jak jestem głodny to nie mam ochoty, a poza tym IMO wcale nie jest tak tanio. Jednak wielu osobom smakuje patrząc po kolejkach - szczególnie w niedzielne popołudnia.

PS3
Prawdopodobnie za 10 dni wracam drugi raz w tym roku do Chorwacji to dam znać czy po sezonie inne ceny ;)
Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 28.08.2022 09:09

wikol napisał(a):
komaciek napisał(a):

Bardzo możliwe. Jeśli zamawiał dwie pizze plus dwa napoje rachunek miał około 100zł.
Widziałem niejedno, nawet jedna pizza na trzy osoby w knajpie.

Zamawiałem wszystko: pizza dla każdego, owoce morza, deski mięs, w zależności od dnia... cóż niektórym trudno uwierzyć w kwoty, ale nie zamierzam niczego udowadniać - urlop bardzo udany :)
P. S. Jakbyś dobrze doczytał to na jedzenie wydaliśmy 900 + 842 zł...
zibi116
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibi116 » 28.08.2022 09:20

Wrzuciłbym Wam ceny z tegorocznego wyjazdu na własną rękę do Turcji(wybrzeże Likijskie), ale nie chcę trzeciej wojny zaczynać :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 28.08.2022 09:55

Jest wątek "Kilka słów o Turcji"

Tam bez wojny możesz wrzucić ceny.
lakizak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lakizak » 12.09.2022 22:01

W tym roku drożej jak wszędzie.Byłoby taniej ale robie nocleg pod Zagrzebiem w obie strony
3 tygodnie 3 osoby. Jelsa/ 3 dni Bośnia /6 dni Brela Scit
koszt około 15000
Noclegi 1500€
Jedzenie 50/50
Co zrobić byle do przyszłego roku
pozdrawiam
Załączniki:
IMG-20220725-WA0002.jpg
IMG-20220720-WA0004.jpg
ŁukaszCiupa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ŁukaszCiupa » 13.09.2022 07:17

lakizak napisał(a):W tym roku drożej jak wszędzie.Byłoby taniej ale robie nocleg pod Zagrzebiem w obie strony
koszt około 15000
Noclegi 1500€
Jedzenie 50/50
pozdrawiam
Za 3 tygodnie na 3 osoby 15000zł to są śmieszne pieniądze przy obecnych cenach! Jeszcze uwzględniwszy że to była taka trochę objazdówka a więc spore koszty paliwa i opłat drogowych, to na prawdę nie wielkie pieniądze. Promy na Hvar i z powrotem też dołożyły swoje. Nie ma co narzekać. Ja ok 15 tys. wydałem w tym roku na 9 dni w hotelu 4****, wyżywieniem HB+ na 4 osoby (Rabac - Istria) wliczając w to wszelkie koszty wyjazdu autem, dwie wycieczki po Istrii i do Triestu, pamiątki, drinki, ubezpieczenia od kosztów leczenia i kosztów rezygnacji itp, itd...Więc to raczej ja mogę napisać, że miałem drogo, ale narzekać nie zamierzam. Od początku przygotowywania się do tego wyjazdu liczyłem się z podobną kwotą tym bardziej, że rezerwowałem pod koniec czerwca, gdyż cały czas psychicznie męczyła mnie sytuacja z wojną na Ukrainie i jej ewentualnymi dalszymi konsekwencjami, więc zwlekałem do ostatniej chwili z rezerwacją. Ale jakoś się udało. :)
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 13.09.2022 07:42

ŁukaszCiupa napisał(a):
lakizak napisał(a):W tym roku drożej jak wszędzie.Byłoby taniej ale robie nocleg pod Zagrzebiem w obie strony
koszt około 15000
Noclegi 1500€
Jedzenie 50/50
pozdrawiam
Za 3 tygodnie na 3 osoby 15000zł to są śmieszne pieniądze przy obecnych cenach! Jeszcze uwzględniwszy że to była taka trochę objazdówka a więc spore koszty paliwa i opłat drogowych, to na prawdę nie wielkie pieniądze. Promy na Hvar i z powrotem też dołożyły swoje. Nie ma co narzekać. Ja ok 15 tys. wydałem w tym roku na 9 dni w hotelu 4****, wyżywieniem HB+ na 4 osoby (Rabac - Istria) wliczając w to wszelkie koszty wyjazdu autem, dwie wycieczki po Istrii i do Triestu, pamiątki, drinki, ubezpieczenia od kosztów leczenia i kosztów rezygnacji itp, itd...Więc to raczej ja mogę napisać, że miałem drogo, ale narzekać nie zamierzam. Od początku przygotowywania się do tego wyjazdu liczyłem się z podobną kwotą tym bardziej, że rezerwowałem pod koniec czerwca, gdyż cały czas psychicznie męczyła mnie sytuacja z wojną na Ukrainie i jej ewentualnymi dalszymi konsekwencjami, więc zwlekałem do ostatniej chwili z rezerwacją. Ale jakoś się udało. :)

A mnie w tym roku koszt urlopu bardzo zaskoczył gdyż wyszło nam o 500 zł na osobę taniej niż rok temu 8O Sama byłam w szoku po podliczeniu wydatków 8O
Dżejan
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dżejan » 19.09.2022 20:43

8 dni, 2 osoby, 5200 zł
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 20.09.2022 20:34

Kapitańska Baba napisał(a):A mnie w tym roku koszt urlopu bardzo zaskoczył gdyż wyszło nam o 500 zł na osobę taniej niż rok temu 8O Sama byłam w szoku po podliczeniu wydatków 8O

Witaj w klubie, my też w tym roku wydaliśmy znacznie mniej, niż w zeszłym. Fakt miejsce na końcu świata (Klek) ale zawsze jeździmy do małych miejscowości. 14 noclegów, zaliczony Mostar, Medziugorie, Dubrownik, Peljesac od Ston po Loviste, nie wydałem więcej, jak 10 000 PLN, a jechaliśmy z Gdańska. Koszty rozłożone na dwie pary, także w sumie pewnie około 20k. Konoba na miejscu bardzo tania, dodatkowo Neum pod nosem.
zibi116
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibi116 » 20.09.2022 20:38

SebastianM napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a):A mnie w tym roku koszt urlopu bardzo zaskoczył gdyż wyszło nam o 500 zł na osobę taniej niż rok temu 8O Sama byłam w szoku po podliczeniu wydatków 8O

Witaj w klubie, my też w tym roku wydaliśmy znacznie mniej, niż w zeszłym. Fakt miejsce na końcu świata (Klek) ale zawsze jeździmy do małych miejscowości. 14 noclegów, zaliczony Mostar, Medziugorie, Dubrownik, Peljesac od Ston po Loviste, nie wydałem więcej, jak 10 000 PLN, a jechaliśmy z Gdańska. Koszty rozłożone na dwie pary, także w sumie pewnie około 20k. Konoba na miejscu bardzo tania, dodatkowo Neum pod nosem.

Która konoba to taka tania w Kleku? Ja tam żadnej taniej nie widziałem, na posiłki jeździliśmy do Neum(Laguna, Bonaca)
SebastianM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SebastianM » 20.09.2022 20:41

zibi116 napisał(a):Która konoba to taka tania w Kleku? Ja tam żadnej taniej nie widziałem, na posiłki jeździliśmy do Neum(Laguna, Bonaca)

KOZINA :) Piwo 17, litr wina 60, muszelki 1 kg chyba 50 , bardzo tanio. Jeszcze tak taniej restauracji w Chorwacji nigdy nie spotkałem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 848
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies