Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 12.07.2022 21:10

W Austrii z szylingów na euro zaokrąglono w górę.
sito_zabrze
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sito_zabrze » 12.07.2022 22:59

wikol napisał(a):Gdy byliśmy w 2013r pierwszy raz w CRO ceny mogły szokować. Teraz widzę że większość polskich cen dobiła do tych chorwackich.
Z racji droższego paliwa w tym roku odpuszczam 80 kugli lodów.

To kilka kilogramów cukru mniej
Wyjdzie wam na zdrowie :wink:

P.S. nas w tym roku urlop w Cro kosztował 0 ( zero ) złotych :cry: :cry: :cry:
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 13.07.2022 22:12

Widzę że ostra dyskusja i spory trochę nie w temacie wątku. Jestem już po wakacjach, chyba były trochę tańsze niż rok temu ale nie wiem bo liczę to bardzo bardzo pobieżnie i na oko - ile zeszło z konta w PLN, ile kosztowały kwatery czyli tak w dużym zaokrągleniu, pieniądze wydane, urlop udany nie będę robił z tego doktoratu.
Zauważyłem jednak, że bardzo duże znaczenie ma gdzie jedziemy, jaki region, miejsce i ceny bardzo bardzo się różnią. W tym roku byłem na wyspie Solta i tutaj Chorwaci popłynęli z cenami w restauracjach, pizza zwykła normalna płaciłem 100 kun w tym tańszym miejscu. Jakieś danie mięsne od 150, owoce morza i ryby jeszcze dużo drożej. Piwo 30-50 kun, woda 30 kun itp. Niestety za ceną nie szła jakość, ot takie normalne jedzenie jak wszędzie do tej pory. Dopiero w Stromorskiej znalazłem super restaurację, która oferowała wysoką jakość dań, obsługę a i ceny w miarę przystępne ale bez rezerwacji zapomnij o miejscu. Wyspa otoczona ogromną ilością luksusowych jachtów, głównie zdominowana przez Niemców, Polaków czy Czechów była garstka w stosunku do takiego Orebic.
Jednak mimo tej drożyzny nie jest tak źle w Cro bo urlop podzieliliśmy na wypoczynek na Solta i zwiedzanie kilka dni Włoch. Porównując ceny to Chorwacja nawet na Solta to bardzo tani kraj a i jedzenie powiedziałbym lepsze (nie wypowiadam się o topowych knajpach we Włoszech bo mnie nie stać na płacenie 100-150 euro za obiad). Taka śmieszna sytuacja, sklepik spożywczy w Weronie blisko starówki, a w nim napoje - cola butelkowa 0,5l cena w nim taka polska - 3,5 szkoda tylko ze nie PLN a Euro :)
aras519
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) aras519 » 14.07.2022 07:43

Bogaty nigdy nie zrozumie biednego. Wszelkie spory dotyczące cen na tym forum wynikają z zasobności naszych portfeli. Dla mnie w Chorwacji jest drogo. Przynajmniej na wyspie Hvar.
Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 14.07.2022 09:19

5 lat temu też było drogo, mimo, że teraz jest większa inflacja i jednak nasze możliwości finansowe mniejsze. Masz rację pojęcie drogo czy tanio jest względne np. dla mnie piwo za 50 kun to drogo a 18 - 30 spokojnie do przyjęcia bo w Polsce też znajdziemy takie ceny. Dyskusja ma raczej charakter wymiany uwag i cen w poszczególnych rejonach i to jest w tym fajne.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 14.07.2022 12:06

Wątek posprzątany.
Kolejne sprzątanie odbędzie się z "nagrodami".

I przypominam, że wątek dotyczy kosztu urlopu w Chorwacji, a nie cen, przeliczników czy przemyśleń niemiecko-austriacko- ukraińskich.
Od tego są inne fora, np. niemieckie.
Albo załóżcie sobie temat pt.' koszt urlopu w Niemczach".
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 14.07.2022 13:33

anakin napisał(a):Albo załóżcie sobie temat pt.' koszt urlopu w Niemczach".

Hahaha, a kto by tam jezdzil na urlop... ;)

Wracajac do tematu: Mazury'21 do '22 - cena tego samego pensjonatu ze sniadaniem bez zmian, Dalmacja'17-21 do '22 ten sam apartman +10%. Zobaczymy, jak 'reszta' na miejscu.
kaeres
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaeres » 14.07.2022 14:01

leswac napisał(a):około 7 złotych za puszkę piwa i co w tym nadzwyczajnego ??? na plaży w Breli Stomarića plaża o nazwie Podcrkavlije puszka piwa 18 kuna a kufel piwa z beczki 30 kuna. to normalne ceny z którymi trzeba się liczyć :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
w Poznaniu na Starym Rynku piwo kufel 12 złotych a nad jeziorem Strzeszyńskim pod Poznaniem kubek 0,5 litra piwa 12 złotych.....takie czasy niestety :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Pff, w Lindos na Rodos (Grecja) piwko kraftowe też 7...ale €
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 14.07.2022 14:17

kaeres napisał(a):
leswac napisał(a):około 7 złotych za puszkę piwa i co w tym nadzwyczajnego ??? na plaży w Breli Stomarića plaża o nazwie Podcrkavlije puszka piwa 18 kuna a kufel piwa z beczki 30 kuna. to normalne ceny z którymi trzeba się liczyć :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
w Poznaniu na Starym Rynku piwo kufel 12 złotych a nad jeziorem Strzeszyńskim pod Poznaniem kubek 0,5 litra piwa 12 złotych.....takie czasy niestety :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

No ba, a ja się raczę po taniości piwem w domu, kupionym przez net, produkcji krajowej. Za jedno z zakupionych dałem 27zł i to za 330ml, co da w zaokrągleniu 41zł/0,5 litra

Przy dzisiejszym kursie to jakieś 8,5 euro

Dużo?

Kwestia gustu :)

34,80 + 3 x 10,70 + 3 x 0,90 = 69,60E

W tym roku na campingu w lesie w najtańszej strefie za spanie w swoim namiocie w składzie 2+1 zapłacimy ponad 330zł za dobę

Drogo?

...

Mam dylemat. Dziś ruszamy na rekonesans po biurach podróży. Ewentualny urlop pewnie w przyszłym tygodniu ...
robertms
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) robertms » 14.07.2022 14:47

kaeres napisał(a):

'Taniocha' ta Grecja, tyle, co w 2016 przy plazy niedaleko Wenecji. I to nie kraftowe, a 0,4L z kija... ;)
20Kn przy plazy w HR to moze byc 'promocja' na ten sezon.
Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 14.07.2022 17:42

W Seget Donji w knajpie przy samej plaży płacę za Karlovacko z kija 0,5 l 18 kun i jestem tam częstym bywalcem :-)
mietas69
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mietas69 » 14.07.2022 18:51

W drugiej połowie czerwca byłem w Podgorze piwo w rest 20 kun pizza 60 kun średnia 120 duża obiad 5 osób mięsno rybny około 500 kun z ciekawostek arbuz w Podgorze 10 kun za kg w Makarskiej Konzum 3 kuny za kg
adamosos
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamosos » 15.07.2022 14:10

Okolice Funtany i Vrsar / Rovinj knajpy :
Rybna płyta 2os : 280 - 360 Kun - różne zestawy
Ryba 1 kl - ~400 Kun/kg
Mule : ~100 Kun
Istarska płyta (Prsut, kiełba, sery) 90 Kun
Sałatka z hobotnicy : 80 Kun
Pizza 50 - 120 Kun
Wino Malwazja / czerwone stołowe 1l : 80-120 Kun
Piwo 25-35 Kun
Farstone
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Farstone » 19.07.2022 06:36

08.07 - 18.07
Noclegi: 4609
Jedzenie: gotówka 900, sklepy, knajpy kartą, lody, kawa, pierdoły: 842
Autostrady: 536
Paliwo: 2000 (4106km)
Zakupy w Polsce: ok. 250 zł

Razem: ok. 9137, do tego kawy na stacjach w Austrii pewnie ok. 10 €, Dopio w Wiedniu 2,5 € :-)

Budżet założony 10000 więc jestem zadowolony - 4 osoby (2+2).
histe
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) histe » 19.07.2022 08:43

Farstone napisał(a):08.07 - 18.07
Noclegi: 4609
Jedzenie: gotówka 900, sklepy, knajpy kartą, lody, kawa, pierdoły: 842
Autostrady: 536
Paliwo: 2000 (4106km)
Zakupy w Polsce: ok. 250 zł

Razem: ok. 9137, do tego kawy na stacjach w Austrii pewnie ok. 10 €, Dopio w Wiedniu 2,5 € :-)

Budżet założony 10000 więc jestem zadowolony - 4 osoby (2+2).

Rozumiem, że te ceny to w Euro ?
Jeżeli w zlotówkach to chyba super oszczędnie.
No i pytanie co znaczy 2+2, bo koszt wyjazdu dla dzieci 2, 3 letnich różni się niestety od nastolatków.

Moje tegoroczne 10 dni we Włoszech wyszło ponad 11 tyś zł czyli nieco więcej niż w minionym roku 14 dni w Chorwacji ( spora różnica jest w pozycji wyżywienie- cena noclegu zbliżona, cena paliwa nawet mniejsza, bo jechaliśmy autem w 6 osób) suma sumarum drożej

Mój tegoroczby
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ile kosztuje urlop w Chorwacji - dyskusja i komentarze - strona 843
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies