Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 18.08.2022 21:46

Trutututu napisał(a):...

Witamy kolejnego Cromaniaka z Płocka :D :papa:
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 26.08.2022 16:41

Przed wyjazdem słyszałem opinie że w Chorwacji bardzo drogo.
Obiad w konobie na 3 osoby to około 300kn.
Mix kalmarów 100kn, smażony ser 65kn, pljeskavica 80kn.
Do tego piwko 0,5 za 20kn, coca-cola 20kn.
Ceny podobne w Polsce.
Wiadomo że przy marinie ta sama potrawa kosztuje 125kn zamiast 95kn gdzie indziej.
Stołowaliśmy się w ciekawych knajpach na uboczu.
Sknerą nie jestem i nie dziaduje na urlopie.
Dla mnie nie było szoku cenowego. Uważam że w Chorwacji jest OK. Większy szok cenowy był pierwszy raz w 2012r gdzie u nas pomidory kosztowały 2 zł a ogórki 1 zł.
Np. ser mozzarella w kulce w Tommym kosztowała 13kn a już w Studenacu w promocji 5.99kn. 2 litrowe Karlovacko 24kn co daje 15zł za 4 piwa.
Wydałem podobnie co w 2019r.
Lody kupiłem w tym roku z 3 razy.
Artykuły w necie o drożyźnie w Chorwacji są mocno naciągane. No chyba że ktoś stołuje się w Dubrowniku lub na starówce w Splicie.
W takiej Promajnie do dwóch dorad po 90kn dostajesz trzecią gratis. Do tego gratis miska muli i duży półmisek frytek do dań głównych.
Ile wydałem dokładnie co do grosza nie chce mi się liczyć a tym bardziej ile litrów paliwa spaliło auto.
ziemniak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ziemniak » 26.08.2022 18:22

^ takich artykułów można znaleźć masę - również o polskim morzu, a promują je największe media internetowe na polskim rynku. W Polsce również czy to morze czy góry - można zapłacić nawet 10x więcej za podobne danie, a wcale nie lepsze.

PS w czerwcu również wiele portali podawało rzekomy najazd rosyjskich turystów w Chorwacji. Ja i kilka osób, z którymi rozmawiałem spotkali turystów i aut z Rosji - 0 (słownie: zero). Od południa do Istrii.
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 26.08.2022 21:24

Byłem w 14-16 sierpnia w miejscowosci Rewa i na Wyspie Sobieszewskiej to okolice Trojmiasta i zjadlem kotleta z frytkami i surowka plus cola 0,2 za 40 zł Moja siostra była w Jarosławcu powiedziała ze za 40 zl da sie zjesc bez problemu.Poprosze panow powyzej a szczegolnie Wikol gdzie w takiej kwocie w Chorwacji oczywiscie gdzies tam nad morzem zjem miesny obiad?
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 26.08.2022 21:35

Czytam Twój post i muszę go przetrawić 3 razy by zrozumieć o co chodzi. Polska język trudna język. Napisz z sensem bo ciężko zrozumieć te wywody...;)
Znam okolice gdyż byłem na majówce niedaleko. Jantar, rezerwat, ujscie Wisły do morza, głośny przekop dla kajaków, znam klimaty...
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 26.08.2022 22:04

Wszystko dobrze zrozumiales i dzieki za odpowiedz :papa:
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 26.08.2022 22:20

nenek napisał(a):Byłem w 14-16 sierpnia w miejscowosci Rewa i na Wyspie Sobieszewskiej to okolice Trojmiasta i zjadlem kotleta z frytkami i surowka plus cola 0,2 za 40 zł Moja siostra była w Jarosławcu powiedziała ze za 40 zl da sie zjesc bez problemu.Poprosze panow powyzej a szczegolnie Wikol gdzie w takiej kwocie w Chorwacji oczywiscie gdzies tam nad morzem zjem miesny obiad?

Nie porównuj nadbałtyckiego kotleta z psa 3 kategorii pomielonego razem z budą do świeżutkiej chorwackiej jagnięciny czy pljeskavicy....

Że już nie wspomnę o pstrągu wyłowionym z Bałtyku albo innym dorszu, co to zdechł ze starości i leżał wcześniej pół roku w zamrażarce gdzieś na Mazowszu, oczywiście oblepiony jest 5-centymetrową panierką, a olej do jego smażenia zmieniany jest rzadziej niż u mnie w samochodzie.

Owoce morza w ogóle przemilczę....

Większość Polaków już chyba oduczyła się kupowania badziewia za grosze, bo to w sumie żadna oszczędność, tylko woli wydać trochę więcej za towar lepszej jakości. Inaczej wszyscy stołowalibyśmy się w Makusiach przy 2forU za 8,50 zł.
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 26.08.2022 22:29

Ja nie pisze o rybach i Wikol tez nic nie wspomnial .Chodzi tylko czy ceny sa podobne.Moim zdaniem w Chorwacji jest znacznie drozej nie tylko w konobach ale w sklepach jak np Tommy czy Konzum. Mysle ze tak srednio około 30 procent.Ryby oczywiscie tez sa drozsze w Chorwacji ale przyznam ci racje sa znakomite to nie ulega dyskusji.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 26.08.2022 22:35

nenek napisał(a):Ja nie pisze o rybach i Wikol tez nic nie wspomnial .Chodzi tylko czy ceny sa podobne.Moim zdaniem w Chorwacji jest znacznie drozej nie tylko w konobach ale w sklepach jak np Tommy czy Konzum. Mysle ze tak srednio około 30 procent.Ryby oczywiscie tez sa drozsze w Chorwacji ale przyznam ci racje sa znakomite to nie ulega dyskusji.

Z cenami w supermarketach się zgadzam - jest sporo drożej niż w Polsce. Ale tak jest odkąd pamiętam, więc ostatnio niewiele się w tym względzie zmieniło. Podobnie jak targi owocowo-warzywne.

Co do restauracji - w Polsce również bardzo ostatnio podrożały. Natomiast jeśli porównamy stosunek jakości do ceny, to moim zdaniem Chorwacja wychodzi lepiej. Tyle że ja jestem bardziej miłośnikiem wszelkich ryb i owoców morza zamiast mięs. :D
nenek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nenek » 26.08.2022 22:49

Z tym miesem to dalem taki prosty przyklad po prostu tu kotlet i tam kotlet :lol: Oczywiscie stasunek jakosci do ceny przede wszyskim owocow morza jest na korzysc Chorwacji no i obsluga tez na poziomie ,kelnerzy elegancko podadza wystroje konob tez czesto fajniejsze.Co tu gadac bez wzgledu na ceny bylem 9 razy i na 100 procent bede 10. :oczko_usmiech:
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 27.08.2022 06:44

Korčula + Hvar ( 36 noclegów, rodzina 3+1)

Noclegi - 9000 pln
Paliwo, winiety, autostrady, promy - 3500 pln
Konoby (15 razy) - 4500 pln
Sklepy, wypożyczalnie sprzętu (windsurfing, sup, quad, dmuchańce), przekąski na mieście (kawa, lody, palacinki) - 4000 pln

Łącznie 5 tyg. - 21000 pln (4200 pln 1 tydzień dla 3+1) , dla mnie bomba :D
zibi116
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibi116 » 27.08.2022 11:21

Habanero napisał(a):Korčula + Hvar ( 36 noclegów, rodzina 3+1)

Noclegi - 9000 pln
Sklepy, wypożyczalnie sprzętu (windsurfing, sup, quad, dmuchańce), przekąski na mieście (kawa, lody, palacinki) - 4000 pln

Poważnie udało Ci się wydać 4500zł na 15 razy w konobach przy 3+1?
wikol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikol » 27.08.2022 11:30

zibi116 napisał(a):

Noclegi - 9000 pln

Raptem 300zł na obiad. Czy to dużo na 4 osoby ? Wychodzi 75zł za osobę.
Kwota 21k może szokować ale zauważmy ze ludzie wydają 8k na 10dni. Także wynik @Habanero jest rewelacyjny. A tutaj mieli 36 dni na 4 osoby. Super.
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 27.08.2022 11:32

Zaczęło się :/
4500pln to około 6900 kun, to daje jakiś 460 kun za posiłek. Znając ceny z lat poprzednich mnie to nie dziwi a co dopiero w tym roku ..

Sorka Konrad za odpowiedź ;)

Pozdrawiam, Michał
zibi116
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibi116 » 27.08.2022 11:36

wikol napisał(a):
zibi116 napisał(a):

Noclegi - 9000 pln

Raptem 300zł na obiad. Czy to dużo na 4 osoby ? Wychodzi 75zł za osobę.
Kwota 21k może szokować ale zauważmy ze ludzie wydają 8k na 10dni. Także wynik @Habanero jest rewelacyjny. A tutaj mieli 36 dni na 4 osoby. Super.

Też sądzę, że super. Jestem na miejscu od wczoraj i gdybym miał takie wydatki to nie zamieniałbym w przyszłym roku Chorwacji na Turcję.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 847
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies